Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pesto alla genovese

Pesto en Genua zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het enige echte recept voor deze smeuïge saus op basis van basilicum is dan ook in Genua ontstaan. Er is zelfs een heus consortium voor pesto, Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele recept voor deze pesto beheert en beschermt, om te voorkomen dat fabrieksmatig gefabriceerde pesto en de echte pesto alla genovese over een kam geschoren worden.

Het geheim zit hem in de oorsprong van de ingrediënten: voor de echte pesto alla genovese gebruik je basilicumblaadjes uit de Genuese wijk Pra, olijfolie uit de regio Ligurië, verse knoflook, grof zeezout en zowel pecorino als Parmezaanse kaas. Volgens het consortium krijg je alleen met deze ingrediënten de echte pesto alla genovese. Het woord pesto zelf geeft overigens alleen de bereidingswijze weer; pesto betekent niets anders dan ‘gestampt’.

Gelukkig voor ons geeft het Consortium niet alleen de ingrediënten prijs, maar ook het recept waarmee je deze omtovert tot de enige echte pesto: 2 tenen verse knoflook | zeezout | 50 gram basilicumblaadjes | 15 gram pijnboompitten | 30 gram pecorino, geraspt | 100 ml extra vergine olijfolie | 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Pel de knoflook en stamp de tenen fijn in een vijzel. Volgens de regels van het consortium moet je dit in een marmeren vijzel doen, met een houten stamper. Voeg vervolgens een beetje zeezout toe en stamp even mee.

Stamp dan ook de basilicumblaadjes mee en voeg wederom een beetje zeezout toe. Het consortium raadt aan om ronddraaiende bewegingen te maken met de stamper, en eenzelfde beweging in tegengestelde richting met de vijzel. Zo krijg je het beste resultaat.

Voeg als de basilicumblaadjes helemaal fijn zijn gestampt de pijnboompitten toe en stamp ze eveneens fijn. Voeg dan de geraspte pecorino en een scheutje olijfolie toe. Als dit helemaal is fijngestampt, voeg je de geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de olijfolie toe. Stamp alles fijn en roer de pesto nog een keer goed door.

 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Tja en hoe kom je nu aan die basilicum uit Pra?
    Valt me nog mee dat het bereiden niet persé bij wassende maan moet gebeuren oid!

  2. De pesto is zeer lekker met tagliatelle en gebakken scampi’s…Mjam mjam zondag zet ik het op het menu! Dank voor de tips, elke dag opnieuw.

  3. Heerlijk, zelfgemaakte pesto. En eigenlijk zo gemaakt.
    Ik zet het dit weekend op tafel met zalm….:)!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *