Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Amalfikust voor gevorderden – vier onbekende plaatsjes buiten de gebaande paden

De Amalfikust weet veel mensen te betoveren. De natuurlijke schoonheid van dit stukje Italië bleek samen met de culturele en historische waarde bovendien de juiste eigenschappen te zijn om een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco te bemachtigen, waar la divina costiera al sinds 1997 op te vinden is.

De charme van de kleurrijke huisjes in Positano en het oneindige uitzicht in Ravello zijn zonder twijfel wonderen die je met eigen ogen moet bekijken, maar Felicia van Salerno Travel wijst je ook graag de (veel) minder bekende plekjes aan.

In eerdere artikelen nam Felicia je al mee naar het piepkleine Atrani en liet ze je kennis maken met de sfeervolle dorpjes Raito en Albori, in deze blog deelt ze nog een aantal andere verborgen pareltjes die tot de Amalfikust behoren.

Benincasa
Felicia: ‘Waar het in de met keramiek gevulde straatjes van Vietri sul Mare gezellig druk kan zijn, baadt de hoger gelegen frazione Benincasa in complete rust. Het dorp heeft slechts een handjevol inwoners en toeristen zijn hier ver te zoeken.

Langs de kant van de weg schittert de prachtige kerk San Francesco di Paolo, maar er zijn verder geen in het oog springende bezienswaardigheden. De grootste bezienswaardigheid is het dorp zelf. Benincasa bestaat uit verschillende terrassen, trappen en paden met volop details en typische taferelen die bij het dorpsleven horen.

Het dorp wordt omringd door schitterende natuur, waar de Amalfikust door Unesco om geroemd wordt. Op verschillende punten biedt Benincasa adembenemende vergezichten op de kust. In stijl, aan een tafel voorzien van details in keramiek, kun je daar in alle rust van genieten.

Dragonea
Voorbij Benincasa kom je in Dragonea terecht, eveneens een frazione van Vietri sul Mare. De oorspronkelijke naam van het dorp was Transbonea, om de ligging ten opzichte van de Bonea-rivier te benadrukken.

De huidige naam is afgeleid van de oorspronkelijke benaming, maar er bestaat ook een legende die de naam zou moeten verklaren. Volgens dit verhaal was er een afschuwelijke draak die de omgeving liet beven van angst. De draak werd uiteindelijk gedood, maar leeft nog altijd voort in de naam van het dorp.

Ook voor Dragonea geldt dat je hier niet hoeft te rekenen op talrijke grootse bezienswaardigheden, maar dat vooral het dorpje zelf een reden is om hier een kijkje te nemen.

Met smalle straatjes waar twee auto’s elkaar met geen mogelijkheid kunnen passeren, kleine winkeltjes en pleintjes met spelende buurtkinderen ga je vooral naar Dragonea om sfeer te proeven.

Het plein voor de San Pietro Apostolo biedt een spectaculair uitzicht over de wijde omgeving, met onder meer uitzicht op de stad Cava die door de groene bergen wordt omarmd, terwijl op de top van Monte Castello het Castello di Sant’Auditore triomfeert.

Ook hier kom je in de nauwe straatjes vrolijk gekleurde versieringen in keramiek tegen, zij het in mindere mate dan in andere frazioni van Vietri sul Mare.

Opvallend is de trap die versierd is met een regenboog aan kleuren. Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 besloten buurtbewoners om de trap op te knappen en de boel wat op te vrolijken. Dankzij de verschillende kleurtjes is het een vrolijk aandenken aan een donkere tijd.

Overigens werden niet alleen de traptreden bedekt met mooi gekleurde tegels, ook de muren werden voorzien van decoratieve elementen in keramiek. Naast tegels met tekst en gekleurde visjes zijn er ook mooie bloempotten die de balustrade sieren.

Als je door de Vico dei Fattarielli wandelt, krijg je aan de hand van tegeltjeswijsheden een klein lesje Napolitaans. Handig om zo je kennis van het Napolitaanse dialect bij te spijkeren. Bovendien leer je een aantal mooie en hilarische uitspraken!

Pogerola
Wanneer je ooit eens in Amalfi op de bus hebt staan wachten, heb je deze naam vast voorbij zien komen. Tijdens je volgende bezoek aan Amalfi, raad ik je aan om in de bus met eindbestemming Pogerola te stappen en tot de eindhalte te blijven zitten.

Op 252 meter boven zeeniveau kom je in de dichtstbevolkte frazione van Amalfi terecht, al is daar op het eerste oog vrij weinig van te merken. Daarnaast behoort Pogerola niet tot de toeristische trekpleisters van het gebied en deze plaats prijkt dan ook niet bij veel vakantiegangers op het lijstje, wandelaars uitgezonderd.

Pogerola verschijnt in de tiende eeuw als Castrum Pigellule op officiële kaarten. In de loop der jaren veranderde dit in Pogerola. In het verleden was Castrum Pigellule verschillende malen verwikkeld in zware gevechten in een poging om het lager gelegen Amalfi te verdedigen.

Bij aankomst merk je daar niets meer van; het is er heel rustig en vredig. Je wandelt zo naar het dorpsplein waar je naast de Chiesa dell’Immacolata ongetwijfeld wat locals aan zult treffen, genietend van het zonnetje.

Een paar meter verderop vind je Gerardo Gambardella’s zaak, waar op de luifel de tekst ‘non solo dolci’ valt te lezen, iets wat je kunt bevestigen wanneer je hier binnenstapt. Naast de bescheiden vitrine met enkele gebakjes is de zaak gevuld met kranten, tijdschriften, verschillende kaartenrekken en briefpapier.

Je kunt hier ook terecht voor parfum, het maken van kopietjes, het versturen van een fax, het opwaarderen van je beltegoed of gewoon voor een kopje koffie.

Verder zijn er in het dorp verschillende eetgelegenheden, een buurtsuper en een cocktailbar. Het leukste is om gewoon rond te dwalen en de sfeer te proeven.

Duik je het steegje naast pizzeria La Capannina in, dan openbaart zich al snel een geweldig uitzicht waarbij je onder andere Pontone en Ravello aan de overkant kunt zien liggen.

Fanatiekelingen kunnen een wandelroute volgen om zo Pontone te bereiken. Ook zijn er verschillende paden die naar Amalfi leiden. Via trappartijen waar je bent omgeven door rust en natuur daal je af naar de kust. Onderweg geniet je vrijwel voortdurend van een schitterend panorama, met als hoogtepunt de eindbestemming Amalfi.

Scala
Op een steenworp afstand van het romantische Ravello ligt Scala, de oudste gemeente aan de Amalfikust. Scala bestaat uit zes dorpjes: Scala Centro, Pontone, Minuta, Campidoglio, San Pietro en Santa Catarina.

Vanuit Ravello kun je de bus nemen, maar het is lopend ook prima te doen. Na een wandeling van een klein half uur kom je terecht in Scala Centro. Misschien wel net zo mooi als het nabijgelegen Ravello, maar het staat veel minder in de schijnwerpers, zeker internationaal gezien.

Het kleine plaatsje is rijk aan kunst en cultuur. Er zijn veel legendes die gepaard gaan met het ontstaan van Scala. Hoewel het niet historisch bewezen is, zijn de inwoners er zelf van overtuigd dat de plaats in de vierde eeuw werd gesticht, toen Romeinse schipbreukelingen tijdens een storm hun toevlucht in de bergen zochten.

Wel is zeker dat Scala gedurende de middeleeuwen een belangrijk verdedigingsbolwerk was en dat het tijdens de gloriejaren van de republiek Amalfi een actieve rol in de handel speelde.

De geschiedenis vertelt ook over de vele plunderingen waar Scala onder geleden heeft, maar door vasthoudende inwoners is het plaatsje elke keer weer opnieuw opgebouwd.

Verspreid over de verschillende dorpen waar de gemeente uit bestaat, kun je nog veel religieuze bouwwerken en overblijfselen vinden die getuigen van de belangrijke rol die Scala in het verleden heeft gespeeld.

In het centrum van Scala staat de kathedraal van San Lorenzo, uit de twaalfde eeuw. In de frazione Pontone zijn er meerdere kerken te vinden. In de crypte van de Chiesa dell’Annunziata in Minuta kun je middeleeuwse fresco’s bewonderen.

Wanneer je door de nauwe steegjes van Scala wandelt, word je verrast door sfeervolle taferelen. Als je wel van wat beweging houdt en het leuk vindt om op deze manier meer van de omgeving te zien, daal dan te voet af naar een van de andere kustplaatsen.

In de buurt van het gemeentehuis van Scala is een trap waarmee je uiteindelijk op de Via Belvedere komt en het pad kunt volgen voor een schitterende route waarbij je getrakteerd wordt op unieke panorama’s die zonder meer onvergetelijke herinneringen op zullen leveren van jouw reis naar de Amalfikust.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *