Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Frittelle di Maria – Italiaanse oliebollen uit Home made van Yvette van Boven

Vandaag staan we in de keuken voor een simpel maar feestelijk recept uit Home Made Menu van Yvette van Boven. Dit kleine boekje staat vol met heerlijke menusuggesties, ideaal voor de feestdagen maar ook heerlijk om in te grasduinen voor een doordeweekse maaltijd met een bijzonder tintje.

Home-Made-Menu

Een inspiratiebron die de komende tijd zeer welkom is. Want zoals Yvette van Boven het zelf verwoordt in haar voorwoord: ‘Het is me opgevallen dat lezers van mijn kookboek Home Made erg blij waren met de menu’s die ik achter in het boek had opgenomen. Ik heb daar zo veel leuke reacties op gekregen en eerlijk gezegd was ik daar best verbaasd over. Eigenlijk deed ik het uit aardigheid, maar ik bleek een werkelijke behoefte te vervullen.

Op het moment dat ik dit typ, zit ik tot over mijn oren in de kerstmenu’s. Tijdschriften willen namelijk ook graag dat ik menu’s bedenk, zodat je dat lekker niet zelf hoeft te doen. Daarom dit kleinood. Ik heb al mijn boeken doorgeploegd en mooie verzamelingen gemaakt van recepten en bereidingswijzen die ik leuk vond om te herhalen of waarmee ik hoop je te verrassen door ze in een andere volgorde te presenteren.’

Dat verrassen is zeker gelukt; het is weer een prachtig geheel geworden met heerlijke recepten uit verschillende streken. Italiëliefhebbers maken bijvoorbeeld zelf porchetta, schenken een sprankelende granaatappelprosecco of maken onderstaande pompoenfritelle, naar recept van Maria:

frittelle-Home-Made

Yvette: ‘Als Maria, onze Italiaanse hulp, naar ons huis komt, is het na de lunch. Soms, als het mooi weer is, eet ze haar lunch buiten en anders neemt ze haar lunch mee naar ons en eten we samen even in de keuken.

Op een dag haalde ze bruine Hollandse boterhammen uit haar tas en brak een boterham doormidden: ‘Proef!’, dwong ze. Het was grappig, Hollands en Italiaans door elkaar proefde ik: wauw wat lekker! ‘Pompoenbeignets!’ riep ze trots, ‘zelf uitgevonden, heel lekker op de boterham, maar eigenlijk ook prima zo hoor, als antipasto.’

Je hebt nodig: 250 gram pompoen | 1 vingerkootje verse of 1 theelepel gedroogde gist | 3 eetlepels bloem (plus iets extra) | 1 ei | een snufje zout | zwarte peper uit de molen | 2 eetlepels gehakte peterselie | olie om in te frituren | de rasp van een halve citroen

Schil de pompoen en verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in blokken en kook die in wat gezouten water in een minuut of tien al dente. Week de gist in een heel klein bakje lauw water.

Prak de pompoen een beetje kapot en meng hem met 3 eetlepels bloem, het ei, zout en peper, de peterselie en de opgeloste gist. Laat dit mengsel afgedekt 1 uur staan. Meng er dan nog 1 eetlepel bloem door.

Verhit de olie in een diepe pan. Maak met 2 eetlepels bolletjes van het beslag en frituur ze in enkele minuten goudbruin, keer ze halverwege. Dien ze gelijk op met wat geraspte citroenschil erover, wat er overblijft kan de dag erna tussen een boterham.

Wij gaan gauw aan de slag, buon appetito!

Alle menu’s en recepten vind je in

Home-Made-Menu

Home Made Menu | Yvette van Boven | fotografie: Oof Verschuren | ISBN 9789059565111 | Fontaine Uitgevers

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *