Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Strada Romantica delle Langhe e del Roero – een romantische route door een van de mooiste wijnstreken van Italië

De wijngaarden van de Langhe en Roero in Piemonte staan sinds de zomer van 2014 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dwars door de lappendeken aan wijngaarden, slaperige heuveldorpjes en tongstrelende osteria’s voert de Strada Romantica delle Langhe e del Roero, een romantische route van honderddertig kilometer langs elf schitterende plaatsjes, met robuuste kastelen, een boom die verhalen over de liefde vertelt en veel, heel veel schitterende vergezichten.

foto: Strada Romantica delle Langhe e del Roero

Vezza d’Alba

Het startpunt van de Strada Romantica delle Langhe e del Roero is Vezza d’Alba, met de beroemde Rocche: puntige heuvels, diepe kloven en steile rotswanden.

Als je van wandelen houdt, kun je hier een van de vier routes van het Ecomuseo delle Rocche del Roero volgen. Ook kun je je laten betoveren door de boom waarvan de blaadjes liefdesverhalen fluisteren.

foto: Strada Romantica delle Langhe e del Roero

Hoog boven het dorpje waakt de oude Rocca, met een 360-graden uitzicht over het weelderige wijnlandschap. Je kijkt onder andere uit op het Santuario della Madonna dei Boschi, tussen de Valle Sanche en de Valle Maggiore.

In Vezza d’Alba zelf bewonder je de barokke San Bernardino, waar tegenwoordig tentoonstellingen en concerten worden gehouden, maar de echte lokale hoofdrolspeler is de tartufo, de truffel, die hier met name in de herfst voor een onvergetelijk onthaal zorgt.

Magliano Alfieri

De naam van dit dorpje herinnert aan de familie Alfieri, die het hier in de zeventiende eeuw voor het zeggen had. De Alfieri’s lieten een groot kasteel bouwen om hun macht tentoon te spreiden, omringd door een uitgestrekt park.

Een bezoekje waard is het Museo d’Arti e Tradizioni Popolari, maar sla ook het Parco della Rimembranza even buiten het dorp niet over. Het park is gewijd aan de gevallen soldaten tijdens beide wereldoorlogen. Bijzonder mooi is de Cappella di Sant’Anastasia, een orthodoxe kapel die is gebouwd met hout dat speciaal voor de kapel uit Rusland kwam.

Onderweg zie je wijngaarden zover het oog kan reiken, met druiven voor de strogele Roero en Roero Arneis, maar ook fruitbomen (met name perziken en kweeperen).

Neive

Vlak voor je in Neive aankomt, zie je de toren van Barbaresco en de kastelen van Guarene, Magliano Alfieri en Govone opduiken in het groen. Neive zelf is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Bezoek er zeker de Arciconfraternita di San Michele, met op het kerkportaal schitterend gebeeldhouwde symbolen van de rechten van de mens.

Het oudste huis van Neive is Casa Cotto, dat werd gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw. Het behoorde ooit toe aan een rijke bankiersfamilie en had zelfs een toren, die helaas verloren is gegaan.

Uit dezelfde periode dateert de Torre dell’Orologio. Een andere toren behoorde tot het Benedictijner klooster Santa Maria del Piano, waar helaas niets meer van rest.

Neive behoort tot La Terra dei Quattro Vini, ‘het land van de vier wijnen’: de Barbaresco, de Barbera, de Dolcetto d’Alba en de Moscato d’Asti, waar we deze fijne wijnroute uitstippelden.

Treiso

Treiso zelf is maar een piepklein plaatsje, maar vanuit het dorpje heb je prachtig uitzicht over de wijngaarden. Ten zuiden van Treiso vind je de Rocche dei Sette Fratelli, een unieke rotsformatie die volgens een lokale legende is ontstaan toen zeven broers niet stopten met werken toen er een processie voorbij trok. Als straf veranderden ze in steen.

Trezzo Tinella

Ook de volgende bestemming is maar een klein dorpje, maar wederom geniet je er van grootse vergezichten. Bijna nergens anders op de route kun je zo ver kijken als hier, waar de wijngaarden zich aan je voeten ontvouwen en over de heuvels golven tot aan de verre horizon.

Bij helder weer kun je zelfs de Marguareis (een van de toppen van de Alpi Marittime), de Monviso, de Matterhorn en de Monte Rosa zien!

Bewonder naast het uitzicht ook de Sant’Antonio Abate en de Cappella della Madonna Addolorata (in de frazione Cappelletto). In Località Piansarin vind je Donna di Langa, een monument voor de vrouwen van de Langhe en hun rol in de historie van de dorpjes van deze streek.

Cascina Langa was een toevluchtsoord voor vele partizanen. Beppe Fenoglio verbleef er in de winter van 1944/45. Hij schreef over deze bijzondere plek, die inmiddels is omgetoverd tot hotel, restaurant en spa; een modern toevluchtsoord voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

foto’s: Cascina Langa

Benevello

Benevello ligt in de Alta Langa, een bosrijk gebied dat zich uitstrekt tot aan de Alpi Marittime. Het kasteel in het historisch centrum van Benevello is nog altijd het kloppend hart van de stad, samen met de San Pietro in Vincoli.

In deze kerk kun je een fresco bewonderen van de hand van de moderne kunstenaar Luigi Carbone. Het is een kleurrijk eerbetoon aan deze streek. Carbone maakte ook een schildering de funtanin, de waterbron bij de toegang tot het dorp.

Aan de weg richting Bossolasco ligt het kerkje dat bij de locals bekend staat als de Madonna di Langa. Volgens de overlevering zou Franciscus van Assisi hier zijn neergestreken om te bidden toen hij op reis naar Ligurië was – en wellicht ook om van het ronduit spectaculaire panorama te genieten…

Sinio

Het middeleeuwse Sinio ligt in het land van de Dolcetto en de Barolo. Al wandelend door de straatjes bewonder je de San Frontiniano, het kasteel van de familie Del Carretto en de Cappella di San Sebastiano. In de voormalige Chiesa della Madonna Annunziata huist nu een klein maar fijn theater.

Cissone

Hoog boven de groenbeboste vallei van de Riavolo prijkt Cissone, een oorspronkelijk Romeins dorpje met een aantal juweeltjes om te bezoeken, zoals het museum in het gemeentehuis, de Confraternita dei Disciplinati en de Santa Lucia.

Rondom Cissone vind je tal van schitterende wandelroutes, waarbij je regelmatig zogenaamde piloni tegenkomt, kleine kapelletjes langs de weg. De oudste en mooiste is de Pilone della Chiesetta, langs de oude weg die van Cissone naar Dogliani loopt.

Murazzano

Via Serravalle Langhe en Bossolasco rijd je naar Murazzano, dat ook wel ‘scudo e chiave del Piemonte’ wordt genoemd, het schild en de sleutel van Piemonte. Dankzij de strategische ligging is ook hier het uitzicht fantastisch.

Bewonder de 33 meter hoge toren van Murazzano, de Cappella di Sant’Anna, het Santuario della Madonna di Hal, de San Lorenzo, het Palazzo Tovegni en de tot graanmolen verbouwde wachttoren.

Mombarcaro

De voorlaatste bestemming op de route is een van de hoogste punten van de Langhe. Bij helder weer kun je vanaf de hoogste toppen rondom het dorp zelfs de zee zien!

In het dorpje zelf kun je het Museo Storico Etnografico en  de Chiesa di San Rocco bezoeken, met de Cavalcata dei Vizi en mooie fresco’s. Ook het Santuario della Madonna delle Grazie (in Località San Luigi) is de moeite waard.

Camerana

La Strada Romantica delle Langhe e del Roero eindigt in Camerana, aan de Via del Sale, de ‘zoutweg’, waarover in vroeger tijden het zout werd vervoerd, van de Ligurische kust naar het binnenland. De toren herinnert nog altijd aan dit unieke stukje geschiedenis.

Bezoek de Santissima Annunziata, met een kostbaar marmeren altaar met kleine kunstwerkjes in mozaïek, en de Riserva Naturale alle Sorgenti del Belbo, tussen de dorpjes Montezemolo, Camerana en Saliceto.

Praktische informatie

Alle details vind je op de website van de Strada Romantica delle Langhe e del Roero. Hier vind je, zowel in het Italiaans als in het Engels, alle gedetailleerde (route)informatie, een volledige overzichtskaart, een kaartje (met omschrijving) per etappe en hotels op de route. Op naar een romantisch weekendje Piemonte!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Zijn er ook moi gelegen campings op de route

  2. Geen idee, maar die kun je via Google vast wel vinden – als je zoekt op de genoemde plekken en campeggio.

  3. Gisteren per toeval tijdens een roadtrip een privé rondleiding gehad in het familiebedrijf La Regale Nocciole in Sinio. Een geweldige ervaring en naast heerlijk hazelnootijs verkopen ze ook diverse andere producten van hazelnoten zoals o.a. hazelnootolie en bonbons. Zeker de moeite waard voor een bezoekje! Loc. Borgonuovo 1 Sinio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *