Download gratis de Ciao tutti app

Ciao tutti Italië Agenda – februari

In onze Italië Agenda van februari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Amandelbloesemfeest in Agrigento
Agrigento (Sicilië)

Begin februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de Bloeiende Amandelboom, is het volop genieten van lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optredens en een vuurwerkshow.

Ook de moeite waard: een bezoek aan het amandelmuseum Marzipan in Favara, vlak bij Agrigento.

La Candelora – kaarsjes voor Maria
2 februari, Rome (Lazio)
Op 2 februari vindt in de Santa Maria dell’Orto (aan de Via Anicia, in de wijk Trastevere) een van de oudste christelijke feesten plaats: La Candelora. Men herdenkt de reiniging van Maria, precies veertig dagen na de geboorte van Jezus. Dat gebeurt op een sfeervolle, bijzondere manier: alle aanwezigen steken een kaars aan (vandaar de naam) en bidden bij het schijnsel van deze lichtjes. Indrukwekkend!

Lang geleden vierde men het lichtfeest ook al, al trok men toen met toortsen en kaarsen over het Forum Romanum naar de Sant’Adriano, waar de paus op de menigte wachtte om de stoet voor te gaan naar de Santa Maria Maggiore. In deze Mariakerk wandelde de paus vervolgens blootsvoets naar het altaar, om de reiniging van Maria te herdenken.

San Biagio en het allerlaatste stukje panettone
3 februari, heel Italië

Op 3 februari eten de Italianen hun laatste stukje panettone, dat ze met Kerstmis apart hebben gezet. Deze laatste restjes panettone op de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, moeten beschermen tegen keelpijn.

San Biagio was een Armeens bisschop, die rond het jaar 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen. Een van de bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend.

Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor, dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Viva Sant’Agata!
3, 4 en 5 februari, Catania (Sicilië)

De processie ter ere van Sant’Agata in Catania is een bijzonder gebeuren, met veel emotie, een rotsvast geloof en tal van tradities die al sinds begin twaalfde eeuw in stand worden gehouden.

De feestelijkheden beginnen op 3 februari, als in Catania een bijzondere straatverlichting wordt ontstoken. Elk jaar is de verlichting anders, maar het is altijd weer een bijzonder schouwspel als de stad in een
bijna magisch licht baadt.

Ter ere van Sant’Agata vinden er verschillende processies plaats, onder andere met elf meer dan negenhonderd kilo wegende draagbaren die verschillende beroepen uitbeelden – en die door zes tot twaalf mannen worden gedragen.

De belangrijkste processie is natuurlijk die met Sant’Agata zelf in de hoofdrol, die zowel op 4 als op 5 februari plaatsvindt. De heilige wordt door de hele stad geleid, met als grande finale een spectaculair vuurwerk. In deze blog lees je er meer over.

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, eet men op Sicilië minne di Sant’Agata, de borsten van Sant’Agata. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten elk jaar opnieuw perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Kies dus niet al te grote gebakjes!

Carnaval in Venetië
4-21 februari 2023
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnaval van Venetië, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt.

Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Kijk voor alle details op de website van het Carnevale di Venezia.

Carnaval in Viareggio
4-25 februari 2023
De Toscaanse kuststad Viareggio is de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen…

Via deze link lees je meer over het carnaval in Viareggio. Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di Viareggio.

Sinaasappelgevecht
Ivrea (Piemonte)
Het origineelste carnaval vindt plaats in het noorden van Italië, in Ivrea (in de buurt van Turijn). Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale!, zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea. Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.

Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. In deze blog lees je er meer over.

Tijdens de Battaglia dele Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!

Carnaval van Castiglion Fibocchi
5 en 12 februari 2023, Castiglion Fibocchi (Toscane)
José en Jean, de eigenaren van Casa le Rondini, tipten ons het kleurrijke carnaval van Castiglion Fibocchi, misschien wel het mooiste carnavalsfeest van heel Toscane. De feestvierders vieren hier namelijk net als in Venetië feest in prachtige kostuums en barokke maskers.

World Nutella Day
5 februari

Op 5 februari is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.

5 februari is daarmee de ideale dag om zelf Nutella te maken, winterse chocoladekoekjes met Nutella en zeezout te bakken of koffiebroodjes met Nutella te maken.

Valentijnsdag
14 februari, heel Italië
Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Inmiddels wordt het overal gevierd. We geven een aantal tips voor een Italiaanse Valentijn:

Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’
10x een Italiaanse Valentijn
het plein van de perfecte liefde
10 romantische plekken in Italië

Wil je je geliefde een Italiaanse Valentijn wensen? Check dan deze blog met 25 Italiaanse Valentijnswensen en maak een van deze veertien recepten voor je Valentijn.

Verona in Love
11-14 februari 2023, Verona

In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren.

De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt…

Ga je naar Verona op of rondom Valentijnsdag? Lees dan ook deze 25 tips voor de stad van de liefde!

Single-heilige San Faustino
15 februari, Brescia (Lombardije)
San Faustino, een van de patroonheiligen van Brescia, wordt op 15 februari geëerd met een groot festival, met een braderie, optredens, lekker eten en drinken en vuurwerk boven de stad. Er zijn ook veel feesten voor singles, want San Faustino mag de dag na Valentijn de harten van alleenstaanden verwarmen.

Festival di Sanremo
7-11 februari 2023, Sanremo (Ligurië)
Het bekende Italiaanse festival van Sanremo brengt sinds 1951 elk jaar opnieuw veel Italiaans zangtalent samen voor een wervelende show. Ooit was het Casino van Sanremo het decor, bijvoorbeeld in 1958, toen Nel blu dipinto del blu de eerste prijs op het Festival van Sanremo in de wacht sleepte.

Zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli werden vanwege deze overwinning uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.

Sartiglia – carnavalsfeest te paard
19-21 februari 2023, Oristano (Sardinië)
In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, wordt ook op een bijzondere manier carnaval gevierd. Tijdens de zogeheten Sartiglia nemen meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst betekenen.

foto: Davide Sarru

Carnaval in Puglia
Het oudste carnaval ter wereld wordt gevierd in de hak van Italië. Volgens de inwoners van Putignano (Puglia) is hun carnavalsfeest het alleroudste. Reeds in 1394 zou hier een carnavalsoptocht door de straten hebben getrokken. De vrolijke carnavalsstoet van Putignano is nog altijd een van de langste optochten ter wereld, met veel gemaskerde en verklede mannen en vrouwen en bijzondere praalwagens. Op de website van het Carnevale di Putignano vind je alle details.

Bijzonder is ook het Carnaval van Manfredonia, eveneens in Puglia, een magisch feest met kleurrijke kostuums, grote carnavalswagens gemaakt van papier-maché en vooral heel veel vrolijke, trotse Manfredoniani die van dit gebeuren een bijzonder spektakel maken. Vooral de Sfilata delle Meraviglie, de kleurrijke optocht die als grande finale van het carnavalsfeest door het hele stadje trekt, is adembenemend mooi.

Chocoladefestival Florence
In Florence kun je begin februari je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven: witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak…

Ook koop je er allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel chocoladeharten. De data voor 2023 zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar check deze website voor updates.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Bergamo en Brescia – Culturele Hoofdsteden van Italië in 2023
In 2023 mogen de steden Bergamo en Brescia zich beide Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Van 10 tot 19 februari wordt een aantal monumenten van Bergamo in de schijnwerpers gezet, tijdens het Festa delle Luci. Nationale en internationale kunstenaars als Kumari Burman, Marco Lodola, Federica Marangoni en Ivan Navarro zorgen voor een waar lichtspektakel.

De Accademia Carrara in Bergamo toont van 28 januari tot 4 juni tijdens een unieke (want allereerste) tentoonstelling over Cecco del Caravaggio ongeveer veertig werken van / met Francesco Boneri, de meest mysterieuze leerling van Caravaggio, die tevens model stond voor minstens zes werken van Caravaggio, waaronder zijn David en Goliath en Amor Vincit Omnia.

In het Museo di Santa Giulia in Brescia maak je van 14 februari tot 28 mei kennis met schilder Giacomo Ceruti, terwijl je er van 24 maart tot 25 juni, tijdens het Brescia Photo Festival, schitterende foto’s bewondert.

Van 21 januari tot 11 juni bewonder je in het Palazzo Martinengo in Brescia de tentoonstelling Lotto, Romanino, Moretto, Ceruti – met meer dan tachtig meesterwerken van deze en andere lokale schilders.

Het volledige programma vind je via deze link op de website Bergamo Brescia 2023. Ook via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van alle nieuws en evenementen.

ROVERETO

Giotto e il Novecento
tot 19 maart 2023, Mart
In het Mart – Museo d’arte moderna e contemporanea in Rovereto – is deze winter een tentoonstelling te zien over Giotto, die onder meer de fresco’s in de Cappella degli Scrovegni in Padova schilderde.

Behalve werk van de hand van deze middeleeuwse meester zijn ook schilderijen te zien van grote kunstenaars die door Giotto werden beïnvloed, zoals Giorgio Morandi, Fausto Melotti, Lucio Fontana, Henri Matisse, Mark Rothko, James Turrell en Carlo Carrà, wiens Le figlie di Loth uit 1919 is gekozen als campagnebeeld van de expositie.

TURIJN

Rembrandt incontra Rembrandt – dialoghi in Galleria
tot 16 april 2023, Galleria Sabauda
In Turijn bezoek je een tentoonstelling die volledig is gewijd aan een van de beroemdste Nederlandse schilders: Rembrandt van Rijn.

In de Spazio Scoperte van de Galleria Sabauda zijn tweeëntwintig werken te zien, van musea over de hele wereld, waaronder De maaltijd te Emmaus en Een oude man slapend bij het vuur. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

MILAAN

Bosch e un altro rinascimento
tot 12 maart 2023, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale bewonder je deze winter tien originele kunstwerken van de Nederlandse schilder Jeroen Bosch (1453-1516), afkomstig uit onder meer Brugge, Venetië, Florence, Lissabon en Madrid, waaronder Trittico delle Tentazioni di Sant’Antonio, Trittico del Giudizio Finale, San Giovanni Battista en Trittico degli Eremiti.

Daarnaast omvat de tentoonstelling ongeveer negentig werken van zijn tijdgenoten. Meer informatie vind je op de website van het Palazzo Reale.

Mecenati, collezionisti, filantropi – dai Medici ai Rothschild
tot 26 maart 2023, Gallerie d’Italia
De kunstgeschiedenis wordt niet alleen geschreven door de grote kunstenaars, maar ook door hun opdrachtgevers, in de hoedanigheid van geldschieters en begunstigers. De Gallerie d’Italia in Milaan organiseert daarom een tentoonstelling met meer dan honderdtwintig meesterwerken die dankzij onder meer de familie De’ Medici of Farnese konden worden gemaakt.

Je bewondert onder meer de Madonna della Scala van Michelangelo, een Napolitaans vergezicht van Gaspare Vanvitelli, San Girolamo penitente van Caravaggio en een portret van Lorenzo il Magnifico van Bronzino. Via deze link vind je meer informatie over deze tentoonstelling.

Neons Corridors Rooms – Bruce Nauman
tot 26 februari 2023, Pirelli Hangar Bicocca
Samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam en Tate Modern in Londen organiseert Pirelli Hangar Bicocca een tentoonstelling met in de hoofdrol het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman.

Je bewondert een selectie van zijn beroemde gangen en kamers, die Nauman op verschillende manieren belicht, waardoor je heel anders gaat kijken naar ruimte, licht, geluid en kleur. Via deze link vind je alle details.

Andy Warhol
tot 26 maart 2023, Fabbrica del Vapore
De Fabbrica del Vapore in Milaan opent dit najaar de deuren voor Andy Warhol. Tot 26 maart 2023 bekijk je de tentoonstelling Andy Warhol – La pubblicità nella forma, met meer dan driehonderd objecten die de carrière van Warhol van begin jaren vijftig tot de jaren tachtig symboliseren.

Max Ernst
Palazzo Reale in Milaan, tot 26 februari 2023

ASTI

Boldini e il mito della Belle Époque
Palazzo Mazzetti in Asti, tot 10 april 2023

VENETIË

De’ visi mostruosi e caricature – da Leonardo da Vinci a Bacon
tot 27 april 2023, Palazzo Loredan
In Venetië laaf je je aan monsterlijke gezichten en karikaturen, van de hand van onder meer Leonardo da Vinci, Tiepolo, Carracci, Parmigianino en Francis Bacon.

Er zijn in totaal meer dan vijfenzeventig werken te zien, met bruiklenen uit onder meer het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence en het Castello Sforzesco in Milaan. In dit artikel lees je meer over deze expositie.

Kandinsky e le Avanguardie
tot 21 februari 2023, Mestre
Nog meer moderne kunst bewonder je tot 21 februari 2023 in het Centro Culturale Candiani in Mestre (Venetië). Tijdens de tentoonstelling Kandinsky e le Avanguardie. Punto, linea e superficie bekijk je er werken uit de Galleria Internazionale d’Arte Moderna van Ca’ Pesaro.

Naast meesterwerken van Kandinsky hangt er werk van onder meer Paul Klee, Joan Mirò, Yves Tanguy, Luigi Veronesi en Karel Appel.

BASSANO DEL GRAPPA

Io, Canova. Genio europeo
26 februari 2023, Bassano del Grappa
In het Museo Civico van Bassano del Grappa maak je dit najaar kennis met Canova, in een overzichtstentoonstelling die wordt gehouden om te ‘vieren’ dat Canova precies tweehonderd jaar geleden overleed.

Het is een schitterende expositie, met sprekende werken van een van de grootste kunstenaars van Italië, dankzij veel (inter)nationale bruiklenen die voor even naar Bassano del Grappa mogen komen. Via deze link lees je alle details.

PADOVA

L’occhio in gioco
tot 26 februari 2023, Palazzo del Monte di Pietà
Nog meer moderne kunst in Padova! Je ogen worden tot 26 februari 2023 op het verkeerde been gezet als je de tentoonstelling L’occhio in gioco in het Palazzo del Monte di Pietà bezoekt.

Je geniet van illusies, anders-dan-andere percepties en andere kunstige zaken die je op het verkeerde been zetten.

Futurismo 1910-1915
tot 26 februari 2023, Palazzo Zabarella
Tot 26 februari 2023 waan je je in Padova even in de toekomst van 1910 tot 1915, tijdens de tentoonstelling Futurismo 1910-1915. La nascita dell’avanguardia in Palazzo Zabarella. Via deze link vind je meer informatie.

Volgens de futuristen moest het maar eens klaar zijn met de ouderwetse sleur waarin Italië vastzat. Innovatie, modernisme, snelheid, technologie: dát waren dingen die gevierd moesten worden.

Italië moest het epicentrum van progressie worden en afrekenen met ‘archaïsche instituten’ als musea, bibliotheken en academies. Geweld was daarbij volgens de futuristen geoorloofd en zelfs nodig om een nieuw Italië te bouwen – niet voor niets waren ze voorstanders van de Eerste Wereldoorlog.

Je bewondert werk van onder meer Umberto Boccioni (waaronder Unieke vormen van continuïteit in de ruimte uit het Kröller-Müller Museum, het beeld dat ook staat afgebeeld op de Italiaanse twintig eurocent), Carlo Carrà, Luigi Russolo, Antonio Sant’Elia, Giacomo Balla en Gino Severini.

BOLOGNA

I pittori di Pompei
tot 19 maart 2023, Museo Civico Archeologico
Tot 19 maart 2023 reis je in het Museo Civico Archeologico in Bologna terug in de tijd, naar de periode dat er in Pompeï de prachtigste villa’s verrezen, waar de kamers werden gedecoreerd met kleurrijke fresco’s.

Tijdens de tentoonstelling I pittori di Pompei bewonder je meer dan honderd van deze fresco’s, die afkomstig zijn uit de collectie van het Museo Archeologico Nazionale di Napoli.

Centraal staan echter niet alleen deze werken, maar ook en vooral de makers ervan; de pictores, oftewel de schilders van de fresco’s in de villa’s van Pompeï, Herculaneum en andere plekken aan de voet van de Vesuvius.

Hoe gingen ze te werk? Welke technieken gebruikten ze? Hoe realiseerden ze die heldere kleuren? Hoe was de relatie met hun opdrachtgever?

Meer informatie vind je op deze website, die speciaal voor de tentoonstelling I pittori di Pompei is gemaakt en je alvast virtueel laat meegenieten van de expositie.

Jago – Banksy – TVBoy e altre storie controcorrente
tot 7 mei 2023
In het Palazzo Albergati bewonder je iconische street art-werken van onder anderen Banksy, Jago en TVBoy. Er zijn meer dan zestig werken te zien, waaronder Girl with Balloon en Bomb Love van Banksy, Memoria di sé en Habemus Hominem van Jago en de serie baci (kussen) en eroi (helden) van TVBoy. Via deze link vind je meer informatie.

Love in the time of Covid | TvBoy (2020) | Pop House Gallery

Giulio II e Raffaello – una nuova stagione del rinascimento a Bologna
tot 5 februari 2023, Pinacoteca Nazionale
Het portret van paus Julius II is een van de meesterwerken van Rafaël. Normaal gesproken hangt het in de National Gallery in Londen, maar tot 5 februari 2023 bewonder je het in de Pinacoteca Nazionale in Bologna, tijdens de tentoonstelling die draait rondom de vraag wat de renaissance – en de komst van renaissancekunstenaars als Michelangelo en Rafaël – heeft betekend voor Bologna.

PISA

I Macchiaioli
tot 26 februari 2023, Palazzo Blu
Palazzo Blu in Pisa laat je tot 26 februari 2023 kennismaken met de schilderijen van de zogenaamde Macchiaioli. Deze naam verwijst naar een groep Italiaanse schilders die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Toscane actief was. Ze hielden zich verre van de conventies van de Italiaanse kunstacademies en schilderden vooral veel buiten om het natuurlijk licht te kunnen vangen op doek.

Er zijn meer dan honderddertig werken te zien, afkomstig uit grote musea zoals de Galleria degli Uffizi in Florence, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna in Rome en de Galleria d’Arte Moderna di Genova. Via deze link lees je meer over de expositie.

FLORENCE

Escher
tot 26 maart 2023, Museo degli Innocenti
Het Museo degli Innocenti (een van de onbekendere musea in Florence) biedt tot 26 maart 2023 onderdak aan ongeveer tweehonderd werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, waaronder een aantal van zijn iconische werken waarin niets is wat het lijkt.

In de zalen van een van de oudste weeshuizen ter wereld vergaap je je onder meer aan Eschers hand die een reflecterende bol vasthoudt, aan zijn beroemde metamorfosen en aan zijn dag en nacht.

Escher bezocht Italië voor het eerst in 1922. Hij verhuisde uiteindelijk zelfs naar het land dat zijn hart wist te veroveren en dat in veel van zijn werken voorkomt.

Meer informatie vind je op de speciale website voor deze Escher-tentoonstelling. Meer over Eschers liefde voor Italië lees je hier.

Inside Banksy
tot 26 februari 2023, Santo Stefano in Ponte
In de Chiesa Santo Stefano in Ponte – ook wel de Cattedrale dell’Immagine genoemd vanwege de grootse multimediale exposities die er gehouden worden – dompel je je onder in de street art-wereld van Banksy.

ROME

Canova – l’ultimo principe
tot 28 juni 2023, Accademia Nazionale di San Luca, Rome
De Accademia di San Luca – het Sint-Lucasgilde – in Rome brengt een eerbetoon aan Antonio Canova, een van de bekendste Italiaanse beeldhouwers.

De expositie belicht met name de periode van 1800 (toen Canova lid werd van de Accademia di San Luca) tot zijn dood in 1820. Via deze link vind je alle details voor de expositie (inclusief informatie om je bezoek te reserveren).

Annibale Carracci – gli affreschi della cappella Herrera
tot 5 februari 2023, Palazzo Barberini
Tijdens deze tentoonstelling wordt een uniek licht geworpen op de frescocyclus die Annibale Carracci maakte voor de familiekapel van de Spaanse bankier Juan Enriquez de Herrera in de Chiesa di San Giacomo degli Spagnoli aan Piazza Navona.

Carracci kreeg de opdracht aan het begin van de zeventiende eeuw. Hij ontwierp de hele cyclus – met verhalen van de Franciscaan Diego di Alcalá – en maakte ook een aantal fresco’s, tot hij in 1605 werd getroffen door een ernstige ziekte. Hij deed de opdracht over aan Francesco Albani en andere kunstenaars met wie hij samenwerkte, onder wie Domenichino, Giovanni Lanfranco en Sisto Badalocchio.

Carracci schilderde ook het altaarstuk, dat normaal te bewonderen is in de Chiesa di Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli maar speciaal voor deze tentoonstelling is herenigd met de fresco’s, die normaal gesproken te zien zijn in het Prado in Madrid en in het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) in Barcelona. Meer informatie vind je via deze link.

Van Gogh
tot 26 maart 2023, Palazzo Bonaparte
Vooruitlopend op de honderdzeventigste geboortedag van Vincent van Gogh, op 30 maart 2023, organiseert Palazzo Bonaparte, aan het beroemde Piazza Venezia in Rome, een grootse tentoonstelling over Van Gogh.

Tot 26 maart 2023 bewonder je ongeveer zestig werken van Van Gogh in hartje Rome, waaronder het zelfportret dat hij in 1887 maakte. Veel van deze werken zijn afkomstig uit het Kröller-Müller Museum.

Via de website van het Palazzo Bonaparte lees je alle details over deze grote Van Gogh-tentoonstelling.

Arte liberata 1937-1947 – capolavori salvati dalla guerra
tot 10 april 2023, Scuderie del Quirinale
De Scuderie del Quirinale staan garant voor schitterende exposities. Dit keer bewonder je er meer dan honderd meesterwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in veiligheid werden gebracht en lees je de verhalen achter deze reddingsoperaties. Via deze link lees je meer over deze unieke tentoonstelling.

Il viaggio di Enea – da Troia a Roma
t
ot 10 april 2023, Forum Romanum
In de Tempio di Romolo (de tempel van Romulus) op het Forum Romanum treed je in de voetsporen van Aeneas, die uit Troje vertrok om uiteindelijk in Rome te belanden. Je bewondert er vierentwintig antieke ornamenten uit twaalf verschillende archeologische musea, onder meer uit Napels, Sperlonga, Tarquinia en Paestum, en maakt kennis met Aeneas zelf, maar ook met zijn ouders en de prins van Troje.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling. In deze blog nemen we je mee op reis langs de route die Aeneas aflegde.

Book! Boom!
t/m 25 februari 2023, Biblioteca Apostolica Vaticana
In de Apostolische Bibliotheek van het Vaticaan bekijk je tot eind februari de boekontwerpen van designer Irma Boom, die veel inspiratie opdoet in collecties met zeldzame boeken en documenten.

De expositie toont het ontwerp- en productieproces dat aan het drukken voorafgaat. Er zijn conceptversies en maquettes te zien van de boeken die Boom voor onder anderen architect Rem Koolhaas en modemerk Chanel maakte.

In aanvulling op de werken van Irma Boom selecteerden curatoren van de Vaticaanse Bibliotheek oude en moderne kalligrammen uit de collectie Don Giuseppe De Luca. Daarnaast kozen ze werk van de Italiaanse futuristische ontwerper Bruno Munari (1907-1998), wiens ontwikkeling opmerkelijke overeenkomsten vertoont met die van Irma Boom.

De tentoonstelling Book! Boom! is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Rome.

 

Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare
Musei Capitolini, tot 23 april 2023
In de Capitolijnse Musea bewonder je de expositie Cursus Honorum – Il governo di Roma prima di Cesare, over de regering van Rome voor Caesar.

De cursus honorum was een fundamenteel aspect van het politieke leven in het oude Rome. Vijf anonieme Romeinse beelden – vier mannen en één vrouw – geven je een inkijkje in het politieke leven van het Rome ten tijde van de Republiek. Via deze link vind je meer informatie.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS

Van Gogh – the immersive experience
tot 30 april 2023, Chiesa di San Potito, Napels
In deze inmiddels beroemde expositie dompel je je onder in de wereld van Van Gogh. Je neemt even plaats in zijn slaapkamer, wervelt mee in zijn sterrennacht en geniet van meer dan driehonderdvijftig werken van Van Gogh die worden geprojecteerd zodat je je er echt even onderdeel van voelt.

Het decor van dit alles is de Chiesa di San Potito, niet ver van het archeologisch museum. De San Potito doet inmiddels geen dienst meer als kerk maar biedt meer dan duizend vierkante meter aan kleurrijke kunst. Via deze link vind je meer informatie over deze tentoonstelling.

Artemisia Gentileschi a Napoli
tot 20 maart 2023, Gallerie d’Italia
Artemisia Gentileschi woonde en werkte bijna tien jaar in Napels. Ze overleed er in 1653, met een schat aan meesterwerken in haar nalatenschap. De tentoonstelling in de Gallerie d’Italia focust op Artemisia’s tijd in Napels.

Er zijn maar liefst eenentwintig doeken te zien, waaronder Betsabea al bagno en een zelfportret in de kleding van Santa Caterina d’Alessandria. Oorspronkelijk is dit werk te zien in de National Gallery in Londen; het is de eerste keer dat het op Italiaanse bodem tentoongesteld wordt. Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling.

NEDERLAND

International Film Festival Rotterdam
t/m 5 februari 2023
Twee weken lang staat Rotterdam in het teken van het International Film Festival Rotterdam. Je geniet van verrassende speelfilms, korte films, installaties, performances en masterclasses.

Er zijn ook een paar Italiaanse films te zien, zoals Alien Food van Giorgio Cugno. Een ontroerende, onverwachte vriendschap vormt de basis van deze grimmige, ik-vertelling over psychose – waarbij de grenzen tussen werkelijkheid en hallucinatie, fantasie en angst vervagen. Buitenbeentjes Alberto (40) en Vicky (12) herkennen zich in elkaar ondanks Alberto’s waanideeën over intimiteit met vreemden en escalerende visioenen over een duistere psychische onderwereld.

In Esterno Notte van Marco Bellocchio reis je terug in de tijd naar 16 maart 1978, de dag waarop de nieuwe regering onder leiding van Giulio Andreotti zich voorbereidde om in het parlement te verschijnen om het vertrouwen te winnen, maar die uiteindelijk wereldnieuws werd toen de auto van Aldo Moro, voorzitter van de christendemocraten, werd onderschept en geblokkeerd door een gewapende kern van de Rode Brigades.

Nostalgia van Mario MartoneI draait binnenkort ook in de bioscoop. Je maakt kennis met Felice, die terugkeert naar Napels en een nieuw leven wil beginnen. Eerst wacht echter de confrontatie met jeugdvriend Oreste, die tegenwoordig maffiabaas is.

De Bentvueghels – een berucht kunstgenootschap in Rome
11 februari t/m 4 juni 2023, Centraal Museum Utrecht
Rond 1620 vestigde een groep kunstenaars uit de Nederlanden zich in Rome. Ze noemden zich de Bentvueghels, aangezien ze zichzelf zagen als kleurrijke vogels. Er werd veel gefeest, maar de stad leverde ook veel inspiratie voor unieke schilderwerken. Een kleine collectie is dit voorjaar te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Wil je in Rome in de voetsporen van de Bentvueghels treden? Volg dan onze City Walk langs de plekken waar deze Nederlandse kunstenaars graag en vaak kwamen.

Sofonisba Anguissola
11 februari t/m 11 juni 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
In samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling organiseert Rijksmuseum Twenthe de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland.

Sofonisba Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis.

Via deze link vind je meer informatie over de expositie over Sofonisba Anguissola. Ter ere van La Festa della Donna geeft Wendy Fossen van Casa dell’Arte op 8 maart een lezing over Sofonisba Anguissola.

Sterven in schoonheid
tot en met 26 maart 2023, Drents Museum
Tijdens de tentoonstelling Sterven in schoonheid – de wereld van Pompeï en Herculaneum maak je kennis met deze Romeinse steden, die in 79 na Christus bedolven werden door een uitbarsting van de Vesuvius.

In deze tentoonstelling staat het rijke leven van de inwoners van Pompeï en Herculaneum vóór de allesverwoestende uitbarsting centraal. Je bewondert met name de schitterende kunstwerken waarmee ze zich omringden.

Er zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum te zien, waaronder veelkleurige fresco’s en mozaïeken, marmeren en terracotta beelden, prachtige bronzen bustes, fonteinen en gouden sieraden.

Piranesi op papier
t/m 5 maart 2023, Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Piranesi op papier is een presentatie met negenendertig werken over onderzoek naar alle Piranesiprenten uit de museumcollectie.

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) was de meest beroemde graficus van zijn tijd en in dit onderzoeksproject staat zijn wereld van papier centraal.

Het onderzoek en de presentatie tonen niet alleen de uitgebreide collectie prenten van de Italiaanse kunstenaar, maar laten ook zijn beslissingen zien als levende, reizende maker, handelaar, en zijn bruisende werkplaats.

Museum Boijmans Van Beuningen bevat met zevenhonderdeenenvijftig werken de omvangrijkste verzameling van Piranesi’s prenten in museaal Nederland. Door de lichtgevoeligheid en kwetsbaarheid van de werken zijn ze nu maximaal drie maanden te zien, daarna drie jaar lang niet, omdat ze moeten ‘rusten’. Daarom is het een zeldzame kans om Piranesi’s prenten te bewonderen.

Als museumbezoeker biedt deze expositie de uitgelezen kans om de indrukwekkende werken van deze beroemde Italiaanse kunstenaar te bewonderen, maar ook om meer te weten te komen over Piranesi’s leven en werk als graficus en kunstenaar.

Via deze link vind je meer informatie over deze unieke tentoonstelling; hier duik je in de digitale bestandscatalogus.

In januari en februari geeft conservator Mireille Linck speciale rondleidingen waarin ze bezoekers meeneemt in haar onderzoeksproject naar de prenten van Piranesi.

Gianni Versace Retrospective
t/m 7 mei 2023, Groninger Museum
Met Gianni Versace Retrospective brengt het Groninger Museum de carrière van de excentrieke Italiaanse modeontwerper Gianni Versace tot leven.

Het is de grootste tentoonstelling die ooit over de modeontwerper te zien was. Nog nooit eerder zijn er zoveel objecten uit zijn collecties en leven tentoongesteld als in het Groninger Museum.

Via deze link vind je de openingstijden en andere praktische informatie om je bezoek aan de tentoonstelling te plannen.

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
t/m 19 februari 2023, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

Napolitana!
Het Nederlands Blazers Ensemble brengt je in mediterrane sferen met de nieuwe voorstelling Napolitana! Dompel je onder in het bruisende Napels, met muziek van de grote Napolitaanse maestro’s, Domenico Scarlatti en Iovanni Pergolesi, maar ook met muziek van de straat en de kroeg.

Te gast is onder andere levende legende Peppe Barra die als geen ander Napolitaanse volksmuziek ten gehore weet te brengen, vol drama en humor, opgezweept door gitarist Paolo del Vecchio en Simone Bottasso op zijn organetto.

Via deze link vind je alle data en plaatsen waar Napolitana! te zien is, van Groningen tot Heerlen, van Amsterdam tot Enschede.

BELGIË

Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme
tot 23 april 2023, Museum voor Schone Kunsten (MSK), Gent
Geïnspireerd door Caravaggio, dé Italiaanse meester van het chiaroscuro (het contrast tussen licht en donker), schilderde de Vlaamse kunstenaar Theodoor Rombouts (1597-1637) een aantal prachtige werken.

Tot 23 april 2023 kun je zijn werk tijdens de expositie Theodoor Rombouts – virtuoos van het Vlaamse caravaggisme in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent met eigen ogen zien.

Het is de allereerste solotentoonstelling die aan Rombouts’ werk is gewijd. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon. Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief