Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ontdek het noorden van Salina per scooter

Salina is dan wel niet het grootste eiland van de Eolische archipel, maar wel het groenste. Niet voor niets wordt het ook wel il giardino delle Eolie genoemd, ‘de tuin van de Eolische Eilanden’. Het is een ideale plek voor lange wandelingen, waarbij de natuur je steeds opnieuw zal weten te verrassen.

Saskia: ‘Voor wie liever niet wil wandelen of maar even de tijd heeft om het eiland te ontdekken, is er een goede busverbinding tussen alle dorpjes. Maar als je de allermooiste en allergroenste plekjes van Salina wil zien, kun je het beste een scooter huren om het eiland in alle rust op eigen tempo te verkennen.

Dat kan bijvoorbeeld bij Rent Bongiorno, meteen in Santa Marina Salina, waar na onze gebruikelijke granita bij de chiosco (kiosk) van Silvio drie scooters op ons staan te wachten. Ik spring achterop bij Mario en al gauw laten we Santa Marina Salina achter ons.

Malfa – vijgen, wilde venkel & prachtige vergezichten

Malfa verwelkomt ons met de geur van vijgen en wilde venkel, adembenemende vergezichten en een gezellige dorpskern.

Voor een granita strijk je neer bij Bar Malvasia op het dorpsplein. Bewonder in de kleine dorpskern het Palazzo Marchetti, een prachtige mix van de bouwstijl van de Eolische Eilanden en de Verenigde Staten. Het werd in de jaren twintig gebouwd door een eilandbewoner die naar Amerika was geëmigreerd en zijn thuis graag een stukje van zijn nieuwe wereld wilde laten zien.

Iets verder heuvelafwaarts schittert Scalo Galera, een vissershaventje waar je ook even kunt pootjebaden. Zonnebaden kan ook op het kiezelstrand Scario, waar je een duik kan nemen in het water dat aan de voet van de gelijknamige rots kabbelt.

Het goud van de Eolische Eilanden

Het goud van de Eolische Eilanden, dat is Malvasia – een zoete dessertwijn die je neus kietelt met abrikozen, honing, vijgen en ander zoets. De delicate smaak gaat perfect samen met kaas, maar ook met Siciliaanse dolci als cassata.

We gaan proeven bij Nino Caravaglio, even buiten Malfa. Nino rijdt in zijn aftandse Fiatje voor ons uit. We kunnen hem met onze scooter nauwelijks bijbenen, maar gelukkig zien we hem op een gegeven moment vaart minderen. Hij maakt een haakse bocht, steil naar beneden, waarbij het lijkt alsof hij zo de wijngaarden in rijdt. Als we onze ogen losmaken van de gebutste auto, zien we wijngaarden zover het oog reikt, met daarachter de zee.

Nino neemt ons mee naar de cantina, waar hij vertelt dat er al eeuwen druiven worden verbouwd op Salina. Bijna ging het mis, toen in 1890 ongeveer negentig procent van de wijnranken werd vernietigd door toedoen van de druifluis. Een aantal van zijn wijnstokken zijn een van de weinige die deze aanval overleefden – en daarmee beheert hij een van de oudste wijngaarden van het eiland.

Hij vertelt kort hoe hij te werk gaat. De druiven worden pas geplukt als ze al goed rijp zijn en vol suiker zitten. Na het plukken worden ze te drogen gelegd op zogenaamde cannizzi. Als ze voldoende zonlicht hebben geabsorbeerd – en het suikergehalte nog wat opgelopen is – worden ze verwerkt tot de amberkleurige dessertwijn. Naast deze zoete Malvasia maakt Nino overigens ook ‘gewone’ witte Malvasia en rode wijn, die allebei ook meer dan weelderig over de tong rollen.

Wijn with a view

Dit stukje eiland is een waar wijnparadijs. Even verderop, rondom de vuurtoren, strekken de wijngaarden van het luxe Capofaro Resort zich uit, waar voortreffelijke wijnen worden gemaakt.

De mooiste plek voor een aperitivo in Malfa is echter het terras van Hotel Signum, voor een van de cocktails van de fameuze barman Rafaele Caruso, met een buitengewoon uitzicht op Panarea on the side. Liever een glas wijn? In de wijnkelder van Hotel Signum liggen meer dan driehonderd verschillende soorten wijn op je te wachten!

Later op de avond kun je terecht in het restaurant, waar chef-kok Martina Caruso niet voor niets een Michelinster op haar naam heeft staan. Er is een vijf- of zevengangenmenu (variërend van zeventig tot negentig euro), waarbij je culinaire hoogstandjes met vers gevangen vis, groenten en andere eilandspecialiteiten proeft, in soms verrassende vorm. Wat denk je bijvoorbeeld van kappertjesijs?

Je kunt hier ook blijven logeren. De huisjes van een voormalig vissersdorpje zijn met oog voor detail omgetoverd tot unieke kamers en suites, die allemaal verschillend zijn maar stuk voor stuk van alle gemakken zijn voorzien. Je zou bijna niet meer naar buiten willen, ware het niet dat daar een fijn zwembad, een heerlijk geurende tuin én een luxe spa wachten.

Pollara – pure poëzie in een krater

Onze tweede bestemming is Pollara, een stukje pure poëzie in de voormalige krater van een vulkaan. Pollara ligt op een soort plateau, in de grootste krater die de Eolische archipel rijk is, met in het achterland een beschermend ‘amfitheater’ van rotsen.

Het uitzicht over zee, met in de verte de omtrekken van de eilanden Filicudi en Alicudi, is op elk moment een plaatje, maar vooral tegen zonsondergang zul je je ogen niet kunnen geloven. Hier de zon in zee zien zakken is werkelijk een adembenemende ervaring, met de zon die Filicudi in een gouden gloed zet.

Bewonder de prachtige tegelvloer in het kerkje gewijd aan Sant’Onofrio en geniet van een lekker drankje met uitzicht op Filicudi bij Bar Oasi (die overigens ook bezorgt op het strand dat in de diepte ligt, door middel van een wel heel ingenieus systeem waarbij een mandje met lekkers door te fietsen naar beneden glijdt).

Slow Food: kappertjes & cucunci

Op Salina vind je op veel plaatsen kappertjesplanten, maar kappertjes proeven kun je het best in Pollara. Hier vind je allereerst Sapori Eoliani. Hier worden al sinds drie generaties kappertjes geteeld – sommige planten zijn dan ook al meer dan zestig jaar oud!

De kappertjes dragen het Slow Food-keurmerk en worden dan ook met alle egards behandeld. Niets gaat overhaast, alles gaat volgens het ritme van de capperi zelf, zodat ze als ze geoogst worden de perfecte smaak hebben. Ze worden vervolgens ingelegd in zout of azijn.

Naast kappertjes zien we hier ook potjes met cucunci, kapper-appels. Mario legt uit dat dit de vruchten van de kappertjes-plant zijn. Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant. Na de bloei komen de cucunci tevoorschijn. Ze zijn groter en langwerpiger dan kappertjes, hebben een intens groene kleur en een iets delicatere smaak dan kappertjes.

Ook Azienda Agrituristica Al Cappero is in Pollara te vinden. Je kunt hier verblijven tussen de kappertjes, maar ook alleen aanschuiven voor een diner met naast kappertjes tal van andere eilandspecialiteiten. Het is ook hier aan te raden je bezoek van tevoren te reserveren via info@alcappero.it.

Il Postino op Salina

Wie voet op Salina zet, kan niet om Il Postino heen. Een groot aantal scènes voor deze film werd hier begin jaren negentig opgenomen en de postbode is nergens ver weg, zoals we in de blog Een dag op het eiland van Il Postino al lieten zien.

Het huis van Il Postino staat er nog steeds, maar is privébezit en helaas niet te bezichtigen. Gelukkig is er een prachtig alternatief voor wie in de sfeer van de film wil overnachten: La Locanda del Postino.

De eigenaren van La Locanda del Postino hebben hun eiland zo diep in hun hart zitten, dat ze ook anderen wilden laten meegenieten van de schoonheid van dit stukje Sicilië. Ze besloten om La Locanda del Postino te openen, een oase van rust en magie op het eiland.

Het zal je hier aan niets ontbreken, niet alleen vanwege de werkelijk prachtige locatie met nog prachtiger uitzicht, maar ook vanwege de gastvrijheid van eigenaren Mauro en Amelia, die je als een warme deken omhult zodra je over de drempel stapt.

La Locanda del Postino heeft tien kamers, elk met een ruime patio mét hangmat, voor ultieme relaxmomentjes. Ik voeg een lekker lang verblijf hier meteen toe aan mijn wensenlijstje. Het is de perfecte setting voor het schrijven van een boek…

Maar hoe verleidelijk dit er allemaal ook uitziet, ik ben stiekem blij dat onze Zephyr aan de andere kant van het eiland op ons ligt te wachten. Met een mooie fles Malvasia die we van Nino Caravaglio kregen aanvaarden we de terugweg, voor een toost onder Salina’s sterrenhemel.’

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *