Home » Italiaans eten » Lekker Italiaans koken uit de voorraadkast
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Lekker Italiaans koken uit de voorraadkast

Na een drukke dag op het werk heb je niet altijd zin om ook nog naar de supermarkt te moeten. Dan brengt een goed gevulde voorraadkast altijd uitkomst. Ook als er bijvoorbeeld onverwachte gasten op de stoep staan die gezellig mee blijven eten, is een goede voorraad genoeg om in een handomdraai iets lekkers op tafel te toveren.

Met een aantal standaard ingrediënten in je voorraadkast, koelkast en vriezer kun je op elk moment snel en makkelijk een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel zetten. Maar wat moet je dan allemaal in huis hebben?

In onze keuken staat altijd een schaal vol uien, knoflook en rode pepertjes op het aanrecht. Ook hebben we altijd een paar flessen goede olijfolie in de kast staan, zodat je nooit zonder zit. Nu heb je alleen nog een pak spaghetti nodig om binnen no time een heerlijke spaghetti aglio, olio e peperoncino op tafel te zetten.

Voor het keukenraam hangt een rekje met verse kruiden, zoals basilicum, rozemarijn en salie. Niets is lekkerder dan een paar blaadjes verse basilicum over je pasta met tomatensaus. Dat doet niet alleen wat voor de smaak, maar ziet er ook nog eens extra mooi uit én het ruikt heerlijk.

Ook gedroogde kruiden vullen bijna een volledige keukenla. Met een basisvoorraad aan potjes met gedroogde tijm, oregano, rozemarijn, laurier en peperkorrels geef je makkelijk een extra smaak aan je pasta of soep.

Op de plank in onze voorraadkast staan ook altijd meerdere varianten tomaten-in-blik, flessen met gezeefde tomaten en blikjes tomatenpuree van goede kwaliteit (bijvoorbeeld van Mutti, ook te koop bij de supermarkt). Met deze basisingrediënten maak je in korte tijd een lekkere tomatensaus.

Om de saus op smaak te brengen voeg je er in elk geval knoflook, een uitje en (verse) kruiden, zoals basilicum, tijm en oregano aan toe. Ook kappertjes en olijven uit een potje zijn een smakelijke toevoeging aan een snelle tomatensaus.

Voor een simpele maaltijd heb je alleen nog pasta nodig om het af te maken. Wij hebben altijd meerdere soorten gedroogde pasta in huis, zoals fusilli, linguine, farfalle, penne, orecchiette, spaghetti en tagliatelle. Liefst meegenomen uit de Italiaanse supermarkt, maar ook in eigen land is er een groot aanbod aan mooie Italiaanse merken.

Overigens hebben we ook altijd een flinke voorraad verse pasta in de diepvries liggen. Ideaal om een flinke voorraad te maken op een zondagmiddag, zodat je er de weken erna regelmatig van kunt eten.

Met een snelle tomatensaus kun je nog veel meer lekkers maken. Met een paar pakken gedroogde lasagnebladen op voorraad ben je nog maar een paar stappen verwijderd van een overheerlijke lasagne.

Bechamelsaus zelf maken is heel eenvoudig: je hebt hiervoor boter, bloem en melk nodig. In de voorraadkast staat altijd wel een pak houdbare melk, voor het geval we geen verse melk bij de hand hebben (zodat we ’s ochtends ook altijd een cappuccino kunnen maken, zelfs als we na een lange reis nog geen boodschappen hebben kunnen doen).

Voor deze ‘lasagne uit de voorraadkast’ hebben we ook een kleine voorraad kort geblancheerde groente zoals bladspinazie en courgette in de vriezer liggen. Je hebt dan alleen nog Parmezaanse kaas en/of mozzarella nodig, twee ingrediënten die bij ons standaard in de koelkast liggen.

Net zo onmisbaar in de vriezer zijn tuinerwtjes en tuinbonen, voor bijvoorbeeld een heerlijke risotto. We wisselen graag af, dus ook funghi porcini (in gedroogde vorm) zijn hier altijd op voorraad. Op de plank eveneens een paar potjes of blikjes artisjokken, altijd goed in een pastagerecht.

Een potje zongedroogde tomaatjes pakken we heel regelmatig uit de kast, bijvoorbeeld voor een pasta met spinazie, zongedroogde tomaat en pijnboompitten, afgemaakt met wat Parmezaanse kaas.

Lees ook: Zomer in een potje – maak je eigen zongedroogde tomaatjes

De verse basilicum is ook een onmisbaar ingrediënt voor verse pesto. Natuurlijk mag je gerust ook een potje op de plank hebben staan, maar verse pesto is echt zo gemaakt. Wat basilicum, pijnboompitjes, knoflook, pecorino romano, Parmezaanse kaas, zeezout en goede olijfolie en binnen een paar minuten stampen in de vijzel heb je een heerlijk geurende zelfgemaakte pesto. Met pasta en wat extra Parmezaanse kaas erbij echt een succes op tafel!

Nog een gerecht dat je altijd uit je voorraad kunt koken, is cacio e pepe, een Romeinse pasta. Hiervoor heb je alleen maar spaghetti, zwarte peperkorrels en pecorino romano nodig.

We noemden net al risotto, dat naast pasta een vaste plek in onze keukenkastjes heeft. Je hebt verder alleen nog bouillon (mag vers, maar kan natuurlijk ook altijd gemaakt worden van bouillonblokjes als je haast hebt), ui, wijn en kaas nodig om te smullen van een bordje comfort food.

Heb je iets meer tijd, dan maak je met eenvoudige ingrediënten uit je voorraadkast een pizza margherita. Voor het deeg heb je tarwebloem, gist, water en wat zout nodig. Erop: gezeefde tomaten en blikjes tomatenpuree die je op smaak maakt met liefst verse basilicum, wat plakjes mozzarella en als topping nog een paar blaadjes verse basilicum.

Een doosje eieren mag ook niet ontbreken in het standaard Italiaanse assortiment. Met restjes groenten die nog in je koelkast liggen – en Parmezaanse kaas – maak je in een handomdraai een frittata. Je kunt uiteraard ook diepvriesgroenten gebruiken, zoals spinazie, erwtjes of broccoli. Zelfs met alleen (rode) uien en salie maak je al een heerlijke frittata.

In het pastaboek van Gennaro Contaldo vind je zelfs een pasta-frittata, gemaakt van eieren, Parmezaanse kaas en een restje pasta, al dan niet met tomatensaus.

Zorg ook altijd voor een paar blikken cannellinibonen en borlottibonen op de plank. Hiermee maak je in een handomdraai pasta e fagioli. Er bestaan vele variaties, maar als je helemaal uit de voorraadkast eet, kun je met gedroogde pasta, gezeefde tomaten of polpa di pomodori, knoflook, ui en Italiaanse kruiden al een eind komen voor dit goed vullende gerecht.

Ook tover je met een blik cannellinibonen, een blik San Marzano-tomaten, ui, rozemarijn, knoflook en een rood pepertje zo een pan risotto op tafel.

Tot slot: altijd goed bij een Italiaanse maaltijd is ciabatta. Vers is natuurlijk het allerlekkerst, maar voor in de voorraadkast is een afbak-ciabatta ook goed als je de maaltijd nog wat verder aan wil kleden.

Checklist voor je voorraad

Voor in de voorraadkast
-allerlei soorten gedroogde pasta, lasagnebladen en risottorijst
-tomaten-in-blik, gezeefde tomaten en tomatenpuree
-ui, knoflook en rode pepertjes
-kruiden, zowel vers als gedroogd
-goede extra vergine olijfolie en aceto balsamico
-kappertjes, olijven en artisjokken
-zongedroogde tomaten
-funghi porcini
-bouillon(blokjes)
-pijnboompitten
-ciabatta om af te bakken
-blikken cannellini- en borlottibonen
-(tarwe)bloem en gist
-houdbare melk
-witte en rode wijn

Voor in de vriezer
-geblancheerde groenten als bladspinazie en courgette
-erwtjes en tuinbonen
-verse pasta

Voor in de koelkast
-Parmezaanse kaas, pecorino romano, mozzarella
-boter
-eieren

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *