Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandelen over de Godenweg – de Via degli Dei tussen Bologna en Florence

Tussen Bologna en Florence slingert de Via degli Dei, de Godenweg – een geliefde wandelroute van net geen honderdtwintig kilometer met Romeinse roots. Je loopt dwars door de Apennijnen, door bijna vergeten bergdorpjes, omringd door de natuur, van goddelijke plek naar goddelijke plek.

De Via degli Dei dankt zijn naam namelijk aan de talloze goden die je onderweg tegenkomt, zoals de Monte Adone (vernoemd naar de Griekse god Adonis) en de Monte Venere (vernoemd naar Venus, de godin van de schoonheid).

Een wandeling over de Godenweg vergt een goede training en voorbereiding. Het is namelijk een vrij pittige route met redelijk wat hoogtemeters. Begin er dus niet onbezonnen aan, maar neem de tijd.

Voor de totale route kun je het beste zeven dagen uittrekken, zodat je alle tijd hebt om de omgeving goed in je op te nemen, neer te strijken voor een lunch en aan het einde van de dag niet meteen je bed in rolt maar nog kunt genieten van een lekker bord pasta en een goed glas wijn.

Met de gids Wandelen over de Godenweg van Merel Diemont stippel je je wandeltocht tot in detail uit (met schema’s voor vijf, zes, zeven en acht dagen wandelen). Naast een praktische routebeschrijving lees je tussendoor ook meer over de bezienswaardigheden onderweg en over accommodaties en trattoria’s onderweg.

Het eerste deel van de wandeling, van de Porta Saragozza in Bologna naar de Basilica di San Luca, even buiten de stad, hebben we al eens gelopen (zie deze blog). Vandaar voert de route naar Casalecchio di Reno, om te eindigen in Sasso Marconi.

Op weg naar Casalecchio di Reno kom je het eerste roodwitte bordje van de Via degli Dei tegen. Merel: ‘Volg de weg en loop langs de parkeerplaats aan de rechterkant. Aan je linkerhand heb je een prachtig uitzicht op de basiliek. San Luca lijkt je uit te zwaaien en succes te wensen. Hier kom je ook de eerste statie – nummer 14 – tegen van de kruisweg die je zo volgt.

Kronkel met de weg mee omlaag, tot ongeveer 200 meter na de parkeerplaats aan je rechterhand een hek opduikt. Het roodwitte vlaggetje staat wat verwarrend op het verkeersbord, maar de bedoeling is dat je het hek doorgaat. Hier begint Il Sentiero dei Bregoli (ook wel Via dei Bregoli genoemd). Volg deze historische kruisweg naar beneden.

Waarschijnlijk ben je al vier ‘kapelletjes’ tegengekomen. Dit is namelijk het einde van de kruisweg Sentiero dei Bregoli die van de kerk San Martino in het dal omhoog voert naar de kerk van San Luca.

Een kruisweg is een katholieke traditie en bestaat uit een nabootsing van de lijdensweg van Christus in veertien statiën (van het Latijnse statio, dat halteplaats betekent), vanaf het moment dat hij ter door veroordeeld wordt tot het moment dat hij begraven wordt. Veel wegen naar Italiaanse kerken – zeker als deze op een heuvel of berg liggen – hebben een kruisweg die begint in het dal en eindigt bij de kerk.

Inwoners van Casalecchio gebruiken het pad nog steeds om naar de grote ronde kerk te gaan, al is het tegenwoordig ook een geliefde wandelroute. Je wandelt door een bos, met  op verschillende plekken bunkers en schuilkelders. Bologna was in de Tweede Wereldoorlog een partizanenbolwerk. […]

In Casalecchio di Reno schuif je voor een lunch met verse pasta aan bij Sfoglia Rina. Sinds 1963 wordt hier met veel zorg pasta bereid. Er is ook een pastalaboratorium, waar elke dag met de hand pasta wordt gemaakt.’

De volledige routebeschrijving vind je in

Wandelen over de Godenweg | Merel Diemont | ISBN 9789461230645 | € 17,- | Odyssee Reisgidsen | bestel Wandelen over de Godenweg via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *