Download gratis de Ciao tutti app

Italiaans Anders – unieke online groepscursus Italiaans

Wil je Italiaans leren maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ben je bang dat het niet zo vlot zal gaan tussen de alledaagse drukte door? Twijfel dan niet langer, maar meld je aan voor de online groepscursus Italiaans bij Italiaans Anders.

Anders Italiaans leren

Italiaans Anders heet niet voor niets Anders. Bij deze online talenschool is de manier van werken echt Anders met een hoofdletter A.

Docenten Mélanie Cascino (die je op de foto hieronder ziet op een van de Big Benches) en Tommasina Chirico (in een knalrode Fiat 500) begeleiden je namelijk om op een heel breinvriendelijke manier het Italiaans te verwerven. Je leert een taal namelijk pas goed – en ook niet onbelangrijk: met veel plezier en enthousiasme – wanneer je die taal in begrijpelijke vorm tot je krijgt.

De focus ligt voornamelijk op het begrijpen van wat er door de docenten gezegd wordt. Je hoeft niet alles gelijk te onthouden of na te kunnen vertellen. Daarbij houden ze er bij Italiaans Anders rekening mee dat in elke taal bepaalde woorden en werkwoorden vaak gebruikt worden. Het aanleren van die hoogfrequente woorden wordt bij Italiaans Anders optimaal benut.

De docente neemt dan ook eerst de tijd om de betekenis van woorden en werkwoorden duidelijk te maken. Dit gebeurt met ondersteuning van foto’s, plaatjes en gebaren – zodat je ook kunt zíen wat er wordt bedoeld.

Als de betekenis helder is, worden de woorden gebruikt voor een verhaal. Tijdens de ene les maak je een verhaal samen met de docente, die jullie in het Italiaans de juiste ingrediënten aanreikt (wie er de hoofdrol speelt, bijvoorbeeld, of waar het verhaal zich afspeelt).

Er ontstaat een Italiaans verhaal dat je voor je ogen tot leven ziet komen, waarbij van alles mogelijk is, waarin problemen opgelost moeten worden én waarvan de afloop doorgaans grappig is.

Natuurlijk Italiaans leren

Door zo intensief in het Italiaans bezig te zijn, vergeet je dat je ondertussen de taal aan het leren bent! En dat terwijl je zo méér leert dan in welke gewone taalles ook. Omdat het verhaal tot de verbeelding spreekt en je de woorden in de context hebt gehoord en gezien, verwerf je op een natuurlijke manier de Italiaanse taal.

Je zult zien dat er op deze manier veel meer woorden en uitdrukkingen blijven hangen dan wanneer je woorden en grammatica los leert. Door je eigen verhaal te creëren, zet je enorme stappen op het gebied van taalvaardigheid. En niet onbelangrijk: je durft veel eerder een praatje aan te knopen, omdat je niet slechts wat losse woordjes kent, maar helemaal gewend bent aan het maken van zinnen en verhalen met een plot.

Het leuke bij dit onderdeel is dat je altijd de waarheid mag vertellen maar dat je ook van alles mag verzinnen. Je mag bijvoorbeeld weer zestien zijn en achthonderd krokodillen als huisdier hebben en in de zomer op de Noordpool wonen. Alles is mogelijk, zolang je maar Italiaans spreekt!

Tijdens een andere les lees je gezamenlijk een bestaand verhaal met steeds weer een verrassende afloop. Zo blijft het Italiaans leren divers en altijd uitdagend.

Uiteraard wordt er ook tijd besteed aan het oefenen ‘in de praktijk’. Je bestelt een lekker menu in een restaurant, gaat met een boodschappenlijstje naar de markt of reserveert een appartement dat aan al je wensen dient te voldoen.

Spelenderwijs Italiaans leren

Veel mensen hebben moeite met uit het hoofd leren van woordenlijsten en vervoegingen. Gelukkig is dat bij Italiaans Anders helemaal niet nodig.

De docenten herhalen veel (want zo onthoud je het beste), maar op zo’n gevarieerde manier dat je het niet eens doorhebt. De ene keer wordt een verhaal gemaakt, de andere keer een verhaal gelezen en weer een andere keer gebruik je dezelfde woorden om ze in de praktijk te brengen.

Zo werk je met elkaar aan een betere en uiteindelijk snellere verwerving van de taal. Italiaans Anders biedt liever een stevige basis van een kleine, maar veelgebruikte woordenschat dan een stortvloed aan woorden die je niet gaat onthouden en die je misschien wel nooit nodig zult hebben.

Italiaans Anders biedt dus geen expliciete grammaticaregels aan, maar wel kleine aanwijzingen om een bepaald patroon te herkennen (breinvriendelijke grammatica).

Plezier als drijfveer

De werkwijze van Italiaans Anders is weliswaar anders dan de traditionele lesmethodes, maar vergelijkbaar met de manier waarop je als peuter je moedertaal geleerd hebt. Je begint met veel luisteren, gaat steeds meer begrijpen en vervolgens steeds beter spreken.

Daarbij richten de docenten zich vooral op het spreken met zelfvertrouwen. Veel mensen vinden het eng om Italiaans te praten, omdat ze bang zijn om fouten te maken. Bij Italiaans Anders verdwijnt die angst om Italiaans te spreken, meteen al bij de eerste les.

De lessen kenmerken zich vooral door plezier in het met elkaar leren van de taal – en plezier is een prachtige drijfveer om Italiaans te leren!

Naast de wekelijkse groepslessen onder leiding van een docent, heb je als cursist toegang tot de Italiaans Anders Academie. Dit is een online leeromgeving met al het les-, lees-, luister-, en kijkmateriaal. Je kunt de Italiaans Anders Academie via desktop, mobiel en tablet gebruiken. Zo kun je werken aan je Italiaans waar en wanneer je maar wil.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op de website van Italiaans Anders en schrijf je snel in om verzekerd te zijn van een plek voor de cursussen die in de week van 18 september 2023 starten. Dan zit je tijdens je volgende vakantie heerlijk ontspannen bij gastvrije Italianen aan de keukentafel en maak je moeiteloos een praatje met de eigenaresse van een trattoria of met een lokale gids.

Heb je nog vragen, dan kun je altijd contact opnemen met Mélanie Cascino via melanie@italiaansanders.nl of via 0031-653959810.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

 1. margreet tjalsma

  Hoi Saskia, ik herinner me een wedstrijd waar je een online cursus kon winnen. Is daar al een uitslag van bekend? Ik zie niet waar je daar iets over kunt lezen. Ik heb er ook aan meegedaan namelijk 😉
  Hartelijke groet,
  Margreet

 2. Ciao Margreet,
  si, dat is deze > https://ciaotutti.nl/italiaanse-taal/online-italiaans-leren-met-tutta-lingua/ en die loopt zoals je kunt zien nog.
  Deelnemen kan nog tot half september, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *