Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Kaiserschmarrn – wintersportlekkers voor thuis

Net als een Bombardino is een bord Kaiserschmarrn onmisbaar tijdens de wintersport in Noord-Italië. Hoewel het van oorsprong een Oostenrijks gerecht is, staat het ook bij de rifugi (berghutten) in de Italiaanse bergen altijd op het menu.

Felice genoot vorige week nog van dit bord vol goudgele Kaiserschmarrn bij Rifugio Lee (Via Lè 4, Badia):

Het is een heerlijk luchtig gerecht, met dank aan het opgeklopte eiwit in het beslag. Met onderstaand recept uit De bakatlas van Rutger van den Broek zorg je ook thuis voor wintersportsferen. Denk de besneeuwde bergtoppen erbij en je waant je even op de piste!

Ingrediënten (voor drie tot vier personen): 4 eiwitten | 35 gram suiker | 175 ml melk | 4 eidooiers | 120 gram bloem | een halve theelepel vanille-extract | een vierde theelepel zout | 35 gram boter | poedersuiker, om te bestuiven

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze op. Voeg zodra het eiwit schuimig begint te worden geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.

Doe in een andere kom de helft van de melk, de eidooiers, de bloem, het vanille-extract en het zout en meng dit met een garde tot een gladde massa. Voeg de rest van de melk toe en klop die erdoor.

Schep de helft van het opgeklopte eiwit door het beslag tot het goed gemengd is. Probeer daarbij de luchtigheid van het eiwit zoveel mogelijk te behouden. Meng tot slot de rest van het eiwit door het beslag.

Verwarm een ovenvaste koekenpan van vijfentwintig-dertig centimeter op middelhoog vuur en smelt de boter daarin. Giet het beslag in een keer in de pan en laat het één minuut bakken. Zet de pan vervolgens acht minuten in de oven.

Haal de pan uit de oven en zet deze op middelhoog vuur. Scheur de pannenkoek met behulp van twee spatels in stukken, bestuif ze met poedersuiker en laat de stukjes licht karamelliseren in de koekenpan. Bestuif de Kaiserschmarrn voor het serveren met extra poedersuiker.

Je kunt de Kaiserschmarrn ook zonder oven maken. Bak het beslag dan op middelhoog vuur twee tot drie minuten aan beide kanten, voordat je het in stukjes trekt en bestuift met poedersuiker. Let er op dat het vuur niet te hoog staat, de onderkant wordt snel te donker.

Serveer de Kaiserschmarrn met bijvoorbeeld pruimencompote, warme kersen of appelmoes. Buon appetito!

Smaakt dat naar meer? Eerder deelden we het recept voor buchteln uit De bakatlas. Alle recepten vind je in

De bakatlas | Rutger van den Broek | ISBN 9789048847327 | € 35,- | uitgeverij Carrera | bestel De bakatlas bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *