Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek drie magische grotten in de Cilento

De Cilento is een prachtig natuurgebied, met veel groen, karakteristieke dorpjes en verborgen schatten. Het leuke aan dit gebied is dat het nog vrij onontdekt is en er plekken zijn die nog niet worden overspoeld door toeristen.

Felicia van Salerno Travel neemt je graag mee naar deze groene parel ten zuiden van de Amalfikust. Felicia: ‘Hoewel de Cilento bijna overal voor een bijzondere sfeer zorgt, zijn er een paar plekken waar je echt helemaal opgaat in de magie van de omgeving: de grotten die in de Cilento te vinden zijn.

Er zijn er heel wat, van groot tot klein. In deze blog licht ik er drie uit, die je ook nog eens handig met elkaar kunt combineren. Je kunt een ticket aanschaffen waarmee je, met korting, toegang hebt tot alle drie de grotten. Dit ticket kun je aanschaffen bij de ingang van elk van deze drie grotten.

Grotte di Castelcivita
De grotten van Castelcivita liggen in de gelijknamige gemeente, in de provincie Salerno. De grotten werden gevormd door het water van de nabijgelegen rivier Calore. Ze zijn rijk aan stalactieten en stalagmieten in allerlei vormen en maten.

Hoewel het grottencomplex kilometers lang is, is er slechts een route van 1200 meter toegankelijk voor het publiek. Deze route leidt je langs verschillende, indrukwekkende ruimtes die de grotten rijk zijn en die tot de verbeelding sprekende namen hebben, zoals de Sala del Castello, de Sala del Coccodrillo en de Sala dei Funghetti.

De gemiddelde temperatuur is 18 °C. Je hebt er geen bereik op je telefoon, je hoort geen geluiden van buitenaf. Er is alleen het geluid van waterdruppels die op de stenen vallen, verder waan je je compleet afgesloten van de buitenwereld. Magisch!

Deze grotten worden regelmatig door theatergezelschappen gebruikt voor optredens. Zo wordt hier jaarlijks De Reis van Aeneas opgevoerd. Ook worden de grotten met enige regelmaat omgetoverd tot Dantes Inferno. Het is echt een uitermate geschikte omgeving voor dergelijke stukken, omdat je het gevoel krijgt daadwerkelijk onderdeel te zijn van het verhaal.

Ben je na een bezoek aan de grotten hongerig geworden? Op het plein bij de ingang van de grotten ligt restaurant Casa Civitas, waar je heerlijk kunt eten.

Grotte di Pertosa-Auletta
De grotten van Pertosa-Auletta liggen in de gemeente Pertosa. Ze worden ook wel de belangrijkste grotten van Zuid-Italië genoemd.

Het bijzondere aan deze grotten is dat het de enige plek is in Europa waar je met een bootje over een ondergrondse rivier kunt varen, de Tanagro. Dit maakt een bezoek aan deze grotten echt tot een unieke ervaring.

Daarnaast gaat de geschiedenis van deze grotten terug tot wel vijfendertig miljoen (!) jaar geleden. Deze ruimte werd in de bronstijd en het stenen tijdperk al gebruikt als schuilplaats.

De Grieken en Romeinen gebruikten de grotten voor verschillende rituelen en heilige ceremonies, terwijl ze in de middeleeuwen dienden als schuilplaats voor christenen. Vervolgens werden deze grotten door monniken als heilige plek gebruikt.

foto’s: Angelo Rocco

In de Tweede Wereldoorlog hield de lokale bevolking zich hier schuil tijdens de bombardementen. De namen van veel van deze personen zijn terug te vinden in de rotswanden.

In totaal bedekken de grotten een oppervlakte van zo’n drieduizend vierkante meter. De gemiddelde temperatuur is 16 °C, het gehele jaar door.

Er zijn diverse routes die onder het Alburni-gebergte doorlopen. Langs deze routes kun je onder begeleiding van een ervaren gids door een surrealistische omgeving wandelen met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten.

De verlichting langs de route draagt zijn steentje bij om deze omgeving nog een stukje magischer en betoverender te maken.

Net als bij de grotten van Castelcivita leent ook deze omgeving zich prima voor theatrale stukken. Ook hier is een uitvoering van Dantes inferno populair, waar het publiek wordt meegenomen langs de ringen van de hel. Ook het stuk Odysseus, de reis naar de Hades is favoriet, waarbij de toeschouwer de hoofdrolspeler volgt in zijn zoektocht.

Wil je je kennis over het gebied en de geschiedenis ervan vergroten? Ga dan naar het speleo-archeologisch museum waar je archeologische vondsten uit de grotten kunt bewonderen.

Een ander interessant museum is het Museo del Suolo, waar aandacht wordt besteed aan de grond onder onze voeten (suolo betekent bodem). Heel interessant om meer te leren over de processen van bodemvorming, hoe deze in relatie staan met het ecosysteem én met de menselijke samenleving door de eeuwen heen.

Grotte di Bussento
De grotten van Bussento maken deel uit van een natuurreservaat van het Wereld Natuur Fonds. Het doel is om het gebied te beschermen en het landschap en de natuur te behouden zoals deze zijn.

foto: Michele Piastrella

De oase ligt in Morigerati, in het Parco Nazionale del Cilento, Vallo di Diano e Alburni. Uiteraard is het mogelijk om van deze natuurlijk schoonheid te genieten. De grotten zijn bereikbaar via verschillende routes die door het WNF zijn uitgezet.

De gemakkelijkste route start in het historisch centrum van Morigerati, over een geplaveid pad dat gedeeltelijk uit de rotsen is gehouwen. Hier daal je via een aantal haarspeldbochten af naar de ingang van de grot en de Bussento-rivier.

foto: Giovannino Carrano

De Bussento is ongeveer zeven kilometer lang en loopt gedeeltelijk onder het dorp Morigerati door. Langs de loop van de rivier geniet je van de pure natuur. Je spot allerlei dieren, zoals otters, salamanders en diverse vogelsoorten.

foto’s: Carlo Marchese

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *