Download gratis de Ciao tutti app!

Piemonte – de meest Italiaanse regio van de laars

Piemonte is de op een na grootste regio van Italië. In dit artikel delen we een korte inleiding op de regio én de hoofdstad Turijn.

Letterlijk betekent de naam Piemonte ‘aan de voet van de berg’. Daar vind je de regio dan ook, in het noordwesten van Italië, aan de zuidelijke zijde van de Franse en Zwitserse Alpen. De Piemontesi hebben een licht Frans accent – een erfenis van de familie Savoia, waaraan ook nog veel palazzi, kerken en musea herinneren – maar Piemonte is misschien wel de meest Italiaanse regio.

De Piemontesi hebben namelijk een doorslaggevende rol gespeeld in de Risorgimento, de Italiaanse eenwording, dit jaar precies honderdvijftig jaar geleden. Cavour en koning Vittorio Emanuele II komen beiden uit Piemonte, en ook Garibaldi is een Piemontees. Hij is weliswaar geboren in Nice, maar die stad behoorde toen nog tot het grondgebied van het Italiaanse Piemonte.

In het Museo Nazionale del Risorgimento Italiano in Turijn, dat is gevestigd in het monumentale Palazzo Carignano, waar koning Vittorio Emanuele II geboren is, leer je alles over de strijd voor de Italiaanse eenheid.

Turijn is een stad die vaak geassocieerd wordt met industrie, maar niets is minder op het elegante stadscentrum van toepassing dan een industriële sfeer. Het stijlvolle centrum kent veel barokke palazzi en schitterende winkelgalerijen. Aangezien de stad niet zo groot is, is er tijdens een eerste kennismaking met Turijn niets heerlijker dan gewoon door de stad te gaan dwalen. Je komt dan vanzelf uit op de Via Roma, met onder de statige arcades stijlvolle winkels en chique cafés.

De Via Roma wordt ongeveer halverwege onderbroken door het Piazza San Carlo, een enorm plein dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd. Vooral tijdens de dagelijkse passeggiata komen mensen uit alle hoeken en gaten voor een aperitivo naar de vele terrassen op dit plein.

Het bekendste gebouw van Turijn is de 167 meter hoge Mole Antonelliana, opgericht ter ere van de Italiaanse eenwording. Ooit was dit het hoogste gebouw ter wereld. Tegenwoordig huisvest het gebouw het Filmmuseum.

Net schreven we al dat veel mensen Turijn associëren met industrie – een associatie die te danken is aan hét symbool van de stad – en misschien wel van heel Italië: de FIAT.

De Fabrica Italiana di Automobili Torino werd al in 1899 opgericht en groeide geleidelijk uit tot een multinational. Lingotto, het gebouw waar de oude fabriek gevestigd was, heeft inmiddels de status van industrieel monument gekregen. De spiraalvormige baan aan de binnenkant van het gebouw, die maar liefst vijf verdiepingen telt, bracht de Fiatjes meteen van de fabriek naar het dak, dat als testparcours diende. Tegenwoordig wordt Lingotto vaak gebruikt voor tentoonstellingen en exposities.

Een ander beroemd symbool van Turijn is La Sindone, de lijkwade. In de Capella della Sacra Sindone, vlak achter de Duomo, wordt een replica tentoongesteld van het beroemdste en tevens meest dubieuze relikwie ter wereld. Na een koolstofdatering die niet verder terug gaat dan de twaalfde eeuw zijn er recent toch weer sporen gevonden van pollen die rond de dood van Christus in de buurt van Jeruzalem voorkwamen…

Piemonte kent naast Turijn geen andere echt grote steden, maar wel prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en skiën. Een stukje van het Parco Nazionale Gran Paradiso, een ongerept natuurgebied met authentieke dorpjes als Ceresole Reale, ligt nog net in Piemonte.

Ook de nationale parken van Argentera, het Parco delle Alpi Maritime en Alta Valle Pesio, zijn uitgestrekte wandelgebieden waar je onderweg veel bijzondere planten, bloemen en dieren zult tegenkomen.

Voor skiërs is de Via Lattea, de ‘Melkweg’, een waar sneeuwparadijs, met lange skiroutes en veel faciliteiten die nog getuigen van de Olympische Winterspelen van 2006. Het moderne stadje Sestriere is zelfs speciaal aangelegd om in de winter skiërs en in de zomer wandelaars te herbergen. Naast Sestriere zijn er in deze streek gelukkig ook veel authentieke dorpjes, waar de huisjes en kerkjes nog van hout en steen zijn.

Kortom, Piemonte biedt voor ieder wat wils. Ook de culinaire reiziger komt volop aan zijn trekken: Piemonte is verreweg de meest culinaire regio van Italië. Je kunt hier geweldig eten (denk aan polenta, risotto, truffels, kastanjes…) en bovendien komen er mooie wijnen vandaan, zoals de beroemde Barolo en Barbaresco. Piemonte is niet voor niets ook een paradijs voor lekkerbekken!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Veel mooie herinneringen aan Torino!
    Hier at ik voor het eerst mijn pasta al salmone en in gedachten is hij nooit meer
    zo lekker geweest als toen. De mooie winkelstraten, de bergen op de achtergrond bij helder weer!!! Even terug naar toen, zo’n achttien jaar geleden.
    Leuk om het allemaal weer te lezen en de foto’s te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.