Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti Italië Agenda – februari

In onze Italië Agenda van februari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Let wel: vanwege het coronavirus kunnen veel evenementen dit jaar geen doorgang vinden. Via deze pagina vind je meer informatie over het coronavirus tijdens je vakantie in Italië.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

Festival di Sanremo
1 t/m 5 februari 2022, Sanremo (Ligurië)
Het bekende Italiaanse festival van Sanremo brengt sinds 1951 elk jaar opnieuw veel Italiaans zangtalent samen voor een wervelende show. Ooit was het Casino van Sanremo het decor, bijvoorbeeld in 1958, toen Nel blu dipinto del blu de eerste prijs op het Festival van Sanremo in de wacht sleepte.

Zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli werden vanwege deze overwinning uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.

Amandelbloesemfeest in Agrigento
Agrigento (Sicilië)

Begin februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de Bloeiende Amandelboom, is het volop genieten van lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optredens en een vuurwerkshow.

Ook de moeite waard: een bezoek aan het amandelmuseum Marzipan in Favara, vlak bij Agrigento.

La Candelora – kaarsjes voor Maria
2 februari, Rome (Lazio)
Op 2 februari vindt in de Santa Maria dell’Orto (aan de Via Anicia, in de Romeinse wijk Trastevere) een van de oudste christelijke feesten plaats: La Candelora. Men herdenkt de reiniging van Maria, precies veertig dagen na de geboorte van Jezus. Dat gebeurt op een sfeervolle, bijzondere manier: alle aanwezigen steken een kaars aan (vandaar de naam) en bidden bij het schijnsel van deze lichtjes. Indrukwekkend!

Lang geleden vierde men het lichtfeest ook al, al trok men toen met toortsen en kaarsen over het Forum Romanum naar de Sant’Adriano, waar de paus op de menigte wachtte om de stoet voor te gaan naar de Santa Maria Maggiore. In deze Mariakerk wandelde de paus vervolgens blootsvoets naar het altaar, om de reiniging van Maria te herdenken.

Het allerlaatste stukje panettone
Op 3 februari eten de Italianen hun laatste stukje panettone, dat ze met Kerstmis apart hebben gezet. Deze laatste restjes panettone op de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, moeten beschermen tegen keelpijn.

San Biagio was een Armeens bisschop, die rond het jaar 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen. Een van de bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend.

Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor, dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Viva Sant’Agata!
4 en 5 februari, Catania (Sicilië)

De processie ter ere van Sant’Agata in Catania staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een bijzonder gebeuren, met veel emotie, een rotsvast geloof en tal van tradities die al sinds begin twaalfde eeuw in stand worden gehouden. De feestelijkheden beginnen op 3 februari, als in Catania een bijzondere straatverlichting wordt ontstoken. Elk jaar is de verlichting anders, maar het is altijd weer een bijzonder schouwspel als de stad in een
bijna magisch licht baadt.

Ter ere van Sant’Agata vinden er verschillende processies plaats, onder andere met elf meer dan 900 kilo wegende draagbaren die verschillende beroepen uitbeelden – en die door zes tot twaalf mannen worden gedragen. De belangrijkste processie is natuurlijk die met Sant’Agata zelf in de hoofdrol, die zowel op 4 als op 5 februari plaatsvindt. De heilige wordt door de hele stad geleid, met als grande finale een spectaculair vuurwerk.

Lees ook: Viva Sant’Agata! – het feest van de heilige Agata in Catania

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, eet men op Sicilië minne di Sant’Agata, de borsten van Sant’Agata. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten elk jaar opnieuw perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Kies dus niet al te grote gebakjes!

World Nutella Day
Op 5 februari is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.

5 februari is daarmee de ideale dag om zelf Nutella te maken, winterse chocoladekoekjes met Nutella en zeezout te bakken of koffiebroodjes met Nutella te maken.

Lees ook: *De wereld van Nutella – hoe Italiaans broodbeleg de wereld heeft veroverd

Valentijnsdag
14 februari
Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Inmiddels wordt het overal gevierd. We geven een aantal tips voor een Italiaanse Valentijn:

*Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’
*10x een Italiaanse Valentijn
*Het plein van de perfecte liefde
*10 romantische plekken in Italië

Wil je je geliefde een Italiaanse Valentijn wensen? Check dan deze blog met 25 Italiaanse Valentijnswensen en maak een van deze veertien recepten voor je Valentijn.

Verona in Love
In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren. De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt.

Lees ook: romantisch Verona – 25 tips voor de stad van de liefde

Single-heilige
15 februari, Brescia (Lombardije)
San Faustino, een van de patroonheiligen van Brescia, wordt op 15 februari geëerd met een groot festival, met een braderie, optredens, lekker eten en drinken en vuurwerk boven de stad. Er zijn ook veel feesten voor singles, want San Faustino mag de dag na Valentijn de harten van alleenstaanden verwarmen.

Gemaskerd bal – carnaval in Venetië
12 februari – 1 maart 2022
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnaval van Venetië, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt. Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Kijk voor alle details op de website van het Carnavale di Venezia.

Viareggio – hoofdstad van het carnaval
12 februari – 5 maart 2022
De Toscaanse kuststad Viareggio is de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen…

Via deze link lees je meer over het carnaval in Viareggio. Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di Viareggio.

Sinaasappelgevecht in Ivrea (Piemonte)
Het origineelste carnaval vindt plaats in het noorden van Italië, in Ivrea (in de buurt van Turijn). Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale!, zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea. Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.

Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. Tijdens de Battaglia dele Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!

Sartiglia – carnavalsfeest te paard in Oristano (Sardinië)
In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, wordt er ook op een bijzondere manier carnaval gevierd. Tijdens de zogeheten Sartiglia nemen meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers op het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst betekenen.

foto: Davide Sarru

Carnaval in Puglia
Het oudste carnaval ter wereld wordt gevierd in de hak van Italië. Volgens de inwoners van Putignano (Puglia) is hun carnavalsfeest het alleroudste. Reeds in 1394 zou hier een carnavalsoptocht door de straten hebben getrokken. De vrolijke carnavalsstoet van Putignano is nog altijd een van de langste optochten ter wereld, met veel gemaskerde en verklede mannen en vrouwen en bijzondere praalwagens. Op de website van het Carnevale di Putignano vind je alle details.

Bijzonder is ook het Carnaval van Manfredonia, eveneens in Puglia, een magisch feest met kleurrijke kostuums, grote carnavalswagens gemaakt van papier-maché en vooral heel veel vrolijke, trotse Manfredoniani die van dit gebeuren een bijzonder spektakel maken. Vooral de Sfilata delle Meraviglie, de kleurrijke optocht die als grande finale van het carnavalsfeest door het hele stadje trekt, is adembenemend mooi.

Chocoladefestival Florence
In Florence kun je begin februari je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven: witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak…

Ook koop je er allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel chocoladeharten. De data voor 2022 zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar check deze website voor updates.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

Procida, Culturele Hoofdstad van Italië in 2022
In 2022 mag het eiland Procida zich de Culturele Hoofdstad van Italië noemen. In deze blog lees je al onze Procida-tips.

GENUA

Eschers betoverende etsen
Palazzo Ducale, Genua, tot 20 februari 2022
Tot 20 februari 2022 geniet je in het Palazzo Ducale van Eschers betoverende etsen. Zijn bijzondere wereld blijft verbazen, of je nu naar zijn hand met reflecterende bol kijkt of naar zijn metamorfoses.

Naast de meer dan 200 werken herbergt het Palazzo Ducale ook een aantal interactieve opties, waar je op een andere manier in het verbluffende werk van deze Nederlandse kunstenaar duikt. Via deze link vind je alle details om je bezoek aan Escher in Genua te plannen.

MILAAN

Grand Tour – Sogno d’Italia da Venezia a Pompei
Gallerie d’Italia, tot 27 maart 2022
In de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala geniet je deze winter van een prachtige expositie over de Grand Tour, de vormende reis door Italië die veel jongemannen van goede komaf in de achttiende en negentiende eeuw ondernamen.

Ze maakten met name kennis met de belangrijkste kunststeden van Italië, waaronder Rome, Florence, Napels en Venetië.

Aan de hand van schilderijen, beelden en andere kunstwerken – uit grote nationale en internationale musea – maak je die Grand Tour nu in Milaan en wordt de droom om ooit zelf zo’n grote Italië-tour te maken flink aangewakkerd.

Breath Ghosts Blind – Maurizio Cattelan
Pirelli HangarBicocca, tot 20 februari 2022
Moderne kunstenaar Maurizio Cattelan maakt levensechte, vaak controversiële kunst, zoals de stenen middelvinger midden in Milaan of de paus die onderuit werd gehaald door een meteoriet.

Voor de Pirelli HangarBicocca maakte hij een tentoonstelling op maat, waarin hij zijn visie op onze collectieve geschiedenis deelt door een symbolische verbeelding van de cyclus van het leven. Cattelan kennende levert dat een spectaculaire expositie op!

FLORENCE

Seduzione – Koen Vanmechelen
tot 20 maart 2022, Galleria degli Uffizi
Verspreid tussen de klassieke meesterwerken van de Galleria degli Uffizi staan deze winter dertig kunstwerken van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen, waaronder een rode tijger, Medusa’s met hoofden vol hybride wezens met scherpe tanden en gehoornde leguanen.

Vanmechelens expositie start in de Lorenese Vestibule, loopt langs de zalen van Leonardo, Rafaël en Michelangelo op de tweede verdieping tot aan de ruimtes van Caravaggio en de Vlaamse schilderkunst waar de route eindigt.

Ze zijn een uitnodiging aan de bezoekers om te ontsnappen aan de grenzen van het rationele denken en weerspiegelen Vanmechelens visie op het belang om nieuwe filosofieën, ideeën en benaderingen te ontwikkelen om een betere toekomst in te kunnen luiden.

Via deze link lees je meer over deze unieke expositie, die nog tot 20 maart te zien is.

Michelangelo: l’effigie in bronzo di Daniele da Volterra
tot 19 juni 2022,
Galleria dell’Accademia
Daniele Ricciarelli, die meestal Daniele da Volterra wordt genoemd, naar zijn geboorteplaats, was een leerling en een goede vriend van Michelangelo. Na de dood van Michelangelo gaf Leonardo Buonarroti, een neef van Michelangelo, Daniele de opdracht twee bronzen portretten te maken. Later vroeg ook antiquair Diomede Leoni, eveneens een vriend van Michelangelo, om zo’n uniek portret.

Uiteindelijk zijn er negen van deze bronzen Michelangelo’s, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan Daniele da Volterra, die de meeste hoofden echter niet voltooide.

Normaal gesproken worden Michelangelo’s bronzen hoofden bewaard in de Galleria dell’Accademia, het Museo Nazionale del Bargello en in Casa Buonarroti in Florence, maar ook in bijvoorbeeld de Musei Capitolini in Rome, het Louvre in Parijs en het Ashmolean Museum in Oxford.

Nu zijn ze allemaal samen te bewonderen in de Galleria dell’Accademia, waar ook Michelangelo’s David te vinden is, net als zijn vier gevangenen (zoals je in deze blog kunt lezen).

Via deze link lees je meer over de expositie en bekijk je een mooie video met de details van de bronzen meesterwerken.

Le tre Pietà di Michelangelo
24 februari tot 1 augustus 2022, Museo dell’Opera del Duomo
Voor het eerst in de geschiedenis komen de drie Pietà’s van Michelangelo samen in één stad, en wel in Florence. In het Museo dell’Opera del Duomo schitteren van 24 februari tot 1 augustus de Pietà Bandini uit eigen collectie, het model van de Pietà Rondanini uit de Vaticaanse Musea en dat van de Pietà in de Sint-Pieter.

Zo kun je Michelangelo’s ontwikkeling als artiest op een unieke manier bestuderen. Hij was nog heel jong toen hij de Pietà voor de Sint-Pieter maakte, terwijl hij de Pietà Bandini en de Pietà Rondanini (waarvan het origineel te bewonderen is in Milaan) aan het einde van zijn carrière maakte.

Via deze link vind je meer informatie over de tentoonstelling, die in het najaar een vervolg zal krijgen in Milaan.

Benozzo Gozzoli en de Cappella dei Magi
tot 10 maart 2022, Palazzo Medici Riccardi
Benozzo Gozzoli beschilderde de Cappella dei Magi in opdracht van de familie De’ Medici met schitterende fresco’s, die nog altijd van de muren lijken te spatten.

De expositie die tot 10 maart 2022 te zien is in het Palazzo Medici Riccardi vertelt over Gozzoli’s tijd in Florence, over zijn band met De’ Medici en over zijn andere werken, zoals zijn Madonna del Baldacchino (uit de National Gallery in Londen), een aantal stukken uit het San Marco-museum in Florence) en de Pala della Sapienza Nuova (uit de Galleria Nazionale dell’Umbria in Perugia).

ROME

Let’s fly
tot 5 maart 2022, Balloon Museum
In Rome vind je het eerste museum ter wereld dat helemaal is gewijd aan ballonnen en opblaasbare kunst. Dit Balloon Museum is gevestigd in het voormalige depot van de Atac, de Romeinse vervoersmaatschappij. Je kunt er tot 5 maart terecht voor de openingsexpositie Let’s fly, waarbij je tussen de ballonnen zweeft en zwemt.

Crazy
19 februari 2022 tot 8 januari 2023, Chiostro del Bramante
Na de kleurrijke exposities Love, Dream en Enjoy is het Chiostro del Bramante in 2022 het decor van Crazy, een unieke expositie met werk van eenentwintig internationale kunstenaars, waarvan ongeveer de helft speciaal voor deze expositie is gemaakt.

Laat je ‘gek’ maken door onder meer Hrafnhildur Arnardóttir / Shoplifter, Massimo Bartolini, Gianni Colombo, Fallen Fruit / David Allen Burns en Austin Young, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn en Alfredo Pirri.

Meer informatie vind je via deze link. Wij zullen in maart een artikel delen over ons bezoek aan de tentoonstelling.

Casa Balla – bijzondere openstelling
tot 31 december 2022
Honderdvijftig jaar geleden werd kunstschilder Giacomo Balla geboren. Om dit te vieren openen de deuren van zijn vroegere woning tijdelijk ook voor bezoekers. Het interieur van Casa Balla (Via Oslavia 39B) is net zo kleurrijk en futuristisch als Balla’s oeuvre – en daarmee een museum op zich. Via deze link vind je meer details.

foto’s: M3Studio

Rondleidingen in het Stadio Olimpico
Tot 31 maart biedt het Stadio Olimpico – het stadion van AS Roma en Lazio – de kans een unieke rondleiding te volgen, met een wandeling door de toegangstunnel naar het voetbalveld, waar natuurlijk tijd is voor een fotomoment, een kijkje in de kleedkamers en een bezoek aan de prijzenkamer.

De rondleiding vindt plaats in het Italiaans of in het Engels. Gelukkig spreken de plekken en de multimediabeelden die deel uitmaken van de rondleiding voor de jongste voetbalfans voor zich.

Een kaartje voor de rondleiding kost € 15,- en is te koop bij het Stadio Olimpico (Via dei Gladiatori 2) of via de website van Vivaticket.

I Marmi Torlonia – een prachtige collectie beelden die lang verborgen bleef
tot 27 februari 2022
In het Palazzo Caffarelli, dat deel uitmaakt van de Musei Capitolini, boven op het Capitool, bewonder je tot 27 februari 2022 de expositie I Marmi Torlonia, met bijna honderd marmeren beelden, bas-reliëfs, bustes en sarcofagen die tientallen jaren in een stoffige kelder huisden.

Ciao tutti’s Jesper bezocht de tentoonstelling en toont een aantal prachtige kunststukken uit de collectie van de familie Torlonia, die na al die tijd verborgen te zijn geweest nu eindelijk voluit mogen schitteren. Zijn verslag lees je via deze link.

Caravaggio e Artemisia: la sfida di Giuditta
tot 27 maart 2022, Palazzo Barberini
Caravaggio en Artemisia Gentileschi spelen de hoofdrollen in een tentoonstelling over geweld en verleiding in de schilderkunst in de zestiende en zeventiende eeuw.

De expositie vindt plaats in de nieuwe zalen op de begane grond van Palazzo Barberini, ter ere van het feit dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat de Italiaanse staat Caravaggio’s Judith en Holofernes aankocht.

Je bewondert naast dit doek een kleine dertigtal meesterwerken uit musea van over de hele wereld, met als een van de topstukken Judith en Holofernes van Artemisia Gentileschi uit het Museo di Capodimonte in Napels.

Una rivoluzione silenziosa – Plautilla Bricci
tot 19 april 2022, Galleria Corsini
Plautilla Bricci – een voor ons onbekende kunstenares – schilderde niet alleen, ze was ook een architecte, waarschijnlijk de enige vrouwelijke architect van het pre-industriële Europa. In deze tentoonstelling ontdek je verschillende werken van Bricci.

Je bewondert in de Galleria Corsini bijvoorbeeld een project voor de Spaanse Trappen, maar ook een aantal prachtige schilderijen, waaronder een altaardoek voor de Cappella di San Luigi in de San Luigi dei Francesi, de kapel naast de beroemde Cappella Contarelli waar Caravaggio drie van zijn meesterwerken schilderde.

Giacomo Boni – L’alba della modernità
Forum Romanum – Parco Colosseo, tot 30 april 2022
Ter ere van de opening van de tentoonstelling Giacomo Boni – L’alba della modernità hing er in december 2021 een grote luchtballon boven het Forum Romanum.

De tentoonstelling is te zien op en rond het Forum Romanum en de Palatijn, precies die plekken waar Giacomo Boni (1859-1925) als archeoloog en architect zijn sporen heeft nagelaten: het Complesso di Santa Maria Nova, de Tempio di Romolo, de Chiesa di Santa Maria Antiqua (met de Rampa Domiziana) en de Uccelliere Farnese. Daardoor staat de schijnwerper gelukkig ook weer eens op de Santa Maria Antiqua en de Rampa Imperiale, twee plekken die dankzij Boni werden ontdekt.

Boni documenteerde bijna alles wat hij deed en vond. Hij liet dan ook veel opgravingsdocumenten na, plus een aantal luchtfoto’s. Die liet hij maken vanuit een luchtballon; vandaar ook de luchtballon bij de opening.

Boni was een inventief en inspirerend man, die door deze expositie terecht in het zonnetje wordt gezet. Een must see voor alle liefhebbers van het oude Rome!

foto: Parco Colosseo

Colori dei Romani – I mosaici dalle Collezioni Capitoline
Centrale Montemartini, tot 15 juni 2022
Tijdens deze kleurrijke tentoonstelling bewonder je een schitterende selectie mozaïeken die werden gemaakt tussen de eerste eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus.

Net als de beelden die vast tentoongesteld worden in de Centrale Montemartini, komen de mozaïeken uit de Capitolijnse Musea, soms zelfs uit de depots van dit museum. Een unieke kans om deze meesterwerkjes te zien dus, zeker omdat een aantal vergezeld gaat van archiefstukken als tekeningen en foto’s. Via deze link vind je meer informatie.

Dante door de ogen van Pietro Canonica
Museo Pietro Canonica, tot 27 februari 2022
Het Museo Pietro Canonica, in de tuinen van Villa Borghese, biedt tot 27 februari onderdak aan de expositie Dante nelle sculture di Canonica.

Canonica liet zich graag meevoeren door de verhalen van Dante. Hij maakte dan ook een aantal beelden die echt een eerbetoon aan de wereld van deze grote dichter zijn, waaronder een gipsen Beatrice.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

Vaticaanse Musea by night
Op vrijdag kun je de Vaticaanse Musea ook ‘s avonds bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur (de entree sluit om 21.30 uur). Voor zo’n avondbezoek moet je echt van tevoren online reserveren via deze link. Je kunt tijdens deze bijzondere avond het Museo Gregoriano Egizio, het Museo Pio Clementino, de Gallerie Superiori, de Stanze di Raffaello, het Appartamento Borgia, de Collezione Arte Religiosa Moderna en de Sixtijnse Kapel bewonderen.

NEDERLAND

Italiaanse films tijdens online IFFR
26 januari t/m 6 februari 2022
Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) – dat dit jaar online plaatsvindt – kun je ongeveer dertig speelfilms en documentaires bekijken, waaronder vier Italiaanse films of films met een Italiaans tintje: Qui rido io – The King of Laughter, Italo Disco – The Sparkling Sound of the 80s, The Last Ride of the Wolves en Freaks Out.  In deze blog vind je alle details van deze vier films, mét de trailers voor een voorproefje.

Artemisia – Vrouw & Macht
Rijksmuseum Twenthe, tot en met 27 maart 2022
De spectaculaire tentoonstelling Artemisia – Vrouw & Macht toont schitterende werken van barokschilder Artemisia Gentileschi, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Na Rome, New York, Milaan en Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland het werk van Artemisia Gentileschi tentoongesteld. In dit artikel vertellen we je alvast meer over het leven van Artemisia, zodat je straks, als je de tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe bezoekt, haar werk goed kunt plaatsen.

God op aarde: keizer Domitianus
t/m 22 mei 2022, Rijksmuseum van Oudheden Leiden
In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bewonder je de tentoonstelling God op aarde: keizer Domitianus. De hoofdrol is weggelegd voor Domitianus, die van 81 tot 96 na Christus keizer van het Romeinse rijk was.

Je volgt het turbulente leven van deze Flavische keizer, zijn keizerin en zijn illustere voorgangers: zijn vader Vespasianus en zijn broer Titus. Vespasianus was de keizer die opdracht gaf voor de bouw van het grootste amfitheater dat Rome tot dan toe had gezien; onder het bewind van zijn zonen werd het enorme bouwproject voltooid.

Domitianus werd op negenentwintigjarige leeftijd tot keizer gekroond, als opvolger van zijn broer Titus. Zijn regeringsperiode geldt als een van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk bijna vergeten. Maar hoe was Domitianus werkelijk als keizer? In deze blog geven we alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
13 februari t/m 19 juni, Rijksmuseum Twenthe, Enschede
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af.

Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen, gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven.

In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.

Façade – Igor Mitoraj
Museum Beelden aan Zee, tot 6 februari 2022
Bezoekers van Museum Beelden aan Zee kennen de beelden van Mitoraj maar al te goed: het grote masker bovenop het duin bij het museum is van zijn hand en tot de collectie behoren verschillende van zijn beelden, die regelmatig worden getoond of uitgeleend.

Deze zomer toont museum Beelden aan Zee in Scheveningen een uitgebreid overzicht van deze beelden van Igor Mitoraj. Via deze link vind je meer informatie over de expositie.

Picasso & Giacometti in Museum Voorlinden
tot 13 februari 2022

In samenwerking met het Musée national Picasso-Paris en de Fondation Giacometti presenteert museum Voorlinden de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan het werk van twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966).

De tentoonstelling Picasso-Giacometti brengt de tot nu toe vrijwel onbekende relatie tussen Picasso en Giacometti aan het licht. De twee kunstenaars hadden een enorme waardering voor elkaars werk en ontwikkelden een bijzondere vriendschap, ondanks een leeftijdsverschil van twintig jaar.

Museum Voorlinden toont de verrassende overeenkomsten tussen de twee kunstenaars en de manier waarop ze elkaar inspireerden, uitdaagden en hun weg vonden binnen het surrealisme in de jaren dertig en het realisme na de Tweede Wereldoorlog. Via deze link lees je meer.

links: Alberto Giacometti, Caroline en larmes (1962) – Fondation Giacometti, © Succession Alberto Giacometti / ADAGP, Paris, 2021 | rechts: Pablo Picasso, Portrait de Dora Maar (1937) – Musée national Picasso-Paris, © Succession Picasso 2021, foto: © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) – © Mathieu Rabeau

BELGIË

Komt een Italiaan naar de Nederlanden
t/m 6 maart 2022, Museum Plantin-Moretus in Antwerpen
Museum Plantin-Moretus is het enige museum dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het museum is dan ook gevestigd in het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

Achter de voordeur wordt het verhaal verteld van driehonderd jaar familiegeschiedenis en ondernemerschap: met de oudste drukpersen ter wereld, familieportretten geschilderd door huisvriend Peter Paul Rubens en de originele Garamond-letter die op ieders computer prijkt.

Tot en met 6 maart 2022 is er een extra reden voor een bezoek aan dit unieke museum: de tentoonstelling Komt een Italiaan naar de Nederlanden, over een bijzonder reisboek van de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini. In deze blog vertellen we je er meer over.

Leonardo da Vinci – kunstenaar, uitvinder, genie
tot 6 maart 2022, Waagnatie Expo & Events Antwerpen
De uitgebreide overzichtstentoonstelling Leonardo da Vinci – kunstenaar, uitvinder, genie laat zien dat de man veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa. Hij verrichtte in de vijftiende eeuw baanbrekend werk en was in zijn denken én doen zijn tijd vele honderden jaren vooruit.

Tijdens deze expositie leer je Da Vinci van binnenuit kennen, in al zijn facetten. Via deze link vind je meer informatie.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief