Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Cammino di San Benedetto – in de voetsporen van San Benedetto

Een pelgrimstocht naar Rome, daar zeggen we geen nee tegen! Felice was de gelukkige die haar wandelschoenen uit de kast mocht halen, om te genieten van een week lang wandelen. Ze ging niet alleen op pad; Italian Wonder Ways had meer dan tachtig wandelaars, schrijvers en fotografen van over de hele wereld naar Italië gehaald.

pelgrimstocht-san-benedetto-italian-wonder-ways-7

Omgeven door een prachtig herfstlandschap liepen ze vanuit verschillende windrichtingen naar de hoofdstad van la bella Italia. Elk continent was vertegenwoordigd; de landen van herkomst van de pelgrims liepen uiteen van Brazilië tot Zuid-Afrika en van Amerika tot Zweden. Elke internationale groep liep een andere route, om uiteindelijk allemaal tegelijk in Rome te eindigen. Felice volgde de voetsporen van San Benedetto, de heilige Benedictus.

SAMSUNG CSC

San Benedetto, een bijzondere heilige
Wie was San Benedetto? In het jaar 480 werd de latere heilige geboren in Norcia (Umbrië), als zoon van een Romeinse vader. Al op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij een groep kluizenaars met wie hij naar Subiaco trok. In de omgeving van Subiaco stichtte hij verschillende kloosters. Na tientallen jaren verruilde hij Subiaco voor de abdij van Montecassino, waar hij de rest van zijn leven doorbracht.

SAMSUNG CSC

In elk klooster hield hij zich streng aan zijn eigen regels, de Regula Benedicti. Deze regels respecteerden ora et labora (bidden en werken). De regels en richtlijnen voor het leven van een monnik tekende hij op in een boek

Al snel namen monniken in Europa de regels van San Benedictus over. Het boek van de heilige Benedictus werd een van de belangrijkere boeken van het westerse christendom en tot op de dag van vandaag worden zijn regels nageleefd. Vandaar dat San Benedetto ook wel de vader van het kloosterleven wordt genoemd.

SAMSUNG CSC

Van Norcia naar Montecassino
Il Cammino di Benedetto, de pelgrimsroute waarvan Felice een stukje heeft gelopen, neemt normaal gesproken zo’n drie weken tijd in beslag. De start is in de geboorteplaats van Benedictus, Norcia (in de regio Umbrië, dat ten tijde van de pelgrimstocht overigens nog niet getroffen was door de recente aardbeving, waarvan het stadje gelukkig langzaam maar zeker herstelt) en leidt via allerlei plekken uit het leven van San Benedetto naar Montecassino (in de regio Lazio).

In tegenstelling tot vele andere pelgrimsroutes eindigt deze route dus niet in Rome, maar wandel je via allerlei belangrijke punten voor de heilige Benedictus naar het klooster waar hij gestorven is. De Cammino di San Benedetto beslaat driehonderdtien kilometer; gemiddeld loop je elke dag ongeveer twintig kilometer.

SAMSUNG CSC

Onderweg kom je allerlei kleine Italiaanse dorpjes tegen waar de dorpelingen je maar al te graag hun traditionele gerechten laten proeven. Er wordt daarnaast ook flink van de natuur geproefd, met ontelbaar veel verschillende soorten bomen en struiken, nieuwsgierige bosbewoners, kronkelende weggetjes en adembenemende vergezichten. Het is een aaneensluiting van verschillende ervaringen, die ook niet-gelovigen zal raken.

Processed with MOLDIV

Eindpunt: Rome
De pelgrimsroute die Felice heeft gelopen, beslaat slechts een deel van de officiële Cammino di San Benedetto. Het begin van deze route is tijdelijk afgesloten vanwege de schade die de aardbevingen hebben aangericht. In plaats van Norcia kun je nu beter Leonessa als startpunt nemen. Vanaf daar is de route niet beschadigd door de aardschokken.

Het startpunt ligt voor Felice bij de abdij van San Pietro in Valle (waar de start van de route op een bijzondere manier wordt ingeluid), vanwaar ze via onder andere Rieti, Subiaco, Trevi, Fiuggi, Arpino en Montecassino naar Rome wandelt.

Tijdens een vierdelig verslag van deze reis laat Felice je komende dagen kennismaken met Benedictus en zijn kloosters, maar ook met de heerlijke culinaire geneugten van Umbrië en Lazio en met al het moois dat de dorpjes onderweg voor de pelgrims in petto hebben. Andiamo!

SAMSUNG CSC

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. alexander Heydendael

  Hallo Saskia, op de laatste fiets & wandel-Beurs in de Bisschopsstad Utrecht werd ik getriggerd door de Camino San Benedetto.
  Een wandelaarster – misschien was jij het wel..? – gaf een prima Power Point Presentatie over deze unieke Camino…

  Vraagjes: 1. wil hem graag gaan fietsen? Is dit mogelijk? en indien positief:
  2. Wie moet ik dan contacten voor de organisatie? Of moet ik dat zelf doen zoals op de Camino Frances, El Cid, Portugues…
  3. kan ik ook een fiets huren of een E-bike?
  4. gaan er ook groepen?

  Multissime grazie

 2. Ciao Alexander,
  dat was ik niet – en ik kan je dus helaas ook niet helpen aan het antwoord op de vraag of je de route ook per fiets kan afleggen.
  Ik denk dat je wel een heel eind komt, maar weet niet of de gehele route toegankelijk is voor fietsers.
  Hopelijk kun je nog terugvinden wie die presentatie gaf…

 3. @Alexander Heyendeal bij website de Zwerver is een duits talig boekje met daarin ook de fietsroutes
  Wandelgids – Pelgrimsroute Der Benediktweg – Lazio – Umbria | Tyrolia (9783702233402)

  von Nursia über Subiaco nach Montecassino

  https://www.dezwerver.nl/r/europa/italie/umbriemarken/c/boeken/pelgrimsroutes/9783702233402/wandelgids-pelgrimsroute-der-benediktweg-lazio-umbria-tyrolia/

  Voor als je het nog niet gevonden had! Ciao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *