Download gratis de Ciao tutti app!

Ravenna – kleurrijke mozaïekkunst

In Ravenna bewonder je de wereldberoemde vroegchristelijke en Byzantijnse mozaïeken, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken. De bloeiperiode van de mozaïeken begon in de vijfde eeuw, toen Ravenna de hoofdstad van het West-Romeinse rijk werd, en zou twee eeuwen aanhouden.

mozaiek-Ravenna

Maar voordat we al die prachtige mozaïeken gaan bewonderen, kijken we eerst of de werkplaats van Luciana Notturni nog open is (aan de Via Negri 14). Zij is volgens gids Giacomo (die in Ravenna woont) de beste mozaïekenmaakster van de stad. Ze staat op het punt om te gaan lunchen, maar als ze ons eenmaal gezien heeft wil ze nog wel even wat langer open blijven.

Ravenna-mozaiek

We krijgen een mini-workshop mozaïek maken. Luciana werkt nog volgens de oude techniek en staat bekend om haar prachtige kopieën van de originele mozaïeken. Tussen de verhalen door hamert ze er kundig op los om allerlei ‘vormpjes‘ te tikken, variërend van ongelijke stukjes tot vierkantjes en van driehoekjes tot diamantachtige vormen. Het ziet er vrij eenvoudig uit, maar de techniek vereist jarenlange ervaring.

Ravenna-mozaiek-2 Ravenna-mozaiek-3

Luciana wil als eerbetoon aan de prachtige oude mozaïeken de techniek niet laten uitsterven. Ze vertelt: ‘Ik gebruik zowel steen als glas voor mijn werk, maar en het glas dat ik voor de kopieën gebruik, mag alleen glas uit Venetië zijn. De kleuren van Venetiaans glas benaderen namelijk de originele kleuren het beste. Bovendien heeft het oude werk veel licht nodig om zo de verschillende invalshoeken te kunnen zien waarbij de kleur van het glas dan steeds verandert.’

Aan de muren hangen de meest kleurrijke en fantastische mozaïeken. ‘Op verzoek van klanten maak ik – volgens een andere techniek – ook modern werk, maar daar spreekt veel minder emotie uit dan uit de oude werken. Dat heeft heel veel met de kracht van dat Venetiaanse glas te maken,’ zegt Luciana.

Ravenna-mozaiek-4 Ravenna-mozaiek-5

Luciana geeft ook cursussen en workshops op haar eigen mozaïekschool waar ze de eeuwenoude techniek aan haar cursisten probeert door te geven.

Nu we de techniek van het mozaïek maken gezien hebben, zijn we klaar voor het grote werk en loodst Giacomo ons door het centrum op weg naar de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo. In deze kerk uit de zesde eeuw (vroeger werd deze door de Romeinen en Byzantijnen als paleis gebruikt) vind je op de muren van het middenschip de meest kleurrijke en betoverende mozaïeken met een Bijbelse oorsprong. Ze bestaan uit duizenden gekleurde stukjes steen en glas en weerkaatsen prachtig het binnenvallende zonlicht.

Ravenna-mozaiek-6 Ravenna-mozaiek-7 Ravenna-mozaiek-8 Ravenna-mozaiek-9

Na al dit moois maken we een tussenstop op de Via Dante Alighieri, bij het graf van Dante en bij het huis waar hij – volgens de overlevering – gewoond zou hebben.

Ravenna-mozaiek-10

Via het Piazza Garibaldi sta je in no-time op Piazza del Popolo, hét centrale plein van de stad. Hier komt Jan en alleman bijeen om te zien en gezien te worden. Hier is een kleine groente- en fruitmarkt, bevinden zich leuke bars en winkeltjes onder de portici, zijn gezellige terrasjes en lopen kleine kinderen te ravotten. De oudere generatie is ook, zoals altijd, alom vertegenwoordigd evenals mensen die met boodschappentassen sjouwen maar ook hier weer veel fietsers.

Ravenna-mozaiek-11 Ravenna-mozaiek-12

We verlaten het plein aan de noordkant en gaan op weg naar misschien wel de mooiste mozaïeken van Ravenna, die van de Basilica di San Vitale en die van het Mausoleo di Galla Placidia.

Ravenna-mozaiek-13 Ravenna-mozaiek-14

De Byzantijnse mozaïeken in de achthoekige kerk van San Vitale behoren tot de oudste en meest unieke in de wereld. Eenmaal binnen weet je niet waar je moet kijken. Al die levendige, kleurrijke mozaïeken hoog boven je hoofd vragen allemaal om aandacht. Binnen de kortste keren heb je een stijve nek,  want je blijft omhoog kijken. Wat een meesterwerken!

Ravenna-mozaiek-15 Ravenna-mozaiek-16 Ravenna-mozaiek-17

Je ziet buitengewoon lange, tengere mensen met smalle voetjes en kleine amandelvormige gezichten waarin de enorme starende ogen opvallen. Letterlijk schitterend zijn de rijk versierde gewaden.

Ravenna-mozaiek-18

Direct naast de Basilica di San Vitale ligt het Mausoleo di Galla Placidia. Dit van buiten ietwat sombere gebouw is van binnen vrij klein, maar dat doet niets af aan de schoonheid van de magnifieke mozaïeken aan de binnenkant. Wat een prachtige combinatie van blauwe en goudachtige kleuren! Fantastisch om te zien dat dit de perfectie is van een eeuwenoude techniek!

Ravenna-mozaiek-19 Ravenna-mozaiek-20 Ravenna-mozaiek-21 Ravenna-mozaiek-22

Nog helemaal beduusd van al dit moois wandelen we terug richting het Piazza di Popolo. Aan de linkerkant passeren we, bij de Via Cavour, een boog waarachter zich een klein, intiem en zéér gezellig pleintje bevindt. Het ziet er erg leuk uit! Je hebt het idee dat je op een dorpspleintje staat terwijl het toch midden in de stad is.

Ravenna-mozaiek-23 Ravenna-mozaiek-24 Ravenna-mozaiek-25

Even verderop smullen we bij Gelateria Papilla (Via IV Novembre 8) van een overheerlijke gelato, geserveerd door drie charmante dames, die bijna net zo stralen als de mozaïeken. Hier komen we gauw een keer terug, om een dag lang alleen maar naar de kleurrijke stukjes steen te kijken…

Ravenna-mozaiek-26 Ravenna-mozaiek-27

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Italië neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mozaïeken in Ravenna zijn slechts een van de pareltjes – in onze kleurrijke Special ontdek je alle Werelderfgoed in Italië.

Bestel Ciao tutti Special Werelderfgoed in Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *