Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa Martelli – op bezoek bij een Florentijnse familie

Achter de enorme deuren van de indrukwekkende Florentijnse palazzi gaan prachtige verhalen schuil. Elk palazzo heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen geheimen, zijn eigen trots. Zo heel af en toe kun je de zware deuren openen om een glimp van dit verleden op te vangen.

We namen je eerder al mee naar het Palazzo Davanzati, het best bewaarde middeleeuwse familie-palazzo uit Florence. Van iets later datum, maar minstens zo indrukwekkend, is Casa Martelli, het thuis van de familie Martelli.

Dit kleine maar fijne museum ligt aan de Via Zannetti 8, in hartje Florence – en toch is het een verstopt pareltje dat maar door weinig mensen wordt bezocht. Zonde, want in dit prachtige palazzo krijg je een uniek beeld van hoe het leven van de familie Martelli, die nauw zaken deden met de familie De’ Medici, eruitzag.

De familie Martelli kocht aan het begin van de zestiende eeuw een huis aan de Via della Forca (die tegenwoordig Via Zannetti heet). Langzamerhand breidden het aanzien en de macht van de familie zich uit, en daarmee ook hun bezittingen. Halverwege de achttiende eeuw bezaten de Martelli’s bijna het hele huizenblok tussen de Cappelle Medicee (de grafkapellen van De’ Medici, naast hun parochiekerk San Lorenzo), de Via Cerretani en Borgo San Lorenzo. Een geheim deurtje op de binnenplaats brengt je nog altijd direct naar de San Lorenzo!

Tot 1986 was het huis in bezit van de familie Martelli. Nadat de laatste twee zussen overleden, kwam het huis in handen van de staat, die er een museum van maakte. De Martelli’s hadden namelijk nogal wat kunst verzameld, zoals Donatello’s San Giovannino (de kleine Johannes), dat tegenwoordig niet meer te zien is in het huis zelf maar in het Bargello.

Maar er is genoeg kunst overgebleven, met werken van onder anderen Beccafumi, Luca Giordano en Salvator Rosa. Ook de meeste kamers zijn prachtig gedecoreerd, met plafondfresco’s, bijzonder bloemrijk behang en authentieke meubels.

Op onderstaand schilderij, dat te zien is in de eerste zaal die we boven aan de trap betreden, maak je kennis met de familie Martelli. Grappig om te weten: de kinderen waren op het moment van schilderen nog niet geboren; ze werden er veel later pas bijgeschilderd…

Prachtig zijn ook de plafonds, met kleurrijke schilderingen die je ademloos omhoog doen turen. Je ziet bijvoorbeeld het huwelijk van Camilla, een van de dames Martelli, met Cosimo De’ Medici (na zijn huwelijk met Eleonora van Toledo).

Een ander plafond toont de bottega, werkplaats, van Donatello. Je ziet de kunstenaar aan het werk om het familiewapen van de Martelli’s te maken. Ook zie je zijn koortribune, met hun prachtig gebeeldhouwde zangers en muzikanten (die ooit de Duomo sierde, maar nu te zien is in het Museo dell’Opera del Duomo).

Op weer een ander plafond zie je Domenico Martelli, met zwarte mantel en laurierkrans, te midden van grote schrijvers als Dante, Petrarca en Boccaccio staan.

Tijdens een rondleiding ontdek je elk hoekje van Casa Martelli, met als grande finale een bezoek aan de ‘wintertuin’ op de begane grond. Práchtig, de groene blaadjes, pauwen, uilen en andere vogels lijken net echt!

Praktische informatie
Je kunt Casa Martelli elke donderdag bezoeken tussen 14.00 en 19.00 uur, op donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op de eerste, derde en vijfde zondag van de maand eveneens van 9.00 tot 14.00 uur. De toegang is gratis, maar je kunt het museum alleen bezichtigen tijdens een rondleiding, die start op elk heel uur. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent voor de start van de rondleiding van je keuze.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Casa Martelli via 0039-055216725 of casamartelli@polomuseale.firenze.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *