Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Cammino di San Benedetto – Rieti, het middelpunt van Italië

De pelgrimstocht van Italian Wonder Ways die Felice maakte (zie ook de blog In de voetsporen van San Benedetto) brengt haar van San Pietro in Valle naar Rome.

SAMSUNG CSC

Het startpunt van de tocht is een voor ons bekend en zeer bijzonder plekje: de Abbazia di San Pietro in Valle, die Ciao tutti’s Paul ook al eens bezocht. De abdij ligt hoog in de bergen, bijna verstopt tussen groene bomen. Priester Don David Travaglie staat Felice en haar medepelgrims al op te wachten.

Felice: ‘We moeten allemaal rondom de priester komen staan, voor de zegeningen die we nodig zullen hebben tijdens onze pelgrimstocht. Terwijl de priester in het Italiaans zijn wensen en zegeningen uitspreekt, houden wij met z’n allen de pelgrimsstok vast.

Onze groep is zeer gemengd, met Italianen, een Belg, Engelsen, Amerikanen en ik als enige Nederlander. Allemaal hebben we een andere achtergrond en andere ideeën over deze tocht. Bijna niemand van ons is gelovig, maar dat maakt deze zegening misschien nog wel extra bijzonder. We laten het allemaal onbevangen op ons afkomen.’

SAMSUNG CSC

Na de zegeningen laat de priester zijn prachtige kerk zien, die door veel mensen gebruikt wordt als trouwlocatie. Vol trots vertelt hij over het bijzondere altaar waar je drie keer om heen moet lopen, voor nog een extra portie geluk voor onderweg.

We hebben echter vooral oog voor de fresco’s. De meeste dateren uit de twaalfde en dertiende eeuw en zijn geïnspireerd op ontwerpen van Byzantijnse mozaïekkunstenaars. Een bijzondere plek voor de zegening van de pelgrims!

SAMSUNG CSC

Voor we echt van start gaan, staat er in het oude klooster, dat nu als hotel dient, allerlei lekkers voor ons klaar. We snoepen van de overheerlijke torta alle erbe (met kruiden, pecorino, bonen, bacon en ei) en van zelf gebrouwen bier of wijn uit de omgeving.

SAMSUNG CSC

Onze eerste bestemming is Rieti, waar we worden opgewacht door de ambtenaar die verantwoordelijk is voor toerisme en sport. Vol trots vertelt hij over zijn stad, die precies in het midden van Italië ligt. Dit geografische middelpunt wordt aangegeven door een mooi monument, waar de inwoners van Rieti zich graag verzamelen voor een praatje.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Echt veel wandelen doen we nog niet, die eerste dag, want na het monument troont de ambtenaar ons mee naar misschien wel het mooiste theater van heel Italië, dat dateert uit 1883.

SAMSUNG CSCitalian-wonder-ways-rieti-umbrie-6a

Vervolgens laat een gids ons nog veel meer mooie plekken van Rieti zien. De stad lag vroeger aan een belangrijke zoutroute. Het zout werd in die tijd over de rivier die door Rieti stroomt naar de kust bij Rome vervoerd. Het water was niet alleen belangrijk voor het zout, maar ook voor de aanvoer van water in de stad Rome zelf. Zo’n vijfentachtig procent van het water dat de Romeinen nodig hebben, komt immers van buiten de stad.

Van een oude Romeinse brug zijn nog wat resten bewaard gebleven en ook de straatnaam Via del Porto herinnert aan de tijd dat de straatjes langs de rivier een kleine haven vormden, waarbij het waterpeil wel tot wel drie meter hoog kon stijgen. Rieti leek in die tijd Venetië wel!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

De boten werden geparkeerd in tunnels, die nu prachtig verlicht worden en regelmatig geopend zijn voor bezoekers. Je kunt er onder meer zuilen uit de Romeinse tijd bewonderen.

Toen de straatjes van Rieti deels onder water lagen, speelden zich in de hoeken en gaten van de stad allerlei illegale praktijken af. Er werden duistere zaken gedaan en dieven voelden zich er thuis. De tunnels dienden daarbij als dekmantel, maar als de zaken niet goed afliepen, werd er ook regelmatig een lijk in een van de tunnels gevonden.

Een deel van het tunnelnetwerk behoort tegenwoordig toe aan een welgestelde Italiaanse familie die de tunnels graag op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst zou zien. Daarvoor moet men wel eerst aan de slag: het gehele tunnelcomplex beslaat nu ongeveer vierduizend vierkante meter, maar voor een plek op Unesco’s Werelderfgoedlijst moet zo’n vijfentwintigduizend vierkante meter aan tunnels zijn uitgegraven.

SAMSUNG CSC

We eindigen die dag in de prachtige Villa Potenziani. Het landhuis ademt nog een en al geschiedenis. In de ontvangstruimte staan poppen gehuld in middeleeuwse kledij en de kamers lijken zo uit een sprookje te komen. De betovering is compleet als je de luiken opent en uitkijkt over de gigantische tuin. Na deze eerste pelgrimsstappen verwachtte ik een simpele herberg, maar hier bij Villa Potenziani voel ik me meer een prinses dan een pelgrim…’

SAMSUNG CSC

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. https://www.facebook.com/166966809985525/posts/2310735955608589/

    Wellicht een tip om eens naar te kijken, mochten jullie nog eens een item over Rieti maken. (Rieti da scoprire)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *