Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de schatten van Conca dei Marini aan de Amalfikust

Tussen de groene terrassen aan de Amalfikust liggen verborgen parels waar veel mensen geen weet van hebben. Eerder nam Felicia van Salerno Travel je al mee naar het piepkleine Furore, dat vooral bekendheid heeft verworven door de schilderachtige inham in de kust die bekendstaat als Fiordo di Furore.

De rest van de gemeente Furore vormt echter een onontdekt stukje Amalfikust waar menig toerist aan voorbij gaat. Furore strekt zich uit over verschillende niveaus die middels trappen met elkaar zijn verbonden en waar de hoofdweg zich al zigzaggend een weg door naar boven baant.

Op een steenworp afstand vind je een soortgelijke schat, waar je, zelfs in het hoogseizoen wanneer de straten van andere kustplaatsen goed zijn gevuld met bezoekers, op je gemak rond kunt dwalen en een stukje puur Amalfikust proeft: het beeldige Conca dei Marini, dat zich als een presepe (kerststal) vanaf honderdtwintig meter hoogte over rotsachtige bergwanden uitstrekt tot aan zee.

Een reis door de geschiedenis van Conca dei Marini

Het charmante vissersdorpje Conca dei Marini, kortweg Conca genoemd, ligt verspreid over twee lagen en telt slechts een handvol huizen. Dankzij dit knusse formaat is Conca dei Marini na Atrani – dat eveneens aan de Amalfikust ligt – de kleinste gemeente in de regio Campanië.

De oorsprong van Conca blijft enigszins gehuld in mysterie, maar één ding is zeker: tijdens de hoogtijdagen van de Republiek Amalfi fungeerde dit dorp als een cruciale uitvalsbasis en onderhield het levendige handelsbetrekkingen met volkeren rondom de Middellandse Zee.

Toen de Republiek Amalfi in de elfde eeuw ten einde liep, kende Conca moeilijke tijden. Gedurende de jaren wisselde het dorp van heerschappij en de haven diende verschillende machthebbers voor maritieme handel.

Het thuis van Jacky Kennedy en Sophia Loren

Op dit moment is toerisme dé motor achter de economie van deze kustplaats. Dankzij de aanwezigheid van enkele beroemdheden, onder wie de voormalige First Lady Jackie Kennedy en Sophia Loren (die hier een eigen huis bezat), heeft Conca wat naamsbekendheid gekregen.

Hoewel beroemdheden al geruime tijd de charme van dit dorpje kennen, is er van massatoerisme zeker geen sprake. Conca wordt tegenwoordig wel steeds vaker gekozen als uitvalsbasis tijdens een verblijf aan de Amalfikust, maar behoudt nog steeds haar authentieke charme en lokale karakter.

Of je nu een dagtocht maakt naar Conca of er langer verblijft, de charme en gastvrijheid van dit dorp zullen je betoveren. Felicia geeft je graag wat tips, zodat je het beste uit een bezoek aan Conca dei Marini kunt halen en huiswaarts keert met een onvergetelijke herinnering op zak.

Verken Conca dei Marini te voet

Felicia: ‘Ik vind het zelf het allerleukste om te voet rond te dwalen door de schattige straatjes van het dorpje en op die manier af te dalen naar zee. Je kijkt je ogen uit en kunt op die manier alle tijd nemen om de rustige, pure sfeer van dit stukje Amalfikust in je op te nemen.

Boven op de heuvel prijken charmante mediterrane huisjes met hun kenmerkende witgekalkte muren en balkonnetjes die overlopen van kleurrijke bloemen en versieringen.

Terwijl je de heuvel afdaalt, ontvouwen zich voor je ogen betoverende taferelen met moestuinen, terrassen vol citroenbomen en olijfgaarden, verborgen piazza’s, kabbelende fonteintjes en pittoreske altaartjes.

Een doolhof van trappen die verschillende niveaus met elkaar verbinden, vormt een schitterende route om deze sprookjesachtige plek te verkennen. Tijdens je afdaling word je keer op keer verrast door goed verstopte juweeltjes en beloond met adembenemende vergezichten.

Met de Sita-bus die als eindbestemming Agerola heeft, bereik je makkelijk het hogere niveau van Conca. Stap uit bij het Monastero Santa Rosa, een voormalig klooster dat is omgetoverd tot een luxe hotel. Vanaf daar wandel je gemakkelijk al zigzaggend helemaal naar beneden tot aan zee

Het dorpje van de sfogliatella

Wanneer je vaker in de regio Campanië bent geweest, zal de sfogliatella je niet onbekend in de oren klinken. Breng je een bezoek aan Conca dei Marini, duik dan zeker een van de banketbakkerszaakjes of barretjes in om te snoepen van dit klassiek gebakje.

Het was namelijk in dit dorpje waar in de zeventiende eeuw de allereerste sfogliatella in de oven werd geschoven. Dit verrukkelijke gebakje met gezoete ricotta en gekonfijt fruit zag bij toeval het levenslicht in de keuken van het Santa Rosa-klooster, als een slimme manier om de overblijfselen van de lunch niet te verspillen.

De restjes werden eenvoudigweg gecombineerd met de ingrediënten die voorhanden waren. Het overgebleven griesmeel werd vermengd met gedroogd fruit, suiker en een vleugje citroenlikeur om een romige vulling te creëren.

Het overtollige brooddeeg van die dag werd met witte wijn en reuzel behandeld, resulterend in een kruimelig deeg. Dit deeg werd gevormd tot de iconische sfogliatella-vorm die doet denken aan het kapje van een non, en vervolgens royaal gevuld met room. De gevulde creaties werden daarna in een houtoven gebakken totdat ze een gouden glans kregen, en ten slotte bekroond met een kers om het geheel af te maken. Het was het begin van een heerlijke traditie.

De geur van de allereerste lading sfogliatella’s vulde al snel de kloosterkeuken. De bekendheid van dit heerlijke gebakje verspreidde zich als een lopend vuurtje. Het recept werd angstvallig geheim gehouden, maar uiteindelijk slaagde Pasquale Pintauro uit Napels erin om het te bemachtigen.

Hij gaf er zijn eigen draai aan door de room te vervangen door ricotta, de kers weg te laten en de vorm iets aan te passen. Hiermee wist hij snel de harten van de Napolitanen te veroveren.

Naar het strand in Marina di Conca

Ook wanneer je naar het strand wil om een duik in zee te nemen, zit je in Conca goed. Langs de kust vind je tal van verborgen paradijsjes. Marina di Conca is het makkelijkst bereikbaar, weliswaar over vele traptreden die je ook op de terugweg weer moet trotseren.

Marina di Conca is een schilderachtige baai die wordt omgeven door charmante witgekalkte huisjes en een levendige haven waar dagelijks de boten van de lokale vissers aankomen.

Deze pittoreske plek biedt ook een bescheiden maar gezellig strand dat tijdens de warme zomermaanden een geliefde plek is voor zonaanbidders, die hier genieten van de serene schoonheid van de omgeving. Het is een idyllische plek waar de natuur de zonaanbidders weet te betoveren.

Grotta dello Smeraldo

Wanneer je eerder van Conca dei Marini hebt gehoord, komt dat hoogstwaarschijnlijk door de Grotta dello Smeraldo, een bezienswaardigheid waar de kustplaats enige bekendheid mee heeft verkregen.

In 1932 stuitte een lokale visser op deze schat. De Grotta dello Smeraldo is vernoemd naar de smaragdgroene tinten die het water aannam door het gefilterde zonlicht van een onderwateropening die rechtstreeks naar de zee leidde.

In 1956 verrees hier een betoverende kerststal, compleet met keramieken figuren. Tijdens de kerstperiode gaat een groep moedige duikers het water in om bloemen aan de voeten van het kindje Jezus te leggen.

Deze grot is nu een populaire bestemming waar jaarlijks talloze mensen op afkomen. Je kunt de grot bezoeken tijdens een betaalde excursie, waarbij je een korte blik kunt werpen op deze schitterende inham.

Hoewel het een korte trip is naar dit drukstbezochte plekje van Conca, is het absoluut een aanrader om dit wonder met eigen ogen te aanschouwen.

Om de grot te bereiken, kun je een boot nemen vanuit Amalfi. Je kunt ook de lift of trap nemen in Conca dei Marini, gelegen langs de kustweg, de Strada Statale 163.’

Reisgids vol tips voor de Amalfikust

Nog meer tips voor Conca en andere bekende en minder bekende juweeltjes langs de betoverende Amalfikust ontdek je in Felicia’s digitale reisgids, 100 tips voor de Amalfikust.

Laat je meevoeren naar de adembenemende kust met haar persoonlijke tips, van gezellige koffieplekjes tot diepgaande verhalen die je de ziel van de Amalfikust laten ervaren. Deze digitale gids zit boordevol inspiratie voor jouw onvergetelijke reis naar dit magische stukje Italië!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *