Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x doen & proeven in Bolzano – van kleurrijke fresco’s bij Cos tot een aperitivo bij Fischbänke

Bolzano staat bekend om het museum voor Ötzi, het grootse Piazza Walther en de kleurrijke markt op het Piazza delle Erbe, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze charmante stad in Zuid-Tirol.

We werken aan een uitgebreide City Walk, maar delen alvast vijf tips die je zeker moet opslaan voor je bezoek aan Bolzano.

Vergaap je aan de fresco’s van de Domenicanen

In de Chiesa dei Domenicani (aan het Piazza Domenicani) bewonder je een aantal middeleeuwse fresco’s (met onder meer het verhaal van Joris en de Draak), maar het mooiste kleuren-spektakel wacht in de naastgelegen Cappella di San Giovanni.

De kapel is vernoemd naar de patroonheilige van Florence, Johannes de Doper, omdat de oorspronkelijke opdracht tot het bouwen en decoreren van de kapel afkomstig was van de Florentijnse bankiersfamilie Rossi, die zich in Bolzano had gevestigd.

In deze lange, smalle kapel vind je de meest waardevolle fresco’s van heel Bolzano, geschilderd in navolging van de stijl van Giotto. Je ziet onder meer scènes uit het leven van Johannes de Doper, Maria en de heilige Bartholomeus.

Het bekijken waard is ook het fresco Trionfo della Morte (Triomf van de Dood), waarop de zielen gewogen worden en een engel de gelukkigen naar het paradijs begeleidt, waar ze door Petrus verwelkomd worden.

Aan de onderzijde van het fresco zie je hoe de veroordeelde zielen door een monsterlijk wezen naar de hel geleid worden. De dood zelf gaat, gevleugeld, te paard op weg naar een kasteel dat op het punt van instorten staat.

De Chiesa dei Domenicani is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Bewonder nog meer kleurrijke fresco’s bij modewinkel Cos

Je kunt in Bolzano op nog een aantal andere plekken prachtige fresco’s bewonderen, maar de minst voor de hand liggende plek is waarschijnlijk de winkel van modemerk Cos, die is gevestigd in het Palazzo Menz aan de Via della Mostra.

Dit statig palazzo werd in de zeventiende eeuw gebouwd en kwam een kleine eeuw later in handen van de familie Menz, in die tijd een van de rijkste families van Bolzano. Ze handelden in zijde en waren een van de eersten die handel dreven met het verre oosten.

Ter ere van het huwelijk van Georg Paul Menz met Elisabeth Clara Amorth werd de feestzaal op de eerste verdieping door Johann Josef Karl Henrici in 1771 voorzien van fresco’s in rococostijl. Allereerst schilderde hij Trionfo dell’Amore, de triomf van de liefde.

Later schilderde Henrici hier ook het kleurrijke Festa in maschera, een gemaskerd bal in een park (geschilderd in 1783-1784). Henrici’s stijl doet een beetje denken aan de dromerige fresco’s van de Venetiaanse schilder Tiepolo.

De vele details maken dat je hier uren rond kunt dwalen, waarbij je steeds nieuwe dingen opvallen. Echt een verrassende plek om tijdens je bezoek aan Bolzano even binnen te wippen!

Schuif aan voor een lunch bij Fink

Aan dezelfde Via della Mostra lag vroeger ook het gerechtsgebouw van Bolzano, met aan de binnenplaats zelfs een eigen kerker. Inmiddels zijn de tralies weggehaald, maar het pand ademt nog altijd een voorname sfeer.

Het biedt tegenwoordig onderdak aan Gasthaus Fink, een sfeervol restaurant met op het menu een aantal traditionele gerechten uit Bolzano en omgeving met daarnaast ook eigentijdse creaties met ingrediënten uit de streek.

Je kunt kiezen van het menu, maar er is ook dagelijks een vast en betaalbaar lunchmenu met een primo, een salade en een drankje. Wij smulden van de Zuid-Tiroler schlutzkrapfen, ravioli gevuld met spinazie en geserveerd met boter en Parmezaanse kaas.

Drink een Aperol Spritz bij Fischbänke

De kleurrijkste plek voor een aperitivo in Bolzano is ongetwijfeld Fischbänke (Via Dr. Josef Streiter 24), met waar je ook maar kijkt bordjes met spreuken in het Italiaans en het Duits.

Cobo, de eigenaar, toverde de voormalige vismarkt (vandaar de naam, het marmeren tafelblad van de ‘toonbank’ en de visfontein aan de zijkant) om tot een terras waar(over) je niet uitgepraat raakt.

Bestel naast je drankje ook een van Cobo’s legendarische bruschetta’s en geniet van de altijd vrolijke sfeer bij Fischbänke.

Gouden dromen bij Goldenstern Townhouse

De achthonderd jaar oude muren van Goldenstern Townhouse (Via Dr. Josef Streiter 53) vertellen je over vervlogen tijden, toen Bolzano een belangrijk handelscentrum was, een marktplaats voor specerijen, textiel en wijn. Stucplafonds, kruisgewelven en fresco’s in Giotto-stijl getuigen van de historische en artistieke waarde van het gebouw.

De kamers en suites dragen namen van voormalige bewoners van het pand, gebaseerd op verhalen of gebeurtenissen die aansluiten bij de desbetreffende kamer. Elke kamer is op maat ontworpen, waardoor ze allemaal uniek zijn en een eigen sfeer hebben.

Een bijzondere toevoeging aan Goldenstern Townhouse is de Finse sauna op het dak. Terwijl je langzaam ontspant, geniet je van een prachtig uitzicht over de daken van de stad en de toppen van de Catinaccio.

Extra tip: twee prachtige wandelingen vanuit Bolzano

Zin om een mooie wandeling te maken? Volg dan de Passeggiata di Sant’Osvaldo (waarover je in deze blog meer leest) of ga met de kabelbaan naar Soprabolzano voor de Freud Promenade (waar we je in deze blog meer over vertellen).

Wil je meer weten over Bolzano en Zuid-Tirol? Neem dan voor je bezoek aan de stad / streek een kijkje op de website van het ufficio turistico in Bolzano en op de website voor vakanties in Zuid-Tirol.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *