Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De trabucco van Mimì – geniet van verse vis aan zee in Peschici (Gargano)

Langs de oostkust van Italië, in Puglia maar ook wat noordelijker, in de regio’s Abruzzo en Molise, strekken talloze trabucchi (of trabocchi) hun armen uit richting zee. Deze magische machines van hout, die lijken te dansen op de golven, werden gebruikt als vissershutjes. Sommige zijn nog altijd in gebruik, andere zijn omgetoverd tot restaurants.

Een van de bekendste trabucchi van de Gargano

De trabucco van Mimì is een van de bekendste trabucchi op het schiereiland Gargano, in het noorden van Puglia. Na de recente dood van de altijd vrolijke Mimì was het even onduidelijk wat er met dit pareltje aan zee zou gebeuren, maar gelukkig hebben Mimì’s kleinkinderen de trabucco weten te behouden en om te toveren tot een nóg mooiere plek.

Chiara neemt ons mee naar de trabucco van Mimì in Peschici en laat ons kennismaken met deze fascinerende constructies die de kust van dit gebied tekenen.

Vissen vanaf houten palen met lange armen

Chiara: ‘De meeste trabucchi zijn gebouwd op de rotsen, met stevige houten palen die zich vastzuigen in de zeebodem. Op de palen prijkt een houten platform met een hut, met lange houten armen, antenne genaamd, die zich ver over het water uitstrekken en enorme netten moeten kunnen dragen.

Bij het bouwen van een trabucco wordt rekening gehouden met de stroming, zodat het vissen er veel efficiënter is dan op open zee. Als de netten goed vol zitten, worden ze met behulp van de antenne binnengehaald. Zodra de kreet ‘Viijr’ weerklinkt (‘gira’, draai!), is het tijd voor de vissers om met vereende kracht de antenne in beweging te zetten.

Op een aantal trabucchi kun je ’s zomers aanschuiven voor een lunch of diner met verse vis. Een unieke manier om te genieten van verse vis aan zee, met een adembenemend uitzicht.

Schuif aan bij de Trabucco da Mimì

Zo vind je in Peschici de bekende Trabucco da Mimì, die zijn naam dankt aan visser Mimì, die onlangs helaas is overleden maar wiens gezicht je bij aankomst bij de trabucco nog vriendelijk toelacht.

Verwacht hier geen luxe, maar pure eenvoud – zowel qua inrichting als qua keuken. Je eet hier heerlijk buiten, met uitzicht op zee. De trabucco is ingericht met wat de zee heeft achtergelaten: boeien, netten, visgerei… Wat elders wellicht bij het oud vuil zou belanden, heeft hier een tweede leven gekregen – hetgeen bijdraagt aan de gemoedelijke sfeer.

Maar het zijn vooral de mensen die een bezoek aan deze trabucco de moeite waard maken. Al vijf generaties lang is deze houten vissershut in handen van de familie Ottaviano en nog altijd wordt er hier gevist.

Het was Mimì die de trabucco nieuw leven inblies. Samen met zijn vrouw Lucia keerde hij in 1965 terug uit Canada. Hij vestigde zich weer in Peschici, met het idee de oude trabucco van zijn familie in al zijn glorie te herstellen.

Een paar toeristen brachten hem op het idee om niet alleen te vissen, maar de vis ook ter plekke te bereiden. Wat is er immers mooier dan zelf kunnen proeven wat je met eigen ogen uit de zee gevist hebt zien worden?

Al gauw vonden Mimì en Lucia een fijn ritme: Mimì viste en Lucia maakte de vangst van die dag klaar in een kleine keuken. Eenvoudige gerechten, maar zo vers en smaakvol dat mensen van heinde en verre aanschoven om Lucia’s kookkunsten te keuren.

Eten, drinken en slapen op Mimì’s trabucco

Vandaag de dag zijn het de kleinkinderen Domenico en Vincenzo die, met hulp van hun ouders Carlo en Rossella, zorgen voor verse vis op je bord. Je kunt wel het beste reserveren als je hier wil eten, want de plek is geliefd. Gelukkig kun je er sinds kort ook terecht voor een aperitivo bij zonsondergang of een avond vol jazz. Je kunt er zelfs blijven slapen!

De oude huisjes van Mimì zijn omgetoverd tot gastenverblijven. Er zijn drie verschillende huisjes, allemaal dicht bij zee, op loopafstand van een stukje strand. Ze zijn rustiek en authentiek ingericht, met alle comfort dat je je in zo’n huisje aan zee maar kan wensen (er is zelfs wifi).

Je kunt in elk van de huisjes met twee tot vier personen slapen, een unieke plek om je in slaap te laten wiegen door de golven van de zee…’

Ook genieten van Mimì’s trabucco? Je vindt deze unieke plek bij Località Punta San Nicola Peschici in Peschici (Puglia). Reserveren voor lunch, aperitivo of diner kan via deze link.

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Annemiek van de Ven

    Hallo Saskia, Ciao Tutti,

    Ik heb de Trabucco van Mimi al heel lang op mijn lijstje staan. Ik wil er in de 2e helft van mei naartoe gaan en misschien ook overnachten. Nu zie ik op de website van de trabucco dat de huisjes inmiddels een stuk moderner zijn ingericht. Misschien handig om de foto’s aan te passen?

    Hartelijke groet,
    Annemiek van de Ven

  2. Grazie Annemiek, ik zal ze eens mailen voor nieuwe foto’s want ik ben zelf niet in de buurt komende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *