Ga op pad met onze City Walks!

Pasta-frittata naar recept van Gennaro Contaldo

In Het pastaboek verzamelde Gennaro Contaldo, Jamie Olivers Italiaanse mentor, vijftig pastarecepten. Allemaal simpel te maken, boordevol seizoensingrediënten en bovenal allemaal zeer smakelijk.

Het-pastaboek-Gennaro-Contaldo-Jamie-Oliver-Food-tube

Gennaro Contaldo maakt, kookt en eet al meer dan vijftig jaar pasta – waarvan hij ook filmpjes deelt op zijn eigen YouTube-kanaal. Jamie Oliver schrijft in de inleiding van Het pastaboek: ‘De meesten van jullie kennen Gennaro natuurlijk al – hij is een van de beroemdste, meest getalenteerde en flamboyante Italiaanse koks ter wereld. Hij was mijn eerste baas toen ik naar Londen verhuisde, en ook de eerste die mij leerde hoe je authentieke Italiaanse gerechten klaarmaakt – ik kan wel zeggen dat hij mijn carrière de afgelopen twintig jaar gevormd heeft.

Hij is mijn beste vriend en mijn mentor, en we hebben samen over heel de wereld gekookt. De energie en het enthousiasme waarmee hij laat zien hoe je Italiaanse gerechten klaarmaakt… Gennaro is gewoon een topper!

Gennaro-Contaldo-Het-pastaboekGennaro-Contaldo-Jamie-Oliver

Geniet van dit kookboekje op zakformaat, vol te gekke, eenvoudige pastagerechten, variërend van de basis tot superlekkere gerechten voor elke dag van de week. Buon appetito!

Wij maken uit het boek een heerlijke pasta-frittata. Gennaro Contaldo: ‘Pasta-frittata is zowel warm als koud lekker – ik neem het vaak mee als ik ga wandelen of eropuit trek om eten te zoeken in het bos, maar ook bij een picknick.’

pasta-frittata-Het-pastaboek-Gennaro-Contaldo

Voor een basis pasta-frittata (voor 4 personen) heb je nodig: 4 grote vrije-uitloopeieren | 40 gram Parmezaanse kaas, plus extra voor erbij | zeezout en zwarte peper uit de molen | 400 gram gekookte pasta | extra vergine olijfolie

Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6. Kluts de eieren in een grote kom en rasp er de Parmezaan bij. Voeg een beetje zout en een flinke snuf zwarte peper uit de molen toe, roer goed en hussel er de pasta door.

Verhit drie eetlepels olijolie in een ovenbestendige koekenpan van 26 centimeter met antiaanbaklaag op matig vuur. Giet het mengsel in de pan, bak de frittata ongeveer vijf minuten, of tot de onderkant krokant is, en zet de pan vervolgens nog vijf minuten in de oven tot de bovenkant gestold is. Keer de frittata heel voorzichtig om op een bord, laat hem terug in de pan glijden en zet hem nog vijf minuten terug in de oven, of tot de onderkant krokant is. Serveer met wat extra geraspte Parmezaan.

Als je ongeveer 400 g gekookte pasta met saus over hebt, kun je dat ook prima gebruiken. Of probeer eens een pizzaiola pasta-frittata – maak daarvoor de basis pasta-frittata (ik gebruik graag fusilli, maar neem gewoon wat je in huis hebt), strooi er zes in plakjes gesneden rijpe kerstomaatjes, 40 gram fontina en een paar verse basilicumblaadjes over, en maak hem af met geraspte Parmezaan.

pasta-frittata-Het-pastaboek-Gennaro-Contaldo-2

In de lente kun je het basisrecept extra speciaal maken door er doperwten en pancetta bij te doen. Verhit anderhalve eetlepel extra vergine olijfolie in een ovenbestendige koekenpan van 26 centimeter met antiaanbaklaag. Pel één ui, snijd hem in ringen en laat ze een paar minuten zweten. Snijd zes plakjes pancetta in dunne reepjes en bak ze twee tot drie minuten met de uitjes mee. Roer er 200 gram erwten door, giet er 400 milliliter heet water bij en breng op hoog vuur aan de kook. Laat het mengsel tien tot vijftien minuten koken, of tot het vocht verdampt is, en laat afkoelen.

Maak het pasta-frittatamengsel, voeg de fijngehakte blaadjes van vier takjes verse munt en het sap van 1een citroen toe en roer er het erwtenmengsel door. Bak je frittata zoals hierboven beschreven, en serveer hem met wat extra geraspte Parmezaan.

Nog veel meer heerlijke pastarecepten vind je in

Het-pastaboek-Gennaro-Contaldo-Jamie-Oliver-Food-tube

Het pastaboek | Gennaro Contaldo | ISBN 9789021561721 | € 9,99 | Kosmos Uitgevers | bestel Het pastaboek via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *