Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

San Miniato al Monte – kerk & kerkhof aan de voet van de adelaar

De San Miniato al Monte staat zoals de naam al zegt op een heuvel, aan de zuidkant van Florence, hoog boven de stad. De eerste kerk die de naam San Miniato kreeg, werd gebouwd in 1015, op de plek waar de heilige Minias zijn laatste adem uitblies.

San-Miniato-Monte-Florence (7)

Minias was een van de vroege christenen. Hij zou vanwege zijn geloof zijn onthoofd door de Romeinse keizer Decius. Het verhaal wil dat Minias zijn hoofd oppakte, weer op zijn nek zette, de Arno overstak en de heuvel beklom, tot hij de plek bereikte waar in die tijd een oratorium voor Petrus lag. Pas hier gaf hij de geest.

Nu nog schittert hij je vanaf de voorgevel tegemoet, vanaf het schitterende mozaïek dat in de vroege ochtendzon nog meer straalt dan anders. Een zelfde opstelling van Maria, Jezus en Minias is binnen te zien, in de apsis. Dit mozaïek is gefinancierd door een van de rijkste gilden van de stad, de Arte di Calimala, het Wolgilde. De adelaar die we zowel binnen als buiten, hoog boven op de gevel, zien, symboliseert deze betrokkenheid van het gilde – het gevleugelde dier stond symbool voor de Arte di Calimala.

San-Miniato-Monte-Florence (4)
Het dier heeft een schitterend uitzicht over de stad, maar ook als je met beide voeten op de grond blijft staan zul je geraakt worden door Florence dat aan je voeten ligt. De koepel van de Duomo, de campanile van Giotto, de torentjes van het Palazzo Vecchio en de Badia Fiorentina, alles straalt tegen een mooi blauwe hemel.

uitzicht-Florence

De klokkentoren van de San Miniato al Monte zelf is niet zo bijzonder, maar het verhaal dat erover de ronde doet is dat des te meer. Tijdens het beleg van de stad in 1529 zou Michelangelo de toren namelijk in hebben gezet als verdedigingswerk. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat er kanonnen in de toren kwamen. Tegelijkertijd zou Michelangelo de toren met matrassen hebben bekleed om vijandige kogels af te kunnen weren.

Aan de voet van de klokkentoren strekt zich een enorm kerkhof uit, met veel schitterende beelden en grafkapellen. We hebben het al eens vaker gezegd: een kerkhof is in Italië vaak een soort openluchtmuseum, waar je in alle rust kunt dwalen tussen engelen, Maria’s en mozaïeken. Een kleine wandeling:

kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (1)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (2)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (3)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (7)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (8)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (9)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (10)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (4)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (5)kerkhof-San-Miniato-Monte-Florence (6)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *