Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus naar recept van Jamie Oliver

Wil je met kerst panettone als ontbijt of toetje serveren, maar dan nét even anders dan een plak panettone? Maak dan deze panettone-pudding met banaan en sticky toffeesaus uit Samen eten, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver!

foto: David Loftus

Ingrediënten (voor twaalf personen): 65 gram zachte boter + extra om in te vetten | 200 gram lichtbruine basterdsuiker + extra om te bestrooien | 3 theelepels vanillepasta | 3 grote biologische eieren | 3 mandarijnen | 600 milliliter halfvolle melk | eventueel wat whisky, brandy of lichtbruine rum | 4 bananen | 150 gram Medjool-dadels | 500 gram panettone | 150 gram amandelschaafsel | kaneel | 150 milliliter slagroom |eventueel vanille-ijs voor erbij

Voorbereiding

Prak 50 gram van de boter met een snufje kaneel, 50 gram van de basterdsuiker en de vanillepasta in een grote mengkom. Breek de eieren boven de kom, knijp de mandarijnen erboven uit, voeg de melk toe en klop alles door elkaar. Doe er desgewenst een scheutje whisky, brandy of rum bij.

Snijd de bananen in dunne plakjes, haal de pitten uit de dadels, hak ze fijn en doe ze met de banaan bij het suiker-kaneelmengsel. Scheur de panettone in grove stukjes en meng ook deze erdoor.

Vet een ronde ovenschaal met een diameter van 25 centimeter in met een beetje boter, giet het mengsel erin, strooi het amandelschaafsel erover en maak af met een snufje kaneel. Dek de schaal af en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Serveren

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bak de panettone-pudding veertig minuten of tot hij goudbruin is en pruttelt. Laat hem 10 minuten rusten terwijl je de toffeesaus maakt.

Doe de resterende 150 gram basterdsuiker met 50 milliliter water in een koekenpan met antiaanbaklaag en zet op matig vuur. Kantel de pan af en toe tot je kastanjebruine karamel hebt, maar raak hem niet aan.

Houd afstand en klop de room erdoor (het zal even flink spetteren) tot het glad is. Roer er dan ook de rest van de boter (15 gram) door. Giet de karamelsaus over de pudding of in een kannetje dat je erbij serveert. Heerlijk met een bol vanille-ijs!

Samen eten – het nieuwste kookboek van Jamie Oliver

Dit recept komt uit Samen eten. Dit nieuwe kookboek van Jamie Oliver is een overheerlijke ode aan maaltijden waar je met z’n allen van geniet. Je vindt in het boek meer dan honderdtwintig inspirerende en praktische recepten, maar ook tips, tricks en keukenhacks, zodat je goed voorbereid en georganiseerd aan de slag kunt.

Samen eten | Jamie Oliver | met foto’s van David Loftus | ISBN 9789021585260 | € 33,99 | Kosmos Uitgevers | koop Samen eten bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *