Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

12x doen, ontdekken & proeven op Lipari (een van de Eolische eilanden)

Lipari is het grootste van de Eolische Eilanden, met een oppervlakte van ruim zevenendertig vierkante kilometer. Er wonen zo’n tienduizend mensen, voornamelijk in het gelijknamige plaatsje, waar we in oktober een dagje werden rondgeleid door Patrizia Cincotta, die als local graag even de taak van gids op zich neemt.

Cannoli & granita

De beste start van een dagje Lipari is een krokante, romige cannolo van Pasticceria D’Ambra, waar je ’s zomers overigens ook je dag kunt beginnen met een broodje ijs of tussendoor geniet van een verkoelende granita.

pasticceria-D'Ambra-Lipari-cannoli (1)

Street art, altaartjes en verse vis

Na al dat lekkers wandel je naar het Piazzetta delle Arte e dei Mestieri, waar een van de eilandbewoners prachtige murales heeft gemaakt.

Lipari-street-art (1) Lipari-street-art (3) Lipari-street-art (4)

Ook naast het kleine kerkje in de haven is kleurrijke street art te bewonderen:

Lipari-street-art (5)

Maar ook elders in de straten van Lipari ontdek je kleine schatten: van straataltaartjes tot bijzondere straatnaambordjes.

Lipari-altaartjes (1) Lipari-altaartjes (2) Lipari-altaartjes (3) Lipari-altaartjes (4) Lipari-Via-Cupido

Uiteraard ontbreekt ook de visverkoper niet, met een wagen vol pesce fresco, verse vis – we zijn ten slotte op een eiland!

Lipari-vis (1) Lipari-vis (3) Lipari-vis (4) Lipari-vis (8)

Un po’ di fortuna

In een verborgen hoekje stuitten we ook op een neus die geluk zou brengen. Je moet wel eerst even een muntje neertellen, maar als je dan de neus aanraakt, ligt er op het eiland een beetje geluk op je te wachten…

neus-geluk-GillianGillian dwingt een beetje eilandgeluk af

Souvenirs van Lipari

Originele souvenirs koop je bij Alice Attonita, de winkel / het atelier van Loredana Salzano, met onder meer prachtig servies en sieraden van de lokale puimsteen (Via Garibaldi). Ook bij de buurvrouw van La Casa Eoliana kun je je hart ophalen aan kleurrijke herinneringen aan Lipari, van mooie tassen tot originele oorbellen en armbandjes.

Alice-Attonati-Lipari

Kleurrijk is ook Mollo tutto (Corso Vittorio Emanuele 83), waar je prachtige schilderijtjes, vrolijke (kinder)kleding, hoeden en oorbellen vindt, allemaal ontworpen door Natalie Rossi.

Mollo-tutto-vivo-a-Lipari (2) Mollo-tutto-vivo-a-Lipari (6) Mollo-tutto-vivo-a-Lipari (7)

Verderop in de straat (op nummer 199) wacht de bekendste kunstenaar van Lipari, Giovanni Spada. Al bijna zijn hele leven lang maakt hij terracotta kopieën van de maskers, godenbeeldjes en mythische figuren die in het plaatselijke museum tentoongesteld worden.

Hij moet een fotografisch geheugen hebben, aangezien zijn beeldjes niet van de echte – die het museum uiteraard niet mogen verlaten – te onderscheiden zijn. Hij stelt ze allemaal aan ons voor, van Homerus en Penelope tot Bacchus, god van de wijn, en Aiolos, god van de wind en naamgever aan de Eolische eilanden.

Giovanni-Spada-Lipari (2) Giovanni-Spada-Lipari (3) Giovanni-Spada-Lipari (4) Giovanni-Spada-Lipari (5)

Archeologisch Museum van Lipari

De originele beeldjes bewonder je in het Museo Archeologico van Lipari, met een uitgebreide collectie theatermaskers, olielampjes en prachtig beschilderde vazen:

Lipari-castello-museum (1)Archeologisch-Museum-Lipari (1) Archeologisch-Museum-Lipari (3) Archeologisch-Museum-Lipari (4) Archeologisch-Museum-Lipari (5) Archeologisch-Museum-Lipari (6) Archeologisch-Museum-Lipari (7)

Het museum ligt in het door de Spanjaarden gebouwde castello, vanwaar zich een prachtig panorama ontvouwt.

Lipari-castello-museum (2) Lipari-castello-museum (3)

4x culinair genieten op Lipari

Voor een lunch met verse vis kunnen de eilandbewoners al sinds 1910 terecht bij Ristorante Filippino (aan het Piazza Municipio, vlak bij het castello). Aan lange tafels genieten we van pasta met tomaat en aubergine, gevolgd door een prachtig opgediende vis, die we laten zwemmen in witte wijn van het nabijgelegen eiland Salina.

Da-Flilippino-Lipari (1) Da-Flilippino-Lipari (2) Da-Flilippino-Lipari (3) Da-Flilippino-Lipari (5)

Voor een aperitivo gaan we op advies van Patrizia naar Il Giardino di Lipari, een heerlijke oase die goed verstopt zit in de achterafstraatjes van Lipari. Ze hebben er heerlijke cocktails en een mooie wijnkaart, met in de zomer ook vaak live muziek. Hier komen we graag terug op een zwoele zomeravond!

Voor een lekkere verse pasta of een traditioneel gebakken pizza schuif je aan bij Trattoria Da Bartolo, waar we smikkelden van een pasta met pistachepesto. Uitmuntend was ook de spaghetti alle vongole bij Kasbah Cafè, een modern restaurant met een flinke tuin. Op het menu mooie combinaties van klassiekers en een eigen, frisse touch – die in de huisgemaakte cassata het mooist te zien is. Alleen al daarvoor zou je een keer naar Lipari moeten reizen…

Kasbah-cafe-Lipari (1) Kasbah-cafe-Lipari (3)

We hadden helaas niet veel tijd voor een rondje om het eiland, maar het mooiste uitzicht heb je vanaf de Monte Guardia, in het zuiden van Lipari, waar een klim beloond wordt met een uniek uitzicht op Vulcano. Qua strand is volgens de locals Canneto een aanrader, maar we gaan volgend jaar juni nog een keer terug om meer zomerse tips te verzamelen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *