Download gratis de Ciao tutti app!

Bacchus met een buikje in de Giardino di Boboli

Boboli-Florence

In de Giardino di Boboli, het uitgestrekte park achter het imposante Palazzo Pitti in Florence, zit een dikke man op een schildpad. Deze fontein, de Fontana del Bacchino (de Fontein van de Kleine Bacchus) zorgt gegarandeerd voor hilariteit, zeker als je er met kinderen langs wandelt. Maar waarom is deze dikke man eigenlijk in steen vereeuwigd?

Bacchus-Boboli

Allereerst is de dikke man eigenlijk helemaal geen Bacchus. Het is niemand minder dan de hofdwerg van Cosimo I. Deze dwerg heette Braccio di Bartolo, maar werd meestal Morgante genoemd. Hij was een soort hofnar en trad op tijdens diners, banketten en andere belangrijke bijeenkomsten aan het hof van de Medici.

MorganteMorgante, geschilderd door Bronzino

De dwerg werd tussen 1561 en 1564 vereeuwigd door Valerio Cioli. Volgens Vasari heeft Cioli een goed gelijkend beeld gemaakt; de hofnar weet bezoekers nog altijd aan het lachen te maken. De houding van de dikbuikige dwerg is overigens heel bewust gekozen; het is precies dezelfde houding die keizer Marcus Aurelius op zijn paard op het Capitool in Rome aanneemt, met zijn rechterhand voorwaarts gestrekt in een soort vredesgebaar. Cioli had dit grote ruiterstandbeeld meer dan eens bewonderd tijdens zijn verblijf in Rome in 1548-1549.

Het beeld van Morgante op de schildpad stond in eerste instantie onder een pergola aan de tuinkant van Palazzo Pitti. In 1579 werd er een fontein van gemaakt, waarna het beeld verhuisde naar de noordoostelijke ingang van de tuinen. Daar staat sinds 1986 een kopie, aangezien de kleine Bacchus in dat jaar terug naar zijn originele plek verhuisde.

Schildpad – haast je langzaam
De schildpad waar de dwerg op zit, is door Cioli natuurlijk ook niet voor niets gekozen. Cosimo I koos dit dier als zijn symbool toen hij aan de macht kwam. Voor hem stond de schildpad symbool voor de Romeinse spreuk festina lente, ‘haast je langzaam’. De schildpad was voor Cosimo een herinnering aan de beste manier van regeren, met een perfecte balans tussen snelheid en geduld.

In het Palazzo Vecchio zijn – als je goed zoekt – tal van schildpadden te vinden. We schreven in deze blog al over deze dieren, waarvan sommige vliegen (met de wind in de zeilen), andere in het water liggen en weer andere worden omringd door engeltjes. Ze zijn geschilderd op plafonds en muren, ingelegd in lijsten van schilderijen en in de terracotta vloeren.

Nog meer Boboli-beelden
Het is heerlijk slenteren door de uitgestrekte tuinen, in de schaduw van de cipressen die samen de Viottolone (Cipressenlaan) vormen en je naar L’Isolotto (het Kleine Eiland) voeren, met Giambologna’s beroemde Oceanusfontein. Elders in het park vind je de idyllische Neptunusvijver, met een bronzen Neptunus die stevig zijn drietand vasthoudt.

boboli Boboli-Isolotto Boboli-tuinen Neptunus

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.