Ga op pad met onze City Walks!

Knoflook in de keuken

Italiaans eten is niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond. De levensverwachting in Italië is een van de hoogste in Europa. Dankzij het gebruik van olijfolie, veel verse groente- en fruitsoorten en weinig fastfood genieten Italiaanse oudjes op de kleine dorpspleintjes of voor hun favoriete barretje van hun oude dag.

Als je ooit een Italiaanse tomaat proefde, hoef ik je niet uit te leggen dat die vele malen lekkerder smaakt dan een kastomaat. Dat geldt ook voor de zongerijpte sinaasappels, versgeplukte basilicum en huisgemaakte pasta.

In het recent verschenen Medici in cucina doen Roelf Holtrop en Hans Morren uitgebreid verslag van de gezonde Italiaanse eetgewoonten en de medische consequenties van bepaalde gerechten of combinaties. Ze ontrafelen de geheimen van de mediterrane levensstijl en presenteren de lekkere, gezonde, voedzame recepten die ze de Italiaanse mamma’s hebben weten te ontfutselen. Het watertanden begint al bij de uitleg van de structuur van een Italiaans diner (van antipasto via een primo en secondo naar de dolci), maar wordt nog eens versterkt door de foto’s, bijvoorbeeld van een bos basilicum waar je bijna je neus insteekt, zo levensecht.

Dit prachtig uitgevoerde, anders-dan-anders kookboek bevat naast veel uitleg en recepten ook op ingrediënten of gerechten gebaseerde verhalen over onder anderen Caruso en Keats, plus paginagrote foto’s van de ingrediënten – maar dan net even origineler (al krijg ik persoonlijk een beetje buikpijn bij de foto van het gat in het hooi met een stukje wortel bij het recept van konijn met krieltjes en artisjokken).

De heren laten Plinius aan het woord als misschien wel het meest onmisbare ingrediënt van een Italiaanse maaltijd op tafel komt: knoflook. In zijn Naturalis Historia stelt Plinius:

‘Knoflook heeft een bijzonder krachtige werking en bewijst grote diensten bij verandering van water en leefomgeving. Slangen en schorpioenen verdrijft het door zijn geur, alle dieren zelfs, volgens sommige zegslieden. Om beten of steken te genezen kun je het drinken of eten of als zalf opsmeren. In het bijzonder is het heilzaam tegen hoornadders, wanneer men het in wijn drinkt en weer uitbraakt. […]

Bij slangenbeten werkt knoflook zeer effectief als het, samen met zijn loof geroosterd, in olie wordt opgestreken, hetzelfde bij kwetsuren op het lichaam, ook als ze al tot blaren zijn opgezwollen. Hippocrates is zelfs van mening dat door het te branden de nageboorte wordt uitgedreven en hij brengt met de as ervan, vermengd met olie, etterende zweren op het hoofd tot genezing. […] De werking is nog effectiever wanneer het vers wordt gedronken in onversneden wijn met wat koriander.’

Gelukkig is voorkomen nog altijd beter dan genezen – daarom vandaag een recept met knoflook uit Medici in cucina, en wel de bekende spaghetti alla puttanesca, spaghetti voor lichtekooien. De naam van deze pittige, hartige pasta verwijst naar het oudste beroep onder de vrouwen en is afkomstig uit de hoerenbuurt van Rome. Onduidelijk is of het gerecht bedoeld was om klanten te lokken of voor de hoertjes zelf, om kracht op te doen en het trieste leven nog wat smaak te geven.

Ingrediënten
(voor 4 personen)

400 gram spaghetti
4 gezouten ansjovisfilets
2 teentjes knoflook
2-3 gedroogde rode pepertjes
30 ml olijfolie
30 gram roomboter
5-6 rijpe tomaten
150 gram zwarte olijven (ontpit)
1 eetlepel gezouten kappertjes
zwarte peper, vers gemalen
zout
1 half bosje peterselie, fijngesneden

Snijd de ansjovisfilets klein en snipper de knoflook. Maal de pepertjes fijn. Verwarm de olie en de boter op laag vuur en smoor daarin de ingrediënten. Blancheer de tomaten en ontdoe ze van de schil. Hak ze in blokjes. Spoel de kappertjes af om ze van hun zout te ontdoen. Voeg de tomatenblokjes, olijven en kappertjes toe en laat de saus 15 tot 20 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta al dente en roer de saus door de pasta. Bestrooi de pasta voor het serveren met de peterselie.

Meer over medici in de keuken en wat voor lekkers dat oplevert, lees je in

Medici in cucina
Roelf Holtrop, huisarts (tekst & recepten)
Hans Morren (fotografie en vormgeving)
ISBN 9789080644878
€ 35,00
te koop in de boekhandel of via www.hansmorren.nl – via deze website zijn ook alle andere bijzondere kookboeken van Hans Morren en Roelf Holtrop te bestellen.

 

Ciao tutti voor de tweede keer genomineerd voor de Travvies Award
Ja, je leest het goed, ik kreeg woensdag 25 mei het heuglijke nieuws dat Ciao tutti voor de tweede keer (!) genomineerd is voor de Travvies Reiswebsite Awards!

De Travvies Awards zijn een nieuwe websiteverkiezing, waarbij 99 geweldige reiswebsites meedingen naar een award. Er zijn zes verschillende categorieën. Ciao tutti is genomineerd in de categorie Reisverslagen. De Travvies Awards worden uitgereikt door StedenTripper.com.

Tot en met 7 juni kun je je stem uitbrengen (liefst op Ciao tutti natuurlijk) via http://www.stedentripper.com/travvies/

Grazie mille enne… zeg het voort!

Saskia

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Mij werd verteld dat “puttanesca” zo heet omdat de saus probleemloos een tijdje kan doorkoken, in die tijd kon er een klant worden geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *