Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Nel blu dipinto del blu – een roadtrip langs de Riviera dei Trulli, van Bari naar Brindisi

Niets zo fijn als onder een strakblauwe lucht langs de kustlijn van Puglia toeren, met uitzicht op het blauw van de zee, dat aan de einder bijna ongemerkt overgaat in een lichtere blauwtint.

Deze roadtrip brengt je van Bari naar Brindisi, met een tussenstop in Casamassima, een bijzondere borgo azzurro (blauw dorp) en in de fotogenieke kustplaatsjes Polignano a Mare en Monopoli. Daarna gaat het verder zuidwaarts, langs de Riviera dei Trulli, de kustlijn van de Valle d’Itria, met mooie (én lekkere) stops langs de kust en landinwaarts.

Je vindt hieronder een uitgebreide beschrijving van de route van deze roadtrip. Een weergave van de route in Google Maps vind je hier.

Wij hebben er een weekje over gedaan, om overal genoeg tijd te hebben om te proeven, foto’s te maken en genoeg tips te verzamelen. Je kunt er natuurlijk zelf korter of langer over doen. Er zijn onderweg genoeg mooie plaatsjes, stranden en uitstapjes om je roadtrip naar eigen inzicht in te delen.

Van Bari naar Casamassima
Zodra de deuren van het vliegtuig open gaan, ruik je de zeelucht, die heerlijke mix van zon en zout. We staan te trappelen om op pad te gaan en de zee te zien, maar eerst drinken we nog een snelle espresso aan de bar en halen we onze huurauto van Sunny Cars op.

Gelukkig heeft Sunny Cars sinds kort een nieuwe service waarmee je voorrang krijgt bij het ophalen van je auto. Een soort fast track via een speciale Premium check-in balie, waardoor je snel na de landing de autosleutels in handen hebt.

Een half uur na de eerste teug zeelucht, zoeven we dan ook al zuidwaarts, naar onze eerste bestemming, Casamassima, een bijzondere borgo even ten zuiden van Bari. Onderweg klinkt het toepasselijke Vento nel sud, de zomerhit van Tiromancino (die met Sale, amore en vento ook al een zonnige hit scoorde die we onderweg graag luisteren), gevolgd door Quel sorriso in volto van Modà.

Met een grote glimlach op ons gezicht parkeren we na zo’n drie kwartier rijden de auto in een van Puglia’s bijzondere borghi. Het centro storico van Casamassima is namelijk, net als Chefchaouen (Marokko) en Jodhpur (India) grotendeels blauw geschilderd.

De eerste laag blauwe verf werd aangebracht in opdracht van hertog Vaaz, die het in de zeventiende eeuw in Casamassima voor het zeggen had. Vaaz wilde zo de pest, die in die tijd flink huishield, verjagen.

Door de huizen de kleur te geven van de mantel van Maria, wilde hij haar om bescherming vragen. Nog altijd houdt een deel van het dorpje dit gebruik in ere. Je dwaalt langs huizen die in een dromerige kleur blauw zijn geschilderd en waant je even op een mediterraan eiland.

Van Casamassima naar Polignano a Mare
Via Conversano rijden we naar onze eerste bestemming aan zee: Polignano a Mare. Nel blu dipinto del blu geldt hier nog meer dan elders langs de Pugliese kustlijn, met dank aan het grote standbeeld van Domenico Modugno dat in Polignano a Mare te vinden is. Modugno zorgde er met zijn lied Volare voor dat het blauw van de Pugliese zee op de wereldkaart werd gezet.

In deze blog lees je nog veel meer tips voor je bezoek aan dit pittoreske stadje op de hoog boven zee uitrijzende kliffen, inclusief culinaire adresjes.

Zorg dat je je zwembroek of bikini bij je hebt, want in hartje Polignano ligt een klein strand. In de baai diep onder de oude Romeinse brug wacht een in de rotsen uitgesleten baai met een klein stuk kiezelstrand, dat officieel Lama Monachile heet maar door de locals ook wel Cala Porto wordt genoemd.

Even buiten het centrum vind je meer dan genoeg (rots)stranden. Een van onze favorieten is Lido Cala Paura, waar het water zo blauw is dat het bijna pijn doet aan je ogen. Geniet van dit spectaculaire aanzicht en van een lekkere panino met gegrilde inktvis als lunch of tussendoortje. Ook fijn: Cala Sala, Cala di Pozzo Vivo en Cala Incina, allemaal ten zuiden van het centro storico.

Van Polignano a Mare naar Monopoli
We rijden verder zuidwaarts langs de kust, naar Monopoli, een van onze favoriete plaatsjes, vooral vanwege het pittoreske haventje waar kleurrijke vissersbootjes dobberen op het ritme van de zacht kabbelende golven. Dat zacht kabbelende ritme vind je ook elders in het stadje terug. Hier hebben de mensen geen haast, zo lijkt het. Iedereen neemt de tijd voor een praatje, een glimlach.

Na een wandeling langs de haven strijk je neer bij Porto Ghiacciolo Beach. Dit strand kijkt uit op het Castello di Santo Stefano, een kasteel dat momenteel particulier bezit is en regelmatig wordt gehuurd voor grote feesten, zoals een paar jaar geleden voor een bruiloft waar Duran Duran ‘even’ kwam optreden – een happening waar ze hier nog altijd over napraten.

Andere aanraders voor een lekker lui dagje strand: Lido Purple Beach, Lido La Perla Nera (bij Porto Nero), Lido Cala Paradiso, Lido Le Macchie en Lido Belli Freschi.

Een unieke foto schiet je bij  Cala Cerasa, waar een open deur op het strand staat. Geen idee hoe en waarom deze deur hier terecht is gekomen, maar samen met het naastgelegen vissersbootje is het wel een fotogenieke setting.

Nog iets zuidelijker is Capitolo een aanrader. Dit stukje kust is zeer geliefd, niet alleen vanwege het zandstrand met duinen, maar ook vanwege de brede keuze aan strandtenten. Je vindt hier heel wat luxe lido’s, waar je tijdens de lunch geniet van sushi alla pugliese, met vis, garnalen en zee-egels.

’s Nachts wordt het strand één grote openluchtdiscotheek. Hier dans je tot in de kleine uurtjes onder de sterrenhemel, met een zomerse cocktail binnen handbereik.

Riviera dei Trulli
De kust ten zuiden van Monopoli, grofweg tussen Fasano en Brindisi, wordt ook wel de Riviera dei Trulli genoemd. Het is een vrij rustiek stuk kust, dat een groot contrast vormt met de levendige sfeer in Polignano a Mare en Monopoli.

Ondanks het feit dat het niet zo’n bekend en populair stuk kust is, vind je er toch een aantal pareltjes die zeker de moeite van een stop waard zijn. Bijkomend voordeel is dat je ze vaak voor jezelf hebt of in elk geval zonder al te veel medebezoekers kunt bekijken.

Op zoek naar trulli? Die zie je direct aan de Riviera dei Trulli weinig. Daarvoor moet je echt iets meer het binnenland inrijden. Als je deze route volgt, kun je bijvoorbeeld veel trulli spotten, net als tijdens een bezoek aan Alberobello, de ‘hoofdstad van de trulli’.

Je ziet aan de Riviera dei Trulli wel veel stenen constructies die veel lijken op trulli, maar dan zonder puntdak. Zo’n stenen hutje wordt ook wel pajare, furniedhru of truddhri genoemd. Voor de bouw werd dezelfde techniek gebruikt als voor de stenen muurtjes a secco. Ze deden dienst als stal voor het vee, maar ook om bijvoorbeeld vijgen of tomaten in te drogen.

Van Monopoli naar het Parco Archeologico Egnazia
Een van deze onbekendere plekken is het Parco Archeologico Egnazia, een van de oudste nederzettingen die je in Puglia kunt vinden. De Romeinse dichter Horatius noemde deze plek al. Zoals alleen een dichter kan, omschreef hij Egnazia als ‘costruita sulle acque tempestose’, gebouwd op stormachtige golven.

Nu heerst er niets dan rust in het oude Egnazia. Je stapt er echt even terug in de tijd. Bewonder de akropolis (het meest hooggelegen deel van het oude Gnathia) met de resten van een tempel uit de vierde eeuw voor Christus, de oude stadsmuren, karrensporen in Via Traiana (een short cut voor de Via Appia naar Brindisi) en delen van de Grieks-Romeinse stad die hier eens floreerde.

Bijzonder is ook de necropolis, dodenstad, van de Messapiërs. In het bijbehorende archeologisch museum zijn veel vondsten verzameld, van amforen tot aardewerk in de kleuren rood, geel en wit.

Een deel van de oude stad ligt overigens nog onder water. Op verzoek kun je met een van de archeologen van het park gaan snorkelen, om de Romeinse muren te ontdekken die nog altijd overeind staan, ónder het volgens Horatius zo stormachtige water.

Twee extra tips voor een roadtrip met kinderen
Volg je deze route met kinderen op de achterbank? Ga dan naar het Acquapark Egnazia, een van de weinige waterparken in het zuiden van Italië.

Ook leuk: Zoo Safari – Fasanolandia in Fasano, met wilde dieren als tijgers en leeuwen, maar ook nijlpaarden, pelikanen en pinguïns. Delen van het park zijn met de auto te bezoeken, andere stukken moet je te voet afleggen. Schuif aan bij een van de shows met dolfijnen, papegaaien, zeeleeuwen of pinguïns en sluit de dag af in het bijbehorende pretpark.

foto: Zoo Safari – Fasanolandia

Van Egnazia naar Savelletri
Savelletri heeft niet alleen fijne stranden, maar ook en vooral veel fijne culinaire adresjes, waar je tussen de Italianen geniet van lokale gerechten.

Aanschuiven kan onder meer bij Pescheria 2 Mari (Piazza Amati, Savelletri), dat tot in de verre omtrek beroemd is vanwege de rauwe vis en de uitstekende ricci di mare, zee-egels. Genieten van een lunch aan zee kan bij Il Santos (Litoranea per Savelletri, Torre Canne), een strandtent met een soort Griekse taverna waar ze allerlei gerechten uit de Grieks-Pugliese keuken op tafel toveren.

Kleine detour: Parco Rupestre Lama d’Antico & Lama degli Ulivi
Als je even afwijkt van de kustweg richting zuiden, kun je de grotten van het Parco Rupestre Lama d’Antico bezoeken. Tussen eeuwenoude olijfbomen, kappertjesstruiken en vijgenbomen liggen zo’n veertig grotten, die in de middeleeuwen zijn uitgehouwen in de kalkrotsen, op de plek waar in de prehistorie een rivier zou hebben gestroomd.

foto: Parco Rupestre Lama d’Antico

De grotten dienden niet alleen als woningen, maar ook als opslagplaatsen, stallen en werkplaatsen. Sommige zijn niet meer dan een gat in de rotswand, andere herbergen mooie verrassingen, zoals kleine grottekeningen en ondergrondse opslagplaatsen voor voedingsmiddelen.

Het mooist zijn de drie grotkerken, waarvan de Chiesa di Lama d’Antico de grootste is. Indrukwekkend is niet alleen de monumentale ingang, maar ook de sporen van fresco’s die de kerk ooit tot een waar kunstwerk moeten hebben gemaakt. De best bewaard gebleven schilderingen vind je in de Chiesa di San Lorenzo, maar ook die in de Chiesa di San Giovanni zijn de moeite waard. Het is een bijna onwerkelijk idee dat het hier ooit vol gelovigen zat, in aanbidding starend naar de fresco’s die geheel intact enorm veel indruk gemaakt moeten hebben.

Ook de moeite waard: de Giardino botanico Lama degli Ulivi. In deze botanische tuin van ongeveer drie hectare wandel je tussen meer dan tweeduizend verschillende soorten planten en bloemen. Het is alsof je door een kleurrijk kunstwerk wandelt, met bij elke stap een verrassende ontdekking: een bijzondere bloem, een eeuwenoude olijfboom, een stenen muurtje uit een ver verleden…

Terug naar de kust: van Torre Canne naar het Parco delle Dune Costiere
Na een bezoek aan deze tuinen rijden we weer terug naar de kust. Aan de kustlijn tussen Torre Canne en het Parco delle Dune Costiere zijn genoeg strandtenten te vinden, zoals Lido Bizzarro, Lido Fiume Piccolo of Tavernese.

Zonnebaden tussen de trendy Pugliesi? Ga dan naar Viar Beach Club of Lido Boscoverde, beide te vinden in Pilone. Pilone is sowieso een fijn stuk kust. Een laagdrempeliger strandtent waar de sfeer altijd goed is, is El Cohiba, waar je als het weer meezit kunt windsurfen. Bij Al Buco (Via Eroi del Mare 8, Torre Canne) lunch je als god aan zee, met verse vis en frisse witte wijn.

Lekker even de benen strekken kan in het Parco Naturale Regionale delle Dune Costiere, dat zich over een lengte van vijftien kilometer uitstrekt, rondom de Torre San Leonardo. Je bezoek begint bij het Casa del Parco, het bezoekerscentrum dat is gevestigd in het voormalige station van Fontevecchia (waar je ook fietsen kunt huren).

Er zijn verschillende routes, die je langs knoestige olijfbomen, jeneverbesstruiken, duinen, watergebieden vol vogels, weilanden, masseria’s en een stuk van de oude Via Traiana leiden. Wie weet kun je onderweg proeven van de bijzondere tomaten die in dit natuurgebied worden verbouwd, de Pomodoro Regina, een koninklijke tomaat met Slow Food-keurmerk.

Fiets je langs Masseria Giummetta, dan mag je er misschien wel een kijkje nemen om te ontdekken hoe zij het bijzondere grano duro Senatore Cappelli verbouwen, een gouden graansoort!

Een unieke plek is de Dolmen di Montalbano, die ook wel Tavola dei Paladini wordt genoemd. Dit megalithisch bouwwerk van rechtopstaande kalkstenen die een dakconstructie ondersteunen, lijkt tussen de olijfbomen bijna buitenaards.

La Manna del Pozzo (Via del Miracolo, Pozzo Faceto), ons favoriete visrestaurant in dit gebied, ligt iets meer landinwaarts, tussen Fasano en Ostuni. We schuiven hier graag aan voor de lunch. Zorg er dan wel voor dat je voor één uur ’s middags aan tafel zit. Vlak na enen komen de Pugliesi zelf en is er geen tafel meer vrij.

Vergeet de menukaart, maar kies van de verschillende schalen vol antipasti die door de onvermoeibare obers worden rondgedragen. Ze beginnen met rauwe vis, gevolgd door koude antipasti met vis en ten slotte warme antipasti. Kies wat je wil, tot je na al die heerlijke gerechtjes alleen nog plek hebt voor een caffè en een amaro.

Torre Guaceto – een stukje ongerepte kustlijn
We rijden verder richting Brindisi. Onderweg stuit je op een ongerept stukje natuur: L’Area Marina Protetta di Torre Guaceto. Dit is een oase van het Wereld Natuur Fonds, hetgeen betekent dat je er geen strandtenten en restaurants vindt.

De hele kustlijn bestaat uit hoge duinen die de zandstranden beschermen tegen de invloed van de bewoonde wereld erachter. Neem je badlaken mee en een koelbox met wat lekkers en je geniet hier van een ontspannen dagje strand, met af en toe een duik in het kraakheldere water.

Maak je koelbox alleen niet te zwaar, want je kunt de stranden in dit natuurreservaat – uiteraard – alleen te voet of op de fiets bereiken. Fietsen zijn te huur bij het bezoekerscentrum, het Centro Visite Al Gaw-sit in Serranova. Als je te voet gaat, kun je de auto parkeren bij Punta Penna Grossa, waar je op het strand soms schildpadden kunt spotten.

De finish van onze roadtrip: Brindisi
Tot vorig jaar hadden we Brindisi altijd een beetje links laten liggen. Onterecht, zo bleek tijdens een weekend in deze bruisende havenstad.

Brindisi is een heerlijke combinatie van historie en het gewone dagelijkse leven. Dankzij de ligging, direct aan zee, de lange boulevard, de palmbomen en de kleurrijke vissersbootjes heb je op veel plekken helemaal niet het idee dat je door een grotere stad wandelt. In deze blog delen we de beste tips waar je moet zijn om de charme van Brindisi te ontdekken.

Wij leveren hier onze huurauto weer in, om nog een dagje van de stad te genieten voor we weer terug naar het noorden vliegen. Als je langer de tijd hebt, kun je nog verder zuidwaarts rijden, bijvoorbeeld om deze roadtrip langs de kust van de Salento te volgen, met schitterende stranden, baaien en grotten.

Sunny Cars – voor een zonnige roadtrip zonder zorgen
Als je net zo’n heerlijke roadtrip wil maken als wij, is een goede huurauto onmisbaar. Wij kiezen altijd voor een all-in huurauto van Sunny Cars met als grote voordeel dat je ter plekke geen gedoe meer hebt: geen extra papieren die je moet tekenen, geen extra verzekeringen die je volgens de lokale verhuurder echt moet nemen en dus ook geen extra kosten.

Als je een huurauto bij Sunny Cars reserveert, hoef je je onderweg nergens meer druk om te maken. Bovendien is je auto standaard optimaal verzekerd, ook tegen schade aan glas, banden, bodem, dak én diefstal. Gaat er toch iets mis? Dan staat Sunny Cars 24/7 voor je klaar, gewoon in het Nederlands.

Extra servicepakketten – van snelle check-in tot boeken zonder credit card
Wie dacht dat het niet makkelijker kon, heeft het mis. Sunny Cars lanceerde namelijk onlangs een aantal extra servicepakketten, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk een extra bestuurder of navigatie boekt of een auto kunt huren zonder creditcard.

Wie wil kan zelfs kiezen voor nóg meer comfort, met een Premium Plus-pakket. Veel gemakkelijker wordt het niet: je mag je huurauto extra snel ophalen bij de speciale Premium check-in balie op de luchthaven, je krijgt gegarandeerd een nieuwere auto mee (minder dan één jaar oud of 25.000 kilometer op de teller) en Sunny Cars neemt het risico voor de borg volledig van je over en staat garant bij de verhuurder, waardoor je geen creditcard nodig hebt.

CO2 compensatie voor je roadtrip
Samen met Green Seat biedt Sunny Cars de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van je roadtrip te compenseren. Met deze tool bereken je de CO2-uitstoot van je reis. Bij een huursom van bijvoorbeeld € 350,- kost een GreenSeat € 1,75 (het minimum compensatiebedrag is € 1,50).

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Heel veel complimenten voor het feit, dat jullie toch iedere week weer leuke nieuwtjes weten te brengen
    over ons favoriete vakantieland!! Complimenti.

    Eisse & Ineke Holstein.

  2. Grazie mille!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *