Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Salerno – het kleine zusje van Napels

Salerno is een stad die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is geen naam die boven aan Italiaanse wensenlijstjes prijkt. Als het kleinere zusje van de stad Napels en onder de ‘rook’ van de Amalfikust, wordt Salerno helaas te vaak overgeslagen. En dat terwijl deze middelgrote havenstad juist heel veel te bieden heeft.

Annerike gaat er in september een kijkje nemen, maar Felicia Giordano van SalernoTravel vertelt in deze blog alvast waarom Salerno een ideale bestemming is.

#1 Lekker rustig
Felicia: ‘Met zo’n 135.000 inwoners is Salerno maar een klein stadje, helemaal in vergelijking met Napels dat bijna de miljoen inwoners aantikt. Hoewel het er in het verkeer ook best chaotisch aan toe kan gaan, merk je de rust en klasse die deze stad uitstraalt al direct bij aankomst op.

De hoofdstraat met haar mooie gebouwen, vele winkels en terrasjes, ziet er uitnodigend uit. Zodra je het centro storico inloopt, krijg je het gevoel dat je ieder straatje in wil lopen om te zien wat voor moois je er tegen kunt komen.

De sfeer is rustig en aangenaam en je kunt zonder problemen door de steegjes dwalen. Op een cruiseschip na, dat af en toe voor een dag aanmeert, zul je hier dan ook geen massatoerisme aantreffen. Je kunt helemaal opgaan in het dagelijks leven, de lokale cultuur en het échte Italië ervaren.

#2 Goede prijzen
Hoewel Salerno aan het begin van de wereldberoemde Amalfikust ligt, zijn de prijzen hier over het algemeen aanzienlijk lager. In de afgelopen jaren is het aantal accommodaties flink toegenomen en men gaat daarom de concurrentie met elkaar aan. Een voordeel voor jou, want zo kun jij voor een goede prijs een overnachting boeken op een leuke locatie in de stad.

Daarnaast kun je voor fijne prijzen heerlijk eten in een de vele restaurantjes die de stad rijk is. Keuze genoeg! Waar je in Positano dik twintig euro neer moet tellen voor een bord risotto, geniet je voor dezelfde prijs in Salerno van een complete maaltijd. Uiteraard zijn er ook restaurants van een hogere prijsklasse, maar over het algemeen betaal je niet veel voor je maaltijden.

#3 Gezelligheid
Hoewel je in het centrum geen discotheek zult vinden, ontbreekt het er niet aan gezellige barretjes en restaurantjes. In de laatste jaren zijn er veel nieuwe tentjes bijgekomen die allemaal het proberen waard zijn. Van een pastabar tot een geheime cocktailbar; je vindt het hier allemaal!

Wist je bijvoorbeeld dat je in Salerno een van de beste cocktailbars van Italië kunt vinden? Ik heb hem getest én goedgekeurd: ze maken er heerlijke, originele cocktails van hoge kwaliteit!

In de weekenden worden er vaak avonden georganiseerd met muziek en zang. Je zult zien dat het Salernitaanse uitgaansleven zich vooral op straat afspeelt. Bestel een drankje en ga gewoon een praatje aan met een local. De ideale manier om je in het uitgaansleven te mengen!

#4 Perfecte uitvalsbasis
Salerno heeft een zeer gezegende positie. De stad ligt namelijk precies tussen twee schitterende kustlijnen: die van de Amalfikust aan de ene kant en die van de Cilento aan de andere kant. Vanuit Salerno kun je beide gebieden goed verkennen.

Er gaan boten en bussen richting de Amalfikust. De Cilento is het beste te bereiken per trein, maar in de zomermaanden ook per boot. Als je de beschikking hebt over een eigen auto is dit helemaal ideaal: lekker rondtoeren door dit onontdekte gebied en stoppen waar je maar wil!

Daarnaast zijn ook een hele hoop andere plaatsen goed bereikbaar vanuit Salerno, denk bijvoorbeeld aan Napels, Pompeï en Paestum.

#5 Historie
Ook voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis heeft de stad een en ander te bieden. In het historisch centrum kun je een bezoek brengen aan de Duomo di San Matteo, met de prachtige crypte die je zeker niet mag overslaan. Dwalend door de straatjes van het centrum zul je echter nog veel meer prachtige kerken tegenkomen waar je gewoon even naar binnen kunt lopen.

Een andere plek die je op je lijstje kunt zetten, is de Giardino della Minerva, die alleen al de moeite waard is vanwege het uitzicht. Deze tuin werd gebruikt door studenten en artsen van de Scuola Medica Salernitana.

Je kunt het vanuit de stad al zien liggen, het kasteel Arechi, dat op zo’n driehonderd meter boven zeeniveau ligt. Ook hier geldt dat alleen al het uitzicht op de Golf van Salerno de moeite waard is om dit kasteel te bezoeken. Daarnaast geeft het ook inzicht in de geschiedenis van dit gebied en de verschillende volkeren die hier aan de macht zijn geweest.

Samengevat is Salerno een heerlijke stad. Je zit midden tussen de Italianen en kunt veel meekrijgen van het dagelijks leven en gewoontes van de Salernitanen, terwijl je tegelijkertijd alle mogelijkheden hebt om de rest van de omgeving te ontdekken.

Ik zal hier op Ciao tutti regelmatig iets moois uit Salerno of omgeving delen. Sinds ik hier woon ontdek ik bijna wekelijks nieuwe plekken die me zo gelukkig maken, dat ik hun schoonheid, charme en eigenheid graag met jullie willen delen. A presto!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. We gaan Salerno binnen 2 weken, begin september, uitproberen, het stond op ons lijstje!

  2. Francine Plaisier

    Ciao Felicia e Annerike, grazie dei consigli sul Salerno, citta meravigliosa! Ci andiamo con tanto piacere già da anni. Da qualche anni l’artista Pino Rosigno ha cominciato decorare il centro storico con poesie di Alfonso Gatto, poeta di Salerno. Camminando nei vicoli del centro storico le vedrai sicuramente!
    http://www.raitalia.it/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-ab2c3697-8563-47b3-a036-5e510fb091ba.html#p=0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *