Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Albori, Raito & Vietri sul Mare – drie pareltjes aan de Amalfikust op wandelafstand van Salerno

Wanneer je de stad Salerno hebt verkend aan de hand van onze stadswandeling, is het tijd om de schoonheid van de Amalfikust te ervaren. Aangezien Salerno aan het begin van deze wereldberoemde kustlijn ligt, hoef je niet ver te reizen om je onder te dompelen in betoverende taferelen en een waanzinnig mooie natuur.

Wanneer je van een wandeling houdt, kun je de volgende plaatsen vanuit Salerno zelfs prima te voet bereiken. Graag laat Felicia van Salerno Travel je kennismaken met deze vrijwel onontdekte pareltjes, waar je in alle rust kunt genieten van de pracht die dit gebied te bieden heeft.

Vietri sul Mare
Felicia: ‘Op slechts een paar kilometer afstand van Salerno vind je de eerste parel van de Amalfikust: Vietri sul Mare. Vanuit Salerno is dit een mooie wandeling van ruim een half uur.

In het hoogseizoen kan het soms redelijk druk zijn in Vietri, omdat deze kustplaats wereldberoemd is vanwege het kleurrijke keramiek. In tegenstelling tot andere kustplaatsen, zoals Amalfi en Positano, valt het hier echter reuze mee qua drukte. Vietri biedt zo voldoende mogelijkheden om de authentieke sfeer van de kust te proeven en te ervaren.

Dat dit dorpje bekend staat om haar keramiek, kan je bij een bezoek dan ook zeker niet ontgaan. Wanneer je de straten van Vietri verkent, kom je om de paar meter wel een winkeltje tegen waar keramiek in alle soorten en maten wordt verkocht.

Daarnaast vind je in de straatjes ook allerlei religieuze afbeeldingen die zijn vervaardig in keramiek en is de koepel van de kerk van San Giovanni Battista bedekt met vrolijk gekleurde majolicategels – een echte eyecatcher in dit dorpje.

Ook het park van Vietri, dat schitterend uitzicht biedt over de kust en de Golf van Salerno, is voorzien van balustrades versierd met kleurrijk keramiek. Dankzij de terrassen op verschillende niveaus is het heerlijk om hier even doorheen te wandelen.

Neem dus zeker de tijd om al het moois te ontdekken dat in dit kustplaatsje gewoon voor het oprapen ligt. Dwaal rond door de karakteristieke steegjes en laat je verrassen door de bijzondere schatten die door verschillende kunstenaars zijn achtergelaten.

Wanneer je vanuit het centrum naar beneden wandelt, kom je terecht in Marina di Vietri. Op zomerse dagen is het goed toeven op het strand met het kristalheldere water waar de kustlijn bekend om staat. Neem zeker ook even een kijkje in misschien wel het beroemdste (en kleurrijkste) straatje van het dorp.’

Raito
Felicia: ‘Wanneer je vanuit het centrum van Vietri (vanaf boven) de kustweg verder volgt, kom je terecht in het hoger gelegen Raito. Net als de rest van de kustlijn staat Raito op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als een natuurlijk paradijs, ingeklemd tussen de bergen en de zee.

Wandel je verder, dan kom je terecht in het hart van dit kleine dorpje dat bestaat uit kleine steegjes, trappen en een spectaculair uitzicht over de Golf van Salerno. Ook hier vind je in de smalle straatjes de meest verrassende details, van een trap die volledig is versierd met bloemen in keramiek en vrolijk versierde bloempotjes tot Jezus en de apostelen aan het Laatste Avondmaal.

Ben je nieuwsgierig en op zoek naar meer informatie over de geschiedenis van keramiek en de verschillende kunstenaars, breng dan een bezoek aan het museum Villa Guariglia (gratis toegang). Je treft er werken aan uit verschillende periodes van de keramische kunst.’

Albori
Felicia: ‘Volg je vanuit Raito de weg, dan kom je in Albori terecht. Albori is de kleinste frazione van Vietri sul Mare en maakt deel uit van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Hoewel het dorpje piepklein is, kijk je in de nauwe steegjes je ogen uit. Met wapperend wasgoed, kleurrijke keramieken versieringen, kleine altaartjes en spectaculaire doorkijkjes is het zonder twijfel de moeite waard om de tijd te nemen en de karakteristieke sfeer van dit dorp volledig in je op te nemen.

De natuur die Albori omringt, is ook adembenemend te noemen. Om optimaal te genieten van de rust en de pracht van deze omgeving kun je een pad volgen dat leidt naar de Sorgente del Cesare. Deze natuurlijke waterbron is een ware oase van rust, waar je enkel het gekletter van het water hoort. Een altaartje met een Madonna maakt dit vredige tafereel compleet.

Heb je nog energie over, wandel dan terug naar Raito, om precies te zijn naar de Chiesa di Santa Maria delle Grazie. Naast deze kerk vind je een trap die leidt naar een prachtig strandje, Marina d’Albori.

Ook op deze route is mijn advies om de tijd te nemen en te genieten van de verschillende taferelen en details die je onderweg ziet. Het uitzicht lijkt bij elke stap alleen maar spectaculairder te worden…

Eenmaal beneden aangekomen, ben je in een klein paradijs beland. Marina d’Albori is een kleine inham waar het water schoon en kristalhelder is en het moeilijk is om de verleiding van een duik te weerstaan. Door de ligging heeft Marina d’Albori bovendien meer zonuren dan de andere stranden van Vietri sul Mare, zodat je er ook later op de dag kunt genieten van wat zonnestralen.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *