Home » Italiaans eten » Proeven van Sicilië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Proeven van Sicilië

Bar-Somma

Er zijn talloze gerechten en producten die worden bestempeld als ‘typisch Siciliaans’. Vraag je de eilandbewoners zelf naar de specialiteiten van de streek, dan ontdek je ineens dat er op Sicilië nog de nodige onderverdelingen te maken zijn. Ieder deel van het eiland, iedere stad en provincie heeft zo zijn eigen specialiteiten.

In de provincie Catania kom je de befaamde Siciliaanse cassata (cake met ricotta en gekonfijte vruchten) bijvoorbeeld nergens tegen. In plaats daarvan zijn er de casatelle. Op de hellingen van de Etna, in het dorpje Bronte, worden pistachenoten met een DOP-keurmerk verbouwd, en in de lager gelegen citrusgaarden groeien smaakvolle IGP-bloedsinaasappels. Na de nodige proeverijen ter plaatse delen we vandaag onze vijf favoriete lekkernijen uit Catania en omgeving!

1. Cannoli & casatelle di Sant’Agata

Casatelle-di-Sant-Agata

Voor iets zoets zijn we altijd wel te porren. In het gehuchtje San Pietro Clarenza mochten we bij Bar Somma proeven van goddelijke, vers gemaakte cannoli (met tongstrelende vullingen als ricotta, pistachenoten, banketbakkersroom en chocoladeroom), een van onze favoriete Italiaanse zoete lekkernijen.

Maar ook de casatelle di Sant’Agata scoorden hoog. Deze kleine ronde gebakjes bestaan uit cake, ricotta en gekonfijte vruchtjes met daaroverheen een laagje glazuur en het kenmerkende gekonfijte kersje bovenop. Sant’Agata is de beschermheilige van Catania. Ze was een kuise, beeldschone vrouw die weigerde zichzelf over te geven aan de wellusten van een landvoogd. Zwaar beledigd gaf de man opdracht om de arme Agata op gruwelijke wijze te straffen: hij liet haar de borsten afsnijden. De gebakjes van Sant’Agata hebben hun karakteristieke vorm – ze doen denken aan vrouwenborsten – aan deze geschiedenis te danken.

2. Arancini & tavola calda

Tavola-calda-siciliana

Een begrip op heel Sicilië, maar bijzonder ingeburgerd in de dorpjes op de hellingen van de Etna, is de tavola calda siciliana. Tijdens onze blogtour in het gebied namen we geen enkele middag plaats in een chic restaurant voor een Italiaanse pranzo bestaande uit talloze gangen. In plaats daarvan genoten we, samen met de lokale dorpsbewoners en al kletsend met de barman, van de authentieke, eenvoudige tavola calda aan de bar.

Vergis je niet: de warme deeghapjes en andere specialiteiten lijken misschien klein, maar ze vullen behoorlijk! De beroemdste snack die ertussen ligt, is de arancino – een flinke gefrituurde risottobal met verschillende vullingen. Maar ook de met kaas, tomaten en vleeswaren gevulde deegspecialiteiten smaken verrukkelijk. Stap dus gerust een willekeurige bar binnen wanneer je zin hebt in een snelle lunch of snack tussendoor!

3. Funghi, arancia rossa & zibibbo

Processed with Moldiv

Vlak bij het dorpje Mascalucia ligt het Parco Monte Ceraulo. Dit mooie natuurgebied is helaas niet voor bezoekers toegankelijk, maar dat zorgt er wel voor dat de lekkerste funghi hier in alle rust kunnen groeien. Ristorante Pizzeria L’Ulivo is een van de weinige plekken waar je kunt proeven van deze lokale specialiteit. De paddenstoelentovenaars, zo worden de koks van L’Ulivo ook wel genoemd. Dat ze die titel eer aandoen, hebben we kunnen proeven: funghi met wat knoflook, gebakken met pancetta, in een salade met patate… De lekkerste combinaties kwamen voorbij.

Naast vers geplukte funghi kregen we nog veel meer lokale specialiteiten voorgeschoteld. Zo genoten we na de antipasti, primi en secondi van een typisch nagerecht van de streek: arancia rossa (bloedsinaasappel, mét IGP-keurmerk) overgoten met maraschino, een bitterzoet likeurtje. Na het frisse bordje fruit sloten we af met een glaasje zibibbo, een dessertwijn van druiven die groeien op de hellingen van de Etna, vergezeld van wat vers gebakken biscotti.

4. Pistacchio di Bronte

Masseria-Carminello-2

Op de westelijke hellingen van de Etna ligt het plaatsje Bronte. De lokale beroemdheid hier is de pistachenoot. In veel gerechten die je in en om Catania geserveerd krijgt, speelt deze heerlijke Pistacchio di Bronte DOP een hoofd- of bijrol. Wij proefden de pistachenootjes in het levendige restaurant van Masseria Carminello in Valverde bijvoorbeeld zowel in de primo als in het dessert.

Een avondje culinair genieten bij Masseria Carminello is sowieso een must als je in de buurt bent. Alleen al de overweldigende hoeveelheid antipasti op tafel, het ene gerechtje nog lekkerder dan het andere, maakt zijn restaurant de moeite van een bezoekje waard. Als je daarna nog plek hebt, geniet je verder van een uitgebreid Siciliaans diner, onder het genot van live uitvoeringen van typisch Siciliaanse volksmuziek.

Masseria-Carminello

5. Een culinaire ‘Tour dell’Etna’

MoMa-Mascalucia

Nadat we letterlijk de nodige tours op en om de Etna hadden gemaakt, kwamen we bij MoMà Arte e Gusto in Mascalucia een gerecht met een wel heel toepasselijke naam op de menukaart tegen: Tour dell’Etna. Dat moest geproefd worden! We genoten van een bord vol verrukkelijke specialiteiten van het gebied, waaronder lokale vleeswaren en uiteraard de heerlijke Pistacchi di Bronte, met zichtbare trots geserveerd door eigenaar Salvatore.

MoMà is een restaurant en tentoonstellingsruimte in één, waar je dineert tussen de kunstwerken – originele werken van lokale Catanese schilders, maar ook reproducties van bekende schilderijen. De naam heeft overigens een dubbele betekenis; MoMà verwijst natuurlijk naar het beroemde museum in New York, maar is ook Siciliaans voor ‘mama’, de grootste inspiratiebron in de keuken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *