Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bicerin, caffè & gianduiotti bij de mooiste historische cafés in Turijn – van Caffè Torino tot Gobino

Turijn heeft een prachtige koffiecultuur, met historische koffiebars waar je een caffè of cappuccino in stijl drinkt, omringd door kroonluchters, goudbrokaat en plafondhoge spiegels.

Deze mooie cafés waren voor ons niet alleen de perfecte plek voor een korte tussenstop, maar het hoofddoel van een ochtend dwalen door Turijn. We wandelden van een bicerin via een cappuccino naar een espresso met gianduiotti. Ga je mee op koffietocht door Turijn?

Baratti e Milano

Onze eerste bicerin bestellen we bij de koffiebar waar we tijdens ons vorige bezoek aan Turijn ons hart aan verloren: Baratti e Milano. De klassieke koffiebar ligt sinds 1875 onder de booggalerij die het Piazza Castello omzoomt. De bar, opgericht door Ferdinando Baratti en Edoardo Milano, bestond toen al zeventien jaar, maar eerst werd er vooral wijn en sterke drank verkocht.

Binnen is het een chique bedoening, met niet alleen een prachtige inrichting maar ook en vooral voorkomende barista’s. Je betaalt bij de kassa en kunt vervolgens aan de bar genieten van je bicerin (of van caffè of cappuccino natuurlijk). Aan een tafeltje kan natuurlijk ook, maar dan betaal je heel wat meer.

Terwijl we kleine slokjes nemen van de koffie/chocoladedrank, laten we onze blik over al het moois glijden. De barmannen zijn druk in de weer met verschillende soorten koffie, allemaal even elegant geserveerd, soms vergezeld van zoete brioches. Die hebben we bij de bicerin niet nodig, maar we nemen wél een doos vol chocolade-lekkers mee voor thuis.

Je vindt Baratti e Milano aan het Piazza Castello 29. Het café is op maandag gesloten.

Caffè Reale

Eigenlijk hebben we een flinke wandeling nodig om de bicerin een beetje te laten zakken. Maar aan de overkant van het Piazza Castello wacht het Caffè Reale, het Koninklijk Cafè, dat is gevestigd in het Palazzo Reale. We bestellen een espresso mét een gianduiotto, een chocolaatje in de vorm van een langwerpige piramide.

Het recept zou per ongeluk zijn ontdekt ten tijde van de Franse cacaoboycot. Ook aan het hof van Turijn was er een tekort aan cacao en de kok moest daar iets op bedenken. Hij mengde cacao met fijngemalen hazelnoten – en een nieuwe lekkernij was geboren!

Caffe-Reale-Turijn (1) Caffe-Reale-Turijn (3)

Voor de eerste gianduiotti maakte de kok overigens niet voor niets gebruik van fijngemalen hazelnoten. Deze zijn namelijk in Piemonte volop te vinden – en van een uitmuntende kwaliteit.

De hazelnoten uit Piemonte hebben namelijk een IGP-keurmerk – een aanduiding die garandeert dat de hazelnoten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Een deel van de hazelnoten wordt verwerkt in lokale lekkernijen, maar er gaan er bijvoorbeeld ook veel in de wereldberoemde hazelnootpasta van Nutella.

Je vindt Caffè Reale links in de hoek van de cortile, binnenplaats, van het Palazzo Reale.

Caffe-Reale-Turijn (2) Caffe-Reale-Turijn (4) Caffe-Reale-Turijn (5)

Caffè Torino

Een koffiebar met de naam van de stad mag natuurlijk niet ontbreken. Caffè Torino ligt aan het statige Piazza San Carlo, dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd, ‘de salon’ oftewel ‘de huiskamer’.

Een van de mooiste parels in deze huiskamer is Caffè Torino, dat in 1903 voor het eerst de espressomachine liet sissen. Je drinkt je koffie aan een elegante bar, onder enorme kroonluchters, goudomrande spiegels en obers in keurige kostuums. We bestellen hier – het kan nog nét – een romige cappuccino en een zoete brioche.

Caffe-Torino-Piazza-San-Carlo-Turijn (4) Caffe-Torino-Piazza-San-Carlo-Turijn (6)

Caffè Torino ligt aan het Piazza San Carlo 204, bij de prachtige neonreclame van Martini die ’s avonds kleurrijk oplicht. Voor de deur waakt een trotse stier, het symbool van Turijn.
 Caffe-Torino-Piazza-San-Carlo-Turijn (1) Caffe-Torino-Piazza-San-Carlo-Turijn (7)Caffe-Torino-Piazza-San-Carlo-Turijn (2)

Pasticceria Stratta

Maak onder de portici van Piazza San Carlo (op nummer 191) ook even een tussenstop bij Pasticceria Stratta. Niet voor koffie, maar voor overheerlijke chocolade en vooral voor de beroemde marrons glacés; heerlijk zoete gekonfijte kastanjes, die hier sinds 1836 naar onovertroffen recept gemaakt worden.

Piazza-San-Carlo-Turijn

Barney’s – Circolo dei Lettori

Voor dit adresje moet je een beetje moeite doen; het bevindt zich namelijk in een van de elegante palazzi die Turijn rijk is. Je stapt er dus niet zomaar binnen, maar als je aanbelt bij nummer 9 aan de Via Giambattista Bogino, mag je doorlopen naar boven, waar je de Circolo dei Lettori en koffiebar Barney’s vindt.

Het interieur is niet zo bijzonder als bij de eerder genoemde cafés, maar de sfeer compenseert dat. Elke literaire inspiratie gaat hier vanzelf bruisen, zeker met een cappuccino erbij!

Barneys-Circolo-dei-Lettori-Turijn-koffie (1) Circolo-dei-Lettori-Turijn-koffie (1)

Gobino

De állerlekkerste chocolade voor thuis koop je bij Guido Gobino. Of je nu houdt van gianduiotti of van pure chocolade, van chocolade met zeezout of chocolade in combinatie met een bijzondere smaak: Gubino maakt het op z’n lekkerst. Ook de bicerin is hier buonissimo! Je vindt dit chocoladewalhalla aan de Via Lagrange 1.

Farmacia-Del-Cambio-Turijn (2)

Farmacia Del Cambio

Ooit lagen de laatjes en kastjes hier vol met kruiden, specerijen en medicijnen. De vroegere apotheek op de hoek van het Piazza Carlo Alberto is nu echter omgetoverd tot een stijlvol café, met op de planken prachtig verpakt zout, krokante grissini, koekjes, kleurrijke snoepjes en prachtige potjes marmelade.

Je kunt er uitgebreid koffie drinken, maar ook lunchen of een aperitivo drinken. Er zijn broodjes, soepen, pasta’s, betoverend mooie gebakjes en kleine hartige hapjes. Er blinkt ook een espressomachine, voor een straf kopje koffie (wij namen er na de lunch twee chocolaatjes bij).

Farmacia-Del-Cambio-Turijn (3) Farmacia-Del-Cambio-Turijn (5)Farmacia-Del-Cambio-Turijn (1)

Pinguin-ijsje van Pepino

Dicht bij Del Cambio, aan het Piazza Carignano, vind je bij Gelateria Pepino nog een chocolade-lekkernij. Hier werd namelijk in 1935 de allereerste pinguino (pinguin) verkocht, vanille-ijs op een stokje, omhuld door een chocolade jasje.

Gelateria-Pepino-Turijn-ijs (1) Gelateria-Pepino-Turijn-ijs (2)

Heb je later op de dag zin in een heerlijke aperitivo? Check dan deze tips!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Als ik de nieuwsbrief van Ciao Tutti lees, voel ik me steeds een beetje met vakantie. Ik ben nog maar een paar jaar Italië-fan maar ben aangetrokken door alles wat Italiaans is als bijen door zoetigheid. Ik heb ook al verschillende van jullie tips uitgeprobeerd in Rome, Milaan, Turijn, Verona…. (Verwondert het jullie dat ik Marina heet?)
    Als Belgische ben ik dan ook een beetje ontgoocheld dat er geen Belgische adresjes van restaurants of winkeltjes of dergelijke worden gepubliceerd. Is dat toekomstmuziek of wordt deze mogelijkheid zelfs niet overwogen?
    Ciao
    Marina

  2. Ciao Marina! Wat leuk om te horen dat je net zo blij wordt van Italië als wij! Het klopt dat we weinig Vlaamse adresjes publiceren (al stond Monk in Brussel nog in onze nieuwsbrief van zaterdag, net als Da Vinci’s Laatste Avondmaal in Tongerlo en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren). Dat komt vooral omdat we alleen op basis van onze eigen ervaringen schrijven. Met al die reizen in Italië blijft er weinig tijd over voor een bezoek aan onze zuiderburen. We kunnen alle Italiaanse adresjes in Nederland al nauwelijks bijbenen. Maar wellicht ken je het boek Ciao Limburg, waar we ook al over schreven? Daarin vind je een keur aan Italiaanse adresjes in Belgisch-Limburg. En mochten we een keer een week niet op reis zijn, dan overwegen we zeker een reis over de Belgische grens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *