Download gratis de Ciao tutti app

De schildpadjes van Piazza Santa Maria Novella

De Santa Maria Novella is een van de grootste kerken van Florence. De bijzonder mooie gevel is een ontwerp van de hand van Leon Battista Alberti. Toch is het niet zijn naam die je in het steen ziet staan. Het is de opdrachtgever Giovanni Rucellai (Iohanes Oricella (de Latijnse versie van de naam Rucellai) die op de gevel vereeuwigd is.

We komen vandaag niet voor de kerk maar voor een bijzondere bezienswaardigheid op het Piazza Santa Maria Novella, het plein waaraan de kerk te vinden is. Dit plein werd in de tijd dat Cosimo I de’ Medici de baas was over Florence het parcours voor de Palio dei Cocchi, een race waarbij vier koetsen die werden voortgetrokken door twee paarden om de twee obelisken heen reden.

Deze Palio werd jaarlijks gehouden op 23 juni, aan de vooravond van de feestdag van Johannes de Doper, de patroonheilige van de stad. Er deden vier wagens mee aan de race: een wagen van de wijk San Giovanni (getooid met groene vlaggen), een wagen van de wijk Santa Maria Novella (rood), een wagen van de wijk Santa Croce (blauw) en een wagen van de wijk San Frediano (wit).

Het was elk jaar opnieuw weer spannend welke wijk met de overwinning op zak naar huis ging, tot in 1852 de laatste Palio dei Cocchi werd gereden. De naam, die ons vreemd in de oren klinkt, is afgeleid van het woord cocchio, koets of wagen – waarbij je moet denken aan de moderne versie van de oude Romeinse wagens waarmee in het Circus Maximus races werden gehouden.

De twee obelisken die aan beide uiteinden van het plein staan, duidden de grenzen van het parcours aan; hieromheen moesten de koetsiers hun wagens zien te manoeuvreren.

Overigens zijn deze obelisken pas door groothertog Ferdinand I neergezet; eerder stonden op deze plek twee enorme houten lelies, het symbool van Florence. De lelies zijn niet helemaal verloren gegaan: ze sieren nog steeds de bovenzijde van de obelisken.

Het leukst zijn echter de bronzen schildpadjes die de obelisken dragen. De bronzen diertjes zijn gemaakt door Giambologna (de kunstenaar die ook de kleine duivel op de hoek van Via Strozzi ontwierp).

Ze zouden verwijzen naar Cosimo’s motto festina lente, haast je langzaam, net als de zeilende schildpadjes in het Palazzo Vecchio.

Op safari in Florence

Naast deze schildpadjes zijn er nog veel meer dieren te vinden in Florence. Saskia neemt je, samen met Florentijn Federico, mee op safari in Firenze – of Florence zoals we in Nederland zeggen.

Want naast de beroemde Duomo met zijn indrukwekkende koepel, de Ponte Vecchio en Michelangelo’s David vind je midden in Florence ook een bijzondere beestenboel. Ga je mee op zoek naar zeilende schildpadden, brullende leeuwen en een zwijntje dat geluk brengt?

Klik in de podcast-player hieronder op play en ontdek samen met Saskia verschillende (wilde) dieren in de stad.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *