Saskia: ‘Een van de weinige voordelen van het feit dat we nu niet kunnen reizen, is dat er meer tijd overblijft voor die enorme stapel boeken naast mijn bed. Een paar weken geleden bestelde ik Midnight Chicken (en andere recepten die het waard zijn om voor te leven), eigenlijk voor tijdens een weekje Rome.
Nu lees ik het op mijn eigen balkon, in de eerste voorjaarszon die zich niets aantrekt van de wereld die op zijn kop staat en zich van zijn beste kant laat zien. Het blijkt een perfect boek voor roerige tijden.’
Alleen al de drie leefregels waar dit kleurrijke boek mee start: ‘Dit boek heeft drie leefregels en ik moedig je aan die te onthouden en ze vaak toe te passen:
1 Voeg zout toe aan pastawater.
2 Voeg bij twijfel boter toe.
3 Zet door.’
Of: ‘Deze collectie recepten […] is een soort handleiding om weer te genieten van de wereld, een les in hoe je stormen doorstaat, je patroon vindt en leeft. […] Alle recepten zijn met liefde gemaakt en geschreven. Ware liefde. Het soort liefde dat zegt: je bent niet alleen en laten we samen troost vinden.[…]
De recepten in dit boek zijn recepten die je kunt maken als je een beetje aangeschoten bent. Het zijn recepten die beter smaken met een fles wijn en een stuk brood om de saus op te deppen. Het zijn recepten die niet mislukken als je ze even vergeet, of als je niet al te precies bent met het wegen en afmeten. […] Het zijn recepten die zorgen dat alles weer goed voelt.’
Daar hebben we in deze tijd allemaal behoefte aan, dus we delen graag een van Ella’s recepten met jullie. Ik koos voor risotto, altijd al comfort food maar nu helemaal. Het bereiden van de risotto, het bijna meditatieve roeren, de tijd nemen voor iets lekkers – het doet nu nog meer dan anders goed. En dat kommetje romige risotto helemaal…
Ella: ‘Mijn beste eigenschap is dat ik altijd alles in huis heb om risotto te maken. Je hebt wat rijst nodig. Je hebt een smakelijke vloeistof nodig: wijn, bouillon, paddenstoelenvocht of een bouillonblokje opgelost in kokend water.
Boter, olie of een ander soort vet. Iets van groente. Misschien wat vlees. Misschien wat kaas. Een lepel, een koekenpan, wat geduld. Wat tijd. Meer niet. Als je die dingen hebt, kun je risotto maken.
Ik heb risotto gemaakt in tijden van persoonlijke en politieke ellende, en in tijden van grote vreugde. Ik kan risotto maken als ik depressief ben of vrolijk of boos, maar hoe ik e ook voel als ik begin, na afloop voel ik me altijd beter.
Ik heb somber, huilend en nuchter risotto gemaakt, maar ook vrolijk bezopen en in beide gevallen was het een betrouwbaar rijstgenot.
In de herfst maak ik mijn risotto met paddenstoelen (ik houd het meest van rafelige goudgele cantharellen), saffraan en eidooier. Op winteravonden maak ik risotto met blokjes biet en flespompoen en wat geraspte harde geitenkaas. Aan het einde van de lente maak ik hem met erwten, jonge Parmezaanse kaas en stukjes varkenspoot.’
In het boek deelt Ella haar recept voor risotto met walnoten, pancetta en boerenkool, maar improviseer dus gerust met andere ingrediënten.
Voor 4 personen heb je nodig: 6 teentje knoflook | 2 uien | 400 gram boerenkool | handvol gepelde walnoten | 200 gram pancetta, in blokjes | boter of olijfolie, om te bakken | 400 gram carnaroli- of arboriorijst | ca. 600 ml kippenbouillon | ca. 300 ml witte wijn | ca. 60 gram Parmezaanse kaas | scheutje citroensap | zout en zwarte peper
Ella: ‘Begin met de knoflook. Hak die zo fijn mogelijk en hak hem dan nog wat fijner (rasp hem vooral niet, want geraspte knoflook kan gek smaken). Pel de uien en hak deze ook fijn. Spoel de boerenkool schoon in een vergiet en hak hem fijn (of knip hem met de keukenschaar). Breek de walnoten met je handen in stukjes.
Pak een diepe koekenpan en bak de pancetta op middelhoog vuur in de droge pan tot het goudbruin wordt en het vet uitsmelt. Haal het uit de pan. Bak de knoflook en uien tien minuten in het pancettavet. Voeg eventueel wat extra olie of boter toe. Breng de bouillon aan de kook (of laat een bouillonblokje oplossen in kokend water).
Voeg de rijst toe aan de uien en knoflook als de uien glazig zijn en het mengsel lekker ruikt. Voeg flink wat zwarte peper toe. Roer de droge rijst door de uien en voeg bouillon toe tot de rijst net onder staat.
Roer af en toe en laat de rijst de bouillon absorberen. Voeg de wijn toe. Wacht. Roer. Voeg wat meer bouillon toe. Wacht. Roer. Proef. Voeg bouillon toe. Je kunt een hele tijd zo doorgaan. Na twintig minuten kun je gaan proeven. Roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en proef nog eens. Misschien moet er zout bij, of wat citroensap.
Voeg de boerenkool toe als de rijst gaar genoeg is, of net iets eerder. Nog een laatste scheut witte wijn als je wil. Nog vijf minuten het deksel erop. Roer. Voeg de walnoten toe. Roer. Schep de risotto in kommen. Voeg nog wat zwarte peper toe en een klein beetje citroensap. Bank. Deken. Zit. Eet.’
Geniet van meer recepten, verhalen en kleurrijke illustraties in
Midnight Chicken (en andere recepten die het waard zijn om voor te leven) | Ella Risbridger | vertaald door Mariëlle Steinpatz | met illustraties van Elisa Cunningham | ISBN 9789059561359 | € 20,- | Fontaine Uitgevers | bestel Midnight Chicken via deze link bij bol.com
Nog drie laatste dingen van Ella:
1 Doe tussendoor de afwas.
2 Als het lekker ruikt, zit het waarschijnlijk wel goed.
3 Het komt waarschijnlijk allemaal wel goed (uiteindelijk).