Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Cetara – een onbekender juweeltje aan de Amalfikust

De beeldschone Amalfikust weet jaarlijks veel mensen te bekoren. De charme van de kleurrijke huisjes in Positano en de schilderachtige panorama’s in Ravello zijn zonder twijfel wonderen die je met eigen ogen moet aanschouwen, maar ook de minder bekende plaatsen vormen stuk voor stuk een reden om dit stukje Campanië op je wensenlijstje te zetten.

Felicia van Salerno Travel wijst je graag deze (veel) minder bekende plekjes. In eerdere artikelen nam ze je al mee naar Atrani, liet ze je kennis maken met de sfeervolle dorpjes Raito en Albori en andere verborgen pareltjes aan de Amalfikust, zoals Benincasa, Dragonea, Pogerola en Scala.

Ditmaal neemt ze je mee naar een ander juweeltje waar je zeker een stop moet maken wanneer je de Amalfikust bezoekt: Cetara.

Ontdek de charmante sfeer van Cetara

Felicia: ‘Cetara ligt op een steenworp afstand van Salerno. Met het openbaar vervoer ben je er in een mum van tijd, wat ideaal is wanneer je de drukte van de stad even achter je wil laten.

Het is heerlijk om door de sfeervolle straatjes te dwalen, waar je geniet van de dagelijkse taferelen. Rondslenteren door de kleurrijke steegjes van Cetara is al reden genoeg om dit kustplaatsje niet over te slaan tijdens je vakantie aan de Amalfikust.

Historie, natuurlijke pracht en traditie

Het betoverende Cetara is een mix van natuurlijke schoonheid en eeuwenoude tradities. Dit pittoreske vissersdorp ligt te midden van weelderige bossen met kastanjebomen en terrassen vol met wijnranken en citroenboomgaarden.

De oorsprong van dit idyllische dorp gaat terug tot de vroege middeleeuwen, maar in de tweede helft van de negende eeuw viel het ten prooi aan Saraceense invasies.

Tegen het einde van dezelfde eeuw werden de Saracenen verdreven. De Chiesa di San Pietro Apostolo herinnert nog steeds aan deze historische gebeurtenis. Deze kerk, die is gewijd aan de apostel Petrus, de beschermheilige van Cetara, werd gebouwd als symbool voor de triomf van het christendom.

Bij aankomst in het dorp valt de vrolijk gekleurde koepel van de kerk meteen op. Als je goed naar de imposante kerkdeuren kijkt, zie je afbeeldingen van zowel de apostel Petrus als zijn broer Andreas, bedekt met een net waarin talloze vissen te herkennen zijn. Een prachtig eerbetoon aan het eeuwenoude beroep dat een prominente rol speelt in Cetara.

Een centrale rol voor de visserij

De naam Cetara lijkt af te stammen van het Latijnse cetaria, wat vrij kan worden vertaald als ‘tonijnvangst.’ Gedurende de heerschappij van de republiek Amalfi was het algemeen bekend dat de beste vissers uit Cetara kwamen, daar waar de zee was gevuld met verschillende vissoorten.

Het is dan ook geen verrassing dat de visserij nog steeds een essentiële rol speelt in het dorpje. Als je door de sfeervolle straatjes dwaalt, kom je talloze restaurants tegen waar je kunt aanschuiven voor de verse vangst.

Ook zijn er allerlei delicatessenwinkeltjes te vinden. Wanneer Cetara ook jouw hart heeft weten te veroveren, loop dan binnen bij een van deze zaakjes en koop wat lokale lekkernijen om je koffer mee te vullen. Zo kun je, eenmaal weer thuis, nog even wegdromen naar het schilderachtige Cetara aan de Amalfikust.

Colatura di alici

Een product dat je zeker mee moet nemen, is colatura di alici. Deze amberkleurige vloeistof wordt op traditionele wijze vervaardigd van ansjovis die tussen 25 maart en 22 juli wordt gevangen in de wateren rondom de Amalfikust.

Met de colatura heeft Cetara wereldwijde faam verworven. Het wordt voornamelijk gebruikt om de smaak van spaghetti te verrijken, maar wordt ook in andere gerechten gebruikt om deze van een onmiskenbare smaak te voorzien. In het boek Ansjovis van Petra Possel (zie deze blog) lees je daar meer over.

De mooiste stranden bij Cetara

Cetara ligt aan zee en is daarom ook de perfecte bestemming om een dagje sfeerproeven te combineren met wat ontspanning aan het strand. Direct in maar ook rondom Cetara zijn er verschillende strandjes te vinden waar je terecht kunt voor een duik in het kraakheldere zeewater.

Spiaggia della Marina is het belangrijkste strand van Cetara. Het bevindt zich in het centrum van het dorp en grenst direct aan de gekleurde huisjes, de verdedigingstoren en de kleine haven.

Spiaggia del Porto is een piepklein strand net achter de haven van Cetara. Hoewel het strand compact is, biedt het toch faciliteiten zoals ligbedjes die je kunt huren bij een strandtent.

Er is ook een klein stukje vrij strand, maar de meeste bezoekers maken gebruik van de rotsblokken om hun strandlaken uit te spreiden om na een verkwikkende duik in het heldere water in de zon te ontspannen.

Spiaggia della Collata is een paradijsje dat enkel bereikbaar is over het water. Het strand bestaat uit gladde kiezelstenen en ligt op een beschutte plek die de wind tegenhoudt. Vanaf het eerder genoemde Spiaggia del Porto kun je gebruikmaken van een watertaxi om naar dit strand te varen, waarbij je van tevoren een tijdstip afspreekt voor de terugrit.

Spiaggia del Lannio is mijn favoriet. Vooral op zonnige winterdagen vind ik het heerlijk om bij het geluid van aanspoelende golven tot rust te komen en de schoonheid van de omgeving in me op te nemen.

Het is een klein zandstrand dat op een paar minuten lopen van het centrum van Cetara ligt. In het hoogseizoen kun je bij een lido een zonnebedje huren en er is een stuk vrij strand waar je je eigen strandlaken uit kunt vouwen op het zand.

Nog meer tips voor de Amalfikust

De mooiste tips voor Cetara én andere bekende en onbekendere parels aan de Amalfikust, heb ik verzameld in de digitale reisgids 100 tips voor de Amalfikust.

Hierin neem ik je mee naar de schitterende Amalfikust en deel ik mijn persoonlijke tips zodat ook jij de magie van dit gebied kunt ervaren. Van leuke adressen voor een heerlijke koffie tot verhalen waar je de ziel van de Amalfikust daadwerkelijk leert kennen. De gids biedt alle inspiratie die je nodig hebt voor een trip naar dit magische stukje Italië!’

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *