Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Schuif aan voor een kookworkshop bij Fattoria Terranova in Sant’Agata sui Due Golfi

Tijdens hun verblijf bij Villa Ketty in Vico Equense, niet ver van de Amalfikust, reden Ciao tutti’s Paul en zijn vrouw Lianne naar Fattoria Terranova voor een kookworkshop. De locatie van deze agriturismo is adembenemend mooi, zo hoog op de flanken van de heuvels van Massa Lubrense, niet ver van Sorrento.

Paul: ‘Omringd door olijfbomen, wijnranken en citrusbomen kun je de schoonheid van bijna de gehele Amalfikust bewonderen. Tussen de Golf van Napels en de Golf van Salerno heb je op de hoger gelegen terrassen een uniek uitzicht op Capri, tot aan de Li Galli-eilanden. En reken maar dat de zonsondergangen hier spectaculair zijn!

Een koninklijk cadeau

De geschiedenis van Fattoria Terranova gaat terug tot de vijftiende eeuw. De familie Correale uit Terranova kreeg toen een stuk land van de toenmalige koningin Johanna I van Napels.

Eenmaal gesetteld, nam de adellijke familie een aantal lokale meisjes en jongens in dienst. Onder die families waren ook de voorouders van de familie Ruoppo, die de zorg kregen over de tuinen van het Palazzo Correale.

Eeuwenlang zorgde deze familie voor de tuinen, de taak werd van generatie op generatie overgedragen. Ook tegenwoordig zet de familie Ruoppo de traditie op deze waanzinnige plek voort, maar dan op de fattoria.

De fattoria als filmdecor

Als we de steeds nauwer wordende steile landweggetjes achter ons laten, doemt plotseling een schattige felrode Fiat 850 anno 1964 voor ons op. Die zat ergens heel diep in ons geheugen verstopt, want we waren hier ruim tien jaar geleden al eens voor een pizza- en limoncelloworkshop.

Als we eenmaal de bijzonder sfeervolle centrale ruimte betreden, belanden we in een droom. Het lijkt wel een filmdecor! Droogbloemen in alle kleuren hangen tussen een grote hoeveelheid knoflookstrengen en gebundelde kersttomaatjes aan het plafond.

We ontwaren verschillende soorten planten en uitbundig bloeiende roze en paarse bloemen. Op de tafels staan kleurrijke boeketten. Je waant je hier in een oase van bloemen, groenten en planten, gecombineerd met veel hout, antieke kasten, keramiek en allerlei oude attributen. De stijl is klassiek-chic, deze sprookjesachtige plek heeft een unieke sfeer.

De keuken van de Amalfikust

Na het warme welkom van de huidige eigenaren Rosella en Luigi Ruoppo, stellen ze ons voor aan Sandra, de altijd goedlachse en zéér kundige Italiaanse mamma die ons de kneepjes van de échte Amalfitaanse keuken gaat bijbrengen.

We hadden gehoopt dat we ook de groenten en kruiden uit de door ons ontdekte moestuin gingen plukken, maar dat heeft Sandra al gedaan toen het wat minder warm was. De schaaltjes met alle verse benodigdheden staan al keurig klaar. Verder staat de keuken vol met heerlijke lokale producten die het hele jaar door aan deze vruchtbare grond ontspruiten.

Het merendeel van het menu dat we gaan bereiden, groeit echter op de zes hectare aan vruchtbaar land, die via een trappenhuis van terrassen van de fattoria naar zee afdalen.

Bruschetta, mozzarella, ravioli en tiramisù

Sandra legt ons uit welke gerechten we allemaal gaan maken. Als voorgerecht staan bruschetta’s met pomodorini en oregano op het menu, gevolgd door mozzarella su foglia di limone (mozzarella op een citroenblad gekruid met wat vers gemalen peper en citroenzest) en vers gemaakte ravioli, gevuld met ricotta en verse kruiden en geserveerd in tomatensaus.

Deze saus wordt gemaakt van de overheerlijke Piennolo-tomaten, die op de flanken van de Vesuvius groeien. Sandra heeft dit al voorbereid, want de tomatensaus moet lang pruttelen, zodat hij een heerlijk intense smaak krijgt.

Als dolce staat op het menu een van onze favorieten, namelijk een overheerlijke tiramisù classico.

Verse pasta maken

Voor het deeg voor de verse pasta maken we met bloem, eieren en een snufje zout de bekende ‘vulkaan’ die we tot deeg gaan kneden. Sandra vertelt vol passie dat onze handen het belangrijkste instrument zijn om heerlijke pasta te maken.

‘Je moet het deeg amore geven,’ zegt Sandra lachend. ‘Met je handen kun je het deeg de perfecte structuur geven.’ Met een hart vol amore creëren we het perfecte pastadeeg.

Een voor een halen we onze deegbolletjes een aantal malen door de pastamachine om de gewenste dikte van het deeg te verkrijgen, waarna we er met een speciale vorm ravioli van kunnen maken.

Mozzarella in citroenblad

Een grote verrassing is het gebruik van citroenbladeren bij de bereiding van het volgende gerecht. Dat citroenblad, uiteraard van de originele Sorrento-citroenen, dient als intense smaakmaker voor de erbovenop gelegen mozzarella die, vergezeld van wat versgemalen peper en citroenzest, even warm wordt gemaakt in de grillpan.

Deze bereiding geeft een frisse touch aan de licht smeltende mozzarella, die overheerlijk is als antipasto. We likken onze vingers erbij af!

A tavola!

Na het koken mogen we aanschuiven om al het eigengemaakte lekkers in een romantische setting op te eten. De tafels zijn prachtig gedekt en voorzien van kleurrijke boeketten. Een feestje om te zien!

Koken, eten en logeren bij Fattoria Terranova

Wil je ook graag koken en eten bij Fattoria Terranova in Sant’Agata sui Due Golfi? Via deze link vind je meer informatie over de verschillende kookworkshops die ze aanbieden.

Je kunt ook bij Fattoria Terranova blijven slapen, zie voor alle accommodaties, het restaurant, zwembad en andere details deze link.

Sorrento, de Amalfikust, Pompeï, Napels, Capri, Ischia en Procida liggen bij wijze van spreken om de hoek, dus je kunt vanuit Fattoria Terranova alle kanten op. Al is het ook geen straf om een dagje op de agriturismo zelf te vertoeven…

Vier je Italiaanse bruiloft bij Fattoria Terranova

Fattoria Terranova is ook populair bij aanstaande bruidsparen die hier hun Italiaanse droombruiloft  vieren in de sprookjesachtige tuinen van de agriturismo. De romantische tuin wordt dan nóg romantischer en omgetoverd tot een feestelijke bruiloftslocatie. Hier zouden Lianne en ik onze bruiloft ook nog wel eens willen overdoen!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *