Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met een elektrische auto op reis naar / in Italië

Rijd je naar Italië met een elektrische auto? Dan is het handig om al voor vertrek te weten waar je je auto, zowel onderweg als op de plek van bestemming, kunt opladen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In het buitenland is het aantal laadpalen namelijk nog niet zo groot. Zo heeft Italië een kleine vierduizend colonnine di ricarica, laadpalen, in vergelijking met bijna vijftigduizend laadpalen in Nederland en bijna zesduizend laadpalen in België.

De meeste Italiaanse laadpunten bevinden zich in en om de grotere steden en in het noorden van het land. Het aantal laadpalen in Italië groeit gestaag, maar zeker als je naar wat afgelegener gebieden of naar het diepe zuiden reist, is een goede voorbereiding echt een must.

Stippel je route uit

Die voorbereiding begint al ruim voor vertrek, met het checken van de kaart op de website European Alternative Fuels Observatory die precies aangeeft waar je onderweg naar en in Italië oplaadpunten kunt vinden. Met deze kaart kun je je route naar je vakantiebestemming uitstippelen én checken waar je dicht bij je verblijf een oplaadpunt vindt.

Steeds meer accommodaties bieden zelf ook een oplaadpaal aan, maar dit is nog verre van standaard. Check dit dus voorafgaand aan je boeking, zowel bij je overnachtingsadres(sen) onderweg als bij je verblijf in Italië.

De nieuwste GPS-systemen geven ook aan waar je kunt opladen. Andere handige websites zijn enelx.com, chargemap.com, oplaadpunten.nl en openchargemap.org. Tesla heeft een eigen kaart voor alle Tesla-oplaadpunten. Liever een app? Check dan Chargemap (iOS en Android), Plugsurfing (iOS en Android) of Shell Recharge (iOS en Android).

Meestal staat zelfs aangegeven of het om een gewone laadpaal gaat of om een zogenaamde snellader. Het opladen bij een snellader gaat zoals de naam al doet vermoeden sneller (daarvoor betaal je dan ook wat meer). Zo kan een auto aan een snellader in slechts een half uur voor tachtig procent worden opgeladen. Check wel goed van tevoren of jouw auto geschikt is voor opladen via een snellader.

Houd voldoende speling aan

Houd bij het bepalen van je route goed rekening met de actieradius van je auto. Plan daarbij niet té strak, maar zorg voor voldoende speling. De warmte kan namelijk zorgen voor meer stroomverbruik, net als een zwaarder beladen auto, het gebruik van de airconditioning en/of een tocht in de bergen.

Houd daarom bij de planning voldoende marge aan, zodat je ruim voordat de accu leeg is een oplaadmoment plant. We raden je aan om na ongeveer twee derde van je gemiddelde actieradius een laadstop in te lassen, waarbij je zelf ook even bij kunt tanken, met een espresso of een verfrissend drankje.

Zorg voor een goede verzekering & de juiste vignetten

Loop een paar weken voor vertrek ook je reis- en autoverzekering nog even goed door. Zo heb je nog alle tijd om eventuele ontbrekende zaken te regelen. Twijfel je over de dekking van je verzekering, dan loont het de moeite om nog even contact op te nemen met je verzekering en alles goed kort te sluiten.

Zorg ook op tijd voor een vignet voor de reis door Zwitserland of Oostenrijk. Dit is verplicht – voor je de grensovergang passeert moet de sticker op de voorruit zitten (en als je met caravan reist, moet ook deze een apart vignet hebben). Voor Zwitserland is er slechts één vignet, dat een jaar geldig is. Voor Oostenrijk zijn er drie soorten vignetten (voor tien dagen, voor twee maanden en voor een jaar). Via deze link vind je nog meer tips voor onderweg.

Zorg voor verschillende laadpassen

Check voor vertrek of de laadpas die je in eigen land gebruikt ook werkt in het buitenland. Soms moet je internationaal gebruik eerst activeren op je laadpas. Een van de beste passen op internationaal gebied is die van Plugsurfing. De laadpas van de ANWB is eveneens handig; die kun je gebruiken bij zo’n zestigduizend laadpunten in heel Europa (waaronder ook veel snelladers). Check ook je laadkabels en -stekkers. Soms heb je in het buitenland net een andere kabel en/of stekker nodig.

foto’s: Joaquin Corbalan, Antonio Gravante,
Antonello Marangi & Pierluigi Palazzi

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Vakantiehuis / B&B Casa La Valloniera

    In verschillende kleine dorpjes in Abruzzo vind je ook al laadpalen voor een elektrische auto

  2. Voor het uitstippelen van de route vanuit Nederland naar mijn eindbestemming in Italië, met de elektrische auto, gebruik ik de app ABRP. In mijn ogen echt de allerbeste. In Italië zelf heb ik ook deze gebruikt samen met de app Chargemap.
    Qua laadpas konden wij overal terecht met de Shell Recharge pas. Wel heb ik de ANWB pas en de EnelX pas als backup.
    Zowel in Duitsland, Zwitserland als Italië hadden we geen andere laadkabel nodig dan de standaard kabel die bij de auto zit.

    Op vakantie naar Italië met een elektrische auto gaat, met een beetje voorbereiding, helemaal prima. Ten minste, dat is mijn ervaring. We zijn naar Le Marche geweest en dit jaar gaan we, weer met de elektrische auto, naar Umbrië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *