Hij is zo enorm, die prachtige bakstenen koepel die de Duomo van Florence siert, dat je bijna zou vergeten om je blik nog af te wenden van dit indrukwekkende geheel. Toch loont het de moeite om je los te rukken van dit architectonisch hoogstandje en je ogen af te laten dwalen naar al die prachtige details die er te zien zijn.
Wij zetten de mooiste details aan de buitenzijde van de Duomo op een rijtje. Je kunt ze allemaal bewonderen zonder een kaartje te kopen en zonder in de rij te hoeven staan. Ontdek ze alle vijf!
Porta della Mandorla
Aan de zijkant van de Duomo, waar de trap naar de koepel begint, is misschien wel het mooiste detail te zien: de Porta della Mandorla, ‘Deur van de Amandel’. Deze deur was de laatste die nog gedecoreerd moest worden.
Of dat een gebrek aan inspiratie was of dat men toen al het beste voor het laatste wilde bewaren, geen idee, maar zeker is dat deze deur de mooiste van de kathedraal is. In 2012 werd de deur, na een restauratie van twaalf jaar, weer in oude luister hersteld.
Veel beroemde kunstenaars hebben een bijdrage geleverd aan de deur. Donatello maakte bijvoorbeeld de profeet aan de rechterzijde. Nanni di Bianco is echter degene die het meeste werk heeft verricht. Hij creëerde de schitterende Maria, die is afgebeeld in een amandelvormige ring waaraan de deur haar naam dankt, en deze engel.
Een gevel vol engelen
Er zijn veel engelen te ontdekken op de façade en de zijkanten van de Duomo. Deze angelo is slechts een van de velen:
De meest bijzondere engel vind je rechts van de meest rechter deur van de façade. Dat deze engel ook wel ‘Engel van de Sodomieten’ wordt genoemd, is duidelijk af te leiden uit het gebaar dat hij maakt:
Maar wat of wie zou de engel op onderstaande foto dan symboliseren?
Een leeuw met open muil
Een van de deuren aan de zijkant van de Duomo, vlak bij de Porta della Mandorla, wordt bewaakt door een heuse leeuw. In een eerdere blog vertellen we het legendarische verhaal dat met deze leeuw is verbonden.
… en een koe met hoorns
Bij de Porta della Mandorla tref je, hoog tegen de muur, een koe met hoorns, die dodelijke blikken werpt naar het huis aan de overkant. Hier zou vroeger een bakkerij hebben gezeten. Een van de steenhouwers die elke dag de Duomo een beetje groter en een beetje mooier maakten had een oogje op de vrouw van de bakker. Hij maakte haar het hof en de twee kregen een geheime relatie.
Tot de bakker erachter kwam… De man werd woedend en zorgde ervoor dat de relatie tussen de twee minnaars meteen over was. De steenhouwer nam echter wraak door deze koeienkop te plaatsen, zo wil de legende. Mét hoorns, zodat de bakker er elke dag opnieuw aan werd herinnerd dat hij was bedrogen (fare le corna, ‘hoorntjes maken’, is in Italië een wijdverbreid gebaar voor het feit dat iemand bedrogen wordt).
Overigens is er ook een andere verklaring, die minder smeuïg is: de koe zou een monument zijn voor alle koeien en ossen die gedurende de bouw van de Duomo trouw alle materialen hadden aangesleept.
Mini-schilderijtjes op de campanile van Giotto
Rondom de campanile vind je tal van ‘mini-schilderijtjes’: kleine afbeeldingen die vaak een heel verhaal vertellen. Op een van deze reliëfs zie je Galileo Galilei naar de sterren kijken, op andere wordt een ambacht uitgebeeld. Op een van de reliëfs ligt zelfs iemand zijn roes uit te slapen… Leuk om al deze mini-verhaaltjes te ontdekken!
Heerlijk al die voorproefjes!!!
In de Bundeskunsthalle in Bonn is een tentoonstelling over Florence met een virtuele reconstructie van de bouw van de Duomo
Leuk al die details waar je meestal aan voorbij loopt!
Die man die zijn roes uit ligt te slapen is waarschijnlijk Abraham (lees het bijbelverhaal).
Donatallo? Je bedoelt denk ik Donatello.
Groetjes.
Grazie Claudia, aangepast!