Home » Reizen door Italië » Florence » La Madonna del Puzzo – Maria knijpt haar neus dicht op een Florentijnse straathoek
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

La Madonna del Puzzo – Maria knijpt haar neus dicht op een Florentijnse straathoek

Florence telt tal van Madonna’s. In kerken, kloosters, musea en altaartjes waar je her en der zomaar op stuit schittert Maria in vele verschijningsvormen. Een van de bijzonderste Madonna’s huist in Oltrarno, in een van de steegjes die haaks op de Borgo San Jacopo staan. Hier vind je een verrassend eigentijdse Madonna: La Madonna del Puzzo.

Madonna-del-Puzzo-Florence (2)

Che puzzo! (‘Wat een stank!’) is een vaak gebruikte uitdrukking in het Italiaans. Dit kunstwerk van Mario Mariotti is een wel erg ongebruikelijk eerbetoon aan de vieze lucht die in 1984 van de containers afkwam die destijds in Via Toscanella stonden.

Het beeldje misstaat vandaag de dag echter ook niet, aangezien dit steegje vaak voor hoge nood wordt gebruikt. Oude riolering, uitlaatgassen en hondenpoep maken Florence er helaas niet altijd aangenamer op qua geur en deze Madonna fungeert ook een beetje als een stil protest, met een knipoog – én een dichtgeknepen neus!

Madonna-del-Puzzo-Florence (1) Madonna-del-Puzzo-Florence (3)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *