Home » Italië dichtbij » 20x een Italiaanse start van 2020
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

20x een Italiaanse start van 2020

Als het aan ons ligt wordt 2020 weer een heerlijk Italiaans jaar. Om goed van start te gaan, delen we 20 tips waarmee je het nieuwe jaar op z’n Italiaans begint. Buon Anno Nuovo!

1 Luid het nieuwe jaar in met prosecco
Geen champagne, wél bubbels – bij een Italiaanse start van het nieuwe jaar hoort een toost met prosecco.

2 … én met linzen
Deze peulvruchten symboliseren volgens de Italianen de overvloed aan geld waarover je in het nieuwe jaar zal beschikken, dus deze Italiaanse traditie houden we in ere. Al zijn geluk, gezondheid en liefde natuurlijk veel belangrijker, dus om daarop te kunnen toosten hebben jullie de eerste tip natuurlijk al ter harte genomen en wat prosecco koud gelegd.

3 Verorber een stukje varkenspoot of zeepaling
Hét nationale gerecht tijdens Oud & Nieuw is zampone (varkenspoot), al staat er ook wel cotechino (worst) of capitone (zeepaling) op het menu, afhankelijk van waar je in Italië woont. Wij kiezen voor cotechino, dat is het lekkerst bij de linzen.

4 Gooi al je oude ballast overboord…
Maak aan het einde van het oude jaar de balans op en gooi al je ballast overboord. Figuurlijk, maar ook letterlijk, zoals ze in verschillende delen van Napels doen met oude wasmachines, computers en andere niet-werkende apparaten. Daar is het 31 december dus opletten geblazen!

5 … en haal je rode lingerie uit de kast
Volgens een oeroud en rotsvast Italiaans geloof in l’amore zorg je voor liefdesgeluk in het nieuwe jaar als je Oudejaarsavond in rode lingerie doorbrengt. Wie niet waagt…

6 Bak frittelle in plaats van oliebollen
Net zoals we de champagne vervangen door prosecco, bakken – en eten – we in plaats van oliebollen frittelle. Dit recept van Yvette van Boven is om je vingers bij op te eten!

frittelle-oliebollen-Italië

7 Doe Italiaanse spelletjes
Zin in een spelletje voor de klok twaalf uur slaat? Doe een potje Napolitaanse bingo of waag je aan het kaartspel bestia.

bingo-Napels

8 Start Nieuwjaarsdag met een romige cappuccino
Net als elke dag van het jaar is een cappuccino de beste start van de dag. Geserveerd mét een dagelijkse blog op Ciao tutti – want die blijven we ook in 2020 schrijven natuurlijk!

9 … en met je dagelijkse portie Ciao tutti!
Naast de dagelijkse blogs doen we ook live verslag van onze ervaringen, via Instagram. Je kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter en Pinterest. Last but not least is er onze nieuwsbrief, met extra veel Italië-tips (en in 2020, ons jubileumjaar, ook wat extra cadeautjes).

nieuwsbrief-Italië-Ciao-tutti

10 Luister naar Italiaanse muziek
Geen beter begin van de dag dan met Italiaanse muziek. Of je nu naar de radio luistert (onze favorieten zijn Radio Subasio en Radio Lattemiele) of naar je favoriete Italiaanse artiest, een beetje musica op de vroege morgen doet altijd goed.

Muzikale inspiratie nodig? Check dan onze playlist met de 50 mooiste Italiaanse liedjes over muziek, de mooiste liedjes over de liefde of de meest swingende songs uit Puglia. Via deze link vind je ál onze muziekblogs, geniet ervan!

11 Boek een reisje naar Italië
Het eerste goede voornemen? Een reis(je) naar Italië boeken natuurlijk! Dan weet je alvast dat er weer iets heerlijks in het verschiet ligt. Duik samen met je partner, familie en of vrienden in onze fijne selectie van de mooiste vakantieadresjes in heel Italië en breng dit eerste goede voornemen meteen in de praktijk!

12 Boek een stedentrip Napels
Boek naast je vakantie naar Italië voor het voor- of najaar ook een stedentrip Napels. Felicia geeft je in dit artikel acht hele goede redenen om Napels in 2020 te bezoeken – met als een van die redenen Saskia’s nieuwe boek over Napels, dat in april 2020 zal verschijnen. Op naar Napels dus!

13 Ga proeven in Parma
Nóg een stedentriptip voor 2020: Parma! Deze stad is namelijk de Culturele Hoofdstad van Italië in 2020. Dat betekent veel extra evenementen, maar natuurlijk kun je er ook nog altijd genieten van lokale lekkernijen als Parmaham en Parmezaanse kaas.

14 Leer Italiaans
Je geniet nóg meer van Italië als je de taal spreekt. Dat hoeft niet meteen vloeiend te zijn natuurlijk, al met een paar zinnetjes en een reeks woorden kun je je verstaanbaar maken.

Italiaans leren kan bijvoorbeeld bij ItaliaItalia in Tilburg en Amsterdam. Nog veel meer opties om Italiaans te leren, zowel in Nederland als in Vlaanderen, vind je via deze link. Liever online Italiaans leren? Dat kan bij Tutta Lingua. We vertelden in deze blog al over een hele nieuwe online cursus en binnenkort introduceren we ook het vervolg hierop, mét een cursus Italiaans die je kunt winnen. Stay tuned dus!

Wil je graag naar Italië om ter plekke de taal te leren? Dat kan met Italstudio of met ESL Taalreizen.

15 Kom naar onze Italiaanse wijnavonden
Wil je meer van Italië als wijnland weten én proeven van heerlijke wijnen uit een aantal verschillende regio’s? Kom dan naar een van de Serate di vino, wijnavonden, die Saskia samen met Vinumundi in Maastricht organiseert. De eerste wijnavond is op dinsdag 21 januari, met Piemonte en Veneto in de hoofdrol.

Daarna volgen Toscane en Le Marche (dinsdag 11 februari), Puglia en Calabrië (dinsdag 3 maart) en Sicilië en Sardinië (dinsdag 31 maart). Meer details lees je via deze link.

16 Vier op 6 januari La Befana…
In Italië vliegt er in de nacht van 5 op 6 januari een heks langs alle huizen, La Befana. Ze brengt de kinderen die braaf zijn geweest cadeautjes; wie niet zo lief was, krijgt een stuk houtskool. In Venetië wordt La Befana onder andere gevierd met een roeirace op het Canal Grande – een geweldig schouwspel!

17 …of sluit aan bij de stoet van de drie koningen in Florence
In Florence zien we naast de heks ook de drie wijzen uit het oosten. Niet alleen op de fresco’s die Benozzo Gozzoli schilderde op de wanden van de privékapel van de De’ Medici in het Palazzo Medici-Riccardi, maar ook ‘in het echt’, tijdens de Cavalcata dei Magi, een kleurrijke stoet die vanaf het Piazza Pitti via de Ponte Vecchio en het Piazza della Signoria naar de Duomo voert, waar de drie wijzen hun geschenken aanbieden aan het kindje Jezus.

Cavalcata-Magi-Gozzoli-Palazzo-Medici-Riccardi-Florence

18 Strijk de Italiaanse vlag
Op 7 januari, als La Befana nog maar net uit het Italiaanse luchtruim is verdwenen, wordt er weer feest gevierd in Italië. De nationale driekleur verjaart dan – dus zorg er alvast voor dat het groen-wit-rood dan mooi kan wapperen!

vlag-Italie-tricolore

19 Geniet van de Italiaanse keuken
Tien dagen later, op 17 januari, vieren we de Internationale Dag van de Italiaanse keuken. Op deze dag staat elk jaar een ander gerecht centraal. Wat er in 2020 gemaakt gaat worden, is nog niet bekend – maar je kunt alvast in onze recepten grasduinen om in januari veel Italiaans lekkers op tafel te zetten om het jaar extra goed te starten en alvast het vakantiegevoel aan te wakkeren.

20 Bewaar een plak panettone
Last but not least: smul nog even volop van panettone maar bewaar ook een stukje voor het feest van San Biagio, de heilige Blasius, op 3 februari. Volgens de Italianen eet je die dag het állerlaatste stukje van deze kerstlekkernij – als bescherming tegen keelpijn en als afsluiting van alle feestelijkheden.

panettone-Italie

Wij feesten dan nog even door, want Ciao tutti bestaat op 1 februari 2020 tien jaar en dat gaan we natuurlijk uitgebreid vieren. Maar eerst genieten we van een Italiaanse start van 2020, op een mooi nieuw jaar!!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *