Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardini Ravino op Ischia – de groene droom van Giuseppe D’Ambra

Ischia, het grootste eiland in de Golf van Napels, is een groen paradijs vol sprookjesachtige plekken. Naast de natuurlijke pracht die je hier kosteloos kunt bewonderen, zijn er ook schitterende tuinen aangelegd.

Neem bijvoorbeeld La Mortella, een indrukwekkende botanische tuin die ontworpen en deels ook gerealiseerd is door de Argentijnse Susana Walton.

foto’s: La Mortella

Naast deze uitzonderlijke plek is er nog een andere tuin waar je rond kunt dwalen tussen een opmerkelijke verzameling planten. Felicia van Salerno Travel neemt je mee naar een betoverende plek die je zeker bezocht moet hebben wanneer je op Ischia bent: de Giardini Ravino.

De droom van Giuseppe D’Ambra

Felicia: ‘De Giardini Ravino bevindt zich een stukje buiten de stad Forio en beslaat ruim zesduizend vierkante meter.

Hier stap je de wereld van kapitein Giuseppe D’Ambra binnen. Door zijn beroep zag hij nogal wat van de wereld en nam uit elke plaats wel een plant, een stekje of wat zaden mee voor thuis op het eiland Ischia.

Elk jaar groeide de verzameling en dienden de tuin en terrassen van Villa Ravino als verzamelplaats voor zijn schatten. Tegelijkertijd droomde Giuseppe van een eigen ruimte om zijn collectie tentoon te stellen en toegankelijk te maken voor het publiek.

In 2000, toen het perceel waar hij zijn planten had verzameld te koop kwam, aarzelde Giuseppe geen moment en deed de aankoop die hem weer een stap dichter bij het verwezenlijken van zijn droom bracht.

Het aanleggen van de tuin was een behoorlijke klus, maar de familie D’Ambra stak de handen uit de mouwen en ging aan de slag. Op 15 september 2005 opende Giardini Ravino de deuren om plantenliefhebbers van over de hele wereld hartelijk te verwelkomen.

Rijke verzameling planten

In ongeveer vijftig jaar tijd wist Giuseppe D’Ambra zo’n vierhonderd planten te verzamelen. Inmiddels heeft de tuin een van de grootste en gevarieerdste verzameling vetplanten in Europa.

Je vindt er cactussen in alle soorten en maten, talloze andere vetplanten, een uitgebreide verzameling citrusvruchten, palmbomen, een collectie bonsai, johannesbroodbomen, aardbei- en olijfbomen en een scala aan aromatische kruiden als lavendel, tijm en oregano.

Ravino Bazar

Voor liefhebbers van kunst en ambacht is een bezoek aan de tuin ook zeer de moeite waard. In de Ravino Bazar, een knusse ruimte bij de ingang, ontdek je een gevarieerd aanbod van lokale producten.

Hier komen planten, wijn, jam, honing, manden in diverse vormen, boeken en publicaties van een lokale uitgeverij, keramiek, stoffen, borduurwerk, glaswerk en terracotta samen.

Elk van deze items komt voort uit lokale vaardigheden en traditionele recepten, met als grote gemeenschappelijke deler dat ze het resultaat zijn van creativiteit en traditie, vervaardigd door de bedreven handen van mannen en vrouwen uit de streek.

Nippen van een cactuscocktail

Hoewel de tuin zich aan een drukke weg bevindt, merk je daar vrijwel niets van wanneer je over de paden wandelt die langs de verschillende soorten cactussen slingeren.

Na een mooie wandeling strijk je neer op het terras van Cactus Lounge Café, waar je kunt proeven van de Cactus Cocktail. Deze cocktail is verkrijgbaar met en zonder alcohol en wordt bereid met maracuja, papaja, verschillende soorten munt, kruiden en cactusvruchten afkomstig uit de tuin.

In de variant mét alcohol wordt er nog een scheut tequila aan het geheel toegevoegd. Nippend aan je cocktail geniet je in stijl van de pracht van de Giardini Ravino.

Overnachten bij Villa Ravino

Als je nog op zoek bent naar accommodatie op Ischia, overweeg dan een verblijf bij Villa Ravino. Ze bieden comfortabele studio’s, appartementen en kamers die zijn ingericht in een sfeervolle mediterrane stijl en worden omgeven door de betoverende tuin.

Via een oude cisterna betreed je de tuin, waar je ‘s ochtends aanschuift voor het ontbijt en ‘s avonds, na een dag vol ontdekkingen op het eiland, geniet van een aperitivo met heerlijke hapjes.’

Praktische informatie Giardini Ravino

Je vindt de Giardini Ravino aan de Via Provinciale Panza 140b in Forio. Op de website van de Giardini Ravino vind je alle details als openingstijden en toegangsprijzen.

Reisgids voor je vakantie op Ischia

Meer unieke tips voor pareltjes op Ischia heeft Felicia verzameld in het e-book dat ze over dit prachtige eiland schreef. Deze digitale reisgids over Ischia biedt alle inspiratie en informatie om alles uit een verblijf op het eiland te kunnen halen.

Felicia heeft haar persoonlijke tips verzameld zodat jij de mooiste plekken op het eiland niet hoeft te missen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *