Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste street art-werken van het MAdAM (Museo Aperto d’Arte Marche)

Ben je dol op street art? Dan moet je een keer een bezoek plannen aan het MAdAM – het Museo Aperto d’Arte Marche. Het is een openluchtmuseum dat verspreid ligt over diverse plaatsen in de regio Le Marche, waar de mooiste street art te zien is.

De collectie bestaat uit ongeveer honderdtwintig werken van meer dan tachtig nationale en internationale kunstenaars, die te zien zijn in meer dan veertig gemeenten.

In deze blog laten we de volgens ons vijfentwintig mooiste werken van het MAdAM zien, maar ontdek gerust ook je eigen favorieten tijdens een vakantie in Le Marche!

Ricorda – Diavù (Pesaro)

David Vecchiato, alias Diavù, is kunstenaar, curator en muzikant. Hij is een van de bekendste en meest actieve street artists van Italië en heeft vele strips, covers en illustraties gepubliceerd. We tipten eerder al bijzondere trapschilderingen van zijn hand in Rome (zie deze blog).

Met zijn werk Ricorda (dat te zien is op het campo scolastico in Pesaro) heeft Diavù Liliana Segre geportretteerd, een Italiaanse overlevende van de Holocaust. In één enkel beeld zie je haar als oudere dame en als kind, gelukkig op de arm bij haar vader Alberto.

Door delen van het pleisterwerk van de muur te verwijderen, heeft Diavù wonden, tranen en andere tekenen van een pijnlijke tijd afgebeeld.

Ciclico – Tellas (Pesaro)

Tellas is een Sardijnse street artist die voor het werk Ciclico samenwerkte met studenten van de kunstacademie Mengaroni.

Ze hebben de tweehonderdvijftig meter lange muur van de pier van Pesaro omgetoverd tot een prachtig kunstwerk, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van de pier. Het is een kleurrijk werk geworden, rijk aan details.

Self protection – Giorgio Bartocci (Osimo/Aspio Terme)

Giorgio Bartocci begon al op twaalfjarige leeftijd met graffiti, maar is inmiddels een echte street artist. Zijn werken zijn kleurrijk en dynamisch.

Op de vier zijden van een industrieel pakhuis in Osimo/Aspio Terme heeft Bartocci het werk Self protection gecreëerd. De dynamiek, de opeenstapeling van vormen en het gebruik van meer dan veertig kleurschakeringen zorgen ervoor dat dit werk er elke keer weer anders uitziet.

Luca Zamoc (Osimo)

Luca Zamoc is een illustrator en grafisch ontwerper uit Modena. Hij reist de wereld rond om muren te voorzien van zijn kunstwerken. Hij is een groot liefhebber van strips en illustraties, iets wat je duidelijk terug ziet in zijn werken.

In dit werk van Zamoc zie je een man die achtervolgd wordt door slangen, die hij in een zelf gegraven kuil wil laten vallen. De aarde waarop de man staat, is verbonden met de ongelijke bakstenen muur waarop het kunstwerk is gemaakt. Hierdoor ontstaat een unieke verbindingen tussen kunst en architectuur.

Shared – Psiko (Gradara)

Paolo Psiko heeft bijzondere belangstelling voor pixel art en glitch art. De laatste jaren heeft hij zijn techniek verfijnd, met het artistieke idee om beelden te ‘splitsen’. Zijn artistiek onderzoek is gericht op de deconstructie van beelden, met dynamiek in reliëf.

Ook zijn werk Shared is opgedeeld. Het is op drie verschillende muren gecreëerd, waarbij Psiko een dialoog opbouwt tussen licht, schaduwen en vormen. Shared is te vinden in het trappenhuis van het gemeentehuis van Gradara.

Burla 22 (Gradara)

Burla 22 is een illustrator en street artist uit Rimini, die al op dertienjarige leeftijd aan zijn carrière begon. Hij heeft zijn passie altijd gecombineerd met het lesgeven aan kinderen over street art.

Dit werk vind je in Gradara, op een toren van energiemaatschappij Enel. Het vertelt het verhaal van Paolo en Francesca, het bekendste verhaal van Gradara dat je in deze blog kunt lezen. Op alle vier de zijden van het bouwwerk zie je Francesca die haar geliefde Paolo beschermt tegen Gianciotto.

De kunstenaar wil laten zien dat zij zelf beslist wie zij lief heeft en zelf haar lot kan bepalen. De inscriptie op de zijkant onderstreept dat nog maar eens: ‘Fight for your rights’.

Un viaggio per le stelle – Zed1 (Montegranaro)

Zed1 vertelt met zijn kleurrijke werken moderne sprookjes, die altijd een moraal hebben. Un viaggio per le stelle, een reis naar de sterren, dat te zien is op bioscoop La Perla in Montegranaro, is gemaakt op verschillende vlakken met wisselende perspectieven.

Het verhaal van dit kunstwerk kun je van links naar rechts lezen. Het draait om de boodschap dat je alles in het werk moet stellen om je dromen te verwezenlijken, maar dat je tegelijkertijd een evenwicht moet bewaren door met beide benen op de grond te blijven staan.

Cupido – Pichiavo (Montecosaro)

Pichiavo is een Spaans duo dat vaak een combinatie maakt van architectuur en beeldhouwkunst (zoals ze ook deden in Heerlen). Ze leggen het verband tussen het heden en het verleden door oude standbeelden af te beelden als street art.

In dit werk lijkt het wel alsof Cupido tevoorschijn komt uit de muur. Dit levendige effect is gecreëerd door het gebruik van licht en schaduw, waardoor het marmer van Cupido naar voren lijkt te komen.

See me grow – Alice Pasquini (Ascoli Piceno)

Alice Pasquini is een van de bekendste street artists van Italië, die ook werkt als illustrator, decorontwerper en schilder. In haar werken geeft ze de voorkeur aan vrouwenfiguren die kracht en onafhankelijkheid uitstralen.

De uit Rome afkomstige kunstenares heeft met See me grow geheel volgens haar eigen stijl een moeder afgebeeld die naar haar slapende kind kijkt. Prachtig, teder en kleurrijk!

Aika – Luis Gomez de Teran (Ascoli Piceno)

Luis Gomez de Teran laat zich voor zijn street art vaak inspireren door de barokschilderkunst, met als thema’s klassieke en mythologische literatuur, waarbij hij met name graag in  de conflicten van de menselijke ziel duikt.

Nadat Gomez dit portret op de muur had geschilderd, bracht hij een dikke laag stucwerk aan op het engelachtige gezicht, als een kleine kras op een perfect beeld.

Gomez wil de toeschouwer zo laten zien dat de werkelijkheid niet schitterend en onberispelijk is, maar vaak pijnlijk en vol problemen. Het is een uitnodiging om dieper in te gaan op wat we zien.

Backpack home – Millo (Ascoli Piceno)

Millo is een Italiaanse kunstenaar die zijn werken meestal in de vorm van een zwart/wit illustratie maakt, met hier en daar wat kleur. We lieten eerder al werk van hem zien in Milaan en in Heerlen.

Deze muurschildering van Millo vind je in een buitenwijk van Ascoli Piceno. Je ziet een van zijn gebruikelijke personages die een kaart vasthoudt en een rugzak draagt, die eigenlijk een huis voorstelt.

Hiermee wil Millo je vertellen dat je nooit het belang moet vergeten van alles wat je met je meedraagt aan gevoelens, herinneringen en ervaringen.

Universe – Geomatricbang (Senigallia)

Geomatricbang maakt muurschilderingen en tekeningen van dieren, gezichten, handen en fantasiecreaties. Zijn werken zijn te herkennen aan de levendige kleuren en beeldtaal die tussen abstract en figuratief inzit.

Universe is een imposant kunstwerk op het treinstation van Senigallia. Geomatricbang wil je met dit werk laten nadenken over het menselijk vermogen tot verbeelding.

De twee ogen stellen de oneindige stimulans tot verbeelding en creativiteit voor, die de mensen die het station bezoeken of passeren verwelkomen en begeleiden.

Sick Crew (Civitanova Marche)

Sick Crew is een duo uit Polen, dat werkt met een airbrush. Hun kunstwerken zijn geïnspireerd op gebeurtenissen uit het dagelijks leven en hebben als doel positieve boodschappen en hoop over te brengen.

Dit kunstwerk zonder titel verbeeldt een robot-vrouw, leunend in het raam van een gebouw. Uit haar uitgesproken ogen vliegen vlinders die zweven over de muur.

Dit mooie driedimensionale kunstwerk vind je in Civitanova Marche, in een wijk met sociale huurwoningen die door het werk van Sick Crew meteen een wat vrolijker aanblik krijgt.

Sea Creative (Civitanova Marche)

Sea Creative is een Italiaanse street artist die de voorkeur geeft aan onconventionele locaties, zoals verlaten industrieterreinen. De gedetailleerde stijl en grafische experimenten zorgen voor prachtige personages.

Dit werk is een eerbetoon aan Greta Thunberg, het beroemdste milieubewuste meisje van de eenentwintigste eeuw. Het is een lief, sprookjesachtig beeld: een klein meisje, ondergedompeld in de natuur, dat een pot vasthoudt met een nieuw zaadje dat klaar is om te ontkiemen.

Daniele Tozzi (Civitanova Marche)

Daniele Tozzi uit Rome gebruikt voornamelijk grafische kunst en belettering voor zijn street art. Hij maakt figuren die gevuld zijn met woorden, zinnen en letters.

Een grote inspiratiebron voor Tozzi is muziek, waaruit hij zinnen gebruikt om zijn werken te creëren. Voor dit werk in het havengebied van Civitanova Marche heeft de kunstenaar gekozen voor een zin uit het beroemde boek The Old Man and the Sea van Ernest Hemingway.

In de zeemeeuw lees je: ‘Pesce ti voglio bene e ti rispetto molto. Ma ti avrò ammazzato prima che finisca questa giornata’, wat betekent: ‘Vis, ik hou van je en ik respecteer je zeer. Maar ik zal je vermoord hebben voor deze dag voorbij is’. Het blauw van de zee laat de relatie tussen water en mens naar voren komen.

Jerico (Civitanova Marche)

Jerico is een jonge Filipijnse kunstenaar. Hij creëert werken in een onmiskenbare vloeiende, expressieve en kleurrijke stijl, waarvoor hij zich laat inspireren door Van Gogh, Bacon en Lucien Freud.

Jerico heeft een portret gemaakt van Annibale Caro, een beroemd zestiende-eeuws figuur uit Civitanova Marche. Het portret is gemaakt op het frame van een naoorlogse reclamewand.

Om dit portret in volle scherpte waar te nemen, moet je het van een afstand bekijken. Dan zie je pas goed hoe Jerico erin slaagt een middeleeuws portret om te toveren tot moderne street art die je meteen pakt.

Biodpi (Civitanova Marche)

Biodpi is een grafisch ontwerper, fotograaf en street artist uit Campanië. Hij houdt zich veel bezig met culture jamming, het saboteren van de mediacultuur door boodschappen van de heersende consumptiecultuur te herschrijven.

In het havengebied van Civitanova Marche vind je dit werk van Biodpi, ‘opgedragen aan hen die voor de zee kiezen’. De foto dateert van 1900 en wordt bewaard in de archieven van de gemeentelijke fotobibliotheek.

Hij is door de directeur van deze instelling voorgesteld aan Biodpi, omdat de foto een perfect beeld geeft van deze maritieme stad, die al eeuwen leeft van de visserij.

Museo d’Arte sul Mare (San Benedetto del Tronto)

In juni 2012 werd het Museo d’Arte sul Mare, het kunstmuseum aan zee, geopend op de zuidelijke pier (Molo Sud) van San Benedetto del Tronto. Hier vind je bijna tweehonderd werken van meer dan honderdzestig kunstenaars van over de hele wereld, die tot stand zijn gekomen tijdens het festival Scultura Viva.

Tijdens een wandeling langs de zee ontdek je al deze kleurrijke beeldhouwwerken en muurschilderingen van onder anderen Alice Pasquini en Zed1, waarvan sommige zijn gemaakt in samenwerking met plaatselijke scholen. In deze blog vertellen we je er meer over.

Paz – Orticanoodles & I dubbi della mente – Zed1 (San Benedetto del Tronto)

De Orticanoodles bestaat uit Walli en Anita, twee van de voorvechters van stencilkunst in Italië. Ze maken vooral werken met de gezichten van historische figuren, andere beroemdheden en natuurlijke elementen. Zed1 vertelt in zijn kleurrijke werken sprookjes die een moraal bevatten.

In de wijk Agraria in San Benedetto del Tronto staan twee rijen gebouwen waar deze kunstenaars twee grote muren hebben beschilderd. De Orticanoodles hebben een muurschildering ter nagedachtenis aan Andrea Pazienza (een Italiaanse striptekenaar en schilder) gemaakt. Ze gebruikten een sjabloontechniek met een gedeeltelijke herhaling van zijn gezicht, dat lijkt te glimlachen naar de toeschouwer.

Op de muur van Zed1 zie je een vrouwtjesgans die verlegen naar de tak kijkt waar een reptiel en een appel aan hangen; een duidelijke verwijzing naar de erfzonde.

Sten + Lex (Ancona)

Sten + Lex is een duo uit Rome, dat internationaal bekend is vanwege hun street art op basis van stencils en sjablonen. Ze waren pioniers op het gebied van stedelijk sjabloneren en je vindt hun werken dan ook over de hele wereld.

Dit kunstwerk zonder titel is te zien in de haven van Ancona. Het laat de gezichten zien van een man en een vrouw die nauw met elkaar in contact staan, zoals de mensen die in de familiebedrijven in de visserijsector werken.

Van dichtbij zie je de macropixels waaruit de portretten zijn opgebouwd, een van de details van de kenmerkende stijl van deze kunstenaars.

Morden Gore (Macerata)

Morden Gore is een kunstenaar uit Macerata. In zijn werken snijdt hij maatschappelijke thema’s aan als immigratie, aardbevingen en de mislukte wederopbouw en sociale conflicten die daardoor zijn ontstaan. Hij creëert werken die naar de toekomst kijken en de toeschouwer stimuleren om kritisch te denken.

Dit werk zonder titel vind je in de tunnel die de busterminal van Macerata met het stadscentrum verbindt. Je ziet twee vrouwen van verschillende leeftijden met dromerige, strijdlustige blikken.

Het is ontworpen voor een toeschouwer die niet stopt maar langs loopt. Het werk begeleidt je als het ware, gaat met je mee en verandert stap voor stap je gezichtspunt, letterlijk en volgens Gore hopelijk ook figuurlijk.

Morden Gore (Apiro)

Ook dit werk zonder titel is van Morden Gore. Op deze muurschildering in Apiro zie je een backpacker met een huisje op zijn rug.

Het is bijna volledig ontstaan uit het natuurlijke patroon van de bakstenen van de muur en de scheuren daarin. De kunstenaar heeft een vervaagde gele achtergrond gemaakt, waardoor het personage goed uitkomt, en zo een uniek werk gecreëerd.

Separaciòn de poderes – Mohamed L’Ghacham (Monte San Giusto)

Mohamed L’Ghacham is een Spanjaard met Marokkaanse roots. Hij geeft in zijn muurschilderingen gewoonlijk momentopnamen van gebeurtenissen uit het verleden weer. De muren waarop zijn werken staan, lijken vaak wel vensters, waardoor de toeschouwers als voyeurs de herinneringen bekijken.

Het werk Separaciò de poderes, dat je kunt bewonderen in Monte San Giusto, lijkt op een foto van een herinnering. Je ziet twee kinderen die kaarsjes op een verjaardagstaart uitblazen.

Met dit werk neemt L’Ghacham je mee naar de verjaardagsfeesten waar, op het moment dat de kaarsjes worden uitgeblazen, altijd een foto werd genomen. De schoonheid van zijn stijl wordt versterkt door de eenvoud en de warmte die zijn beelden uitstralen; een bekende herinnering voor bijna iedereen.

Paraiso – Zosen (Piticchio)

Zosen is een kunstenaar uit Argentinië die kleurrijke en optimistische werken maakt. Hij laat zich inspireren door Keith Haring, Matisse en het fauvisme. Zijn werk is een combinatie van symbolen en totems, als uitdrukking van het evenwicht tussen de mens en de planeet.

Paraiso is te zien op de fabriek van de biologische coöperatie La Terra e il Cielo in Piticchio. Het is de eerste fabriek in Italië die is gebouwd volgens bio-architectuur en groene bouwtechnieken, dus het kunstwerk vol bomen, planten, geometrische patronen en felgekleurde symbolen die de toeschouwer onderdompelen in een speelse sfeer past hier perfect.

Uomini e no – Andrea Tarli (Comunanza)

Andrea Tarli is een Italiaanse kunstenaar die zich voornamelijk heeft laten inspireren door Andrea Pazienza. Tarli vindt dat kunst een instrument moet zijn ter verdediging en aanval tegen de vijand.

Uomini e no is de titel van een boek van Elio Vittorini, over het verzet tegen het Italiaanse fascisme. Dit boek staat centraal in Tarli’s werk. Het toont een menselijk figuur die gevangen zit maar niet buigt voor het vonnis. Zijn handen rond zijn wijd opengesperde mond schilderen een schreeuw die transformeert in boeken.

Benieuwd naar alle werken? Op de website van het Museo Aperto d’Arte Marche vind je alle werken terug, ook op een handige kaart. We zijn benieuwd welk werk jou het meest fascineert in dit veelzijdige openluchtmuseum!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *