Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zoek de schildpadjes op het Piazza Santa Maria Novella in Florence

De Santa Maria Novella is een van de grootste kerken van Florence. De bijzonder mooie gevel is een ontwerp van de hand van Leon Battista Alberti. Toch is het niet zijn naam die je in het steen ziet staan. Het is de opdrachtgever Giovanni Rucellai (Iohanes Oricella, de Latijnse versie van de naam Rucellai) die op de gevel vereeuwigd is.

We komen vandaag echter niet voor de kerk maar voor een bijzondere bezienswaardigheid op het Piazza Santa Maria Novella, het plein waaraan de kerk te vinden is.

Dit plein werd in de tijd dat Cosimo I de’ Medici de baas was over Florence het parcours voor de Palio dei Cocchi, een race waarbij vier koetsen die werden voortgetrokken door twee paarden om de twee obelisken heen reden.

Deze Palio werd jaarlijks gehouden op 23 juni, aan de vooravond van de feestdag van Johannes de Doper, de patroonheilige van de stad. Er deden vier wagens mee aan de race: een wagen van de wijk San Giovanni (getooid met groene vlaggen), een wagen van de wijk Santa Maria Novella (rood), een wagen van de wijk Santa Croce (blauw) en een wagen van de wijk San Frediano (wit).

Het was elk jaar opnieuw weer spannend welke wijk met de overwinning op zak naar huis ging, tot in 1852 de laatste Palio dei Cocchi werd gereden. De naam, die ons vreemd in de oren klinkt, is afgeleid van het woord cocchio, koets of wagen – waarbij je moet denken aan de moderne versie van de oude Romeinse wagens waarmee in het Circus Maximus races werden gehouden.

De twee obelisken die aan beide uiteinden van het plein staan, duidden de grenzen van het parcours aan; hieromheen moesten de koetsiers hun wagens zien te manoeuvreren.

Overigens zijn deze obelisken pas door groothertog Ferdinand I neergezet; eerder stonden op deze plek twee enorme houten lelies, het symbool van Florence. De lelies zijn niet helemaal verloren gegaan: ze sieren nog steeds de bovenzijde van de obelisken.

Het leukst zijn echter de bronzen schildpadjes die de obelisken dragen. De bronzen diertjes zijn gemaakt door Giambologna (de kunstenaar die ook de kleine duivel op de hoek van Via Strozzi ontwierp).

Ze zouden verwijzen naar Cosimo’s motto festina lente, haast je langzaam, net als de zeilende schildpadjes in het Palazzo Vecchio.

Op safari in Florence

Naast deze schildpadjes zijn er nog veel meer dieren te vinden in Florence. Saskia neemt je, samen met Florentijn Federico, mee op safari in Firenze – of Florence zoals we in Nederland zeggen.

Want naast de beroemde Duomo met zijn indrukwekkende koepel, de Ponte Vecchio en Michelangelo’s David vind je midden in Florence ook een bijzondere beestenboel. Ga je mee op zoek naar zeilende schildpadden, brullende leeuwen en een zwijntje dat geluk brengt?

Klik in de podcast-player hieronder op play en ontdek samen met Saskia en Federico verschillende (wilde) dieren in de stad.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *