Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Van eiland naar eiland

We zullen niet snel uitgekeken zijn op Sicilië zelf, maar ook in de zee rondom dit grote eiland valt er genoeg te ontdekken. Er liggen nog heel wat andere eilanden en eilandjes in het blauwe water, stuk voor stuk juweeltjes. We tippen vandaag vier eilanden die vanaf Sicilië de moeite van een dagtochtje waard zijn!

Favignana

1 Onze persoonlijke favoriet is het kleine Favignana, dat deel uitmaakt van de Egadische eilanden (voor de westkust van Sicilië, ongeveer ter hoogte van Trapani). We hebben onze route voor mei al uitgestippeld: we nemen vanuit Trapani de veerboot naar het eilandje, waar we worden verwelkomd bij I Pretti Resort. Je kunt op Favignana heerlijk fietsen, dus we doen zeker een rondje eiland. Naast fietsen zullen we er een bootje huren, voor een bezoek aan een van de vele grotten in zee en rustige baaitjes. Of misschien mogen we wel met een van de vissers mee…

Pantelleria

2 Het eiland Pantelleria is het stukje Italië dat het verst van Nederland is verwijderd. Het ligt op nog geen 70 kilometer van de kust van Tunesië. Het is een piepklein eiland; zonder tussenstops kun je het in een uurtje helemaal rondrijden. Al is dat zonde, want er is meer dan genoeg moois te zien. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de dammusi, traditionele huisjes in Afrikaanse stijl, neem een modderbad in het Lago Specchio di Venere (het Spiegel van Venus-meer) en drink een glaasje Passito di Pantelleria op een van de terrasjes.

3 Vulcano ligt ten noorden van Sicilië, als het meest zuidelijke eiland van de Eolische eilanden. Het eiland is vernoemd naar de vuurgod Vulcanus, die volgens de Romeinen op het eiland woonde. Hij was de wapensmid van de goden op het eiland, dat uit een aantal vulkanische centra bestaat, en de grootste vulkaan zou de schoorsteen van zijn werkplaats zijn geweest waaruit onwelriekende dampen nog altijd hemelwaarts stijgen. Dat ruik je meteen al, voordat de boot voor anker gaat. De zwavellucht omringt je al gauw als een tweede huid en nestelt zich diep in je neus. Net als de herinnering aan dit prachtige eiland draag je die lucht ook na terugkeer nog wel even met je mee.

Vulcano

Dat is grotendeels te danken aan de nog rokende krater, de Gran Cratere die zware zwaveldampen uitstoot. Volgens de eilandbewoners zijn die dampen goed voor aandoeningen aan de luchtwegen, maar wees gewaarschuwd als je de klim naar boven waagt. De geur en de dampen kunnen je letterlijk even de adem benemen. Ook gezond zijn de talloze modderpoelen op het eiland, waar veel kuurgasten gebruik van komen maken. De mooiste is een soort van bubbelbad

Naast deze grote krater zijn er op Vulcano nog vijf andere vulkanen actief. Ze barsten lang niet zo vaak uit als op Stromboli, een van de andere Eolische Eilanden, maar toch… het kan zomaar gebeuren. Buiten de kraters vind je op het eiland ook talloze fumarolen, een soort kleine holtes in de grond waaruit hete dampen ontsnappen. Trek daarom goede schoenen aan als je over het eiland wil wandelen, anders wordt het letterlijk te heet onder je voeten!

4 We noemden Stromboli al kort. Het eiland werd in één klap beroemd toen het als decor diende voor de film Stromboli (1949) van Roberto Rossellini, met in de hoofdrol Ingrid Bergman. Stromboli is tevens de naam van de vulkaan, waarvan het eiland feitelijk slechts de top vormt.

Fascinerend is het leven in de dorpjes op Stromboli. Er kunnen geen auto’s door de smalle straatjes, dus bijna alles gebeurt per Vespa of per Ape. Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Ginostra, een piepklein plaatsje met slechts 30 inwoners dat je alleen over zee kunt bereiken. Hier vind je volgens het Guinness Book of Records het kleinste haventje ter wereld.

Stromboli

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *