Naar hoofdinhoud Naar navigatie
4 augustus 2015

Zomer in een potje: maak je eigen zongedroogde tomaatjes naar Italiaans recept

Niets lekkerders dan zondoorstoofde tomaten bij een bol buffelmozzarellaDeze link opent in een nieuw tabblad, door de pasta of in een salade.

Alhoewel: nóg smaakvoller is het als je de zongerijpte tomaten droogt, waardoor de smaak wat intenser wordt en een stukje tomaat nog beter smaakt.

zelf-zongedroogde-tomaten-maken (1)

Natuurlijk kun je zongedroogde tomaatjes kopen, in een mooi potje in een Italiaanse delicatessenwinkel of gewoon bij de supermarkt om de hoek. Leuker is het echter om zelf tomaten te drogen en zo je eigen zongedroogde tomaatjes te maken. Het is echt super eenvoudig om te doen – je hebt alleen even wat geduld nodig terwijl je de oven het werk laat doen.

Voor een potje van circa 250 gram heb je nodig: 500 gram pruimtomaten (of andere tomaten, maar kies voor tomaten die veel smaak hebben), fijn zeezout, zwarte peper, extra vergine olijfolieDeze link opent in een nieuw tabblad, knoflook en eventueel een beetje verse tijm.

zelf-zongedroogde-tomaten-maken (3)

Verwarm de oven voor op 100 °C. Halveer de tomaten of snijd ze in kleine, gelijke partjes (afhankelijk van de grootte van de tomaten en van de gewenste grootte van de zongedroogde tomaatjes). Besprenkel de partjes met fijn zeezout en leg ze, met het velletje naar beneden, op een met bakpapier bekleed rooster. Strooi er eventueel ook een beetje tijm over.

Liever wat vochtigere tomaatjes? Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat, dan stoven ze in hun eigen vocht en worden ze wat minder droog dan als je ze op een rooster droogt.

zelf-zongedroogde-tomaten-maken (2)

Laat de tomaatjes circa vijf uur in de oven ‘bakken’. De oventijd is afhankelijk van je eigen smaak. Wil je wat zachtere tomaatjes? Haal ze dan eerder uit de oven.

Proef in elk geval de eerste keer zo af en toe tussendoor, zodat je weet wanneer jouw zongedroogde tomaatjes perfect van smaak en structuur zijn.

Houd de tomaatjes ook goed in de gaten, zeker als de partjes niet allemaal even groot zijn. Kleinere stukjes zijn namelijk eerder goed gedroogd dan grotere stukjes.

Laat de tomaten na het drogen goed afkoelen. Vul het potje dan eerst met een laagje olijfolie, doe er dan de afgekoelde tomaatjes bij en vul dan aan met olijfolie tot de tomaatjes helemaal zijn ondergedompeld. Je kunt ze zo een paar weken bewaren in de koelkast, al is een potje bij ons meestal na een dag of wat helemaal op.

zelf-zongedroogde-tomaten-maken (5)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen