Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Italiaans leren – de beste tips in Nederland, Vlaanderen én Italië

Als je een beetje Italiaans spreekt, zul je nóg meer genieten van je verblijf in Italië. De Italianen vinden het geweldig als je hen in hun eigen taal kunt begroeten of je bestelling in het Italiaans kan doen. Je zult versteld staan van hoeveel deuren er ineens voor je open gaan…

Dit artikel staat helemaal in het teken van Italiaans leren. We vertellen je waar je dit het beste kunt doen, met tips voor taalscholen en -cursussen in Nederland, in Vlaanderen, online én natuurlijk in Italië zelf – met gedreven docenten die je met plezier wegwijs maken in de mooiste taal ter wereld!

VERTALEN / TOLKEN

Spreek je zelf nog geen Italiaans maar heb je – voor bijvoorbeeld het vertalen van een koopakte of andere officiële documenten –  een tolk of vertaler Italiaans nodig? Kijk dan eens op de website van Miriam Bunnik of Mara Schepers. Via Netwerk Vertalers Italiaans en Italiaans vertaalbureau Fairlingo vind je nog veel meer vertalers en tolken.

Op de website van Vertaalbureau Perfect kun je meer informatie vinden rondom het vertalen naar het Italiaans.

 

ITALIAANS LEREN IN NEDERLAND

ItaliaItalia
Rita Sorce, Saskia’s allereerste lerares Italiaans, verzorgt Italiaanse taallessen in Amsterdam, Den Haag en Tilburg. Kijk op de website ItaliaItalia.nl voor meer informatie.

Italiaans Anders
Italiaans Anders heet niet voor niets Anders. Bij deze online talenschool is de manier van werken echt Anders met een hoofdletter A.

Docenten Mélanie Cascino en Tommasina Chirico begeleiden je namelijk om op een heel breinvriendelijke manier het Italiaans te verwerven. Je leert een taal namelijk pas goed – en ook niet onbelangrijk: met veel plezier en enthousiasme – wanneer je die taal in begrijpelijke vorm tot je krijgt. In deze blog lees je er meer over, maar je kunt ook direct een kijkje nemen op de website van Italiaans Anders.

Dante Alighieri Nederland
In 1893 werd in Rome de Vereniging Dante Alighieri opgericht, als eerbetoon aan de dertiende-eeuwse dichter Dante, die ook wel ‘de vader van de Italiaanse taal’ wordt genoemd. Het doel van deze vereniging is niet alleen om de Italiaanse taal te leren, maar ook om de Italiaanse cultuur te verspreiden.

Er zijn in Nederland vijftien Dante afdelingen: Dante Amsterdam, Dante Haarlem, Dante Leiden/Den Haag, Dante Rotterdam, Dante Dordrecht, Dante Utrecht, Dante Amersfoort, Dante Deventer, Dante Nijmegen, Dante Twente, Dante Friesland, Dante Groningen, Dante Eindhoven, Dante Sittard/Geleen en Dante Maastricht.

Volksuniversiteit
Ook de Volksuniversiteit geeft op verschillende plekken in Nederland cursussen Italiaans. Er zijn verschillende opties; je kunt Italiaanse les volgen in onder meer Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Leiderdorp, Spijkenisse, Utrecht en Zuidlaren. Via deze link vind je alle cursussen Italiaans van de Volksuniversiteit in Nederland.

Taleninstituut Regina Coeli
Wil je snel en gedegen Italiaans leren? De taalcursussen van Regina Coeli zijn bekend om de individuele aanpak en de persoonlijke aandacht. Je leert niet alleen in korte tijd de taal goed spreken maar tegelijkertijd ook de Italiaanse cultuur en manier van communiceren beter begrijpen.

Italiaans leren in je eigen tempo
Op deze website kun je een cursus starten waarbij je op een eenvoudige, snelle en leuke manier de Italiaanse taal onder de knie krijgt. De cursus is volledig online en is samengesteld door een native speaker Italiaans. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Er worden uiteenlopende onderwerpen behandeld, zoals het weer, het OV, de Italiaanse keuken, gesprekken voeren en eten bestellen.

Verder kun je terecht bij deze taalscholen / -cursussen:

AMSTERDAM
Alfabeto | Augusta Italiaanse taal en cultuur | Istituto Italiano di Cultura
Dianora Porru | La Moka | Taalhuis Amsterdam

NOORD-HOLLAND
Altra Italia – Haarlem | La dolce lingua – Castricum
Studio Italië – Zaanstreek | Italiando – Purmerend | Italrosa – Hilversum

ZUID-HOLLAND
Lettere – Den Haag | Claudia Cottone – Leiden | Valiani – Leiden
Italiaanse les – Rotterdam | Di’ la tua – Schoonhoven

ZEELAND
Bell’Italia – Serooskerke

UTRECHT
Lingua Varia – Amersfoort | Gentili – Houten
Avanzi – Italiaans in UtrechtAngela De Luca – Utrecht | Italiaans praten – Woerden

FRIESLAND
Italiamania – Heerenveen | Nogal Italiaans – Hoornsterzwaag

DRENTHE

Istituto Italia – Veenhuizen

OVERIJSSEL
Tutta Lingua – Borne

GELDERLAND
Italiano per tutti – Arnhem | Mille Parole – Ede

NOORD-BRABANT
Ti-basco, Tilburg | Verba Italica – Den Bosch | Ci vediamo – Eindhoven
Lingua italiana – Eindhoven | Italservices – Prinsenbeek
EBC Taleninstituut – Bergen op Zoom

LIMBURG
Italiano per te – Meerssen | Chiara Forzi – Maastricht | Corso Avanti – Voerendaal
La Vera Differenza – Hoensbroek | L’Italiano con passione – Herten
Gilde Landgraaf | Toffolo – Weert | Passione Italia – Velden

ITALIAANS LEREN IN VLAANDEREN

MargherItaly – Bonheiden / Mechelen | Het Perspectief – Gent
SNT – Brugge | Lingua e Cultura – Brugge & Oostende | LBC Onderwijs
Encora – Antwerpen  | CLT – LeuvenCVO Volt Leuven-Landen
La Dante di Anversa – Antwerpen | CVO Antwerpen

 

ITALIAANS LEREN IN ITALIË

Om echt vloeiend Italiaans te leren spreken, zou je eigenlijk ook een tijdje in Italië moeten studeren. Al is het maar twee weken, als een originele invulling van je vakantie, pas als je in het land zelf bent, krijg je gevoel voor de finesses van de taal, voor de minstens zo belangrijke handgebaren die een gesprek vergezellen en voor de tradities en gebruiken die zo’n belangrijk onderdeel vormen van de Italiaanse cultuur.

Italstudio heeft een zeer breed aanbod taal- en cultuurcursussen in Italië. Ingrid Veringa, de eigenaresse van Italstudio, helpt je graag op weg. In totaal biedt zij op meer dan veertig verschillende bestemmingen in heel Italië cursussen aan, zowel voor beginners als voor gevorderden, van Milaan in het noorden tot Sicilië in het zuiden en alles wat er tussenin zit.

Naast de gewone taalcursussen vind je in het aanbod van Italstudio ook cursussen waarbij je niet (alleen) in de klas zit, maar (ook) op een andere, speelsere manier de taal leert. Denk bijvoorbeeld aan kook- en wijncursussen, kunst(geschiedenis)cursussen en taalcursussen i.c.m. een wandelvakantie. Er zijn ook speciale cursussen voor studenten, 50-plussers en families.

Ook een breed aanbod aan Italiaanse taalreizen vind je bij ESL – Taalreizen. Wat je wensen, je niveau in het Italiaans en je beschikbare tijd voor deze taalcursus Italiaans ook zijn, ESL heeft een geschikte taalcursus voor je. Een intensieve taalcursus Italiaans van één maand bijvoorbeeld of een heel jaar van Italiaanse taallessen.

De docenten van Classe Italiana ontvangen je graag voor een taalcursus in Rome. Alle leraren zijn gespecialiseerd in het lesgeven van Italiaans als vreemde taal en hebben een uitgebreide praktijkervaring van meer dan twintig jaar. Met Nederlandse administratie en Italiaanse leraren is er gegarandeerd kwaliteit op alle terreinen van het uitgebreide cursusaanbod.

Een laatste optie is een verblijf bij een Italiaanse familie, waar je je naast taallessen helemaal kunt onderdompelen in de Italiaanse cultuur. Op de website van Italian Family Hospitality vind je verschillende mogelijkheden van zo’n bijzondere taalvakantie.

ONLINE ITALIAANS LEREN

Eigenlijk is alleen zelfstudie niet voldoende om goed Italiaans te leren. Maar wil je naast het volgen van een cursus ook online je Italiaans oefenen, dan kan dat met deze handige websites, Facebookpagina’s en apps.

Online inspiratie vind je via Tutta Lingua | BabbelDuolingo | MemriseMondly | Falo’s Italiaanse school | Impariamo Italiano.

Willemijn Lindeboom geef vanuit Italië conversatieles. Op haar website vind je ook veel uitleg over de fouten die veel Nederlandstaligen maken in het Italiaans (zie deze link). Ook organiseert Willemijn een online Italiaans taalcafé, waar je onder haar begeleiding in het Italiaans kunt praten over van alles en nog wat.

Liever een boek of blad op schoot dan online leren? Check dan de Taalcursus Italiaans van Van Dale en het (Duitse) magazine Adesso.

Heb je nog tips voor fijne boeken, apps of websites om Italiaans te leren? Laat het ons gerust weten, dan zetten we ze erbij!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

9 reacties

 1. Ik lees Ciao Tutti altijd met veel plezier.
  In het kader van deze aflevering wil ik graag een lans breken
  voor mijn italiaanse leraar via Skype: Santino Santinelli in Ascoli Piceno. Zijn website is http://www.italianskypelessons.com.
  Hij beheerst naast zijn moedertaal ook Duits en Engels, wat
  heel handig is. Hij is geduldig, vriendelijk en past zijn lesnivesu
  goed aan jou aan. Ik leer al twee jaar heel veel van hem (na 8 jar les via anderen)

 2. Grazie voor de tip Bert!

 3. Beste redactie van Ciao tutti

  In Vlaanderen organiseren quasi alle CVO’s (Centra voor volwassenenonderwijs) opleidingen om Italiaans te leren. Daarnaast zijn er ook heel wat private initiatieven. Het is een hele klus om die allemaal in kaart te brengen.

  Met vriendelijke groeten

  Rudy Oorts

 4. Voor de Nederlanders in de grensstreek kan ik ten zeerste Qrios Campus de helix , Rijksweg 357 te Maasmechelen aanraden. Zelf heb ik er met ontzettend veel plezier 5 jaar Italiaans gevolgd, bekroond met een taalstage te Siena via Italstudio. ( Cursus La dolce Vita waarover ook Saskia reeds geschreven heeft ). Het gaat om avondonderwijs: 3 uur per week van september tot juni. Vanaf de eerste minuut wordt Italiaans gesproken en de lerares weet met de nodige pit , met een lach en een traan onze liefde voor Italië en het Italiaans levendig te houden.

 5. http://www.oneworlditaliano.com
  Cagliari, Sardenga,
  YouTube filmpjes met Veronica geven duidelijk uitleg van de Italiaanse taal

 6. Lilliane Van Den Bogaert

  Beste Ciao tutti redactie,

  Al vele jaren ben ik een groot Italie liefhebber en volger van jullie blog. Ik heb er al vele tips van gevolgd. En met hele goed ervaringen tot gevolg.
  Ik vind het dan ook erg jammer dat jullie mijn werkgever niet noemen als plaats in NL waar je prima Italiaans kunt leren. Het gaat om EBC Taleninstituut in Bergen op Zoom. Zelf heb ik daar ook de prachtige taal geleerd van Monica Paulis, onze in Mantova geboren en getogen docente. Het maatwerk van EBC durf ik zelfs als flexibeler te beschouwen dan dat van Regina Coeli.
  Misschien een toevoeging aan dit artikel waard?

 7. Ciao Lilliane, dank voor je tip, hij staat erbij! Ik ken en weet natuurlijk ook niet álles, vandaar dat ik enige tijd geleden in de nieuwsbrief ook om tips vroeg en onder aan het artikel nog eens herhaal dat taaltips altijd welkom zijn. Niet alles is namelijk ook even vindbaar online, dus met tips van lezers ben ik altijd blij.

 8. Lilliane Van Den Bogaert

  Fijn Saskia, dat je deze aanpassing hebt doorgevoerd! We gaan jullie linken op onze Facebookpagina, als je dat goed vindt.
  En natuurlijk blijf ik je tips geven, als dat nodig is. (Al weet ik zeker dat jij er meer voor mij hebt….)

 9. Natuurlijk is dat goed, grazie! En tips zijn altijd welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *