Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Keep it cool! 10 tips tegen de zomerhitte

De zomer kan in Italië warmer dan warm zijn. Of zeg maar gerust heet. Nu heeft dat ook zo zijn voordelen – lekker lang buiten zitten ’s avonds, altijd warm genoeg voor een verfrissend ijsje, alleen maar luchtige kleding in de koffer – maar soms is de warmte net iets teveel van het goede.

We vroegen onze Italiaanse vrienden daarom naar de beste tips om de warmte te bestrijden en er zo min mogelijk last van te hebben. Want ook zij roepen ‘s zomers regelmatig che caldo! (‘wat een hitte!’) en passen hun dagritme aan aan de zon.

In deze blog delen we al deze tips, zodat je hopelijk lekker cool van de Italiaanse zomer kunt genieten!

1 Houd de luiken dicht

Het is een van de kenmerkende details van een Italiaans huis: de mooie houten luiken. Deze luiken zitten er echter niet voor fare bella figura, nee, ze hebben wel degelijk een functie. Italianen houden deze luiken de hele zomer gesloten. Het vrij dikke hout houdt de warmte echt buiten.

Alleen in de vroege ochtend, zo tussen zes en negen uur, mogen de luiken even open om wat frissere lucht naar binnen te laten, maar dan gaan ze onverbiddelijk dicht om de zon en de warmte buiten te sluiten. ’s Nachts zijn de luiken overigens ook dicht. De ramen zijn wel open, maar door de luiken dicht te houden voorkom je een zwerm ongewenste bezoekers.

2 Un po’ di vento

Een tip die we van een Nederlandse Italiëganger kregen: neem een ventilator mee of koop er een ter plekke. Niet alleen zorgt dit voor een beetje verkoeling, het is een door de muggen zeer gemeden object vanwege de continue windstroom. Twee vliegen in één klap dus!

3 Siësta!

Niks nieuws onder de zon, maar aangezien veel vakantiegangers toch nog op het heetst van de dag door Florence, Rome of een andere stad wandelen, willen we hem niet overslaan.

Doe zoals de Italianen en sta bijtijds op, profiteer van de koelere ochtenduren en duik op het heetst van de dag in een hangmat of ligstoel in de schaduw. Bovendien kun je dankzij deze siësta ook lekker uitgebreid lunchen. En dat extra glaasje wijn bij de lunch slaap je er zo uit 😉

Overigens: tussen circa 12.00 en 16.00 uur is er, zeker buiten de grote steden, ook nauwelijks iets te beleven. Kerken, musea en winkels sluiten hun deuren om pas aan het einde van de middag weer bezoekers en klanten te ontvangen.

4 Italiaans tempo

Naast het Italiaanse dagritme raden onze vrienden je aan om ook het Italiaanse tempo aan te nemen. Dolce far niente dus, met alle tijd voor een kop koffie, een praatje en onverwachte ontmoetingen. Geen gehaast dus, geen snelwandeltempo en geen to do-lijst van alle highlights die je nu eenmaal gezien moet hebben.

‘Het is toch vakantie!’ zoals een van onze vrienden zei terwijl hij naar een voorbijsnellend gezin keek. ‘Waarom doen ze dan niet gewoon een beetje relaxed?’ Waarna hij zelf nog een espresso bestelde en de terugkeer naar zijn warme kantoor nog even uitstelde.

5 Water of fris met een bittertje als dorstlessers

Dat je tijdens warme dagen veel moet drinken, is geen nieuws. Veel mensen nemen een flesje mee om zo altijd water bij de hand te hebben. Nu wordt dat water er na een half uur lopen in de zon alleen niet bepaald lekkerder op…

En ooit een Italiaan met een flesje water zien lopen? Italianen weten namelijk dat je bij een koffiebarretje op verzoek gewoon een glaasje water krijgt. Niet alleen als je een espresso bestelt, maar ook als je er gewoon aardig om vraagt.

Wil je je dorst lessen met iets anders dan water, kies dan niet voor de bekende frisdranken maar bestel een glas fris met een bittertje, zoals San Pellegrino Aranciata, Cedrata, Limonata of Cocktail. Dankzij dat bittertje wordt echt je dorst gelest!

6 Gratis fris water uit Romeinse neuzen

Als je met hoge temperaturen door Rome wandelt, hoef je al helemaal niet met een flesje water rond te zeulen. In Rome kun je namelijk bijna op elke straathoek je dorst lessen bij de zogenaamde nasoni, de fonteintjes die zijn vernoemd naar hun neusvormig uitsteeksel, met vers water dat altijd heerlijk koel is.

Ook lekker om even je polsen of gezicht mee te verfrissen. In totaal kun je in Rome op meer dan tweeduizend plaatsen je dorst lessen, zoals je op deze kaart kunt zien. Er is dus altijd wel een neus in de buurt!

7 Gelato, granita & grattachecca

Natuurlijk is een gelato op zijn tijd meer dan lekker. ‘s Zomers kiezen we het liefst voor frisse fruitsmaken, van aardbei en citroen tot spannendere smaken als druiven- en vijgenijs. Met deze taaltips bestel je zonder problemen een echt Italiaans ijsje.

’s Zomers is granita (geschaafd ijs met vers fruit of siroop) eigenlijk nog veel en veel lekkerder. Deze verfrissende lekkernij komt eigenlijk van Sicilië, maar tegenwoordig vind je het op meer plekken in Italië.

Ben je in Rome, zorg dan dat je een bezoek brengt aan een van de grattachecca-kiosken voor een verfrissende verrassing.

Ook een stuk sappige watermeloen (anguria of cocomero in het Italiaans) is goed voor (of beter gezegd tegen) de dorst. In de zomer zie je verschillende kraampjes met enorme watermeloenen, die je lekker vers per schijf kunt kopen.

8 Pootjebaden of een duik nemen

Voor een Italiaan zijn er maar twee vakantiebestemmingen mogelijk: mare o montagna, naar zee of de bergen in. Ga je naar zee, zorg dan dat je tijdens de heetste uren van de dag in de schaduw bent. Het is heel aanlokkelijk om de hele dag in zee te dobberen, maar daarvoor betaal je later de tol. Trek je dus voor de siësta terug in de schaduw, met een dorstlessend drankje bij de hand.

Uiteraard is een verfrissende duik zo nu en dan ook broodnodig. Dat kan in zee, maar als je niet in de buurt van het strand bent, is een meertje of openbaar zwembad een goed alternatief. Let wel: in Italië is in bijna elk openbaar zwembad een badmuts verplicht. Vaak kun je ze ter plekke wel kopen, maar bereid jezelf – en je kinderen – er wel op voor…

9 Lange zomeravonden

’s Avonds komt Italië helemaal tot leven. Do as the Italians do en geniet van la passeggiata en een aperitivo (een drankje, zoals Aperol Spritz, geserveerd met hapjes). Ga laat op de avond eten en geniet zo lang mogelijk van het feit dat je je vork op kunt tillen zonder meteen te gaan zweten.

Eet wel licht, want anders breng je de toch al zwoele nachten alleen maar woelend door. Wees ook flexibel met kinderen: laat ze nu lekker uitrazen en met Italiaanse bambini spelen, dan slapen ze de volgende dag tijdens de siësta vast ook!

10 Ontdek ondergrondse bezienswaardigheden

Wordt het echt te heet onder je voeten, daal dan af in een van de grottencomplexen of ondergrondse bezoekerscentra die Italië rijk is. Zo ligt in Napels een hele stad onder de grond en kun je in veel kerken een ondergrondse crypte bezoeken.

Zoek je het liever nog dieper, ga dan bijvoorbeeld naar het grootste grottencomplex in Europa, de Grotte di Frasassi (Le Marche), deze magische grotten in de Cilento of naar de grotten van Castellana Grotte (in Puglia).

Met al deze tips en onze lijst met zinderende zomerhits kan de zomer niet meer stuk. Geniet van een heerlijke Italiaanse zomer. En mocht je nog aanvullingen hebben, altijd welkom!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Leuke tips. Dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *