Ga op pad met onze City Walks!

De 10 mooiste stranden van Puglia

Verlangend hebben we naar de witte stranden en de blauwe zee staan kijken. Helaas hadden we geen tijd om op het strand te liggen lezen of om een duik te nemen, maar we komen van de zomer zeker terug om dat meer dan goed te maken! Voor jullie tippen we wel alvast de mooiste stranden in de hak van de Italiaanse laars – met de meest poëtische (bij)namen:

1 Het strand van Mattinata (Gargano), dat ook wel la farfalla bianca, de witte vlinder, wordt genoemd, omdat het tegen een heuvel met olijf- en amandelbomen aan ligt, als een witte vlinder die is neergestreken op een bloem.

2 Baia delle Zagare (Gargano) met zijn beroemde klippen en schitterende grotten, zoals de Grotta dei Sogni (Grot van de Dromen), de Grotta dei Pipistrelli (Grot van de Vleermuizen) en de Grotta dei Contrabbandieri (Grot van de Smokkelaars).

Baia delle Zagare

3 Punta Prosciutto (Salento), de Hampunt, mag volgens Paul Janssen, een van onze trouwe lezers, niet op dit lijstje ontbreken – en gelijk heeft hij. Het strand is kilometers lang en grotendeels vrij toegankelijk, met voor je de blauwe zee.

4 Bij Pescoluse (Salento) waan je je op de Maldiven – zo blauw is het water hier en zo witter dan wit het zand. In het voorjaar zorgen de acacia’s en witte lelies voor een nog schitterender aanblik.

5 De kust van Torre Sant’Andrea (Salento) wordt ‘bewaakt’ door torenvormige rotsen, die trots uit het water oprijzen. Een paradijsje op aarde, net als het nabijgelegen strand van Alimimi, dat volgens de pugliesi een van de schoonste stranden van Italië is.

6 Baia Verde is de naam van een strand vlak bij Gallipoli en Santa Maria di Leuca, helemaal aan de zuidkant van Puglia. Hier is het zeker ’s zomers wel wat drukker, met strandtenten, parasolverhuur etc., maar dat doet niets af aan de schoonheid van de ‘groene baai’.

7 Aan het strand van Porto Badisco zou niemand minder dan Aeneas aan land zijn gekomen, na zijn reis vanuit Troje. Als je de kustlijn ziet, geef je deze Griekse held geen ongelijk – hier willen we allemaal wel stranden…

8 Dat geldt ook voor de Baia dei Turchi bij Otranto. Rondom deze stad, een van de mooiste kustplaatjes ten zuiden van Lecce, vind je sowieso veel mooie zandstranden. Paul Janssen tipte voor vertrek ook de stranden van Porto Muggio tussen Castro en Santa Cesarea Terme, net buiten Otranto.

9 Le Due Sorelle, de Twee Gezusters, zijn twee klippen vlak voor de kust – het prachtigste uitzicht dat je je maar kunt wensen als je op het strand geniet van de zon, een boek en een aperitivo.

strand_Due-Sorelle

10 De Isole Tremiti zijn vijf kleine eilandjes voor de kust van Puglia, in kristalhelder water waarin je prachtig kunt duiken. De eilandjes danken hun naam aan de vele trillingen die hier ooit voorkwamen, maar nu liggen ze sereen in de heldere zee.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *