Download gratis de Ciao tutti app!

Gradara: een verboden liefde en pasta die inslaat als een bom

Gradara is een van de mooiste dorpjes van Le Marche. Het komt ook voor in Dantes Inferno. Dat lijkt misschien geen goede aanbeveling voor een plaats – wie wil er nu geassocieerd worden met de hel? – maar in dit geval ligt aan die vermelding een grote liefde ten grondslag. Een onmogelijke liefde, dat ook, maar oprecht en vol passie.

Gradara-Le-Marche (1)

De liefde tussen Francesca en Paolo

De hoofdrol in het liefdesverhaal dat eindigt in de hel is weggelegd voor Francesca. Zij werd in 1275 uitgehuwelijkt aan Gianciotto Malatesta. Francesca voelt echter niets voor haar aanstaande man, maar des te meer voor diens jongere – en ook veel knappere – broer Paolo. Haar gevoelens blijven niet onbeantwoord en de twee worden smoorverliefd. In het geheim natuurlijk, want ze hadden beiden geen inspraak op hun reeds geplande huwelijk.

Paolo-Francesca-Joseph-Anton-KochJoseph Anton Koch
Paolo-Francesca-Mosè-BianchiMosè Bianchi

Uiteindelijk gaat het echter toch mis. Terwijl Francesca en Paolo samen de romantische verhalen van Lancelot lezen, de ridder van de Ronde Tafel die verliefd werd op Guinevere, de vrouw van koning Arthur, kunnen ze zich niet meer bedwingen.

Dante beschrijft dit als volgt:

‘Voor ons genoegen waren wij gaan lezen
Van Lancelot: hoe hem de liefde drong.
Wij waren samen zonder iets te vrezen.
Toch was het net of het verhaal ons dwong
Elkaar steeds aan te zien en te verbleken,
Totdat het was of er iets oversprong.
Haar lippen, lazen wij, vaneen geweken
In zoete glimlach, werden zacht gekust,
En hij die nooit zijn trouw aan mij zal breken,
Kuste mijn mond toen, bevend en belust.’
Inferno, canto 5, 127-136

Paolo-Francesca-Dante-Gabriel-RossettiDante Gabriel Rossetti
Paolo-Francesca-Ernst-KlimtErnst Klimt

Je raadt het al, de geliefden worden betrapt en Paolo wordt door zijn broer gedood. Ook Francesca kan Giovanni niet tot bedaren brengen en moet die ene kus met de dood bekopen. Samen met Paolo zwerft ze rond in de tweede kring van Dantes hel, waar het altijd waait. Deze altijddurende storm is een meteorologische metafoor voor de wellust waardoor de zielen die zich hier bevinden zich hebben laten inpalmen. De storm zorgt ervoor dat ze nooit rust hebben; ze worden continu meegevoerd door de  wind.

De burcht van Gradara

De burcht waar dit verhaal zich heeft afgespeeld, is nog altijd te bezoeken. Op de binnenplaats vind je schitterende fresco’s, maar mooier nog is het altaarstuk van Andrea della Robbia, met een Madonna met Kind en Heiligen. Ook de stadsmuren, met veertien torens en een versterkte poort met de familiewapens van de Sforza’s, de Della Roveres en de Farneses, zijn nog deels intact.

Gradara-Le-Marche (2) Gradara-Le-Marche (3) Gradara-Le-Marche (4) Gradara-Le-Marche (5) Gradara-Le-Marche (6)

Tagliolini con la bomba

Het bijzondere liefdesverhaal en een bezoek aan de burcht maken hongerig. Bestel in Gradara de tagliolini con la bomba, een traditioneel boerengerecht dat hier al sinds mensenheugenis wordt klaargemaakt. De tagliolini worden geserveerd met een saus van warme olijfolie, ui, lardo (of pancetta) en peper.

tagliolini-alla-bomba

Het gerecht dankt zijn naam aan het feit dat het water van de tagliolini niet geheel wordt afgegoten. Door de warme olijfolie die vervolgens bij de pasta wordt gedaan, ontstaat er een flinke stoomwolk – hetzelfde effect als een bom! Tja, de Italianen zijn nu eenmaal meesters in overdrijven…

Lekker is zo’n bord tagliolini echter wel, en met een goed gevulde maag kun je dan – na een welverdiende siësta – verder op ontdekkingstocht naar de andere borghi in Le Marche!

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special Le Marche

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.