Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ciao tutti Italië Agenda – februari

In onze Italië Agenda van februari vind je een overzicht van een aantal interessante evenementen, festivals en tentoonstellingen, zowel in Italië als in Nederland en België. De evenementen en festivals staan op chronologische volgorde, daarna volgen de tentoonstellingen in Italië en daarna alle Italiaanse tips in eigen land.

Tip: met behulp van de toetsencombinatie CTRL+F kun je zoeken op regio of stad, zodat je snel kunt zien wat er op jouw vakantiebestemming te zien en te doen is!

ITALIË
EVENEMENTEN & FESTIVALS

 

Amandelbloesemfeest in Agrigento
Agrigento (Sicilië)

Begin februari geurt het in en om Agrigento naar zoete amandelbloesem, dankzij de schitterend versierde balkons. Tijdens de Sagra del Mandorlo in Fiore, het feest van de Bloeiende Amandelboom, is het volop genieten van lekkernijen met amandel en feestelijkheden als processies, optredens en een vuurwerkshow.

Ook de moeite waard: een bezoek aan het amandelmuseum Marzipan in Favara, vlak bij Agrigento.

La Candelora – kaarsjes voor Maria
2 februari, Rome (Lazio)
Op 2 februari vindt in de Santa Maria dell’Orto (aan de Via Anicia, in de wijk Trastevere) een van de oudste christelijke feesten plaats: La Candelora. Men herdenkt de reiniging van Maria, precies veertig dagen na de geboorte van Jezus. Dat gebeurt op een sfeervolle, bijzondere manier: alle aanwezigen steken een kaars aan (vandaar de naam) en bidden bij het schijnsel van deze lichtjes. Indrukwekkend!

Lang geleden vierde men het lichtfeest ook al, al trok men toen met toortsen en kaarsen over het Forum Romanum naar de Sant’Adriano, waar de paus op de menigte wachtte om de stoet voor te gaan naar de Santa Maria Maggiore. In deze Mariakerk wandelde de paus vervolgens blootsvoets naar het altaar, om de reiniging van Maria te herdenken.

San Biagio en het allerlaatste stukje panettone
3 februari, heel Italië

Op 3 februari eten de Italianen hun laatste stukje panettone, dat ze met Kerstmis apart hebben gezet. Deze laatste restjes panettone op de feestdag van San Biagio, de heilige Blasius, moeten beschermen tegen keelpijn.

San Biagio was een Armeens bisschop, die rond het jaar 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen. Een van de bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend.

Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor, dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

Iedereen die last heeft van keelpijn en andere keelkwalen doet er goed aan de Blasius-zegen te halen. Ben je in Toscane, dan doe je dat heel toepasselijk in de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

Viva Sant’Agata!
3, 4 en 5 februari, Catania (Sicilië)

De processie ter ere van Sant’Agata in Catania is een bijzonder gebeuren, met veel emotie, een rotsvast geloof en tal van tradities die al sinds begin twaalfde eeuw in stand worden gehouden.

De feestelijkheden beginnen op 3 februari, als in Catania een bijzondere straatverlichting wordt ontstoken. Elk jaar is de verlichting anders, maar het is altijd weer een bijzonder schouwspel als de stad in een
bijna magisch licht baadt.

Ter ere van Sant’Agata vinden er verschillende processies plaats, onder andere met elf meer dan negenhonderd kilo wegende draagbaren die verschillende beroepen uitbeelden – en die door zes tot twaalf mannen worden gedragen.

De belangrijkste processie is natuurlijk die met Sant’Agata zelf in de hoofdrol, die zowel op 4 als op 5 februari plaatsvindt. De heilige wordt door de hele stad geleid, met als grande finale een spectaculair vuurwerk. In deze blog lees je er meer over.

Ter ere van de feestdag van Sant’Agata, op 5 februari, eet men op Sicilië minne di Sant’Agata, de borsten van Sant’Agata. De geglazuurde gebakjes in de vorm van volle witte borsten, met een tepel in de vorm van een gekonfijte kers, zijn een vast onderdeel van het feest van de heilige Agatha.

De gebakjes zijn een verwijzing naar het lugubere verhaal van Agatha, de martelares van Santuzza. Wanneer zij de wrede consul Quintianus afwijst, geeft hij uit wraak de opdracht om haar borsten af te snijden.

De gebakjes moeten elk jaar opnieuw perfect van vorm zijn. Het deeg moet langdurig gekneed worden, zodat de minne soepel en veerkrachtig als echte vrouwenborsten zijn. Dat brengt namelijk geluk en bescherming. Let wel: il conto delle minne, de som van de minne, moet altijd even zijn: twee borsten, twee gebakjes voor elke vrouw. Kies dus niet al te grote gebakjes!

Carnaval in Venetië
27 januari – 13 februari 2024
Tijdens het misschien wel beroemdste carnavalsfeest ter wereld, het Carnaval van Venetië, dost iedereen zich onherkenbaar maar schitterend uit, met bijzondere kostuums en bijpassende maskers.

Een van de mooiste tradities is de optocht van de Maria’s, die elk jaar aan het begin van de eerste zaterdagmiddag van het carnaval vanaf San Pietro in Castello vertrekt.

Ook een aanrader is de Volo dell’Angelo, de Vlucht van de Engel, op het Piazza San Marco – een sprookjesachtige, doch halsbrekende toer die de harten van de toeschouwers sneller doet kloppen! Kijk voor alle details op de website van het Carnevale di Venezia.

Carnaval in Viareggio
3-24 februari 2024
De Toscaanse kuststad Viareggio is de ‘hoofdstad van het carnaval’. Voormalig Italiaans premier Andreotti zei zelfs ooit: ‘Als je beeltenis niet op een carnavalswagen door Viareggio heeft gereden, ben je niet belangrijk.’ Iets wat de inwoners van deze carnavalsstad uiteraard alleen maar beamen…

Via deze link lees je meer over het carnaval in Viareggio. Alle details van het carnaval en het jaarlijkse programma vind je op de speciale website voor het Carnevale di Viareggio.

Sinaasappelgevecht
Ivrea (Piemonte)
Het origineelste carnaval vindt plaats in het noorden van Italië, in Ivrea (in de buurt van Turijn). Sento l’odore di arance, l’adrenalina che saleeeee, l’è torna Carnevale!, zo klinkt het in aanloop naar carnaval in de straten van Ivrea. Carnaval gaat hier namelijk gepaard met een waar sinaasappelgevecht.

Elk jaar op carnavalszondag werpen de sinaasappelgooiers zich in negen verschillende teams in de strijd. Ze gooien hun sinaasappels in de richting van de ‘adel’ die op houten wagens door de stad trekt, door de steeds glibberiger wordende straten. In deze blog lees je er meer over.

Tijdens de Battaglia dele Arance ben je overigens als toeschouwer niet gegarandeerd veilig; zorg zelf dus ook voor een voorraadje sinaasappelmunitie!

Carnaval van Castiglion Fibocchi
28 januari en 4 februari 2024, Castiglion Fibocchi (Toscane)
José en Jean, de eigenaren van Casa le Rondini, tipten ons het kleurrijke carnaval van Castiglion Fibocchi, misschien wel het mooiste carnavalsfeest van heel Toscane. De feestvierders vieren hier namelijk net als in Venetië feest in prachtige kostuums en barokke maskers.

World Nutella Day
5 februari

Op 5 februari is het World Nutella Day, oftewel Wereld Nutella Dag! Deze bijzonder lekkere dag werd voor het eerst georganiseerd in 2007 en is een initiatief van de Nutella-fans Sara Rosso en Michelle Fabio, twee Amerikaanse schrijfsters die in Italië wonen en helemaal verslingerd zijn aan de bekende hazelnootpasta.

5 februari is daarmee de ideale dag om zelf Nutella te maken, winterse chocoladekoekjes met Nutella en zeezout te bakken of koffiebroodjes met Nutella te maken.

Valentijnsdag
14 februari, heel Italië
Volgens een van de verhalen ligt de oorsprong van Valentijnsdag in Umbrië, het groene hart van Italië. In Terni, om precies te zijn, een klein stadje tussen Rome en Perugia. Inmiddels wordt het overal gevierd. We geven een aantal tips voor een Italiaanse Valentijn:

Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’
10x een Italiaanse Valentijn
het plein van de perfecte liefde
10 romantische plekken in Italië

Wil je je geliefde een Italiaanse Valentijn wensen? Check dan deze blog met 25 Italiaanse Valentijnswensen en maak een van deze veertien recepten voor je Valentijn.

Verona in Love
10-14 februari 2024, Verona

In Verona vindt in februari misschien wel het mooiste feest plaats; daar vier je namelijk simpelweg de liefde! Is de stad het hele jaar door al een romantisch oord, dankzij het liefdesverhaal van Romeo en Julia, rondom Valentijnsdag is de stad nog lieflijker dan anders. Dan wordt namelijk Verona in Love gevierd, een regelrechte ode aan de liefde en de romantiek.

Je kunt je hart letterlijk ophalen aan de liefde, met een heel scala aan activiteiten rondom het thema liefde, van bijzondere films en romantische menu’s in speciaal geselecteerde restaurants tot intieme concerten en een gezamenlijk kusgebeuren.

De top van de Torre Lamberti licht tijdens Verona in Love rood op. Een extra reden om naar boven te klimmen en een kus van je geliefde te stelen terwijl Verona aan je voeten ligt…

Ga je naar Verona op of rondom Valentijnsdag? Lees dan ook deze 25 tips voor de stad van de liefde!

Single-heilige San Faustino
15 februari, Brescia (Lombardije)
San Faustino, een van de patroonheiligen van Brescia, wordt op 15 februari geëerd met een groot festival, met een braderie, optredens, lekker eten en drinken en vuurwerk boven de stad. Er zijn ook veel feesten voor singles, want San Faustino mag de dag na Valentijn de harten van alleenstaanden verwarmen.

Festival di Sanremo
6-10 februari 2024, Sanremo (Ligurië)
Het bekende Italiaanse festival van Sanremo brengt sinds 1951 elk jaar opnieuw veel Italiaans zangtalent samen voor een wervelende show. Ooit was het Casino van Sanremo het decor, bijvoorbeeld in 1958, toen Nel blu dipinto del blu de eerste prijs op het Festival van Sanremo in de wacht sleepte.

Zangers Domenico Modugno en Johnny Dorelli werden vanwege deze overwinning uitverkoren om Italië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van datzelfde jaar, dat in Hilversum werd gehouden. Het lied viel zelfs in de prijzen; de Italiaanse heren wisten de derde plek te behalen.

Sartiglia – carnavalsfeest te paard
11-13 februari 2024, Oristano (Sardinië)
In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, wordt ook op een bijzondere manier carnaval gevierd. Tijdens de zogeheten Sartiglia nemen meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst betekenen.

foto: Davide Sarru

Carnaval in Puglia
Het oudste carnaval ter wereld wordt gevierd in de hak van Italië. Volgens de inwoners van Putignano (Puglia) is hun carnavalsfeest het alleroudste. Reeds in 1394 zou hier een carnavalsoptocht door de straten hebben getrokken. De vrolijke carnavalsstoet van Putignano is nog altijd een van de langste optochten ter wereld, met veel gemaskerde en verklede mannen en vrouwen en bijzondere praalwagens.

Bijzonder is ook het Carnaval van Manfredonia, eveneens in Puglia, een magisch feest met kleurrijke kostuums, grote carnavalswagens gemaakt van papier-maché en vooral heel veel vrolijke, trotse Manfredoniani die van dit gebeuren een bijzonder spektakel maken. Vooral de Sfilata delle Meraviglie, de kleurrijke optocht die als grande finale van het carnavalsfeest door het hele stadje trekt, is adembenemend mooi.

Chocoladefestival Florence
In Florence kun je begin februari je hart ophalen aan allerlei soorten chocolade. Tijdens de Fiera del Cioccolato kun je tal van heerlijke chocoladecombinaties proeven: witte chocolade met cranberry, pure chocolade met sinaasappel, in vloeibare chocolade gedoopte wafels op een stokje, lolly’s in allerlei vormen, dikke stukken chocolade, mooi verpakte repen, macarons met karamel- of tiramisùsmaak…

Ook koop je er allerhande voorwerpen in de vorm van chocolade (van moka’s en hooggehakte schoenen tot speentjes en gereedschap) en natuurlijk heel veel chocoladeharten. De data voor 2024 zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar check deze website voor updates.

ITALIË
TENTOONSTELLINGEN

 

Domenica al Museo
elke eerste zondag van de maand
Elke eerste zondag van de maand kun je gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op die dag bijvoorbeeld geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.

In Florence kun je gratis naar de Galleria degli Uffizi, met onder meer Botticelli’s Venus, de Galleria dell’Accademia, met Michelangelo’s originele David, en de Cappelle Medicee, met schitterende beelden van Michelangelo, terwijl je in Venetië kosteloos naar de Gallerie dell’Accademia en het Arsenaal kunt.

Ook de opgravingen van Herculaneum en Pompei, Villa Oplontis en het Archeologisch Museum vallen onder de staatsmusea.

Helaas kunnen we hier niet alle staatsmusea noemen, maar alle musea die je op de eerste zondag van de maand gratis kunt bezoeken, vind je via deze link (je kunt dan per regio alle deelnemende musea vinden).

Pesaro – Culturele Hoofdstad van Italië in 2024
In 2024 mag Pesaro (Le Marche) zich Culturele Hoofdstad van Italië noemen. Via deze link delen we al onze tips voor een bezoekje aan Pesaro.

TURIJN

Il mondo di Tim Burton
tot 7 april 2024, Museo Nazionale del Cinema
In het filmmuseum in Turijn maak je een reis door de visionaire wereld van de beroemde filmregisseur Tim Burton, door een kijkje te nemen in zijn persoonlijke archief vol illustraties, schetsen en documenten die ten grondslag lagen aan zijn succesvolste films. Via deze link lees je meer details.

Hayez – l’officina del pittore romantico
tot 1 april 2024, Galleria d’Arte Moderna
In de Galleria d’Arte Moderna van Turijn bewonder je nu zowel schilderijen als schetsen van de Italiaanse kunstenaar Francesco Hayez, die vooral beroemd is geworden door zijn Il Bacio, de kus. Zo krijg je een idee van het creatieve proces achter Hayez’ werken.

De originele opstelling omvat meer dan honderd werken van Hayez, de onbetwiste hoofdrolspeler van de Italiaanse romantiek. Alle details van deze expositie vind je hier.

MILAAN

Bar Stories on Camera
tot en met 30 april 2024, Galleria Campari

In samenwerking met Magnum Photos koos Galleria Campari negentig foto’s uit die een prachtig beeld geven van deze iconische bar in de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Via deze link vind je alle details.

foto’s: Galleria Campari

Morandi 1890-1964
tot 4 februari 2024, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale in Milaan bewonder de tentoonstelling Morandi 1890-1964, met ongeveer honderdtwintig werken van de Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi, die uitblonk in stillevens. Meer informatie vind je via deze link.

El Greco
tot 11 februari 2024, Palazzo Reale
Voor de eerste keer kun je in Milaan een ruime selectie werken bewonderen van de Griekse schilder Doménikos Theotokópoulos, beter bekend als El Greco. Meer dan veertig van zijn werken schitteren op de piano nobile van het Palazzo Reale, met onder meer een aantal internationale bruiklenen. Via deze link vind je alle details.

Maria Callas – ritratti dall’Archivio Publifoto Intesa Sanpaolo
tot 18 februari 2024, Gallerie d’Italia
Ter ere van de honderdste geboortedag van Maria Callas, op 2 december 2023, toont de Gallerie d’Italia eenennegentig foto’s van de sopraan uit het Archivio Publifoto Intesa Sanpaolo, uit de periode 1954-1970. Zie deze link voor meer informatie.

Goya – la ribellione della ragione
tot 3 maart 2024, Palazzo Reale
In het Palazzo Reale maak je in de herfst en winter van 2023-2024 kennis met Goya, een revolutionaire Spaanse schilder, en een collectie van zijn meesterwerken. Via deze link lees je meer details.

Rodin e la danza
tot 10 maart 2024, MUDEC
Ontdek wat voor een sterke en creatieve invloed dans had op het werk van Auguste Rodin. Via deze link vind je alle details van de expositie.

GENUA

Artemisia Gentileschi – coraggio e passione
tot 1 april 2024, Palazzo Ducale
In het prachtige Palazzo Ducale in Genua staat Artemisia Gentileschi deze winter in de schijnwerpers. Je bewondert meer dan vijftig meesterwerken uit musea in heel Europa. Via deze link vind je alle informatie over de expositie.

VENETO

Giorgio de Chirico – Metafisica contenuta
tot 25 februari 2024, Palazzo Sarcinelli, Conegliano
In 2024 wordt het honderdjarig bestaan van het surrealisme gevierd. Deze tentoonstelling in het Palazzo Sarcinelli is daar alvast een voorproefje op, met een van de hoofdrolspelers van de kunststroming, Giorgio de Chirico. Er zijn meer dan zeventig werken van zijn hand te zien, waaronder de mannequins zonder gezicht, Italiaanse pleinen en torens. Meer informatie vind je hier.

Chagall – Il colore dei sogni
tot 13 februari 2024, Centro Culturale Candiani, Mestre
In het Centro Culturale Candiani in Mestre (Venetië) sta je oog in oog met de kleurrijke dromen van Marc Chagall tijdens de expositie Chagall. Il colore dei sogni.

FLORENCE

Untrue Unreal – Anish Kapoor
tot 4 februari 2024, Palazzo Strozzi
Palazzo Strozzi wijdt een prachtige expositie aan de werken van Anish Kapoor, met monumentale installaties, kleine kunstwerkjes, originele vormen en hier en daar een beetje gezichtsbedrog. Via deze link vind je meer details.

Alfons Mucha – La seduzione dell’Art Nouveau
tot 7 april 2024, Museo degli Innocenti
In het Museo degli Innocenti in Florence bewonder je een expositie over Alfons Mucha, met de titel La seduzione dell’Art Nouveau (de verleiding van de art nouveau). Het is de eerste keer dat Florence een expositie aan deze kleurrijke kunstenaar wijdt en er wordt meteen groots uitgepakt, met meer dan tweehonderd kunstwerken.

TOSCANE

Leonardo da Vinci: bellezza e invenzione
tot 1 april 2024, Museo della Città, Livorno
In het Museo della Città van Livorno bewonder je deze winter vijftien tekeningen uit de Codex Atlanticus en de Codex over de vlucht van de vogels van Leonardo da Vinci, die in bruikleen zijn van respectievelijk de Biblioteca Ambrosiana in Milaan en de Biblioteca Reale in Turijn. Daarnaast bewonder je er ruim vijftig werken van navolgers van Da Vinci.

Il giardino incantato – viaggio interattivo nell’arazzo millefiori
tot 29 februari 2024, Antico Palazzo dei Vescovi, Pistoia
In het Antico Palazzo dei Vescovi wandel je door een betoverde tuin, een bijzondere installatie die is gewijd aan het bloemrijke wandtapijt dat Vlaamse kunstenaars in de zestiende eeuw wisten te creëren. Betoverend mooi hoe dit kunstwerk nu om je heen tot leven wordt gewekt!

Wil je deze unieke expositie met eigen ogen bewonderen? Op de website van Pistoia Musei vind je alle details.

Le avanguardie – met veel meesterwerken uit het Philadelphia Museum of Art
tot 7 april 2024, Palazzo Blu (Pisa)

ROME

Il tocco di Pigmalione. Rubens e la scultura a Roma
tot 18 februari 2024, Galleria Borghese
Met bijna vijftig werken uit de belangrijkste musea ter wereld vertelt de Galleria Borghese over de verbintenis tussen Italië en Europa door de ogen van een van de beste barokschilders, Rubens. Via deze link vind je alle details en lees je meer over alle verschillende onderdelen van deze schitterende tentoonstelling.

© foto: A. Novelli | Galleria Borghese

Emotion – l’arte contemporanea racconta le emozioni
tot 7 januari 2025, Chiostro del Bramante
Moderne kunst roept verschillende emoties op, zo laat deze kleurrijke tentoonstelling in het klooster van Bramante zien. Je bewondert werken van onder anderen AES+F, Mat Collishaw, Subodh Gupta, Carsten Höller, Eva Jospin, Kimsooja, Luigi Mainolfi, Masbedo, Annette Messager, Paul Morrison, Luigi Ontani, Tony Oursler, Piero Pizzi Cannella, Laure Prouvost, Pietro Ruffo, Alessandro Sciaraffa, Gregor Schneider, Paolo Scirpa, Nedko Solakov en Adrian Tranquilli. Via deze link vind je alle details.

Dacia – l’ultima frontiera della romanità
tot 21 april 2024, Terme di Diocleziano
Meer dan duizend kunstwerken uit bijna vijftig Roemeense musea zijn voor het eerst tentoongesteld in Italië, in de Thermen van Diocletianus, die deel uitmaken van het Museo Nazionale Romano.

Je ontdekt alles over het oude Dacia, dat min of meer overeenkomt met het huidige Roemenië, van de achtste eeuw voor Christus tot de achtste eeuw na Christus. Alle details lees je via deze link.

Fidia
tot 5 mei 2024, Musei Capitolini
De Capitolijnse Musea wijden een mooie tentoonstelling aan Fidia, de grootste Griekse beeldhouwer van de klassieke oudheid.

Meer dan honderd werken uit de belangrijkste musea ter wereld komen in Rome samen om in gezelschap van archeologische vondsten, Romeinse replica’s, schilderijen, schetsen, manuscripten en multimedia-installaties het leven van deze Griekse kunstenaar te vertellen. Via deze link vind je alle informatie over deze unieke expositie.

Favoloso Calvino
tot 4 februari 2024, Scuderie del Quirinale
Tijdens de expositie Favoloso Calvino maak je een reis door het leven en werk van de Italiaanse schrijver Italo Calvino. Er zijn meer dan tweehonderd werken te zien, van schilderijen van bekende kunstenaars als De Chirico en Carpaccio tot beelden, van illustraties en foto’s tot eerste drukken van Calvino’s boeken. Dompel je onder in de fantastische wereld van Calvino – en duik daarna een boekwinkel in om zijn verhalen te (her)lezen!

Escher
tot 1 april 2024, Palazzo Bonaparte
Honderd jaar na zijn eerste bezoek aan Rome, in 1923, keert Maurits Cornelis Escher terug in de Eeuwige Stad, tijdens een expositie in het Palazzo Bonaparte.

Helmut Newton – Legacy
tot 3 maart 2024, Museo dell’Ara Pacis
Het museum bij de Ara Pacis biedt vanaf dit najaar een paar maanden ruimte aan een breed retrospectief gewijd aan de beroemde fotograaf Helmut Newton (1920-2004). Meer details vind je via deze link.

Gratis naar de Vaticaanse Musea
Elke laatste zondag van de maand kun je gratis naar de Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel, om te genieten van alle schatten die in het museum verzameld zijn, van de Laocoöngroep tot de schitterende schilderingen van Michelangelo. Ga wel op tijd, want het is op deze dag nog drukker dan anders.

NAPELS & OMSTREKEN

Gli dei ritornano
15 februari tot 30 juni 2024, MANN
In het MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli, het archeologisch museum in Napels) worden van 15 februari tot 30 juni 2024 de bronzen beelden tentoongesteld die vorig najaar werden opgegraven bij het Toscaanse dorp San Casciano dei Bagni. In dit artikel lees je er meer over.

L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio
tot 15 december 2024, Pompeï
het dagelijks leven van de gewone bevolking, van slaven tot kunstenaars, staat centraal tijdens de expositie L’altra Pompei –vite comuni all’ombra del Vesuvio. Je bewondert zo’n driehonderd prachtige objecten, verdeeld over zeven verschillende thema’s, en drie multimediale installaties die het leven van de gewone inwoners van Pompeï inzichtelijk maken.

NEDERLAND

Da Vinci: Genius
tot augustus 2024, Amstel Design District, Amsterdam
De bekroonde experience Da Vinci: Genius komt naar Amsterdam. Deze meeslepende en interactieve show geeft je een uniek kijkje in het creatieve en geniale brein van Leonardo da Vinci.

Da Vinci: Genius integreert de nieuwste AI-technologie, digitale projecties en driehonderdzestig-graden audio soundscape om bezoekers te inspireren de hedendaagse wereld te zien door de ogen van da Vinci.

De show laat zien dat veel van de wereldwijde uitdagingen, waarmee we vandaag de dag worden geconfronteerd, al meer dan vijfhonderd jaar geleden werden opgetekend door Da Vinci.

International Film Festival Rotterdam
Twee weken lang staat Rotterdam in het teken van het International Film Festival Rotterdam. Je geniet van verrassende speelfilms, korte films, installaties, performances en masterclasses.

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder
t/m 20 mei 2024,
H’ART Museum Amsterdam
In H’ART Museum Amsterdam (de voormalige Hermitage) maak je kennis met Gaius Julius Caesar (100 tot 44 voor Christus).

Julius Caesar – Ik kwam, ik zag en ging ten onder is de allereerste solotentoonstelling over Caesar die in Nederland wordt georganiseerd, met dank aan een nauwe samenwerking met het Museo Archeologico Nazionale in Florence, het Museo Nazionale Romano in Rome en verschillende musea in Nederland en Duitsland.

In deze blog lees je meer over de veelzijdige tentoonstelling gewijd aan deze legendarische Romeinse veldheer.

Guilty Grounds – Steffi Reimers
tot en met 3 maart 2024, FOAM, Amsterdam
Voor Guilty Grounds reisde fotograaf Steffi Reimers naar Calabrië, om de schaduwzijde van de Calabrese geschiedenis en het ontstaan van de ’ndrangheta (de Calabrese maffia) te onderzoeken. Reimers unieke toepassing van forensisch licht komt in alle foto’s prachtig naar voren, waarbij je als kijker sporen van gruwelijkheden ziet die je confronteren met een duistere kant van dit deel van Italië. Via deze link vind je meer details.

Het jaar 1000 – Nederland in het midden van de middeleeuwen
tot en met 17 maart 2024, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Tijdens deze tentoonstelling maak je een kleurrijke tijdreis door het midden van de middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt je dichter bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld.

Het jaar 1000 voert langs hun dorpen, bezoekt de keizerlijke residentie in Nijmegen, klopt aan bij de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook neem je een kijkje in Byzantium en het Rome van circa duizend jaar geleden.

Er zijn meer dan vierhonderd objecten uit heel Nederland en ver daarbuiten verzameld. Daaronder bevinden zich vrijwel alle belangrijke archeologische voorwerpen uit de periode 900-1100 die in ons land zijn gevonden. Topstukken zijn een Vikingdrinkhoorn uit de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht en het beroemde Evangeliarium van Egmond uit de Koninklijke Bibliotheek. Maar ook zwaarden, scheepshout en gouden sieraden zijn van de partij (waaronder de recente schatvondst van Hoogwoud), evenals muntschatten, het borstkruis van Sint-Servaas, de oudste schaakstukken van Nederland en een houten ladder uit een waterput.

Uit internationale verzamelingen zijn belangrijke voorwerpen geleend, zoals een tafeltje van ivoorsnijwerk met keizer Otto II uit het Castello Sforzesco in Milaan.

Via deze link vind je alle details van de expositie, inclusief extra rondleidingen, activiteiten en podcasts.

Romeinen achter de duinen
tot 31 maart 2024, Museon Den Haag
In het Museon is een tentoonstelling te zien over de Romeinen in het Nederlandse kustgebied en over de Cananefaten, de oorspronkelijke bewoners.

Met enkele unieke vondsten uit de omgeving van Den Haag als uitgangspunt wordt een indruk gegeven van het leven van de Romeinen. Thema’s als het leger, mode en make-up, de Romeinse kookkunst en bebouwing komen aan bod.

Heel Heerlen graaft
tot en met 15 april 2024, De Vondst, Heerlen
Op 9 en 10 september 2023 gingen honderdvijftig vrijwilligers aan de slag om putten te graven in privétuinen en op openbare pleinen in het centrum van Heerlen, op zoek naar het verleden van Romeins Heerlen, Coriovallum.

Maar liefst 8551 vondsten werden uit de aarde gewroet tijdens het Grote Graafweekend. Verschillende materialen uit verschillende tijdsperiodes werden gevonden. Wat wil dit nu zeggen over het verleden van Heerlen? Vier vrijwilligers: Claudia de Rooij, Lisette Geurts, Will Schölgens en Jos Franssen, ontpopten zich als amateurarcheologen en expomakers. Ze verzamelden boeiende verhalen, foto’s en filmpjes van de belevingen van de vrijwilligers die tijdens de expositie in De Vondst te bewonderen zijn.

BELGIË

De oudheid in kleur
tot 2 juni 2024, Gallo-Romeins Museum, Tongeren
We hebben er in vele musea in Italië oog in oog mee gestaan: de witte, marmeren beelden uit de tijd van Grieken en Romeinen. Maar wist je dat deze beelden in de oudheid van top tot teen in felle kleuren beschilderd waren?

Hoe dat eruit heeft gezien, kun je nu zelf ervaren tijdens de expositie De oudheid in kleur, die te zien is in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips