Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Ciao tutti Agenda – februari

In onze agenda van februari vind je een overzicht van alle evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Amandelbloesemfeest in Agrigento
Agrigento (Sicilië)

Begin februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de Bloeiende Amandelboom, is het volop genieten van lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optredens en een vuurwerkshow.

Ook de moeite waard: een bezoek aan het amandelmuseum Marzipan in Favara, vlak bij Agrigento.

La Candelora – kaarsjes voor Maria
2 februari, Rome (Lazio)
Op 2 februari vindt in de Santa Maria dell’Orto (aan de Via Anicia, in de Romeinse wijk Trastevere) een van de oudste christelijke feesten plaats: La Candelora. Men herdenkt de reiniging van Maria, precies veertig dagen na de geboorte van Jezus. Dat gebeurt op een sfeervolle, bijzondere manier: alle aanwezigen steken een kaars aan (vandaar de naam) en bidden bij het schijnsel van deze lichtjes. Indrukwekkend!

Lang geleden vierde men het lichtfeest ook al, al trok men toen met toortsen en kaarsen over het Forum Romanum naar de Sant’Adriano, waar de paus op de menigte wachtte om de stoet voor te gaan naar de Santa Maria Maggiore. In deze Mariakerk wandelde de paus vervolgens blootsvoets naar het altaar, om de reiniging van Maria te herdenken.

Het allerlaatste stukje panettone
Op 3 februari eten de Italianen hun laatste stukje panettone, dat ze met Kerstmis apart hebben gezet. Deze laatste restjes panettone op de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, moeten beschermen tegen keelpijn.

San Biagio was een Armeens bisschop, die rond 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen. Een van de bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend. Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor, dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Viva Sant’Agata!
De processie ter ere van Sant’Agata in Catania staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een bijzonder gebeuren, met veel emotie, een rotsvast geloof en tal van tradities die al sinds begin twaalfde eeuw in stand worden gehouden. De feestelijkheden beginnen op 3 februari, als in Catania een bijzondere straatverlichting wordt ontstoken. Elk jaar is de verlichting anders, maar het is altijd weer een bijzonder schouwspel als de stad in een
bijna magisch licht baadt.

Ter ere van Sant’Agata vinden er verschillende processies plaats, onder andere met elf meer dan 900 kilo wegende draagbaren die verschillende beroepen uitbeelden – en die door zes tot twaalf mannen worden gedragen. De belangrijkste processie is natuurlijk die met Sant’Agata zelf in de hoofdrol, die zowel op 4 als op 5 februari plaatsvindt. De heilige wordt door de hele stad geleid, met als grande finale een spectaculair vuurwerk.

Lees ook: Viva Sant’Agata! – het feest van de heilige Agata in Catania

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, eet men op Sicilië minne di Sant’Agata, de borsten van Sant’Agata. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten elk jaar opnieuw perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Kies dus niet al te grote gebakjes!

World Nutella Day
Op 5 februari is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.

5 februari is daarmee de ideale dag voor een van deze recepten:
*Zelf Nutella maken
*Winterse chocoladekoekjes met Nutella en zeezout
*Koffiebroodjes met Nutella

Lees ook: *De wereld van Nutella – hoe Italiaans broodbeleg de wereld heeft veroverd

Festival di Sanremo
5 t/m 9 februari, Sanremo (Ligurië)
Het bekende Italiaanse festival van Sanremo brengt sinds 1951 elk jaar opnieuw veel Italiaans zangtalent samen voor een wervelende show. Ooit was het Casino van Sanremo het decor, bijvoorbeeld in 1958, toen Nel blu dipinto del blu de eerste prijs op het Festival van Sanremo in de wacht sleepte.

Zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli werden vanwege deze overwinning uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.

Viareggio – hoofdstad van het carnaval
De Toscaanse kuststad Viareggio is de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen… Lees meer over carnaval in Viareggio
In 2019 viert Viareggio carnaval met vijf optochten: op zaterdag 9, zondag 17 en zaterdag 23 februari en op zondag 3 en dinsdag 5 maart. Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di ViareggioFesteggiamo! 

Valentijnsdag
14 februari
Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Inmiddels wordt het overal gevierd. We geven een aantal tips voor een Italiaanse Valentijn:

*Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’
*10x een Italiaanse Valentijn
*Het plein van de perfecte liefde
*10 romantische plekken in Italië

Wil je je geliefde een Italiaanse Valentijn wensen? Check dan deze blog met 25 Italiaanse Valentijnswensen en maak een van deze veertien recepten voor je Valentijn.

Verona in Love
In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren. De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt.

Lees ook: romantisch Verona – 25 tips voor de stad van de liefde

Single-heilige
15 februari, Brescia (Lombardije)
San Faustino, een van de patroonheiligen van Brescia, wordt op 15 februari geëerd met een groot festival, met een braderie, optredens, lekker eten en drinken en vuurwerk boven de stad. Er zijn ook veel feesten voor singles, want San Faustino mag de dag na Valentijn de harten van alleenstaanden verwarmen.

Gemaskerd bal – carnaval in Venetië
16 februari t/m 5 maart 2019
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnaval van Venetië, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt. Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de
Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Kijk voor alle details op de website van het Carnavale di Venezia.

Carnaval in het zuiden van de laars (Puglia)
Het oudste carnaval ter wereld wordt gevierd in de hak van Italië. Volgens de inwoners van Putignano (Puglia) is hun carnavalsfeest het alleroudste. Reeds in 1394 zou hier een carnavalsoptocht door de straten hebben getrokken. De vrolijke carnavalsstoet van Putignano is nog altijd een van de langste optochten ter wereld, met veel gemaskerde en verklede mannen en vrouwen en bijzondere praalwagens. Het carnavalsfeest vindt in 2019 plaats van 17 februari tot en met 5 maart. Op de website van het Carnevale di Putignano vind je alle details.

Bijzonder is ook het Carnaval van Manfredonia, eveneens in Puglia, een magisch feest met kleurrijke kostuums, grote carnavalswagens gemaakt van papier-maché en vooral heel veel vrolijke, trotse Manfredoniani die van dit gebeuren een bijzonder spektakel maken. Vooral de Sfilata delle Meraviglie, de kleurrijke optocht die als grande finale van het carnavalsfeest door het hele stadje trekt, is adembenemend mooi.

In 2019 viert men feest van 24 februari tot en met 9 maart. Op de website van het Carnevale di Manfredonia vind je meer informatie over alle evenementen.

Chocoladefestival Florence
In Florence kun je begin februari je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato Artigianale kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven.

Witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak, allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel chocoladeharten.

IJsconcerten in Val di Sole (Trentino-Alto Adige)
Voor het eerst is het mogelijk om in Val di Sole een ijsconcert bij te wonen. Op maar liefst 2600 meter hoogte, op de Presena-gletsjer, vlak bij de aankomst van de kabelbaan Paradiso, is in een iglo een speciale concertzaal gebouwd, die plaats biedt aan 200 gasten.

In januari, februari en maart wordt een reeks concerten gegeven, variërend van pop tot rock tot jazz, alles gespeeld op muziekinstrumenten gemaakt van ijs door de Amerikaanse artiest Tim Linhart. Voor of na de concerten is het mogelijk om het ijslab, waar de instrumenten worden gemaakt, te bezoeken.

De concerten worden gehouden op donderdagen en zaterdagen. Het Ice Music Festival eindigt met een ijsmuziekfeest op zaterdag 30 maart, met de beroemde Italiaanse muzikant en cello speler Giovanni Sollima.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

MATERA – EUROPESE HOOFDSTAD VAN DE CULTUUR

Matera is dit jaar Europese Hoofdstad van de Cultuur. Op 19 januari 2019 gaat het programma van start met een grootse openingsceremonie. Daarna zijn er het hele jaar door allerlei tentoonstellingen en evenementen, zoals I-dea, met vanaf 2 maart een installatie van fotograaf Mario Cresci bij Cava del Sole.

Andere aanraders: de exposities Ars Excavandi (vanaf 19 januari in Palazzo Lanfranchi) en Rinascimento visto da Sud (vanaf 19 april in Palazzo Lanfranchi), de show Purgatorio (vanaf 17 mei) en Abitare l’Opera (van 1 tot 15 augustus). Met een speciaal ‘paspoort’ à € 19 kun je alle evenementen zien/bezoeken.

Lees al onze tips voor Matera

Ontmoet Dalì in Matera
In 2019 is Matera de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar er is nog een extra reden om een bezoek te brengen aan Matera: in de stad vind je een aantal werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalì. Een aantal grote werken is al te zien, zoals zijn gesmolten horloge aan de Via Madonna delle Virtù en zijn gigantische olifant op het Piazza Vittorio Veneto.

Tweehonderd kleine meesterwerkjes worden tentoongesteld in de rotskerk Madonna delle Virtù. Lees meer over Dalì in Matera

ROME

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ’s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

Giudizio Universale – Michelangelo & de geheimen van de Sixtijnse Kapel
t/m 31 mei 2019, Rome (Lazio)
In Rome kun je je nog tot en met eind mei onderdompelen in Giudizio Universale, een spectaculaire show met in de hoofdrol de schilderingen die Michelangelo in de Sixtijnse Kapel maakte. Lees meer in deze blog over Giudizio Universale.

foto: Luca Parisse

Roma Universalis – l’impero e la dinastia venuta dall’Africa
Colosseum / Forum Romanum / Palatijn, tot en met 24 augustus 2019

L’Adolescente van Michelangelo
voor het eerst in Rome, uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg
Palazzo Rhinoceros, Fondazione Alda Fendi, t/m 10 maart 2019

Cristo Portacroce – Vasari per Bindo Altoviti
Galleria Corsini, t/m 30 juni 2019

DREAM – L’arte incontra i sogni
Chiostro del Bramante, t/m 5 mei 2019
Kunst ontmoet dromen, in de unieke setting van het Chiostro del Bramante in hartje Rome, op een steenworp afstand van Piazza Navona. Met open ogen stap je een droomwereld binnen, met kunstwerken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt door onder anderen Bill Viola, Anish Kapoor, Luigi Ontani, James Turrell en Anselm Kiefer.

Andy Warhol
Vittoriano,
t/m 3 februari 2019
Fan van Andy Warhol? Dan kun je tot en met 3 februari 2019 je hart ophalen aan zijn kunstwerken in het Vittoriano. De expositie wordt georganiseerd ter ere van de negentigste geboortedag van Warhol. Er zijn meer dan honderdzeventig werken te zien, onder meer uit het Whitney Museum in New York.

Het is alvast een opwarmertje voor de grote Warhol-expositie die in 2019 te zien zal zijn in de Braccio di Carlo Magno (Vaticaanstad) en die met name de spirituele kant van Warhols kunst zal belichten. Denk hierbij onder meer aan zijn kunstwerken van het Laatste Avondmaal en zijn Memento Mori-reeks.

Ook te zien in het Vittoriano: Pollock e la Scuola di New York (t/m 24 februari 2019).

FLORENCE

*Banksy – This is not a photo opportunity
Palazzo Medici-Riccardi, t/m 24 februari 2019

*Animalia Fashion
Palazzo Pitti, Museo della Moda e del Costume, t/m 5 mei 2019

*Al di là del visibile – Massimo Brizzi
Museo della Fondazione Scienza e Tecnica, t/m 25 februari 2019

*Effetto Museo – Intrusioni istantanee nei luoghi dell’arte
Museo Marino Marini, t/m 25 februari 2019

*What I saw on the road – Kiki Smith
Palazzo Pitti, Galleria d’Arte Moderna, 14 februari t/m 2 juni 2019

*Essere – Antony Gormley
Galleria degli Uffizi, 26 februari t/m 26 mei 2019

CALABRIË

Rembrandt in Calabrië
t/m 24 maart 2019, Cosenza
Voor het eerst wordt er in Calabrië een tentoonstelling over Rembrandt gehouden, met een selectie van zijn belangrijkste etsen. Tijdens Rembrandt, i cicli grafici, le sue più belle incisioni bewonder je in de Galleria Nazionale di Palazzo Arnone meer dan dertig etsen uit de Ceribelli-collectie, waaronder een zelfportret met zijn vrouw Saskia uit 1636. Een mooi eerbetoon aan deze Hollandse meester, precies 350 jaar na zijn dood.

ELDERS IN ITALIË

*Picasso – Metamorfosi
Palazzo Reale, Milaan (Lombardije), t/m 17 februari 2019

*Romanticismo
Gallerie d’Italia, Milaan (Lombardije), t/m 17 maart 2019

*100% Italia – 100 jaar meesterwerken
Biella, Turijn en Vercelli (Piemonte), t/m 10 februari 2019

*Van Dyck – Pittore di Corte
Galleria Sabauda, Turijn (Piemonte), t/m 3 maart 2019

*Madame reali – Koninklijke dames: cultuur en macht van Parijs tot Turijn
Palazzo Madama, Turijn (Piemonte), t/m 6 mei 2019

*Elliott Erwitt
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Canaletto e Venezia
Palazzo Ducale, Venetië (Veneto), 23 februari t/m 9 juni 2019

*Collezione Magnani – I Flaconi (met schitterende parfumflesjes)
Palazzo Mocenigo, Venetië (Veneto), t/m 17 maart 2019

*Van Titiaan tot Van Dyck
Casa dei Carrarresi, Treviso (Veneto), t/m 3 februari 2019

*Warhol & Friends – New York in de jaren tachtig
Palazzo Albergati, Bologna (Emilia-Romagna), t/m 24 februari 2019

*Boldini e la moda
Palazzo dei Diamanti, Ferrara (Emilia-Romagna), t/m 2 juni 2019

*Da Magritte a Duchamp
Palazzo Blu, Pisa (Toscane), t/m 17 februari 2019

*Bosch, Brueghel, Arcimboldo
Arsenali Repubblicani, Pisa (Toscane), t/m 26 mei 2019

*Giovanni Santi – il padre di Raffaello
Palazzo Ducale, Urbino (Le Marche), t/m 17 maart 2019

*Lorenzo Lotto – Il richiamo delle Marche
Palazzo Buonaccorsi / Musei Civici, Macerata (Le Marche), t/m 10 februari 2019

*Escher
PAN, Napels (Campanië), t/m 22 april 2019

*Rubens, Van Dyck, Ribera
Gallerie d’Italia, Palazzo Zevallos Stigliano, tot 7 april 2019

*Antonello da Messina
Palazzo Abatellis, Palermo (Sicilië), t/m 10 februari 2019

NEDERLAND

A Different View – Michelangelo in Amsterdam
Beurs van Berlage, Amsterdam, 
t/m 12 mei 2019
Een unieke kijk op de beroemde plafondfresco’s die Michelangelo maakte in de Sixtijnse Kapel in Rome! Lees meer in deze blog

Maestro Van Wittel, Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Kunsthal KAdE, Amersfoort, t/m 5 mei 2019
Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties.

Met de tentoonstelling ‘Maestro Van Wittel – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eert Kunsthal KAdE in Amersfoort deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Lees meer over deze tentoonstelling

Gezicht op Rome met de Engelenburcht | Caspar van Wittel
Musée des Beaux-Arts, Rouen

Manzoni in Holland
Stedelijk Museum Schiedam, 16 februari t/m 2 juni 2019
Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni (1933-1963) maakte kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur.

Tijdens Manzoni in Holland kun je als bezoeker even op zijn magische sokkel staan, om zelf een kunstwerk te zijn. De expositie laat een uitgebreid overzicht van Manzoni’s werk zien, met niet alleen zijn artistieke ontwikkeling maar ook de samenwerking van Manzoni met kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Lees meer in deze blog

Brittenburg, verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk
Katwijks Museum, Katwijk, 9 februari t/m 25 mei 2019
De mysterieuze Brittenburg – de eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne – moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef.

De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was, zover bekend, de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal.

Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee. Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn te zien in vier zalen.

foto: Brittenburg App

Meesterwerk: Luca Giordano’s Sint Michaël 
De Nieuwe Kerk in Amsterdam, 16 februari t/m 7 april 
Tijdens de achtste editie van de serie ‘Meesterwerk’ schittert het imposante werk Sint Michaël van de Napolitaanse kunstenaar Luca Giordano, een van de grote namen van de Italiaanse barok, in Amsterdam. De komst van dit werk, dat normaal gesproken te zien is in de Gemäldegalerie in Berlijn, is extra bijzonder omdat er in Nederland nauwelijks werken van Giordano te zien zijn.

Sint Michaël | Luca Giordano | ca. 1633
Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie | eigendom van de Kaiser-Friedrich-Museums-Verein

Utrecht, Caravaggio en Europa
Centraal Museum Utrecht, t/m 24 maart 2019
Vanaf 16 december is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa te zien. Deze expositie brengt het Rome van 1600-1630 naar hartje Utrecht! In deze blog lees je alle details over deze unieke tentoonstelling (met vanaf half januari een zeer bijzonder stuk: Caravaggio’s Medusa!).

De graflegging van Christus | Caravaggio (1602-1603)
Pinacoteca Vaticana, Musei Vaticani

Stucco Storico
Maastricht, t/m 24 maart 2019
De tentoonstelling Stucco Storico – het verhaal achter een ambacht is tot en met 24 maart 2019 te zien bij Bureau Europa, in de Timmerfabriek (Boschstraat 9) in Maastricht. Lees meer over deze expositie

Naast de tentoonstelling wordt er een bijzonder publieksprogramma georganiseerd. Houd de website van Bureau Europa in de gaten voor meer informatie.

Cineforum – Italiaanse films bij Taalhuis Amsterdam
3 en 17 februari, Amsterdam
Taalhuis Amsterdam toont onder de noemer Cineforum regelmatig op zondagavond een Italiaanse film, mét een korte inleiding (in het Italiaans) van Marzia Ruta, een glas wijn, een biertje (of een kop thee) en filmsnacks. Op 3 februari geniet je van C’eravamo tanto amati, op 17 februari van I cento passi. De deuren gaan om 17.00 uur open, de film start om 17.30 uur. Een filmavond (incl. inleiding en versnaperingen) kost € 15,-.

Le Vibrazioni
14 februari 2019, Q-Factory, Amsterdam
De Italiaanse pop-rockband Le Vibrazioni brak door in 2003, met gepassioneerde rockmuziek met een jeugdige drive. De bandleden slagen er goed in rauwe emotie te combineren met mainstream rock en een eigentijdse sound te creëren met een vintage randje. De band is al immens populair in Italië en zijn klaar om zich in de rest van Europa te laten horen. Op donderdag 14 februari zijn ze te gast bij Poppodium Q-Factory in Amsterdam.

BELGIË

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een genie
6 februari t/m 12 mei 2019, Museum van het Waalse leven, Luik
Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over dit renaissance-genie gepresenteerd in het Museum van het Waalse leven.

Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde onder meer naar Istanbul, Antalya en Lyon. Na Luik wachten Barcelona, Moskou, Kiev en Dubai.

De tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci. Deze maquettes worden vergezeld van documenten en schetsen, die het werk van het beroemdste renaissance-genie illustreren.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië