Home » Nieuws uit Italië » De Italiaanse vlag viert feest!
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

De Italiaanse vlag viert feest!

http://www.dreamstime.com/stock-image-composition-windows-italy-flags-image27613821

Befana en de drie koningen zijn nog maar net vertrokken of het is alweer feest in Italië. Vandaag, op 7 januari, vieren de Italianen namelijk La Festa del Tricolore, het Feest van de Driekleur!

Officieel heet deze feestdag de Giornata Nazionale della Bandiera; de Nationale Dag van de Vlag. De Italiaanse vlag, de tricolore, wappert vandaag namelijk precies 217 jaar. Sinds 7 januari 1797 steekt de groen-wit-rode vlag op veel plaatsen vrolijk af tegen de blauwe lucht.

Het vlaggenfeest wordt uiteraard in het hele land gevierd, maar de meeste feestelijkheden staan gepland in en om de geboortegrond van de vlag, Reggio Emilia. Hier wordt de vlag straks, als het licht wordt en begeleid door aardig wat ceremonieel, omhoog gehesen om de hele dag nog trotser dan anders te wapperen.

Hoewel de tricolore voor het eerst wapperde in Reggio Emilia, zijn de drie kleuren afkomstig uit Milaan. Het wapenschild van Milaan bestaat uit een rood kruis op een witte achtergrond. Samen met de groene kleur van de Milanese burgerwacht levert dit de beroemde driekleur op. Italianen die niet uit Milaan afkomstig zijn, geven – uiteraard – een heel andere uitleg aan de drie kleuren; volgens hen zouden de drie kleuren staan voor geloof, hoop en liefde.

Hoe het ook zij, de driekleur is iets waar de Italianen trots op zijn. Luister maar:

E la bandiera di tre colori
Sempre è stata la più bella:
Noi vogliamo sempre quella,
Noi vogliam la libertà!
Noi vogliamo sempre quella,
Noi vogliam la libertà!
La libertà!
La libertà!

Tutti uniti in un sol patto,
Stretti intorno alla bandiera,
Griderem mattina e sera:
Viva, viva i tre color!
Griderem mattina e sera:
Viva, viva i tre color!
I tre color!
I tre color!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *