Download gratis de Ciao tutti app!

Duivelse straathoek in Florence – ga op zoek naar Giambologna’s kleine bronzen duivel

Verduveld! Tijdens ons bezoek aan Florence zagen we, op de hoek van de Via Strozzi en de Via dei Vecchietti, ineens een duivel zitten. Op zijn dooie gemak kijkt hij al eeuwen neer op Florentijnen en toeristen die voorbij wandelen.

Deze duivel is gemaakt door niemand minder dan Giambologna, een bekende kunstenaar van Vlaamse origine die vooral goed uit de voeten kon met brons. In het Bargello in Florence is een hele collectie bronzen vogels van hem te zien.

De opdracht voor deze duivel kreeg Giambologna in 1578 van Bernardo Vecchietti, die zijn palazzo van een nieuw jasje wilde voorzien. Giambologna maakte twee saters, die op de hoeken van het palazzo werden geplaatst – en die in de volksmond al snel werden aangeduid als duivels.

Een van de kruisingen waar de duivels op neerkeken, werd in de volksmond namelijk de Canto dei Diavoli genoemd, dankzij een eeuwenoud verhaal dat Giambologna vast ook gekend zal hebben.

Precies op deze plek zou namelijk ooit de heilige Petrus van Verona hebben staan preken. Onverwacht dook er toen een zwart paard op, dat zich in volle galop op de toehoorders stortte, die op de vlucht sloegen en Petrus’ woorden niet langer tot zich konden nemen. Petrus van Verona liet zich echter niet uit het veld slaan en maakte een kruisteken in de richting van het paard, dat vervolgens in het niets verdween, precies op de hoek van de Via Strozzi en de Via dei Vecchietti.

Dat zwarte paard was natuurlijk niemand anders dan de duivel zelf, vandaar de benaming van deze straathoek en van Giambologna’s saters. Inmiddels is er nog maar één echte sater over, die tentoongesteld wordt in het Museo Bardini. Het beeldje dat nu nog steeds op de hoek van het palazzo huist, en dat inderdaad veel wegheeft van een duivel, is een reproductie.

Het verhaal blijft echter even bijzonder, en dat is wat telt. Zoals de Italianen zeggen: se non è vero, è ben trovato (als het niet waar is, is het in elk geval goed gevonden)!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Pretty cool stuff

    Al veel bijgeleerd sedert ik deze blog ontdekte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.