Home » Ciao tutti Agenda – februari
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – februari

In onze agenda van februari vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Amandelbloesemfeest in Agrigento
Agrigento (Sicilië)

Begin februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de Bloeiende Amandelboom, is het volop genieten van lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optredens en een vuurwerkshow.

Ook de moeite waard: een bezoek aan het amandelmuseum Marzipan in Favara, vlak bij Agrigento.

La Candelora – kaarsjes voor Maria
2 februari, Rome (Lazio)
Op 2 februari vindt in de Santa Maria dell’Orto (aan de Via Anicia, in de Romeinse wijk Trastevere) een van de oudste christelijke feesten plaats: La Candelora. Men herdenkt de reiniging van Maria, precies veertig dagen na de geboorte van Jezus. Dat gebeurt op een sfeervolle, bijzondere manier: alle aanwezigen steken een kaars aan (vandaar de naam) en bidden bij het schijnsel van deze lichtjes. Indrukwekkend!

Lang geleden vierde men het lichtfeest ook al, al trok men toen met toortsen en kaarsen over het Forum Romanum naar de Sant’Adriano, waar de paus op de menigte wachtte om de stoet voor te gaan naar de Santa Maria Maggiore. In deze Mariakerk wandelde de paus vervolgens blootsvoets naar het altaar, om de reiniging van Maria te herdenken.

Het allerlaatste stukje panettone
Op 3 februari eten de Italianen hun laatste stukje panettone, dat ze met Kerstmis apart hebben gezet. Deze laatste restjes panettone op de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, moeten beschermen tegen keelpijn.

San Biagio was een Armeens bisschop, die rond 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen. Een van de bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend. Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor, dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Viva Sant’Agata!
4 en 5 februari, Catania (Sicilië)

De processie ter ere van Sant’Agata in Catania staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een bijzonder gebeuren, met veel emotie, een rotsvast geloof en tal van tradities die al sinds begin twaalfde eeuw in stand worden gehouden. De feestelijkheden beginnen op 3 februari, als in Catania een bijzondere straatverlichting wordt ontstoken. Elk jaar is de verlichting anders, maar het is altijd weer een bijzonder schouwspel als de stad in een
bijna magisch licht baadt.

Ter ere van Sant’Agata vinden er verschillende processies plaats, onder andere met elf meer dan 900 kilo wegende draagbaren die verschillende beroepen uitbeelden – en die door zes tot twaalf mannen worden gedragen. De belangrijkste processie is natuurlijk die met Sant’Agata zelf in de hoofdrol, die zowel op 4 als op 5 februari plaatsvindt. De heilige wordt door de hele stad geleid, met als grande finale een spectaculair vuurwerk.

Lees ook: Viva Sant’Agata! – het feest van de heilige Agata in Catania

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, eet men op Sicilië minne di Sant’Agata, de borsten van Sant’Agata. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten elk jaar opnieuw perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Kies dus niet al te grote gebakjes!

World Nutella Day
Op 5 februari is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.

5 februari is daarmee de ideale dag om zelf Nutella te maken, winterse chocoladekoekjes met Nutella en zeezout te bakken of koffiebroodjes met Nutella te maken.

Lees ook: *De wereld van Nutella – hoe Italiaans broodbeleg de wereld heeft veroverd

Festival di Sanremo
4 t/m 8 februari, Sanremo (Ligurië)
Het bekende Italiaanse festival van Sanremo brengt sinds 1951 elk jaar opnieuw veel Italiaans zangtalent samen voor een wervelende show. Ooit was het Casino van Sanremo het decor, bijvoorbeeld in 1958, toen Nel blu dipinto del blu de eerste prijs op het Festival van Sanremo in de wacht sleepte.

Zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli werden vanwege deze overwinning uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.

Viareggio – hoofdstad van het carnaval
1-25 februari 2020

De Toscaanse kuststad Viareggio is de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen… Via deze link lees je meer over het carnaval in Viareggio.
In 2020 viert Viareggio carnaval op 1, 9, 15, 20, 23 en 25 februari. Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di ViareggioFesteggiamo! 

Valentijnsdag
14 februari
Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Inmiddels wordt het overal gevierd. We geven een aantal tips voor een Italiaanse Valentijn:

*Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’
*10x een Italiaanse Valentijn
*Het plein van de perfecte liefde
*10 romantische plekken in Italië

Wil je je geliefde een Italiaanse Valentijn wensen? Check dan deze blog met 25 Italiaanse Valentijnswensen en maak een van deze veertien recepten voor je Valentijn.

Verona in Love
In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren. De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt.

Lees ook: romantisch Verona – 25 tips voor de stad van de liefde

Single-heilige
15 februari, Brescia (Lombardije)
San Faustino, een van de patroonheiligen van Brescia, wordt op 15 februari geëerd met een groot festival, met een braderie, optredens, lekker eten en drinken en vuurwerk boven de stad. Er zijn ook veel feesten voor singles, want San Faustino mag de dag na Valentijn de harten van alleenstaanden verwarmen.

Gemaskerd bal – carnaval in Venetië
8 t/m 25 februari 2020
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnaval van Venetië, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt. Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de
Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Kijk voor alle details op de website van het Carnavale di Venezia.

Sinaasappelgevecht in Ivrea (Piemonte)
22 t/m 26 februari 2020
Het origineelste carnaval vindt plaats in het noorden van Italië, in Ivrea (in de buurt van Turijn). Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale!, zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea. Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.

Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. Tijdens de Battaglia dele Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!

Sartiglia – carnavalsfeest te paard in Oristano (Sardinië)
23-25 februari 2020
In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, wordt er ook op een bijzondere manier carnaval gevierd. Tijdens de zogeheten Sartiglia nemen meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers op het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst betekenen.

foto: Davide Sarru

Carnaval in het zuiden van de laars (Puglia)
Het oudste carnaval ter wereld wordt gevierd in de hak van Italië. Volgens de inwoners van Putignano (Puglia) is hun carnavalsfeest het alleroudste. Reeds in 1394 zou hier een carnavalsoptocht door de straten hebben getrokken. De vrolijke carnavalsstoet van Putignano is nog altijd een van de langste optochten ter wereld, met veel gemaskerde en verklede mannen en vrouwen en bijzondere praalwagens. Op de website van het Carnevale di Putignano vind je alle details.

Bijzonder is ook het Carnaval van Manfredonia, eveneens in Puglia, een magisch feest met kleurrijke kostuums, grote carnavalswagens gemaakt van papier-maché en vooral heel veel vrolijke, trotse Manfredoniani die van dit gebeuren een bijzonder spektakel maken. Vooral de Sfilata delle Meraviglie, de kleurrijke optocht die als grande finale van het carnavalsfeest door het hele stadje trekt, is adembenemend mooi.

Chocoladefestival Florence
In Florence kun je begin februari je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven: witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak…

Ook koop je er allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel chocoladeharten. De data voor 2020 zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar check deze website voor updates.

IJsconcerten in Val di Sole (Trentino-Alto Adige)
Voor het eerst is het mogelijk om in Val di Sole een ijsconcert bij te wonen. Op maar liefst 2600 meter hoogte, op de Presena-gletsjer, vlak bij de aankomst van de kabelbaan Paradiso, is in een iglo een speciale concertzaal gebouwd, die plaats biedt aan tweehonderd gasten.

In januari, februari en maart wordt een reeks concerten gegeven, variërend van pop tot rock tot jazz, alles gespeeld op muziekinstrumenten gemaakt van ijs door de Amerikaanse artiest Tim Linhart. Voor of na de concerten is het mogelijk om het ijslab, waar de instrumenten worden gemaakt, te bezoeken.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

I Love Lego
Palazzo Bonaparte, tot 19 april 2020
Dompel jezelf onder in een wereld van Lego, met schitterende constructies bestaande uit duizenden bouwsteentjes. Lees meer over I Love Lego

Frida Kahlo – Il Caos dentro
SET Spazio Eventi, Rome, tot 29 maart 2020
Van 12 oktober 2019 tot 29 maart 2020 schitteren de kleurrijke werken van Frida Kahlo in Rome, tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo – Il Caos dentro, een mix van originele en fotografische werken van Kahlo en haar echtgenoot-kunstenaar Diego Rivera, aangevuld met multimediale extra’s. De tentoonstelling is te zien bij SET Spazio Eventi, aan de Via Tirso 16, niet ver van Villa Borghese.

Civis Civitas Civilitas – Roma antica modello di città
Mercati di Traiano Museo dei Fori Imperiali
, tot 6 september 2020
Wil je meer weten over de stedelijke architectuur tijdens de Romeinse oudheid? Deze tentoonstelling vertelt je er alles over, met schitterende schaalmodellen en reconstructies. Meer informatie vind je via deze link.

Eterna Bellezza – Canova
Palazzo Braschi – Museo di Roma, tot 15 maart 2020

Lees meer over deze schitterende tentoonstelling in ons uitgebreide artikel met foto’s van Canova’s meesterwerken.

Santi Pietro e Paulo – El Greco
Palazzo Rhinoceros, tot 15 maart 2020
Na Michelangelo’s Adolescente, een ontroerend beeld van een hurkende jongeman, bewonder je in het Palazzo Rhinoceros in Rome het schilderij Santi Pietro e Paolo van El Greco. De apostelen Petrus en Paulus zijn goed te herkennen: Petrus aan de sleutel in zijn linkerhand en Paulus aan het open boek. El Greco schilderde het werk tussen 1587 en 1592.

Palazzo Rhinoceros is gratis toegankelijk. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag, van twaalf uur ’s middags tot middernacht (laatste toegang om 23.30 uur).

C’era una volta Sergio Leone
Ara Pacis, Rome, tot 3 mei 2020
De Romeinse regisseur Sergio Leone is de ongekroonde koning van de spaghettiwestern, met klassiekers als Once Upon a Time in the West en The Good, The Bad and The Ugly. Het museum bij de Ara Pacis eert Leone met een schitterende overzichtstentoonstelling, een beeldend eerbetoon van een hedendaagse filmkoning.

VENETIË / VENETO

Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe
Palazzo Ducale, Venetië, tot 1 maart 2020 
Vlaamse meesters schitteren samen met hun Venetiaanse collega’s in het Palazzo Ducale, het Dogepaleis, in Venetië. Tot 1 maart 2020 is daar de expositie Da Tiziano a Rubens – capolavori da Anversa e da altre collezioni fiamminghe te zien, een schitterend verzorgde tentoonstelling die werd samengesteld met veel inspraak van Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen.

De voormalige appartementen van de doge – die normaal gesproken al meer dan het bewonderen waard zijn – worden speciaal voor de tentoonstelling omgetoverd tot ware ‘constkamers’, zorgvuldig ingerichte kunstkamers die de rijkdom van de Vlaamse collectie prachtig tot uiting brengen.

Er zijn werken te zien van onder anderen Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Michiel Sweerts, aangevuld met andere Vlaamse kunstenaars en Venetiaanse meesters als Titiaan en Tintoretto. Bekijk via deze link alvast een voorproefje van deze expositie.

Moderne kunst uit Zuid-Afrika in Conegliano
Palazzo Sarcinelli, Conegliano, tot 2 februari 2020
Het Palazzo Sarcinelli in Conegliano (in de proseccostreek) neemt je mee op een kleurrijke reis langs een aantal kunstwerken uit de Johannesburg Art Gallery, een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika.

Het museum werd in 1910 opgericht door Florence Philips, die met behulp van Hugh Lane een unieke collectie Europese kunst verzamelde, met werken van onder anderen Picasso, Degas, Turner, Monet, Cézanne en Warhol. Via deze link lees je er meer over.

De haven van Trouville | Louis Eugéne Boudin

ELDERS IN ITALIË

Escher in Trieste
Salone degli Incanti, Trieste, tot 7 juni
Tot 7 juni 2020 bewonder je in Trieste de intrigerende werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Check de speciale website bij de tentoonstelling voor meer informatie.

Vincolo d’union | Maurits Cornelis Escher | © The M.C. Escher Company

Rafaello 2020 – Rafaël in Milaan
tot 2 februari 2020
Ter ere van de 500ste sterfdag van renaissancekunstenaar Rafaël toont het Museo della Permanente in Milaan een kleurrijke multimedia-presentatie van zijn werk. Klik hier voor meer informatie.

Canova vs. Thorvaldsen
Milaan, t/m 15 maart 2020
Net als Antonio Canova woonde ook de Deense Bertel Thorvaldsen eind achttiende, begin negentiende eeuw in Rome. Dat zorgde niet voor een bijzondere vriendschapsband tussen beide beeldhouwers, maar voor een flinke rivaliteit.

De Gallerie d’Italia, aan het Piazza della Scala, heeft nu ruim honderdvijftig van hun werken naast elkaar gezet, zodat je zelf kunt oordelen welke kunstenaar de mooiste beelden maakte…

Canova – I volti ideali
Galleria d’Arte Moderna, Milaan, tot 15 maart 2020
Nog meer Canova in Milaan, dankzij deze expositie in de Galleria d’Arte Moderna (GAM), met een aantal nooit eerder tentoongestelde beelden van Canova, met onder meer zijn Corinne en Muse.

Vittorio Corcos – L’avventura dello sguardo
Turijn, tot 16 februari 2020
Prachtige vrouwen bewonder je in het Museo Accorsi-Ometto in Turijn, dankzij de kleurrijke portretten van Vittorio Corcos, die daar deze winter te zien zijn.

Donne nell’Arte: da Tiziano a Boldini
Palazzo Martinengo, Brescia (Lombardije), tot 7 juni 2020
Geniet van vrouwen in de kunst, in het prachtige Palazzo Martinengo in Brescia. De hoofdrol tijdens de expositie Donne nell’Arte is exclusief voor vrouwen, in al hun veelzijdigheid vereeuwigd door bekende en minder bekende schilders.

Leggere – Steve McCurry
Arengario, Monza (Lombardije), tot 13 april 2020
De tentoonstelling Leggere omvat zeventig foto’s van de wereldberoemde fotograaf Steve McCurry, allemaal rondom het thema lezen. Hij schoot de foto’s van mensen die verdiept zijn in een boek, een krant of een tijdschrift op verschillende momenten tijdens zijn carrière, in verschillende landen, van Italië, Cuba en de Verenigde Staten tot Afghanistan, Thailand en Turkije.

Begin 2020 zijn ze allemaal te zien in de Arengario (het vroegere stadhuis) van Monza, vergezeld van inspirerende quotes die zijn geselecteerd door de schrijver Roberto Cotroneo. Allemaal zo mooi dat je ze wil opschrijven om af en toe te lezen en over na te denken.

Rome, © Steve McCurry (1984)

De Etrusken – reis naar de wereld van de Rasna
Museo Civico Archeologico di Bologna, tot 24 mei 2020
In het archeologisch museum van Bologna (aan de Via dell’Archiginnasio 2) vindt een grote tentoonstelling over de cultuur van de Etrusken plaats. Er zijn circa 1400 objecten te zien, afkomstig uit het museum zelf en uit zestig andere musea van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de speciale website die voor de tentoonstelling in het leven is geroepen.

foto: Roberto Serra | Electa

Fellini – een onsterfelijk genie in Rimini
Castel Sismondo, Rimini, verlengd tot 13 april 2020
Op 20 januari 1920 zag Federico Fellini het levenslicht in Rimini. Deze meester van de Italiaanse film – van onder meer La Dolce Vita, Roma en Amarcord – wordt honderd jaar na zijn geboorte geëerd met de schitterende tentoonstelling Fellini 100 – genio immortale, die tot 13 april te zien is in Castel Sismondo in Rimini. Daarna verhuist de expositie naar het Palazzo Venezia in Rome.

Meer informatie vind je op de speciale website mostrafellini100.it, met schitterende foto’s om alvast in de stemming te komen voor de mooiste herinneringen aan Fellini’s wereld.

De Nittis e la rivoluzione dello sguardo
Palazzo dei Diamanti, Ferrara, tot 13 april 2020
Giuseppe De Nittis (1846-1884) werd geboren in Barletta (Puglia), waar normaal gesproken veel van zijn schilderijen te zien zijn. Tot 13 april 2020 zijn ze uitgeleend aan het Palazzo dei Diamanti in Ferrara, dat de Italiaanse schilder eert met een schitterende overzichtsexpositie, met ongeveer negentig kunstwerken, die De Nittis grotendeels schilderde in Parijs.

Nel grano | Giuseppe De Nittis (1873)

Een Italiaans portret uit Sint-Petersburg
Chiostri di San Pietro, Reggio Emilia, tot 8 maart 2020
Het Chiostri di San Pietro in Reggio Emilia toont een van de mooiste portretten uit de renaissance: dat van een jonge dame, vereeuwigd door Correggio (wiens echte naam Antonio Allegri luidde).

Correggio schilderde haar rond 1520. Wie het precies is weten we niet, al wordt er gesuggereerd dat het zou gaan om Veronica Gambara, met wie Correggio een relatie had. Het doek is normaal gesproken te zien in de Hermitage in Sint-Petersburg, maar is komende maanden weer te zien op Italiaanse bodem.

Mooi detail: op de rand van de schaal die de dame vasthoudt, is een citaat uit Homerus’ verhalen over Odysseus geschreven.

Enigma Pinocchio – Da Giacometti a LaChapelle
Villa Bardini, Florence, tot 22 maart 2020
Voor alle Pinokkio-fans: Villa Bardini wijdt deze winter een expositie aan Pinokkio, met beelden, schilderijen en meer. Op de website van Villa Bardini al een mooi voorproefje, met ook een video.

Meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol in Napels
In de Basilica della Pietrasanta in Napels zijn tot 23 februari 2020 meer dan tweehonderd werken van Andy Warhol te zien, met extra veel aandacht voor zijn Italiaanse werken in het algemeen en zijn Napolitaanse kunststukjes in het bijzonder. Je ziet bijvoorbeeld zijn kleurrijke Vesuvius uit 1985, maar ook iconen als Campbell’s Soup, Marilyn, Mao en Flowers.

NEDERLAND

Whereabouts – Alice Pasquini in Amsterdam
Art3035 Gallery, tot 28 maart 2020
Ben je dol op de kleurrijke street art-werken van Alice Pasquini? Bij Art3035 Gallery in Amsterdam kun je je hart ophalen aan een expositie met een aantal prachtige werken uit Alices oeuvre.

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome
Rijksmuseum, Amsterdam, t/m 7 juni 2020
Een tentoonstelling over het ontstaan van de barok in Rome, met in de hoofdrol schilder Caravaggio (1571-1610) en beeldhouwer Bernini (1598-1680). Er zijn meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten te zien, afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties. Lees meer

Via Appia Revisited
Allard Pierson Museum Amsterdam, t/m 31 mei 2020
De tentoonstelling Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg is een tijdreis langs de beroemde antieke snelweg die van Rome naar Brindisi liep.

Kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis heeft de 2000-jarige biografie van twee mijl Via Appia artistiek vertaald naar een installatie in de statige museumgang op de hoofdverdieping van het Allard Pierson.

Aanvullend is er gedurende de tentoonstelling iedere week een Via Appia Walk & Talk, een lezing met rondleiding over een periode uit de geschiedenis van de ‘eeuwige snelweg’. Meer informatie vind je via deze link.

Mondo Mendini – de wereld van Alessandro Mendini
Groninger Museum, Groningen, t/m 15 mei 2020
Het mooiste museum van het hoge noorden wijdt een tentoonstelling aan de Italiaanse architect Alessandro Mendini, die vijfentwintig jaar geleden tekende voor het ontwerp van het Groninger Museum.

Tot en met 15 mei 2020 ontdek je tijdens de expositie Mondo Mendini al Mendini’s ontwerpen, waaronder ook de kurkentrekker van Alessi, plus werken van andere kunstenaars die hem wisten te inspireren met hun creaties. Lees via deze link ons artikel over Mondo Mendini.

BELGIË

Raphael – de onmogelijke tentoonstelling
The Square, Brussel, t/m 14 maart 2020
Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Rafaël reist deze ‘onmogelijke tentoonstelling’ een jaar lang rond, met vijfenveertig levensechte reproducties van kunstwerken van Rafaël, waaronder het fresco van de School van Athene.

Tot 14 maart 2020 bewonder je deze expositie in The Square in Brussel (dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur).

Van Eyck. Een optische revolutie
Museum voor Schone Kunsten Gent, tot 30 april 2020
Deze tentoonstelling toont niet alleen het werk van de Vlaamse schilder Jan Van Eyck, maar ook dat van Italiaanse tijdgenoten als Gentile da Fabriano, Fra Angelico, Pisanello, Masaccio en Benozzo Gozzoli.

Op hetzelfde ogenblik dat Jan van Eyck in Vlaanderen de olieverfschilderkunst transformeert, zetten de Italiaanse meesters hun eigen revolutie in gang met tempera en door gebruik te maken van het mathematisch perspectief. Deze directe vergelijking tussen de Italiaanse schilders en Jan van Eyck is nooit eerder op deze manier tastbaar gemaakt.

Kijk voor meer informatie over deze spectaculaire tentoonstelling op de speciale website VanEyck2020.be.

Roma Intima – liefde, lijf en lust
RAM Oudenburg, t/m 30 augustus 2020
In het Romeins Archeologisch Museum Oudenburg is Roma Intima te zien, een tentoonstelling over het intieme leven in het Oude Rome. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het gelijknamige boek, geschreven door classicus Bert Gevaert en uroloog Johan Mattelaer.

Aan de hand van drie thema’s – sensatie, werkelijkheid en creativiteit – word je mee geloodst in de wereld van Romeins naakt en erotiek. Heel wat uiteenlopende thema’s, van het Romeinse schoonheidsideaal tot lichaamsverzorging en bordeelbezoek, komen tot leven aan de hand van objecten, replica’s, foto’s en diorama’s.

Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië
Gallo-Romeins Museum, Tongeren, t/m 26 april 2020
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren brengt zes boeiende culturen uit de oudheid samen in één expositie! De tentoonstelling Dacia Felix – Het roemrijke verleden van Roemenië brengt het fascinerend verhaal van zes volkeren die het verre verleden van Roemenië kleurden, tussen 650 voor en 270 na Christus, pakweg tweeduizend jaar geleden.

Blikvangers zijn imposante goud- en zilverschatten van Geten en Daciërs, volkeren die in de pre-Romeinse tijd leefden in het gebied dat vandaag Roemenië is. Ook te zien zijn een keur aan objecten van andere cultuurgroepen die zich tot de regio aangetrokken voelden en zich er tijdelijk of permanent vestigden: Romeinen, Grieken, Scythen, Kelten… Het merendeel van de objecten behoort tot de collecties van twintig Roemeense musea, in het bijzonder het Nationaal Museum van de Roemeense Geschiedenis in Boekarest.

Je maakt een reis die je steeds dieper terug in de tijd voert. Elke cultuur passeert de revue, in een sfeervol decor, met unieke filmbeelden van Roemeense natuurlandschappen en archeologische sites.

De tentoonstelling is zeer gezinsvriendelijk. Voor kinderen zijn er interactieve applicaties en een speciale audioguide. Er is ook een mooi randprogramma met lezingen, een culinair weekend en workshops voor kinderen.

Ovidius in Metamorfose
Universiteitsbibliotheek Leuven, tot 16 februari 2020
Na de schitterende Ovidius-tentoonstelling in de Scuderie del Quirinale in het voorjaar van 2019 wijdt de Universiteitsbibliotheek in Leuven (Mgr. Ladeuzeplein 21) deze winter een expositie aan de Romeinse dichter – en dan met name aan zijn meesterwerk, de Metamorphoses, een omvangrijk dichtwerk bestaande uit vijftien boeken met verhalen uit de Griekse mythologie.

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en de KBR. Curator Michiel Verweij toont het leven en werk van Ovidius. Zijn tijd in Rome wordt tot leven gewekt aan de hand van een indrukwekkende maquette van het Forum Romanum, omringd door enkele handschriften van tijdgenoten als Horatius en Vergilius.

Zijn eigen werk, Amores, Heroides, Ars amatoria, de Fasti en de werken die hij schreef tijdens zijn ballingschap in het afgelegen oord Tomi, worden gepresenteerd in verschillende vormen: Latijnse handschriften, vertalingen, gedrukte edities en geïllustreerde versies.

De meeste aandacht gaat naar de beroemde Metamorphoses: de tragische liefde tussen Pyramus en Thysbe, de foute keuze van Midas, de desastreuze wens van Phaeton, de onfortuinlijke Narcissus, de onbereikbare liefde tussen Apollo en Daphne, de rampzalige vlucht van Daedalus en Icarus, de dramatische lotgevallen van Actaeon en Niobe…

De verhalen worden niet alleen verbeeld in mooi geïllustreerde middeleeuwse handschriften, incunabelen en oude drukken, maar ook munten, parfumflesjes, schilderijen en beelden tonen aan hoe de Metamorphoses doorheen de eeuwen een inspiratiebron van vele kunstenaars waren. De reeks van zestig prenten van Hendrick Goltzius (1558-1617) is een van de topstukken van de tentoonstelling.

Steun Ciao tutti & Italië!