Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Zelf pizza maken – een op en top Napolitaans recept

Uiteraard kun je ook thuis zelf een lekkere pizza maken volgens het echte Napolitaanse recept. Met slechts een paar ingrediënten waan je je vanavond in Napels! Je kunt kant-en-klare pizzabodems gebruiken, maar als je even de tijd neemt maak je je eigen bodem, volgens het traditionele recept van de Napolitaanse pizzabakkers.

Pizzadeeg (voor 4 pizza’s): 400 gram tarwebloem | 25 gram gist | 2,5 dl lauw water | 1 theelepel zout

Maak allereerst een papje van de gist door het op te lossen in 0,25 dl lauw water. Meng er voorzichtig 2 eetlepels bloem doorheen, zodat er een gladde pasta ontstaat. Laat ongeveer een half uur rijzen onder een schone theedoek.

Vorm een hoopje van 350 g bloem. Maak in het midden een zo diep mogelijk kuiltje. Giet de gistpasta, het zout en de rest van het lauwe water in het kuiltje. Kneed in ongeveer 10 minuten alles goed door elkaar. Wanneer het deeg elastisch is, maak je er een rol van. Snijd de rol in 4 gelijke delen. Rol elk deel tot een bal en laat deze deegballen ongeveer 2 uur rijzen onder een schone theedoek. Ze moeten na 2 uur in omvang verdubbeld zijn.

Gebruik één bal per pizza. Kneed elke bal nog een paar minuten en druk hem dan met de palm van je hand plat, zodat je een dunne cirkel krijgt. Gebruik een deegroller om de deegplak nog dunner te maken – volgens de Napolitanen geldt immers: hoe dunner, hoe lekkerder. Druk met je knokkels kuiltjes in de pizzabodem, op ongeveer 2 centimeter vanaf de buitenrand. Zo krijg je de perfecte opstaande rand, de zogenaamde cornicione. De bodem is nu klaar voor het beleg.

Je kunt je pizza natuurlijk beleggen met wat je maar wilt, al zullen Napolitanen bij sommige voor ons heel gewone combinaties raar opkijken. Zo zal hij zijn pizza nooit beleggen met ham en ananas, of met shoarma. Dat is voor een Italiaan niet alleen onmogelijk, maar ronduit walgelijk. Ook al staat pizza buiten de Italiaanse grenzen vooral gelijk aan een snelle hap, dat betekent nog niet dat je er niet respectvol mee moet omgaan. Alleen de allerbeste ingrediënten zijn goed genoeg voor een Italiaan, ook waar het pizza betreft!

Daarom geef ik vandaag het recept voor de koningin der pizza’s, de pizza margherita.

Ingrediënten (wederom voor 4 pizza’s): 4 pizzabodems | 800 gram tomaten (bij voorkeur San Marzano-tomaatjes, maar andere langwerpige Italiaanse tomaatjes kan ook) | 20-25 blaadjes basilicum | 200 gram buffelmozzarella of fiordilatte (mozzarella van koemelk), in plakjes | 4 eetlepels extra vergine olijfolie | zout

Snijd de tomaatjes in de lengte in plakjes van ongeveer 0,5 centimeter. Doe de plakjes in een vergiet en druk ze voorzichtig aan, zodat er zoveel mogelijk vocht uitloopt. Doe hetzelfde met de plakjes mozzarella.

Doe de plakjes tomaten in een kom en meng er 8 in stukjes gescheurde blaadjes basilicum door. Laat een paar minuten staan, zodat de tomaten de smaak van de basilicum op kunnen nemen.

Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over de pizzabodems. Laat de cornicione (ongeveer 2 centimeter vanaf de rand) vrij. Besprenkel de tomaten met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Leg de plakjes mozzarella op de pizza, waarbij je met name het midden van de pizza goed belegt, zodat de kaas tijdens het smelten niet over de rand heen loopt.

Bak de pizza’s tien tot twaalf minuten in een voorverwarmde oven (275 °C). Garneer met de overgebleven blaadjes basilicum en serveer direct. Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *