Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste wandelingen op het eiland Capri

Prachtige natuur, betoverende uitzichten en een eeuwenoude geschiedenis komen samen op Capri. Geen wonder dat het eiland bij veel mensen hoog op het wensenlijstje met bestemmingen staat. Het eiland weet je met haar tijdloze charme en adembenemende landschappen virtueel al te verleiden.

Bij Capri denken veel mensen echter vooral aan luxe hotels, dure designerwinkels en exclusieve restaurants. Hoewel dit zeker onderdeel is van het imago dat het eiland heeft opgebouwd, heeft Capri ook een hele andere kant die het ontdekken waard is.

Het zijn namelijk de wandelingen op dit paradijselijke eiland die de ziel raken en een diepere verbinding met de natuur en geschiedenis mogelijk maken.

Wanneer een trip naar Capri op de planning staat, maak dan in je koffer zeker ruimte voor een paar comfortabele wandelschoenen en neem dit lijstje schitterende wandelroutes van Felicia van Salerno Travel mee. Zo word je volledig ondergedompeld in de pure schoonheid van Capri.

Il Sentiero dei Fortini Borbonici

Felicia: ‘Il Sentiero dei Fortini Borbonici is een pad dat langs de westkust van Capri loopt. De route loopt van Punta Carena naar de bekende Grotta Azzurra. Langs de route, die je al kronkelend tussen rotsen en mediterraan struikgewas door voert, liggen drie forten.

Deze bouwwerken werden in 1806 door de Britten neergezet en later door de Fransen uitgebreid. In verschillende periodes hebben de forten gediend als militaire posten om het eiland te verdedigen. Onderweg word je overrompeld door de natuurlijke schoonheid en panorama’s die Capri zo uitzonderlijk maken.

De wandeling is goed te doen, maar voor iemand met hoogtevrees kan het op sommige stukken nét iets te uitdagend zijn. De route wordt duidelijk aangegeven met bewegwijzering en keramieken bladzijdes waarop informatie over de plaatselijke flora en fauna staat (het startpunt vind je via deze link). Je doet er ongeveer drie uur over om de hele route uit te lopen. Comfortabele schoenen met goed profiel zijn noodzakelijk.

Naar de top van de Monte Solaro

De top van de Monte Solaro is het hoogste punt van Capri. De wandeling naar de top is gemakkelijk en bovendien een goed alternatief voor de stoeltjeslift.

In de nabijheid van het Piazza Vittoria start de route op de Via Monte Solaro. Over een verharde weg loop je geleidelijk omhoog. Iets verderop gaat de weg over in een smaller grindpad en het laatste stuk van de route loopt door een bos.

Het is een redelijk eenvoudige klim en je kunt ongestoord genieten van de vergezichten die je onderweg tegenkomt.

Eenmaal op de top word je getrakteerd op misschien wel de mooiste vergezichten die het eiland kent. Met zicht op de Vesuvius, het Sorrentijns schiereiland, de Amalfikust en de eilanden Ischia en Procida, krijg je op bijna zeshonderd meter boven zeeniveau de perfecte samenvatting van de schoonheid die de regio Campanië te bieden heeft.

Via de Passetiello of Anginola weer naar beneden

Vanaf de top kun je de wandeling voortzetten. Via de Valletta di Cetrella, waar zich een klein kerkje bevindt, kun je over een rotsachtige zigzag route helemaal afdalen tot aan Capri-stad.

Deze route wordt de Passetiello genoemd. Deze afdaling is spectaculair, maar het is sterk aan te raden om hier enige vorm van navigatie te gebruiken omdat de route niet op alle punten even duidelijk wordt aangegeven.

Een andere optie is de Anginola-route. Deze is echter iets pittiger en er is een stuk waar je jezelf met behulp van kettingen door de rotsachtige omgeving moet verplaatsen. Enige ervaring is daarom vereist. Je kunt ook op stap met een gids die de omgeving goed kent.

Pizzolungo – van de Arco Naturale naar het Belvedere di Tragara

De Pizzolungo loopt van de Arco Naturale naar het Belvedere di Tragara. Vlak bij restaurant Le Grottelle neem je de trap waarmee je al zigzaggend langs rotspartijen en dwars door de natuur afdaalt.

Je passeert de Grotta di Matermania, een grot die naar alle waarschijnlijkheid was gewijd aan Cybele, de Mater Magna (moedergodin) van de Romeinen, zo vermoedt men althans gezien de vondst van een beeldje en het altaar dat naar de godin verwijst.

Archeoloog Giuseppe Feola gaf de grot in de negentiende eeuw de naam Matromagna; een benaming die later werd vervangen door het huidige Matermania.

De route slingert hoog boven de kust. Traptreden worden afgewisseld met goed onderhouden paden. Met elke stap wordt de natuurlijke rijkdom van Capri bevestigd.

Onderweg kun je ook een blik werpen op Villa Malaparte, een elegant optrekje naar bijzonder ontwerp dat de Italiaanse schrijver Curzio Malaparte tussen 1938 en 1940 op een klif liet bouwen.

Na zijn dood in 1957 was de villa lange tijd verlaten. In 1972 werd het gebouw aan een stichting geschonken, die verschillende renovaties uit liet voeren en ruimte biedt aan culturele evenementen.

Een stukje verderop verschijnen de kenmerkende Faraglioni di Capri in beeld, die met hun karakteristieke vormen zijn uitgegroeid tot symbool van het eiland. Wanneer je de Faraglioni bent gepasseerd, volgt er nog een kleine klim waarna je het Belvedere di Tragara bereikt, het eindpunt van de wandelroute.

Vanaf dit uitkijkpunt kijk je aan de ene kant uit op de Faraglioni, terwijl aan de andere kant de baai van Marina Piccola zich tussen het groen van de bomen laat zien.

De Pizzolungo kun je natuurlijk ook in tegengestelde richting doen. Het is echter aan te raden om de route te volgen zoals hierboven omschreven, omdat de wandeling op deze manier minder pittig is.

Il Sentiero delle Calanche

Voor de ingang van de elegante Villa Lysis, het oude landhuis van de Franse dichter en schrijver Jacques d’Adelsward-Fersen, wordt een wandelroute aangegeven die naar een andere historische villa op het eiland leidt.

Il Sentiero delle Calanche leidt je naar Villa Jovis, het onderkomen van keizer Tiberius. De route bestaat uit smalle onverharde paadjes die worden afgewisseld met traptreden die in de rotsen zijn uitgehouwen.

Het pad kronkelt tussen dennenbomen en groen struikgewas door. Je kunt rekenen op mooie vergezichten waarin de hoofdrol is weggelegd voor het Sorrentijns schiereiland en de Amalfikust. De Vesuvius laat zich ook zien en de rest van het palet wordt ingekleurd door het blauw van de Tyrreense Zee.

Het is een goed onderhouden route van nog geen zevenhonderd meter. Met hier en daar een klimmetje is het een eenvoudige wandeling en bovendien de mooiste weg om van de ene naar de andere villa te komen.

Reisgids De magie van Capri

In de digitale reisgids De magie van Capri deel ik nog veel meer unieke en mooie tips voor een bezoek aan het eiland. Hierin heb ik mijn persoonlijke tips verzameld zodat jij het eiland kunt ervaren zoals ik het ken.

Mijn tips zorgen ervoor dat je je voor even één met het eiland voelt, de schoonheid ervaart, in aanraking komt met de warmte en gastvrijheid van de bewoners en proeft van lokaal lekkers. In deze blog lees je er meer over.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *